Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Thomas Dral

Review: Eye-Fi Pro X2 met SD to CF Converter

zaterdag 29 januari 2011, 22:59 door | 19.235x gelezen | 27 reacties

Al enige tijd ben ik op zoek naar een betaalbare oplossing om tijdens een fotoshoot van de struikeldraden aan mn camera af te komen. Voor de flitsers heb ik daar al een oplossing voor door gebruik te maken van een remote trigger.

Voor tethered shooting gebruik ik op dit moment toch nog steeds de meegeleverde USB kabel in combinatie met een hele lange USB verlengkabel. Niet echt handig moet ik eerlijk zeggen. Het is tot nu toe goed gegaan maar dat gaat een keer fout. Daar kun je op wachten.

Draadloos foto's versturen


Wat handig is tijdens het werk je foto's direct (draadloos) verzenden naar en weergeven op bijvoorbeeld je Laptop, iPad of iPhone. Zodat je direct aan je model, visagisten, opdrachtgever, et cetera kunt laten zien wat het resultaat van je werk is. Dit is makkelijker dan met z'n allen rond de camera op dat relatief kleine display kijken. Een groot voordeel van direct extern weergeven is dat je niet hoeft te wachten tot iedereen het gezien heeft, je kunt doorwerken.

Canon heeft hier zelf een oplossing voor bedacht en heeft een Wireless File Transmitter gemaakt. Maar voor een Canon EOS 40D en EOS 5D heb je twee verschillende type transmitters nodig. Bovendien is het een nogal duur apparaat om te kopen. Bij Canon ben je afhankelijk van het Camera model tussen de 500 en 1200 euro kwijt.

Ik ben van mening dat dat leuk is als je dag in dag uit betaalde shoots doet. Maar als beginnend of semi-pro fotograaf moet dat ook anders kunnen, vind ik. Dus na wat zoeken op internet kwam ik uit bij Eye-Fi. Een SD kaartje van vier of acht gigabyte met WiFi ingebouw om zo je foto's tijdens de shoot over te zenden.

Nu heb ik meteen een probleem; een SD kaartje past niet in een CF slot. Maar daar is gelukkig een oplossing voor. Er zijn in de handel Secure Digital naar Compact Flash converters te verkrijgen. Nu is volgens de Eye-Fi website niet iedere SD naar CF converter geschikt.

Je hebt een SDHC naar CF nodig om de Eye-Fi goed te kunnen lanten werken.Ik heb via Elja en Photofacts sponsor CameraTools een Eye-Fi Pro X2 en een Delkin SDHC naar CF converter geleverd gekregen om mee te testen.

Eye-Fi en CF adapter

Uitpakken en mee aan de slag


Na ontvangst meteen maar uitgepakt om mee aan de slag te gaan. Het instellen van een Eye-Fi kaartje is vrij simpel. Na het installeren van de meegeleverde sotware wordt meteen de Eye-Fi kaart voorzien van de laatste versie firmware. Daarna volgt er een wizzard waarbij je in vier stappen je instellingen kunt maken.

Stap 1) instellen van de WiFi verbinding
Stap 2) foto's alleen of lokaal of ook direct richting Picasa, Flickr, Facebook en YouTube
Stap 3) video's alleen lokaal of ook direct richting Picasa, Flickr, Facebook en YouTube
Stap 4) afronding en testen of de Eye-Fi goed werkt

Installatie Eye-Fi

Voor de laatste stap moet je de Eye-Fi kaart in je camera doen en een test foto maken van je zelf en kijken of deze op je computer verschijnt. Dus ik heb de Eye-Fi kaart losgekoppeld van mijn laptop en in de houder gedaan om van de SD een CF te maken. Vervolgens heb ik deze in mijn Canon 40D geplaatst.

Je voelt hem natuurlijk al een klein beetje aan komen. Dit was de start van de problemen.

De problemen


De SD kaart paste nog wel in de houder en de houder nog wel in de camera, maar bij het aanzetten van de camera om een foto te gaan maken kreeg ik de melding dat ik de kaart moest formateren. Het formatteren van de kaart was niet mogelijk in de camera, ook het wissen van de foto's niet. Dus camera uit, en alles weer aan de computer, daar een format uitgevoerd en weer opnieuw geprobeerd. Weer de zelfde melding. Weer geen mogelijkheid om te formatteren.

Het SD kaartje in een compact camera en daar formatteren en een foto maken werkt wel. Maar niet de opzet. Ik heb een ander 'normaal' SD kaartje in de houder gedaan en opnieuw in mijn spiegelreflexcamera geplaatst. Dit werkte wel probleemloos. Het kon dus niet aan de geleverde converter liggen, deze is werkt gewoon goed. Dan moet er dus iets zijn met het geleverde Eye-Fi kaartje, of de combinatie van deze twee in een Canon 40D.

Oplossing zoeken


Daar moet toch een oplossing voor zijn dacht ik. Ik ben dus op het internet gaan zoeken naar een mogelijke oplossing. Helaas staan er te veel tegenstrijdige oplossingen op de diverse website's. Mijn camera heeft al de laatste versie firmware en ook de Eye-Fi was reeds voorzien van de laatste versie dus daar kon het niet aan liggen. Zo bleek ook al uit de diverse berichten en artikelen.

Na veel zoeken en niet echt wijzer worden uit alle informatie een support verzoek ingestuurd naar Eye-Fi Engeland om te vragen om een oplossing. Na een paar uur kreeg ik keurig antwoord terug dat het gebruik van een converter niet wordt ondersteund, maar soms wel werkt.

Er zijn camera's waarbij het wel werkt. Echter kan het op den duur datacoruptie en soms ook verloren bestanden op gaan leveren. Nou, hiermee was het probleem dus niet opgelost. Ik had gehoopt op een ander antwoord vanuit Eye-Fi Engeland maar helaas het is niet anders.

Conclusie


Een dagje proberen heeft voor mij helaas niet het gewenste resultaat opgeleverd. Ik heb alles weer netjes ingepakt. Ik hoop dat ze bij Eye-Fi binnenkort komen met een CF variant, die zal ik dan zeker aan een test onderwerpen om er een review over te schrijven. Ik kwam vandaag tijdens mijn zoektocht naar een oplossing al meermaals tegen dat er meer mensen die deze problemen ondervinden, en graag een CF variant willen hebben.

Dus een oproep aan Eye-Fi om een CF variant te maken met de zelfde opties en functionaliteit! Of toch aan Canon vragen om naast een CF slot een SD slot in te bouwen in de camera's. Zo'n tweede SD slot zou dan gebruikt kunnen worden voor een Eye-Fi kaart. Ze mogen bij Canon natuurlijk ook een firmware versie uitbrengen waarbij de converter en Eye-Fi wel werkt of standaard WiFi inbouwen in de nieuwe modellen camera's.

Van Anouk Timmerman kreeg ik nog de tip dat Canon nu al een aantal spiegelreflex camera's heeft die voorzien zijn van een SD slot. Maar meer camera's met een SD slot zou een mooie uitbreiding zijn.

De Nikon gebruikers zullen nu meteen zeggen; wij hebben al SD en kunnen al gebruik maken van een Eye-Fi mogelijkheid. Maar willen wij dit als Canon gebruikers ook? Misschien kunnen we als er genoeg mensen zijn aangesloten bij de Canon Club Nederland eens een vraag neerleggen bij Canon of dit er nog gaat komen in de toekomst. Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Thomas Dral

Over de auteur

Thomas is oprichter van Dral Dynamic Design, en is in de afgelopen jaren veel meer met fotografie gaan doen. Naast fotografie is Thomas op zoek naar een nieuwe baan. Thomas kun je ook vinden op Twitter. Daarnaast is Thomas Community Manger & Penningmeester bij de Urban Photo Collective.

27 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 23:03

  Jammer dat dit niet werkt. Ik had er ook graag eentje gekocht!
  Sinds de komst van de Eye-Fi kaartjes wordt er door fotografen al gevraagd om een CF versie. Ik verwacht dat deze er nooit gaat komen, want dan had Eye-Fi die inmiddels toch al wel op de markt gebracht.

  Canon Nederland heeft volgens mij erg weinig invloed op de keuzes die Canon maakt voor een volgende camera. Ik verwacht dat SD geheugen steeds verder de standaard wordt, dus uiteindelijk lost dit probleem zich wel vanzelf op.

  Hopelijk heeft de Canon 5D mark III dadelijk ondersteuning voor CF en SDHC. Dan is zo'n Eye-Fi kaartje weer het proberen waard! Overigens; standaard WiFi ondersteuning in een camera is natuurlijk ook helemaal geen gek idee. Dat kost in productie uiteindelijk hooguit een paar euro..

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 23:15

  Ik hoop toch echter dat SD niet de standaard gaat worden. Veel te klein en in koude omstandigheden moeilijker hanteerbaar.

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 30 januari 2011 om 00:13

  @Arno, nooit problemen mee gehad eigenlijk, zelfs met handschoenen aan, kwestie van gewoonte. En eigenlijk is de SD-kaart een veel beter ontwerp, bij cf heb je namelijk pinnen die kunnen verbogen worden. Nu ieder zijn mening daarover, maar ik heb nog geen last met mijn sd'tjes gehad.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 30 januari 2011 om 01:45

  Wat de SD kaartjes betreft sluit ik me aan bij Arno: da's voor mijn gevoel terug bij af; het is net speelgoed! Overigens heb ik nog nooit een probleem ondervonden met CF kaarten ondanks dat het technisch een minder concept zou zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord