Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Henri Brands

Review: de Nexto eXtreme ND 2700 Imagetank

vrijdag 14 november 2008, 23:22 door | 27.031x gelezen | 13 reacties

Sinds pakweg twee jaar heb ik een Vosonic VP3320 image tank in gebruik. Naarmate ik grotere Compact Flash kaartjes gebruik valt het steeds meer op hoe lang het kopiëren van mijn CF kaartjes naar de harddisk van de Vosonic eigenlijk duurt!

Toen ik twee jaar geleden mijn Canon 5D aanschafte kocht ik er twee Sandisk Extreme III kaartjes van 2 gigabyte bij (destijds nog voor € 103, - exclusief BTW per stuk) Later kocht ik er twee maal de 4 gigabyte versie bij. Na een dag fotograferen in bijvoorbeeld Indonesië zat ik ’s avonds in het hotel zo’n anderhalf uur of langer te vogelen om de kaartjes over te schrijven (inclusief controle) naar de 80 gigabyte harddisk van de Vosonic.

Nu de Canon 5D Mk II in aantocht is wil ik, om de grotere bestanden te herbergen, twee SanDisk CF Extreme IV kaartjes van 8 gigabyte aanschaffen. Dat wil dus zeggen dat ik ’s avonds nóg langer bezig zal zijn met mijn image tank!

Ook durf ik de in de Vosonic ingebouwde mp3 speler niet te gebruiken uit angst dat er wat mis gaat met mijn kostbare opnamen. Bij het opnemen van geluid met het ingebouwde microfoontje is de boel al eens vastgelopen en kon ik de opname niet meer stoppen! Dus er moet een andere komen.

Een nieuwe Image Tank
Dan dient het eerste dilemma zich aan: wil ik een nieuwe image tank mét of zónder kleurenscherm waarop je je foto’s kunt bekijken? Van de image tanks met een kleurenschermpje spreekt de Jobo GIGA Vu Pro me het meeste aan met zijn fraaie scherm.

Na wat zoeken op internet loop ik tegen prijzen aan van € 399,- voor de 80 gigabyte versie en € 549,- voor de 120 gigabyte versie. Een vreemd prijsverschil. Tussen een HD van 80 gigabyte en 160 gigabyte zit slechts € 10, - prijsverschil in de diverse computer webshops.

Hoe dan ook: ik vind dit veel te duur voor zo'n speeltje en besluit op zoek te gaan naar een Image tank pur sang, dus zonder toeters & bellen, maar wel snel en betrouwbaar.

Nexto eXtreme


Na wat zoeken op internet kom ik de naam Nextodi tegen en hun Nexto Extreme ND 2700. Een simpel ogend, fraai metalen kastje dat doet wat het moet doen: foto’s van een geheugenkaartje lezen en opslaan op de ingebouwde harddisk. Voor € 219,- wordt een exemplaar met 320 gigabyte aangeboden. Dat zou voorlopig wel even moeten kunnen, ondanks de grotere RAW bestanden van de 5D MkII.

Na het lezen van veel positieve berichten op diverse fora en weblogs besloot ik om een exemplaar aan te vragen bij 4memory.nl om er eens nader kennis mee te maken. Zij stuurden mij een exemplaar voor een review toe en hier volgen mijn bevindingen.

Nexto eXtreme ND 2700
Per post ontving ik de Nexto Extreme ND 2700, een fraai afgewerkte image tank, volledig uitgevoerd in champagnekleurig metaal. Alles voelt erg stevig en wat ik een zegen vind: weinig knoppen! Slechts één om precies te zijn. Met de resetknop op de boden meegeteld twee om héél precies te zijn.

Aan de voorkant heeft de Nexto een klein maar duidelijk LCD met alle relevante informatie. Het eerste dat je ziet wanneer je het apparaat aanzet is de firmware versie en de hoeveelheid beschikbare vrije ruimte op de harddisk. Overigens kun je de Nexto bestellen met een HD van 120 gigabyte tot maarliefst 500 gigabyte.

Verder vind je aan de bovenkant de opening om je CF kaart in te voeren en aan de zijkant een opening voor een SD/SDHC/MMC/MC/Xd kaart.

Nexto eXtreme ND 2700


Op de bodem van het de Extreme ND 2700 vinden we aansluitingen voor respectievelijk een externe batterijhouder, USB 2.0 OTG (On The Go), e-SATA en de lader / voeding. Tussen die laatste twee aansluitingen bevind zich een verzonken resetknopje. Dit resetknopje gebruik je overigens om eventueel nieuwe firmware te installeren.

Eén van de onderdelen die de Nexto aan zijn snelheid helpen is de aanwezigheid van een SATA harddisk en de e-SATA aansluiting waarmee je de image tank aan je PC hangt. e-SATA is beduidend sneller dan USB 2.0 of Firewire. Ook heeft Nexto een gepatenteerd systeem voor het overbrengen van de gegevens van het geheugenkaartje naar de HD waardoor ze een hoge snelheid claimen van zowel overzetten als verifiëren.

De eenknopsbediening maakt alles wel héél eenvoudig. Eén keer lang indrukken schakelt het apparaat in. Wanneer je er een geheugenkaartje in steekt begint hij naar de harde schijf te kopiëren (als je dat zo hebt ingesteld in het voorkeuren menu). Dat is alles!

Uiteraard kun je nog meer met die ene knop. Wanneer je de knop niet lang maar kort indrukt kom je in een menu. Door weer kort in te drukken ga je steeds een keuze verder in dat menu en door de knop langer in te drukken kun je een functie in het menu activeren.

Zo kun je onder andere de volgende zaken regelen met die éne knop;

- De HD formatteren
- Browsen in mappen & bestanden (en die eventueel wissen of kijken hoe groot een bestand is bijvoorbeeld)
- Kiezen in een taalmenu (Engels, Duits of Koreaans)
- Een buzzertoon aan- of uitzetten die waarschuwt wanneer bijvoorbeeld het kopiëren of het controleren van de kopie is afgelopen
- Instellen hoe lang het apparaat actief blijft wanneer er geen acties worden ondernomen.
- Instellen dat wanneer je een kaartje insteekt dat je al eerder uitlas alleen de nieuwe bestanden worden gekopieerd (Sync.)

Nexto display


Je kunt instellen dat het apparaat onmiddellijk begint te kopiëren wanneer je er een geheugenkaart in stopt en dat de ND 2700 na afloop van het kopiëren wel of niet de data automatisch gaat verifiëren (de Nexto geeft je 5 seconden bedenktijd voor hij daadwerkelijk gaat kopiëren).

Display


Wat ik al meteen een verbetering vind in vergelijking met mijn Vosonic is dat je kunt zien hoeveel gigabyte ruimte er nog vrij is op de HD op het moment dat je het apparaat inschakelt. Op de Vosonic moet je door een lastig menu heen om deze informatie te vinden en dan staat het er ook nog in bytes. Je moet dus nog rekenen voor je iets weet, met kans op vergissingen.

En dan nu de hamvraag: is hij inderdaad sneller dan mijn Vosonic?

Hier mijn metingen:

Kopiëren SanDisk 4 Gb kaartje Extreme III (275 RAW foto's) naar de HD:

Vosonic VP332014 minuten52 seconden
Nexto Extreme ND 27004 minuten2 seconden

Verifiëren zelfde kaartje:

Vosonic VP332030 minuten39 seconden
Nexto Extreme ND 27004 minuten35 seconden

Kopiëren van Image Tank naar HD van mijn PC (Intel Quad Core 6600)

Vosonic VP33204 minuten22 seconden
Nexto Extreme ND 2700 USB2 minuten42 seconden
Nexto Extreme ND 2700 e-SATA1 minuten51 seconden

SanDisk Extreme IV CF

Om de invloed van het CF kaartje te controleren heb ik de nieuwste versie van de SanDisk Extreme IV CF van 8 gigabyte aan de Nexto HD gevoerd. Dit is de versie met een doorvoersnelheid van 45 megabyte per seconde (voorheen Ducati, nu standaard Extreme IV);

8 gigabyte - 566 RAW foto's
Kopiëren CF naar HD5 minuten18 seconden
Verifiëren in 'Full' mode8 minuten54 seconden
Verifiëren in 'Sampling' mode1 minuten29 seconden

Na het installeren van de nieuwe firmware 1.06 kon ik 6 SanDisk 4 Gb kaartjes Extreme III (275 ~ 300 RAW foto's) naar de HD kopiëren en verifiëren (“Full” mode) op één acculading. Het 7e kaartje kon wel gekopieerd maar net niet helemaal geverifieerd worden. Nadat ik de accu had geladen kon de verificatie alsnog worden afgemaakt (dit kan uiteraard ook rechtstreeks uit het lichtnet).

Wanneer je de verificatie op Sampling Mode doet, waarbij delen 'at random' worden gecontroleerd, kun je ruim 14 kaartjes van 4 gigabyte kopiëren op één lading van de Lithium-Polymeer accu (de Vosonic haalde er amper 3)!

Tip
In de gebruiksaanwijzing geeft Nexto aan dat je eerst de PC moet starten en dan de ingeschakelde Nexto aan de PC koppelen met de e-SATA kabel, maar dat is geen goede manier, want e-SATA is niet hot-plugable. Je moet de (ingeschakelde) image tank aansluiten wanneer de PC uit staat en dan pas opstarten. Ook kun je de Nexto beter afkoppelen nadat je de PC weer hebt afgesloten, anders is de kans dat je PC vastloopt levensgroot.

Conclusie
De kopieertijden die ik met een SanDisk Extreme III bereik zijn iets langzamer dan de tijden die Nexto zelf opgeeft. De tijden bereikt met de nieuwste Extreme IV (45 MB/sec). liggen aanmerkelijk lager! Met dit kaartje wordt de geclaimde snelheid helemaal waar gemaakt, zelfs buiten het laboratorium!

Vergelijking


Ik moet zeggen dat ik tijdens het gebruik van de Nexto steeds enthousiaster ben geworden, zeker na de ervaring met mijn Vosonic! Zowel snelheid als bedieningscomfort zijn geweldig.

Er valt verder heel weinig op of aan te merken over dit doordachte apparaat. Het enige dat ik jammer vind is dat de kaartsloten niet door afdekklepjes worden afgedekt. En als ik dan toch aan het zeuren ben: het meegeleverde hoesje is erg krap. Dat zou ook wat steviger mogen. Er is wel een leren hoesje leverbaar, maar dat kost circa € 25,- extra. Voor dat bedrag is er overigens ook een Pelican case leverbaar. Die is waterdicht, dus mocht je ooit te water raken.......


Verder is het een echte aanrader voor elke fotograaf, pro of hobbyist.
Ik wil er één!!!

Kijk voor meer informatie, prijzen en een bestelmogelijkheid op de website van 4memory.nl.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Henri Brands

Over de auteur

Henri fotografeert al vanaf zijn twaalfde en heeft gewerkt met onder andere Nikon, Leica en middenformaat camera's. Momenteel fotografeert hij met een Canon 5D mark IV. Henri heeft de Fotovakschool afgerond en jaren gewerkt als reportage-fotograaf en in fotowinkels. Ook gaf hij workshops over zelf afdrukken van foto's.

13 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 14 november 2008 om 23:28  | reageer

  Mooie en zeer uitgebreide review, Henri!

  Ik moet zeggen dat ik nog nooit echt de neiging gehad heb een Image Tank te kopen. Ze zijn toch nog steeds best prijzig en zo vaak ben ik niet uit de buurt van een computer. Voor vakantie's neem ik meestal voldoende geheugenkaartjes en een laptop mee. vrolijk

  Los daarvan klinkt deze Nexto als een betaalbare en praktische oplossing!

 2. Henri
  Profiel Henri schreef op zaterdag 15 november 2008 om 02:01  | reageer

  @Elja;
  Gemiddels kom ik met mijn 5D met zo'n 60 Gb. aan RAW bestanden thuis wanneer ik een verre reis heb gemaakt. Zet dat maar 'ns om in snelle CD kaartjes.
  De image tank is ook een prima back-up van je kaartjes.
  Ook kaartjes kunnen defect! En dan zul je nét dat éne mooie shotje in Timbuktu........

 3. Robin
  Robin schreef op zaterdag 15 november 2008 om 07:56  | reageer

  E-Sata is overigens wel hot-swappable...
  Dat is juist de kracht ervan vrolijk

 4. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 15 november 2008 om 09:36  | reageer

  Ik heb zelf ook een Image Tank van Hyperdrive met een kleurenschrempje. Afgelopen zomer gekocht voor mijn vakantie naar Mongolie. Ik heb in drie weken tijd verschillende keren mijn kaart van 4GB leeg gemaakt op de Image Tank. Het schermpje vind ik ontzettend handig om je gemaakte foto's nog eens terug te kijken. Ik denk wel dat de Nexto een snelle jongen is maar voor mij persoonlijk maakt het niet uit of het nou 8 minuten of 1 minuut duurt voordat het op je pc staat. Zeker niet als hobby fotograaf. Als professional kan ik me er meer bij voorstellen. Leuk artikel en veel succes met je nieuwe Image Tank.

 5. Serge
  Profiel Serge schreef op zaterdag 15 november 2008 om 10:31  | reageer

  Henri, bedankt voor deze uitgebreide review! Ik gebruik op vakantie nog steeds mijn oude PD7X waarmee ik af en toe een beschadigd RAW bestand heb wanneer ik thuis overzet naar de pc, dus niet echt 100% meer betrouwbaar. Deze Nexto lijkt me erg interessant, dit merk ga ik overwegen bij een nieuwe aankoop.

  En Henri, bedankt voor de gouden tip ivm eSATA. Ik wist niet dat die niet hot-plugable is. Ik heb hier sinds vorige week een externe behuizing staan met USB2.0 en eSATA en de pc herkende die behuizing niet omdat ik die eSATA aankoppelde wanneer de pc reeds aanstond. Ik heb daarnet even de pc uitgeschakeld, eSATA ingeschakeld en dan de pc terug gestart: voila, de externe behuizing wordt nu wel herkend! Super!

 6. Henri
  Profiel Henri schreef op zaterdag 15 november 2008 om 11:15  | reageer

  @Serge,
  Fijn te horen dat je er iets aan had.
  Overigens geven sommige e-SATA apparaten nog wel eens problemen met opstarten van de PC wanneer "opstarten van USB" staat aangevinkt in het BIOS.

 7. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op zaterdag 15 november 2008 om 14:30  | reageer

  Dit vind ik wel mega!! ben blij met deze review... Ik zit nu ook dat het een polymeer accu heeft...ook top vrolijk
  Ik heb net gister de extreme 8gb udma binnen vrolijk dus... je raadt het al... kan eindelijk weer een speeltje kopen :D

  Thanks!!

 8. Metin
  Profiel  Metin schreef op zondag 16 november 2008 om 01:19  | reageer

  Ik heb er ook één van 80 gig. DiGi Bank. Goed spul, alleen een beetje oud. Een kaart overkopieren naar mijn mobiele harde schijf duurt wel even.
  Graag zou ik een zelfde willen kopen, maar dan eentje die net iets sneller is. Of ik moet meer grotere kaarten kopen, zodat ik doorkan gaan met fotograferen tijdens het overpompen. vrolijk

 9. Louisa
  Profiel Louisa schreef op maandag 19 oktober 2009 om 01:24  | reageer

  Hallo, ziet er aanlokkelijk uit. Heb sinds kort een Canon eos 500d met sd kaartjes, ook geschikt? Ga 2,5 maand naar ZO Azië en kan lang niet altijd een pc vinden, dus zo'n imagetank lijkt me geen overbodige luxe. Ook in Kuala Lumpur te koop wellicht. Of zijn er ook geschikte te vinden mét beeld ook, dat ik kan gebruiken om alvast te selecteren?

  Dank!
  Louisa

 10. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 19 oktober 2009 om 10:22  | reageer

  @Louisa;
  De Nexto eXtreme ND2700 "lust" ook SD-kaartjes.
  Voordeel van een Image Tank zonder beeld is dat hij zuiniger is met zijn energie. Dus meer kaarjes overschrijven naar de HD zonder bijladen van de accu.
  En op het kleine schermpje van de Image Tanks is het toch wel erg lastig om de kwaliteit van je opnames te beoordelen.

 11. Louisa
  Profiel Louisa schreef op zondag 25 oktober 2009 om 00:11  | reageer

  Dank je wel Henri! Ik vind het interessant. Had vandaag bijna een minilaptop gekocht, maar ik heb uiteindelijk toch niet zo'n zin om met zo'n ding te gaan slepen. Zo'n imagetank is wel erg handig om niet te veel dure SD kaartjes te hoeven kopen. Extreme III heb ik nodig voor RAW begrijp ik. Nog een vraagje - wellicht wat suf - ik kan nergens op het net SD kaartjes Extreme III vinden (voor RAW toch minimaal). Alleen SDHC kaartjes. Is dat verschil van belang? I

  Thanks! Die imagetank ga ik kopen alvast!

 12. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 25 oktober 2009 om 11:59  | reageer

  @Louisa:
  De Extreme III kaartjes zijn sneller en dus wat sneller te kopiëren dan de langzamere kaartjes, maar het is geen halszaak natuurlijk. De Nexto is zo vlot dat het verschil ook weer niet zo relevant is. Je zou even op de website van SanDisk bijv. kunnen kijken of jouw camera compatibel is met de SDHC kaartjes. Dan kun je nog kijken of je het prijsverschil er voor over hebt....
  PS: inderdaad, ik heb ook geen zin om een (kwetsbare, diefstalgevoelige!) laptop mee te sjouwen. De Nexto is lekker klein!

 13. frank157
  Profiel frank157 schreef op zondag 15 juli 2012 om 15:02  | reageer

  Ik heb dit apparaat 2 jaar en 1 maand met plezier gebruikt maar nu geeft ie vrijwel elke keer unknown err 009B bij rechtstreeks kopieren van een geheugenkaart. Heel soms begint ie toch met kopieren maar na een paar foto's stopt ie ermee met foutmelding unknown OTG o.i.d.
  Ook het kopieren vanaf de camera lukt niet meer (USB not supported of ook error code 0000E), terwijl dat in het begin wel werkte. Ik heb dit gemeld op de support website van nextodi met de vraag wat dit betekent en wat ik er aan moet doen, maar nooit een reactie gehad.
  Dit is al mijn derde imagetank die stuk is gegaan en ook mijn laatste.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord