Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: iPad Camera Connection Kit

woensdag 11 augustus 2010, 23:49 door | 48.201x gelezen | 17 reacties

Begin dit jaar kondigde Apple een nieuw speeltje aan; de Apple iPad. Destijds schreef ik al vijf excuses om de iPad te kopen voor fotografen. Zelf heb ik de iPad direct aangeschaft toen deze in Nederland verkrijgbaar was en natuurlijk moest ik daar als fotograaf ook de Camera Connection Kit bijkopen.

iPad Camera Connection Kit


De Camera Connection Kit voor de Apple iPad bestaat uit twee compacte adapters. Met de ene kun je een SD(HC) geheugenkaartje uitlezen en met de andere kun je een USB kabel aansluiten op de iPad. Aan de andere kant van deze kabel kun je een kaartlezers koppelen zodat je alle type kaartformaten kunt uitlezen. Ook kun je via de kabel rechtstreeks je camera aankoppelen.

Met behulp van de Camera Connection Kit kun je foto's en video's overzetten naar je iPad. Handig als je bijvoorbeeld onderweg bent en ruimte te kort komt op je geheugenkaartjes. Of natuurlijk als je graag de foto's op een groter display wilt bekijken. De iPad is geweldig in het vertonen van foto's, dus is dat helemaal geen vreemd idee.

Bij een volgende bruiloft die ik fotografeer zal de iPad zeker in mijn tas zitten. Dan kan ik het bruidspaar tijdens het diner de iPad even overhandigen zodat ze alvast een paar foto's van hun huwelijksdag kunnen bekijken. Met behulp van een applicatie zoals Photogene kun je foto's ook nog van een lichte nabewerking voorzien. Het wachten is natuurlijk op Lightroom voor de iPad. En waarschijnlijk komt die over een tijdje nog echt uit ook..

Apple iPad Camera Connection Kit en camera


Foto's kopieren naar de iPad
Zoals passend is bij de iPad werkt het geheel erg simpel. Je steekt de adapter in je iPad en sluit vervolgens je kabel via een USB kabeltje aan op je camera. Overigens wordt zo'n USB kabel niet meegeleverd met de Camera Connection Kit, maar heb je die ooit wel bij je camera gekregen. Zet de camera aan en op de iPad verschijnt automatisch een overzicht met thumbnails van alle foto's op je camera.

Je kunt er nu voor kiezen in ÚÚn keer alle foto's te importeren of je kunt eerst een selectie maken door de foto's die je binnen wilt halen aan te tikken. Er verschijnt dan een vinkje op de foto waarmee aangegeven wordt dat deze geselecteerd is. Vervolgens kun je deze selectie importeren. Voor de ge´mporteerde foto's wordt een nieuw album aangemaakt in de fotoapplicatie van de iPad.

Wanneer het importeren voltooid is verschijnt er de vraag of je de ge´mporteerde foto's van je camera wilt verwijderen. Door nu bovenin het scherm op 'Albums' te klikken verlaat je het importeervenster en kun je aan de slag met je ge´mportreerde foto's.

iPad - Foto's verwijderen


Het hele importeer proces verloopt overigens lekker vlot, ook als het gaat om foto's van 25 megabyte per stuk. Het is trouwens ook mogelijk videobestanden te importeren. Het is afhankelijk van het formaat of deze vervolgens ook door de iPad afgespeeld kunnen worden. In het geval van mijn Canon 5D mark II herkende de iPad het filmformaat helaas niet. Kopieren kan dan nog wel, zo kun je toch een back-up draaien en eventueel ruimte vrijmaken op je camera.

Foto's op je iPad gebruiken
Wanneer de foto's op je iPad staan kun je ze op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je ze natuurlijk terugvinden in de fotoapplicatie. Er worden twee albums aangemaakt 'Laatste import' en 'Alle ge´mporteerde'. De namen geven al duidelijk aan waar je foto's terug kunt vinden. Ook onder het tabje 'Gebeurtenis' kun je de foto terugvinden. Hier worden ze op data gerankschikt.

Mocht je foto in de EXIF informatie ook GPS coordinaten hebben, dan vind je in de fotoapplicatie ook een 'Plaatsen' tabje. Hier worden je foto's getoond op een kaart.

RAW bestanden
Je zou wellicht verwachten dat de iPad alleen om kan gaan met Jpeg bestanden, maar dit is gelukkig niet het geval. De iPad kan net zo makkelijk de RAW bestanden uit je camera inlezen en vertonen.

Om de grote RAW formaten vlot te kunnen tonen en gebruiken wordt er van elke RAW bestand een Jpeg van 2048 bij 1360 pixels (afhankelijk van de beeldverhouding van je sensor) aangemaakt. Dit bestand kun je gebruiken in slideshows of bewerken in een fotobewerkingsapplicatie op de iPad.

RAW en Jpeg bestanden worden door de iPad niet gewijzigd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je foto's of kwaliteit kwijtraakt. De originele bestanden worden letterlijk gekopieerd. Je kunt de iPad dus gebruiken als volwaardige back-up al heb je natuurlijk wel te maken met een limiet van maximaal 64 gigabyte (de ruimste variant van de iPad).

Foto's van je iPad halen
Als je de iPad gebruikt als (nood)back-up van je foto's dan wil je die foto's er thuis weer makkelijk vanaf kunnen halen. Gelukkig hoef je hiervoor niet in iTunes te duiken. Wanneer je de iPad aansluit op je computer wordt deze opgenomen als een externe harddisk waar je de foto's (je kunt niet bij de andere bestanden op je iPad) van kunt kopieren. Als met met Lightroom werkt kun je ze zo ook direct importeren zoals je normaal ook met je geheugenkaartjes doet.

Ge´mporteerde foto's kun je overigens ook doormailen. Dit werkt een beetje raar. Als je direct vanuit de fotoapplicatie een ge´mporteerde Jpeg foto verstuurd via e-mail dan wordt er een iPad versie Jpeg bestand doorgestuurd met een resolutie van maximaal 2048 bij 1360 pixels. Kopieer en plak je de afbeelding vanuit het album naar een e-mail, dan wordt de volledige Jpeg doorgestuurd.

Bij RAW bestanden werkt het precies andersom; vanuit de album applicatie verstuur je de volledige RAW. Kopieer en plak je de foto in de mail applicatie dan verstuurd ie de iPad geoptimaliseerd Jpeg. Iets om rekening mee te houden.

Ongedocumenteerde extra's
Hoewel de Camera Connection Kit officieel alleen voor het kopieren van foto's dient kun je er nog wat meer mee. Zo kun je via de USB adapter ook een USB toetsenboard aansluiten op de iPad. Een leuk extraatje als je graag lange verhalen wilt schrijven op je iPad.

Ook kun je een headset met usb-aansluiting aansluiten. Het moet daarbij wel gaan om een headset die het standaard audioprofiel van het usb-protocol ondersteunen. Zo'n headsetje kan handig zijn als je de iPad wilt gebruiken om te Skypen.

iPad USB connecties


Een creatief gebruik van de Camera Connection Kit voor gebruik met externe opslag is ook mogelijk. De iPad kan het H.264 videoformaat gewoon vertonen. Stel dat je op vakantie gaat en een paar video's mee wilt nemen om daar of onderweg te kijken. Je kunt dan een SD geheugenkaart gebruiken om een aantal video's op te slaan.

Wanneer je een video wilt kijken kopieer je deze naar je iPad. Daarna kun je hem er weer af gooien. Handig wanneer je aan de limieten van de opslagcapaciteit van je iPad zit. Natuurlijk moet je wel voldoende ruimte hebben om de video te kopieren. Video's moet je op de SD kaart wel in een DCIM folder zetten.

Video demo
Om de werking beter te kunnen demonstreren heb ik een video gemaakt waarin ik laat zien hoe de iPad Camera Connection Kit werkt. Je kunt deze video hieronder bekijken. Draai je volume maar alvast omhoog, de audio (het praatgedeelte) is helaas wat zacht.Conclusie
De iPad Camera Connection Kit is een erg nuttige aanvulling voor je iPad, zeker voor fotografen. Je kunt klanten zo vlotjes en op een gelikte manier een aantal foto's van hun shoot laten zien terwijl je nog op locatie bent. Het accessoire werkt snel en erg eenvoudig, precies zoals past bij een iPad. Het wachten is nu nog op Lightroom voor de iPad om de bruikbaarheid nog verder te verhogen.

De Camera Connection Kit heeft een prijs van 29 euro en is te bestellen via de webwinkel van Apple.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 00:02  | reageer

  Nou probeer ik nog even te wachten met het kopen van een iPod... maar op deze manier maak je het me wel erg moeilijk! "knipoog

 2. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 00:16  | reageer

  Helder en overtuigend verhaal. Maakt de iPad (nog) een stuk interessanter en veelzijdiger!

 3. Michel
  Profiel  Michel schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 01:05  | reageer

  Erg leuke review! Ik heb deze accessoire toch wel vaak voorbij zien komen. Daar kun je dus wel uit opmaken dat het wel een must have is voor fotografen.

  Voor de geinterreseerden: Mark Wallace, een fotograaf uit Phoenix Arizona heeft ook wekelijks video's met iPad applicatie reviews specifiek gericht op fotografie. Ook doet hij aan video's gericht op fotografie zelf, dit varieert van studio foto's tot belichting en de simpelste basis dingen. Dit alles in opdracht van Adorama.

 4. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 08:15  | reageer

  Helder verhaal. De iPad is en blijft gewoon een super leuk apparaat. Heb trouwens ergens gelezen dat hij de RAW foto's niet converteert naar iets zichtbaars maar dat hij de embedded JPEG er uit trekt. Beetje zoals JPEGfromRAW dat doet. De resolutie van de JPEG's zou dan dus moeten afhangen van de resolutie van dit embedded bestand. (Weet niet of het helemaal klopt, maar dit heb ik ergens gelezen)

 5. Jerry
  Jerry schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 10:12  | reageer

  Dir kan een netbook of laptop toch al jaren?
  Inderdaad zoeken naar redenen om mee te kunnen doen met de Apple religie.

 6. Mark
  Mark schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 10:45  | reageer

  Elja, Is het ook mogelijk de iPad te gebruiken icm de filmfunctie van de camera? Dus dat je kan kijken op je iPad ipv op je LCD schermpje tijdens het filmen?

 7. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 10:48  | reageer

  Ik heb de Ipad ook in mijn handen gehad toen hij in Nederland te koop was (een vriend had hem gelijk gekocht) en hard getwijfeld, maar ik ga eerst voor een Imac. Wat Apple wel goed doet: als je het eenmaal in je handen hebt wil je het hebben ook. Het is echt een mooi apparaat wat zeker een toegevoegde waarde kan hebben voor een fotograaf, en ziet er voor een klant nu ook eenmaal beter uit dan een laptop..

  Leuke review Elja!

 8. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 12:16  | reageer

  Mooi artikel weer, leuk om te lezen, zometeen kun je via LR for iPad ook nog Tetheerd shooting gaan doen dat zou helemaal makkelijk en grappig zijn. Dan hoef je helemaal niks meer mee te namen als je het wilt gaan gebruiken. Je iPad met camera connection kit en je camera is dan genoeg!

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 12:19  | reageer

  @Mark; De iPad is in elk geval niet standaard te gebruiken voor je live-view. Momenteel kan het wel, maar dan moet je de camera nog op een laptop of computer aansluiten. Je kunt het liveview beeld dan via wifi naar je iPad sturen. Maar het nut is dan beperkt.

 10. Michel
  Profiel  Michel schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 16:56  | reageer

  @ThommyMan, het programma DSLR remote kan dat doen voor je op de iPad, het nadeel is wel alleen dat je er een laptop bij nodig hebt voor de koppeling tussen camera en pc/laptop en die is dan weer gekoppelt aan je iPad.

  Nu moet ik wel zeggen dat ik het zelf niet geprobeerd heb maar wellicht wil Elja hier wel een poging aan wagen? Aangezien ik meen te herrineren dat hij de applicatie voor zijn Iphone heeft knipoog
  Voor meer informatie hierover zie: ononesoftware

 11. JMK
  JMK schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 18:30  | reageer

  De iPad is mijn allereerste Apple hardware device (of nee toch niet, ooit zo 1ste generatie iPod shuffle gehad maar die tel ik voor het gemak even niet mee). Ik moet eerlijk toegeven dat de iPad mij uitermate goed bevalt in allerlei opzichten. Looks, Gemak, Functionaliteit (met de juiste apps), Stil, en een compleet nieuwe beleving van Navigatie maakt het compleet. De iPhone en MacBook pro komen er nu ook aan vrolijk

 12. baarr
  Profiel  baarr schreef op donderdag 12 augustus 2010 om 23:12  | reageer

  Ik heb de Camera Connection kit ook, ik vind het, met RAW bestanden wel ietwat traag werken, maar het is nog wel te doen. Verder is het bekijken van foto's op de iPad echt geweldig, fijne grote resolutie dus je kunt veel details zien en goed controleren of de scherpte goed is/ligt. (ik zou nog wel de bestandsnaam willen zien zodat ik later makkelijk de juiste file kan terugvinden).

  @Jerry, de de iPad is echt een ander apparaat dan een laptop/netbook, maar dat merk je pas echt wanneer je dat ding in je handen hebt gehad.

 13. Derk
  Profiel Derk schreef op zaterdag 14 augustus 2010 om 13:53  | reageer

  Ik snap de ipad, lijkt me een prettig device (heb zelf een iPhone en ben daar (buiten iTunes dan) zeer tevreden over. Ik vindt het echter wel zonde dat er niet standaard een USB aansluiting op zit... terwijl het dus technisch met deze uitbreiding prima kan.... Iets voor iPad v2.0 (en dan ook met het Retina display graag...)

 14. Johan
  Johan schreef op zondag 15 augustus 2010 om 14:43  | reageer

  Dit kan de desktop pc toch al jaren.....

 15. cock
  cock schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 11:40  | reageer

  Hoi, Adobe Express is sinds enkele dagen downloadable om basisbewerkingen te doen aan de foto's!

 16. Marien van Os
  Marien van Os schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 11:53  | reageer

  Hoewel dit artikel over Photo Mechanic gaat is het toch interessant om te lezen.

  Ik denk dat ik nog even wacht op een 2e of 3e generatie iPad of een andere tablet vindt het nu nog teveel geld voor wat je er voor krijgt maar ja dat is altijd een discussie met Apple producten soms ook onterecht. knipoog

 17. sandra
  Profiel sandra schreef op maandag 9 april 2012 om 16:30  | reageer

  ik heb ipad connection kit gekocht die tegelijker tijd 5 soorten sd kaart leest en ook usb inpoort heeft voor nieuwe ipad.ik heb 10.99 voor betaald normaal zijn ze te koop voor rond 40 euro
  het goedkoopste zijn te koop bij deze website het is gratis bezorgen .het is een deal website dus je moet wel de tijd in gaten houden anders loopt de actie af.
  http://stadsvoordeel.com/product/Amsterdam

  ik heb veel rond gekeken maar deze website heeft de laagste prijs en de kortste levertijd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord