Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura Vink

Review: met de Leica D-Lux 5 in Parijs

zondag 10 juli 2011, 22:51 door | 23.094x gelezen | 20 reacties

Mijn liefde voor fotografie begon toen ik na mijn eindexamen een paar mooie reizen maakten en de kick van het vastleggen van mooie plaatsen en momenten ontdekte. Sindsdien zijn reizen en fotografie voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ik naar het buitenland ga, voor wat voor een trip dan ook, zit mijn cameratas standaard gevuld met een aantal lenzen, statief en mooie filtertjes. Onder het mom van 'je weet maar nooit wat je tegen komt'.

Mijn vriend weet inmiddels goed om te gaan mijn fotografie 'gekte' in het buitenland. Het is niet nieuw als ik regelmatig een 'foto-stop' inlas of als ik nog voor het toetje het restaurant verlaat omdat de bediening niet snel genoeg gaat en ik nou eenmaal al had besloten de zonsondergang te fotografen.

Maar moest ik mijn vriendinnen ook met dit fanatieke fotogedrag van mij opzadelen tijdens een gezellig (maar kort) weekendje de toerist uithangen in Parijs? Het leek me niet verstandig en ik gaf mijzelf een nieuwe uitdaging: ik liet mijn spiegelreflex thuis...
Wat wel meeging in mijn koffer? Een Leica compact D-Lux 5.

Leica

De eerste indrukken van de camera is dat hij stevig en robuust aanvoelt met zijn aluminium behuizing. Groot mooi helder scherm achter en verschillende knoppen die veelal voor zichzelf wijzen.

Mijn vriendinnen omschreven de camera als eentje met een oude look en feel en dat kan ik ook wel begrijpen; het is geen zilver glimmend ding, maar mooi chique zwart. Het retro gevoel werd daarbij nog eens versterkt door het supergave retro leren hoesje.

Louvre
Passanten bij het Louvre (f/2.8, 1/250, ISO 80, 12.8mm)

Ik ben geen tech-geek; maar hier toch even wat technische feitjes op een rij. De Leica is een 10 megapixel compact en heeft een DC Vario-Summicron 5,1-19,2mm f/2-3.3 objectief. Klinkt chique, maar mij zei het niets, totdat ik las dat (omgerekend naar 35mm) overeen kwam met 24 tot 90mm. Dat is dus ongeveer vier keer optische zoom. In de praktijk heb ik dit ondervonden als een zeer fijne range tijdens de city trip. Je heb voldoende groothoek, maar ook nog best wel wat zoom.

Eiffeltoren
Formaat 4:3, geen crop in de nabewerking! (f/2.8, 1/100s, ISO 80, 11.7mm)

Beeldformaat kiezen


Op de lens zelf zit ook een knop die uniek is. Met deze knop kun je tijdens het fotograferen kiezen voor vier verschillende fotoformaten, namelijk de standaard 2:3, maar ook 16:9, 4:3 en 1:1. Dit zijn ook de formaten die ik normaal (achteraf) toepas in de nabewerking, maar met deze optie op de Leica kan ik dit dus vooraf bepalen! Het nieuwe formaat zie je direct terug op het scherm, het bepalen van de compositie is zo een stuk makkelijker!

Hoewel ik erg fan ben van kleurrijke foto's, besloot ik dat ik voor (helaas wat bewolkte) Parijs wilde thuis komen met een mooie zwart-wit serie. Als instelling koos ik bij het fotograferen in Parijs voor RAW + Jpeg op de P(rogram) stand. Hierbij koos ik als kleurinstelling dynamisch zwart-wit met extra contrast. De JPEG die daarmee rechtstreeks uit de camera rolden waren boven verwachting goed en behoefden bijna geen nabewerking meer: een mooie zwart-wit omzetting en bovenal ook super scherp!

Metro
Metro, rechtstreeks uit de camera, f/2.0, 1/30s, ISO 640, 5.1mm

Witbalans


Mocht je niet helemaal tevreden zijn met de voorinstelling of wil je de foto toch in kleur, dan is dit weer heel simpel te corrigeren met de RAW file. Enige nadeel bij het schieten met de zwart-wit modus is dat de witbalans niet goed meegenomen wordt, waardoor je in Lightroom deze eerst even terug moet zetten naar Automatisch (in plaats van 'as Shot').

Zwart-wit modus
Dynamisch zwart wit modus, rechtstreeks uit de camera (f/4, 1/800s, ISO 80, 11.7mm)

Witbalans as shot
Foto ingeladen in Lightroom.
De witbalans is 'van slag' doordat de foto is gemaakt in de zwart-wit modus.

Witbalans Auto
Bij witbalans in Lightroom gekozen voor 'auto'.
De kleuren zien er nu weer goed uit!

Voordeel van een compact


Tijdens het fotograferen in Parijs had ik de camera veelal, zoals een echte toerist dat ook doet, om mijn nek hangen. Iets wat ik met mijn spiegelreflex niet vaak doe, omdat ik deze vaak toch te zwaar vind om een hele dag om mijn nek te hangen. Ook bungelt deze met lopen onhandig heen en weer.

Normaal gaat de camera daarbij dus vaak in de tas, later er weer uit, lenzen worden verwisseld en daarna weer in de tas, et cetera, et cetera. Direct merkte ik bij mijzelf dat de limitatie ik die ik had gekregen van een compact, zonder extra lenzen, niet alleen voor een hoop rust zorgde (niet telkens willen wisselen van lens en dergelijke), maar ook dat ik meer foto's maakte die ik anders niet had gemaakt omdat ik geen zin had om mijn camera uit de tas te halen.

Straatfotografie is daarbij iets wat ik erg mooi vind, maar ook lastig vind om te doen. Ik voel me erg ongemakkelijk om wildvreemden te fotograferen met zo'n grote spiegelreflex. Met de compact camera in mijn hand kwam ik een stuk 'snapshot'achtig over, viel ik dus minder op en ontdekte ik bovendien de lol van het fotograferen vanaf de buik/heup! Zelfs als ik (langzaam) liep, dan ging dit prima.

Gefotografeerd vanaf de heup
Hipshot, rechtstreeks uit de camera (f/2.8, 1/100s, ISO 80, 5.1mm)

Geen zoeker


De Leica D-LUX 5 heeft geen vaste zoeker en voor mij was het toch behoorlijk wennen om door het schermpje te kijken. Hoewel ik dit niet had verwacht, vond ik vooral de andere manier van het vasthouden van de camera (niet tegen je oog maar van je af en met de ellebogen naar buiten) wat onhandig.

Deze instabiele houding zorgde bij mij in ieder geval ook voor een aantal scheve horizons. De optionele elektronische viewfinder van deze Leica bleek daarmee een grote uitkomst. De viewfinder schuif je op het flitsschoentje van de camera en vervolgens zie je het digitale beeld (dat eigenlijk op het schermpje achterop te zien was) door de zoeker heen, inclusief verschillende pictogrammen van de instellingen.

De zoeker is ook te draaien, zodat deze bijvoorbeeld rechtop staat en je als het ware in een hoek van negentig graden kijkt. Dit werkte erg fijn en het vasthouden van de camera voelde daarmee een stuk natuurlijker. De zoeker was bovendien erg handig in situaties met veel zonlicht wardoor het kijken op het scherm lastiger werd vanwege reflecties.

Arc de Triomph
Arc de Triomph (f/8.0, 8.0s, ISO 80, 5.5mm)

Conclusie


Terugkijkend op het weekend in Parijs kan ik niet anders dan concluderen dat het een hele fijne camera was om mee op stap te gaan en ik heb er totaal geen spijt van dat ik de spiegelreflex thuis heb gelaten! Ik ben onder de indruk van de fijne look and feel, het gebruiksgemak en vooral de kwaliteit en scherpte van de foto's. De Leica D-LUX 5 was gewoon perfect voor deze citytrip in Parijs!

Bekijk meer foto's van de trip naar Parijs in de gallerij op mijn website.

Langs de Seine
Langs de Seine (f/3.3, 1/125s, ISO 100, 19.2mm)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura Vink

Over de auteur

Laura Vink is gek op reizen, fotografie en een combinatie van die twee. Ze schreef het boek Reisfotografie en op haar website Vink Acacemy vind je veel artikelen met fotografie tips, inspiratie en (gratis) eBooks. Ook geeft ze een online fotografie cursus. Volg Laura op Instagram.

20 reacties

  1. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 10 juli 2011 om 23:05  | reageer

    Hey Laura, jij hier? Welkom als blogger op photofacts!

  2. Michiel
    Michiel schreef op zondag 10 juli 2011 om 23:13  | reageer

    Misschien zinvol om te vermelden dat de Panasonic LX5 precies dezelfde camera is voor veel minder geld.

  3. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op zondag 10 juli 2011 om 23:30  | reageer

    Camera voor mensen met veel geld die niet al te slim zijn, dit is gewoon een Panasonic LX5 met een Leica logo.

    Daarom dus een toevoeging op de conclusie: "Maar koop de goedkopere Panasonic LX5 in de plaats, en je hebt zo'n €200 extra om te gebruiken in Parijs."

    Mede doordat Leica zo'n dingen doet maakt Leica tot wat Leica is geworden; een luxe product voor mensen die vooral een camera kopen om mee te stoefen. (dit is natuurlijk niet bij elke Leica-gebruiker maar toch bij heel veel)

  4. Eugène
    Eugène schreef op zondag 10 juli 2011 om 23:35  | reageer

    Mooi artikel voor deze site waarbij denk ik de meesten uitsluitend met spiegelreflex fotograferen. Ik laat sinds een jaar mijn (te) dikke DSLR thuis bij de stedentrips voor de Canon S95. De D5 en de S95 zijn de kleinste en beste in hun soort en kan je gerust professioneel gebruiken (RAW met relatief grote beeldsensor). Je mooie scherpe fotoserie bewijst dit tenslotte. Ik heb legio foto's gemaakt waarbij ik achteraf hoorde dat niemand het had opgemerkt dat ik ermee bezig was. Het levert echt andere beelden op. Ben helemaal fan van hoge kwaliteit compact geworden. (Ik was al fan van Parijs en het Louvre)

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 10 juli 2011 om 23:55  | reageer

    Zo'n compacte camera is inderdaad gewoon erg handig naast je spiegelreflex voor dagen waarbij je minder met fotografie en meer met je reis/activiteit bezig wilt zijn.

    Zelf heb ik recentelijk de Fujifilm X100 aangeschaft voor dit doeleinde. Wel wat duurder dan de gemiddelde compact, maar ook iets betere beeldkwaliteit. Bij de X100 ben je ook nog gelimiteerd in het objectief; een vaste brandpuntsafstand van 35mm (omgerekend naar 35mm).

  6. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 11 juli 2011 om 00:01  | reageer

    @laura: Welkom hier vrolijk

    @Michiel: Inderdaad! Leica logootje kost veel te veel ten opzichte van de kwaliteit die ze leveren.

  7. Henri
    Profiel Henri schreef op maandag 11 juli 2011 om 09:30  | reageer

    @ Arno & Aradilon;
    Je moet wel eerlijk vergelijken:
    De Leica wordt compleet geleverd met Adobe Photoshop Lightroom!
    De Panasonic moet het zonder dit prettige stukje software doen.

  8. rbrt
    Profiel rbrt schreef op maandag 11 juli 2011 om 09:58  | reageer

    Ik heb in het verleden zowel Leica als Panasonic compacts gebruikt, en het is echt een hardnekkig misverstand dat de Leica versies slechts Panasonic camera's zijn met een rode sticker erop.

    Los van kleine extraatjes (Leica geeft bijvoorbeeld 3 jaar garantie, Panasonic 1 jaar), is de firmware van de Leica ook anders. Bij RAW files is dat verschil niet te zien, maar wel wanneer je JPEG's schiet. De Panasonic compacts zijn ingesteld op de smaak van de "massa" (fellere kleuren, meer verscherping), terwijl de Leica versies gaan voor een meer neutrale look, die de serieuzere fotograaf zal aanspreken.

    Of dat het aanzienlijke prijsverschil rechtvaardigt, moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen. Maar exact hetzelfde zijn de camera's zeker niet.

  9. Mark
    Profiel  Mark schreef op maandag 11 juli 2011 om 22:31  | reageer

    Welkom Laura en direct een mooi artikel!
    rbrt heeft gelijk wat betreft Leica vs. Panasonic, maar zelf zou ik denk ik ook voor een LX5 gaan in dit geval. Zeker omdat ik Lightroom al heb.

  10. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op maandag 11 juli 2011 om 23:38  | reageer

    Ik heb anders wel al wat reviews gelezen die de 2 vergelijken en die zeggen hetzelfde, duur voor een logotje. En als je echt €200 (dat is het verschil) meer gaat besteden aan een Leica dan ga je toch ook geen jpeg gebruiken, dus dat is zeker geen rede net zoals je geen €200 moet betalen voor jpeg die er iets anders uitziet. Komaan mij maak je echt niet wijs dat het iets anders is dan het Logo waarom mensen deze zouden kopen t.o.v. de Panasonic LX-5.

  11. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 12 juli 2011 om 01:53  | reageer

    @Henri: ik heb geen software nodig bij een camera. Leica maakt vintage uiterlijk producten voor een speciale gebruikers groep die graag dat merk en die sticker gebruiken maar als je gaat kijken naar de prijs / prestatie verhouding dan valt dat behoorlijk tegen daar hoeven we de M8 maar als voorbeeld voor te nemen.

  12. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 12 juli 2011 om 12:55  | reageer

    Zelfs de M9 is helemaal niet zo goed, de sensor van de Sony Nex wordt beter beoordeeld en bij hogere iso's is het de slechtste FF sensor, slechter dan de antieke Canon EOS 1 mark I.
    Maar dat neemt niet weg dat het een uiterst verleidelijke camera is.

    Als iemand de D-lux Leica koopt i.p.v. de Panasonic is diegene nog niet dom of niet slim. Er is ook nog zoiets als emotie en iedereen is vrij om te kopen wat hij leuk vind. Iedereen weet dat de Leica en de Panasonic dezelfde camera's zijn, daar kan je iemand of wijzen die dat niet weet, maar verder vind ik het gewoon flauw en een beetje neerbuigend t.o.v. van de auteur van dit leuke stukje met prachtige sfeervolle foto's. En geniet lekker van je cameraatje Laura!

  13. Henri
    Profiel Henri schreef op dinsdag 12 juli 2011 om 15:08  | reageer

    @ Arno;
    Deels heb je wellicht gelijk, maar ik heb toch echt jaren heerlijk gewerkt met mijn M6! En de resultaten stelden mij nooit teleur.
    Ik zag de M6 altijd als een soort compactcamera waar je in de stad ongestoord mee kunt werken, onopvallend en stil...
    Het is zoals met auto's: waarom een dikke Audi als je met een Nissan Micra ook je bestemming bereikt.....
    En wat die software betreft: niet iedereen heeft al een (legale) versie van Lightroom op zijn PC/Mac staan denk ik. Wanneer je Lightroom al wel hebt is het inderdaad overbodig.
    -------
    @Laura;
    Een leuk praktijk review!
    Jou goede werk sneeuwt bijna (onterecht!) onder in de eeuwige Leica discussie.

  14. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 12 juli 2011 om 16:27  | reageer

    @Henri: Met enige ervaring kan ik je toch wel aangeven dat een Audi A8 wel ietsie pietsie comfortabeler gaat dan een Nissan micra vrolijk

    Leica maakt natuurlijk mooi spul alleen blijven ze momenteel achter in de uiteindelijke kwaliteit van het beeld en dat is jammer want je betaald wel de hoofdprijs

  15. Laura
    Profiel  Laura schreef op dinsdag 12 juli 2011 om 18:25  | reageer

    Hoi heren,
    bedankt voor de verwelkomingen op photofacts.nl!
    Het review was hoofdzakelijk een hands-on ervaring van deze camera als vervanging van mijn DSLR op reis. Ik vind het stiekem wel jammer dat er vervolgens een hele discussie komt over Leica/Panasonic en de prijs. Vooral omdat ik er zelf geen woord over had geschreven knipoog Ik heb ook geen ervaring met beide camera's om zinvol te kunnen vergelijken (en ik ben zoals ik al schreef ook echt geen tech-geek) dus hopelijk begrijpen jullie dat ik ook niets zal toevoegen aan deze discussie.

  16. Eugène
    Eugène schreef op dinsdag 12 juli 2011 om 22:42  | reageer

    Laura, sorry dat ik weer een beetje achteraf en vooral autistisch binnen kom vallen. Wat maak jij eigenlijk een prachtig mooie landschapsfoto's. Héél erg goed gemikt. De BBC zou jaloers worden.

  17. roy
    roy schreef op woensdag 13 juli 2011 om 15:04  | reageer

    Mooie foto's zijn het geworden.
    Ik zie mij lopen met twee dsrl's om mijn nek...
    Mijn vrouw doet het met een Powershot D11, en de foto's dat dit ding maaktwil ik naast veel vette spiegelreflexen leggen.
    Om maar te zeggen dat voor velen dit soort toestellen meer dan voldoende is.
    Ooit loop ik ook , enkel met dit soort toestel rond, zeker als je de kwalitiet ziet die L.Vink , of nog anderen , zoals o.a. mijn ega eruit kan halen.

  18. Freek Bom
    Freek Bom schreef op woensdag 13 juli 2011 om 17:15  | reageer

    Zo'n Leica hoekzoeker kost wel ca 230 euro!

  19. Cas
    Cas schreef op vrijdag 15 juli 2011 om 13:42  | reageer

    De Leica wijkt niet alleen qua prijs af van de LX-5 van Panasonic. De behuizing is gladder, omdat een handgrip aan de voorzijde ontbreekt. Verder is de camera gewoon een Panasonic-product, met Panasonic interface en menu's. Leica doet ook erg zijn best om die menu's niet te laten zien in brochure's en op de website.
    En dan is 300 Euro (399 om 699 bij Konijnenberg) wel erg veel geld voor een rode stip en het gevoel er helemaal bij te horen.
    Daar komt dan nog een handgrip bij (69 Euro) en het prijsverschil tussen de opzetzoekers (189 om 299): totale verschil is 479 Euro. Er zijn geen wetenschappelijk vastgestelde normen voor snobisme, maar mijn eigen norm is al ruimschoots overschreden met zo'n prijsverschil.

    En ondertussen blijft Leica maar beweren dat het hier om een "true Leica"gaat...

    Overigens moet ik je teleurstellen Laura: De body is niet van aluminium. Het is gewoon plastic. Wel erg mooi plastic, het lijkt allemaal net metaal. Maar tik met je nagel maar eens op de behuizing, dat klinkt niet als aluminium.

    Leuke praktijk-review met goede straatfoto's!

  20. Jeroen_K
    Profiel Jeroen_K schreef op maandag 3 augustus 2020 om 11:42  | reageer

    Van de week mijn cameracollectie weer eens onder de loep genomen en besloten te downsizen.

    Alleen de camera's die nog relevant zijn, blijven. In dat opzicht vond ik het wel een grappig idee om even in een stokoude review te melden dat deze Leica anno 2020 nog steeds bruikbaar is.

    Wat heb ik nog? Een oude Nikon DSLR met een tas vol vintage lenzen en deze DLUX-5. De bijna 10 jaar oude DSLR overtreft mijn eigen capaciteiten dus die blijft...

    Ik dacht de DLUX-5 ook maar op Marktplaats te kunnen zetten vanwege de steeds betere telefooncamera's (heb nu een Apple SE) maar dat blijkt niet het geval. Foto's maken met een mobiel, ik kan er niet aan wennen. Het zal de leeftijd wel zijn.

    Hoewel de beperkingen op een monitor zichtbaar beginnen te worden, vertaalt zich dat niet terug wanneer je ze afdrukt. Ergo, hij blijft.

    Zelf had ik deze Leica omdat ik helemaal weg was (en nog steeds ben) van het ontwerp. Heeft meer met smaak te maken dan intelligentie. Ik pak hem nog steeds graag op, en dat had ik toch wat minder dan de Panasonic die er er voor had. Verder, ja de JPG rendering vond ik beter dan de LX5. Zelfs als DSLR RAW shooter vind ik JPG een bonus op een compact, zeker als je hem gebruikt voor kiekjes. Dan is in dit geval (nog steeds) goed is goed genoeg.

    Gezien de slijtage sporen, is de body overigens wel degelijk van metaal...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord