Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Review: Damien Lovegrove - 'Simply Boudoir'

woensdag 27 juni 2012, 22:22 door | 10.493x gelezen | 6 reacties

Damien Lovegrove begon zijn carriere als lichtman en cameraman bij de BBC. Daarnaast fotografeerde hij in de jaren tachtig en negentig al voor grote, internationale bedrijven. In de jaren '90 richtte hij zich meer en meer op bruidsfotografie en maakte internationaal naam in dat genre (zie ook de recensie die medeblogger Antonette de Groot begin 2010 schreef over zijn boek over bruidsfotografie).

In Nederland - en de rest van de wereld - is hij het laatste decennium vooral bekend geworden door zijn workshops en trainingsvideo's, evenals zijn blog ProPhotoNut. Regelmatig is hij ook buiten Groot-Brittannië te vinden voor workshops en symposia en heeft hij het commerciële aspect van fotografie ook uitstekend in de vingers.

Simply Boudoir


Boudoirfotografie is in Nederland als genre nog niet enorm in zwang. De traditie is in de jaren tachtig en negentig in de VS en Engeland ontstaan: vrouwen laten zich, bij wijze van verrassing voor hun aanstaande, vastleggen in lingerie of nachtkleding, in de slaapkamer of een mooie hotelkameromgeving. Het begrip wordt wereldwijd echter heel breed geïnterpreteerd en het genre an sich is zeker al veel ouder.

Boudoir video panel  kopie

Hoewel Lovegrove in deze 107 minuten durende trainingsvideo boudoirfotografie als leidend thema gebruikt, is de video zeker niet alleen geschikt voor fotografen die zich hierin willen bekwamen. Behalve de mooie locaties in typische Engelse landhuizen en natuurlijk de modellen in lingerie, gaat Damien in de verschillende settings die hij laat zien namelijk vooral in op waar het om draait: het gebruik van licht. En dat is in alle (portret)genres in te zetten.

Eenvoudige verlichtingen


De manier van werken van Lovegrove draait, zeker in deze video, om eenvoud. Wie een tutorial van hem heeft gezien weet hoe hij te werk gaat: hardop nadenkend over het beeld dat hij wil gaan maken, ijsbeert hij door de ruimte. Indien nodig zet hij een lamp of flitser neer. Pas dan roept hij zijn model binnen.

Belichten op ervaring


Een belichting –diafragma, ISO en sluitertijd– bepaalt Damien vervolgens steevast op basis van ervaring en inschatting. Ervaring die veel hedendaagse 'digitale' fotografen niet meer gewoon zijn. Het resultaat is wel dat hij vaak al vrij snel in de buurt zit van het eindresultaat dat hij van tevoren geschetst heeft, ook en vooral als de interne lichtmeter van de camera iets heel anders aangeeft. Dat laatste is vaak het geval, omdat Damien ook graag met tegenlicht werkt.

Screenshot1

De verschillende setups die Damien laat zien (overigens geheel gefilmd met twee Canon 5D mark II's), worden in realtime getoond: er wordt niet geknipt. Het toont maar aan dat een goede serie beelden in enkele minuten geschoten kunnen worden. Elke 'scene' wordt afgesloten met een aantal eindresultaten. De variatie in de reeks is groot, en dat terwijl er hooguit één extra lamp gebruikt wordt, al dan niet met modifiers of reflectiemethodes.

Boudoir video panel

Als je meer wilt weten over licht in het algemeen, hoe je met één of hooguit twee lichtbronnen toch een spannende verlichting kunt creeeren, is deze video absoluut een aanrader. Aanvankelijk vond ik het bijzonder dat Damien in deze video werkt met continu daglichtlampen.

Een van de redenen is ongetwijfeld dat deze lampen in de webshop van Lovegrove Consulting te koop zijn. Maar een tweede reden is, dat het een stuk eenvoudiger wordt om te zien wat bepaald licht 'doet', ook voor amateurfotografen die nog niet zo vertrouwd zijn met lichtrichtingen bijvoorbeeld.

Beginners en gevorderden


Is dit dan een video die gericht is op beginners? Niet direct. Ook voor meer gevorderde fotografen kan het verfrissend zijn om Damien aan het werk te zien. Bijvoorbeeld hoe je een ruimte optimaal benut of hoe je je eigen signatuur aan een beeld kunt geven door eigen lichtvormers te bedenken.

Zelf vond ik bijvoorbeeld zijn manier van werken met de Fuji X100 (Damien schiet alles in de video met een 5D mark II met een 50 en 100mm prime, maar ook met een X100): hij werkt op diafragmavoorkeuze én auto-ISO. Een wonderlijke keuze in mijn ogen, maar in de praktijk (en ongetwijfeld omdat hij al weet dat hij veilig uitkomt met sluitertijden) levert het snel goede resultaten op, dus waarom niet?

Commercieel


Redenen genoeg dus om te overwegen deze trainingsvideo (die overigens niet als dvd, maar alleen als download verkrijgbaar is) aan te schaffen. Zijn er ook redenen om het niet te doen? Op zich wel. Ik kan me voorstellen dat sommigen de commerciële instelling (zoals het gebruik van de 'eigenaardige' daglichtlampen) niet zo zien zitten.

Wie toch meer geïnteresseerd is in het gebruik van meerdere lichtbronnen of hoe je reportageflitsers inzet op locatie, heeft daarbij misschien meer aan de dvd Speedlight Mastery, waarin Damien op diverse 'urban' locaties ingaat op het meer uitgesproken gebruik van flitslicht.

Gemis


Wat ik mis in 'Simply Boudoir' is het aansturen van modellen. Damien zou van mij wat meer mogen uitwijden daarover. Het is overduidelijk dat beide dames die in beeld komen uitermate ervaren zijn en al langer met Damien werken. Een kleine hint staat garant voor weer een aantal prima nieuwe poses of expressies. Dat zal in de praktijk van menig fotograaf toch wat anders gaan. Wellicht iets waar Damien in een volgende video op in kan gaan.

Screenshot2

Desondanks biedt 'Simply Boudoir' 107 minuten lang allerlei goede handreikingen over het gebruik van het enige relevante gereedschap van fotografen: licht!

Trailer


Een impressie/trailer van Simply Boudoir is hier te zien:


Meer weten?


Meer informatie over de video downloads vind je op de site van Damien Lovegrove.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

6 reacties

 1. Erik
  Profiel Erik schreef op woensdag 27 juni 2012 om 22:50  | reageer

  Lijkt me een duidelijke uitleg!

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 28 juni 2012 om 07:22  | reageer

  @naamgenoot Erik:
  Ja, Damiens manier van uitleggen/demonstreren is eigenlijk heel eenvoudig en basic, maar geeft wel een goed inkijkje in hoe hij werkt. En daar leer je volgens mij wel het meeste van!

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op donderdag 28 juni 2012 om 09:41  | reageer

  Prachtig artikel met een heldere maar vooral simpele uitleg. Het filmpje geeft een mooi kijk hoe hij werkt met relatief "eenvoudige" apparatuur. Het fotogenieke model werkt natuurlijk ook wel mee! Verrassend vind ik het werken met een monopot alles oogt daardoor wat losser/flexibeler en dat geeft rust bij het model!

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 29 juni 2012 om 07:41  | reageer

  Dank voor het compliment Eduard! Eenvoud is inderdaad wel het centrale thema in deze video. Best verhelderend toch? Monopod wil ik ook nog wel eens tevoorschijn halen, werkt inderdaad heel okee!

 5. gast schreef op vrijdag 29 juni 2012 om 17:10  | reageer

  Heldere recensie. Ik vind de video wel wat prijzig.

 6. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 29 juni 2012 om 21:16  | reageer

  Tja, dat moet ieder voor zich beslissen. Ik denk wel dat je hier in 107 minuten meer nuttige tips krijgt dan in veel andere tutorials of workshops die flink wat duurder zijn. Maar zoals gezegd, dat is ieder voor zich!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord