Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Casio Exilim EX-Z90 compactcamera

donderdag 12 november 2009, 19:39 door | 14.591x gelezen | 8 reacties

Zelf werk ik meestal met digitale spiegelreflexcamera's, maar van Beste Product kreeg ik de vraag eens een reviewtje te maken van een compactcamera. Zij zijn een handig overzicht aan het samenstellen van de top compactcamera onder de 200 euro. Ik kreeg de Casio Exilim EX-Z90 ter review opgestuurd.

Nu zal ik eerlijk zijn, als iemand mij vraagt welke camera ie moet kopen dan zal Casio niet bovenaan mijn lijstje staan. Sterker nog; ik zou Casio niet eens noemen. Het merk doet mij vooral aan rekenmachines denken en ik adviseer mensen meestal te gaan voor een Canon of een Nikon compactcamera.

Dat betekent natuurlijk niet dat de Casio geen goede camera kan zijn. Het eerste dat opvalt is het lichte gewicht van de camera en het compacte formaat. Een handig cameraatje dus om onopvallend bij je te dragen. Hij past met het grootste gemak in je broekzak.

Casio Exilim EX-Z90


Geheel in lijn met specificaties van de gemiddelde compactcamera beschikt deze Casio over een 12,1 megapixel sensor. Nog iets waar ik geen fan van ben; een compactcamera heeft in mijn ogen meer dan genoeg aan 6 tot maximaal 8 megapixel. Hoe meer megapixel er op een sensor wordt gepropt; hoe meer ruis er zal ontstaan in de foto's. De sensoren in compactcamera's zijn erg klein en bij dit soort hoge megapixel aantallen kun je dus veel ruis verwachten.

Snelheid
Snelheid is bij een aantal van Casio's camera's een bijzondere eigenschap. Bij sommigen tot wel duizenden foto's per seconde. Bij de EX-Z90 is hier bij lange na geen sprake van. De camera kan 4 foto's per seconde maken, maar dan wel op slechts twee megapixel. Op de volledige resolutie duurt het na elke opname twee seconde voordat je de volgende foto kunt nemen.

Wat betreft de vertraging tussen het afdrukken en de daadwerkelijke tijd wanneer de foto genomen wordt ben ik bij de Casio prima tevreden. De vertraging is minimaal en zal niet vaak voor problemen zorgen. Vooropgesteld dat de scherpstelling reeds goed is (dat gaat ook redelijk snel overigens).

Filmen
Behalve foto's maken kun je met de Casio Exilim EX-Z90 ook video opnemen. De video kan maximaal opgenomen worden in het 720p HD formaat. Je hebt dan een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Ook kun je kiezen voor een lagere instelling met 640 bij 480 pixels en zelfs nog een stand op 320 bij 240 pixels. De video wordt dan echter van zulk postzegelformaat dat je deze stand eigenlijk gewoon niet moet gebruiken.

Wel praktisch is de omschakeling tussen fotograferen en video; voor beide functies zit er namelijk een aparte afdrukknop op de camera. Je hoeft dus verder niet te schakelen, gewoon de andere knop gebruiken. Voor de foto's zit de afdrukknop bovenop de camera en wil je filmen dan druk je op het kleiner knopje dat bovenaan de achterkant van de camera te vinden is.

De kwaliteit van de video is verrassend goed. Natuurlijk is het geen professionele HD camera, maar voor zo nu en dan een filmpje zonder professionele aspiraties is het prima te gebruiken.

Bediening
Over knopjes gesproken; de knopjes op de EX-Z90 zijn, in lijn met de camera zelf, erg klein. Desondanks had ik niet echt problemen bij de bediening. Wat wel even wennen is, is het menusysteem. Dat zit niet echt heel eenvoudig in elkaar en er zijn meerdere manieren waarop je verschillende instellingen kunt aanpassen.

Dat werkt soms wat verwarrend omdat een knop dan niet blijkt te doen wat je verwacht. Er is een soort van snelmenu dat je kunt bereiken door simpelweg de cursorring naar beneden of naarboven te klikken. Wil je meer kunnen instellen dan is daarvoor de menuknop. Een en ander kan nogal verwarrend werken.

Word je gek van alle opties dan kun je ook kiezen voor de 'Easy mode'. In deze stand verdwijnt het merendeel van de instellingsopties en houd je alleen de basis over. Ook is het menu dan afwijkend van opzet; alles is wat kleurrijker en minder zakelijk.

Video review
Onderstaande video heb ik samen met Ger de Gram gemaakt voor Beste Product. Ik bespreek hierin deze Casio. De eerste keer dat ik een dergelijk video probeer, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Enne, Ger, de volgende keer graag niet die extreme close-ups.. knipoogConclusie
De Casio EX-Z90 zit boordevol technische snufjes en is via het menu in te stellen voor allerlei creatieve mogelijkheden. Het cameraatje ziet er daarnaast netjes uit en voelt dergelijk aan. Ook is ie lichtgewicht en compact zodat je 'm gemakkelijk altijd bij je kunt hebben. Over de prijs van slechts 125 euro is natuurlijk niks verkeerds te zeggen.

Helaas lijkt Casio zich meer gericht te hebben op de snufjes dan op de beeldkwaliteit. De foto's die je met de camera maakt zijn zeer matig van kwaliteit. Daar zit je dan met 12 megapixels aan wazige pixels. Wat mij betreft meer dan voldoende reden om de Casio EX-Z90 in de winkel te laten liggen en op zoek te gaan naar een andere camera.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Ger
  Ger schreef op donderdag 12 november 2009 om 19:48  | reageer

  Geen extreme close-ups meer? Ik ben daar zelf enorm fan van. Juist omdat het niet zo standaard is.

  Anyway, voor een eerste keer vind ik dat je het behoorlijk goed doet. Je (eventueel aanwezige) zenuwen zijn niet/nauwelijks zichtbaar, of het moet het onwennige lachje aan het begin zijnknipoog
  Je weet veel te vertellen over een relatief onbeduidende compactcamera. En bovendien ben je eerlijk. En da's volgens mij veruit het belangrijkste.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 12 november 2009 om 19:53  | reageer

  @Ger; Sja, maar in zo'n close-up valt het zo op dat ik een dikke kop heb. knipoog
  Dat lachje was dan ook vooral omdat ik voor de zoveelste keer probeerde het typenummer zonder haperen uit te spreken.

 3. Lucien
  Profiel Lucien schreef op donderdag 12 november 2009 om 20:09  | reageer

  Goed gedaan. Vroeger had ik een Casio EX-Z1080. Heb ik in Sharm El Sheikh (Egypte) gebruikt. Toen vond ik de fotos daarvan mooi.

  Zoek eigenlijk nog een leuke compact voor mn moeder als kerstkado.
  Het moet wel een hele eenvoudige zijn die makkelijk te bedienen is.
  Ze gaat vaak naar Engeland/Schotland toe en maakt daar fotos.

 4. Lucien
  Profiel Lucien schreef op donderdag 12 november 2009 om 20:11  | reageer

  Het ligt aan de camera! Je weet toch dat je door t.v. meteen 10 kilo aankomt.

 5. Lucien
  Profiel Lucien schreef op donderdag 12 november 2009 om 21:37  | reageer

  Maar serieus, je moet meer filmpjes maken. Een tutorial studiofotografie lijkt me leuk. Met je vrouw als model bijv.

 6. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 13 november 2009 om 02:56  | reageer

  Ziet er niet als een eerste keer uit hoor Elja. Ga zo door vrolijk

 7. Leon
  Leon schreef op vrijdag 13 november 2009 om 13:20  | reageer

  Elja,

  missschien is het een idee om een keer met de fiets naar de clubavond te gaan ?
  En dan achteraf zitten klagen dat ze een bolle harses hebben vrolijk vrolijk

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 14 november 2009 om 02:00  | reageer

  Valt toch wel mee die "dikke" kop en anders zal Ger best wel ergens een plugin filtertje hebben om je de volgende keer wat smaller te maken vrolijk
  Goed gedaan voor een eerste keer!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord