Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Muvi X-Lapse voor time-lapse video's

dinsdag 8 september 2015, 15:48 door | 10.171x gelezen | 18 reacties

Van MobileFun.nl ontving ik de Veho Muvi X-Lapse; een hulpmiddel om 360 graden time-lapse video's te maken. De X-Lapse is een klein apparaatje waar je een (compacte) camera op zet. In een uur tijd draait het apparaatje je camera vervolgens rond. Door gedurende die tijd foto's te maken voor een time-lapse video krijg je een soepele rotatie in je time-lapse.

Muvi x lapse nex

Dat is althans de theorie. In de praktijk is de Muvi X-Lapse namelijk gewoon een kookwekker in een designerjasje en heel veel marketingsaus. Dat het echt een kookwekker is blijkt op het moment dat je hem activeert. Dit doe je door hem rond te draaien ten opzichte van de voet van het apparaatje.

Een bekend tikgeluid kondigt aan dat de taart in de oven staat de rotatie voor je time-lapse begonnen is. Na een uur klinkt het overbekende gerinkel van de kookwekker ter indicatie dat je time-lapse voltooid is. In de mooie woorden van Veho: 'Internal alarm sound when completed'.

Het is echt lachwekkend in hoeverre dit een kookwekker met een leuk jasje is. Dat leuke jasje bestaat overigens uit een strakke matzwarte behuizing met een kleine witte rand onderaan waarom om de negentig graden een pijtje en tijdsaanduiding (15, 30, 45 of 60 minuten) te vinden is.

Aan de onderkant zijn drie metalen pootjes uit te klappen om de kookwekker stabieler neer te kunnen zetten. Tevens vind je er een statiefschroef zodat je de X-Lapse ook op een statief kunt zetten. Aan de bovenkant vind je eveneens een statiefschroef waar je dan weer je camera aan kunt bevestigen. Ook wordt er een clip meegeleverd waardoor je een telefoon gemakkelijk op de X-Lapse kunt monteren. De clip draai je eenvoudig op de statiefschroef.

Muvi x lapse

Het zou leuk zijn geweest als de X-Lapse meer had gekund dan alleen maar één rondje in één uur tijd draaien. Bijvoorbeeld een instelling waarmee je zelf bepaald in welk tijdsbestek het apparaatje één rondje moet draaien. Bijvoorbeeld in 1 of 5 minuten. Dat had dit apparaatje direct een stuk nuttiger gemaakt.

Er is ook geen timelapse app of iets vergelijkbaars bijgesloten. Dit apparaatje helpt je niet om een time-lapse video te maken; het draait alleen je camera rond. Je moet dus zelf er voor zorgen dat je camera met een gewenste interval een foto maakt. Ook mag je camera volgens de fabrikant niet zwaarder zijn dan 750 gram. Een stevig spiegelreflex met dito objectief is dan ook uitgesloten.

In onderstaande video zie je wat voor een soort time-lapse video's je met behulp van de X-Lapse kunt maken.


Conclusie


De Veho Muvi X-Lapse is werkelijk gewoon een traditionele kookwekker met een leuk jasje. Het grootste nadeel is daarbij dat het ding maar één kunstje kan; namelijk in één uur tijd één rondje draaien. Dat beperkt natuurlijk ontzettend de mogelijkheden. De X-Lapse kan echt maar één 'trucje' en dat gaat natuurlijk al snel vervelen.

Voor 23,49 euro haal je dus een aardig prijzige kookwekker in huis met beperkte functionaliteit. Persoonlijk zou ik een aanschaf afraden.

Wij ontvingen de X-Lapse ter review met de melding dat we hem mochten houden. We verloten hem daarom onder de reacties. Lijkt het je -ondanks deze review- wat? Laat het even weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 8 september 2015.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 9 februari 2013, 23:50.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

  1. Jeroen Zelle
    Jeroen Zelle schreef op zondag 10 februari 2013 om 00:29  | reageer

    Ik heb wel eens wat geprobeerd met een kookwekker, zelfde soort idee. Alleen dan blijft toch de bevestiging het hekelpunt.

    Ben benieuwd hoe dit werkt, binnenkort een iPhone en er zijn genoeg leuke timelapse apps ervoor beschikbaar.

    Mooie marketing stunt weliswaar, maar voor de luie koper een betaalbaar alternatief.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 10 februari 2013 om 01:04  | reageer

    Tja, als het ding nou op z'n minst ook nog periodiek de ontspanknop kon bedienen, maar dat moet je alsnog zelf doen en/of voorprogrammeren, als ik het goed begrijp? Beetje jammer inderdaad...

  3. peter
    Profiel peter schreef op zondag 10 februari 2013 om 11:04  | reageer

    Hoi Elja,

    Ik lees regelmatig je blog/site en je reacties op zoom. Ik wil wel meedoen aan het verloten van de X-lapse vrolijk. Hij zou ideaal van pas komen bij mijn videografie projectjes. Wellicht icm met me iphone of anders me compact camera.

    Weet je ook wat het draaggewicht is? Mijn sony a35 weegt namelijk maar een gram of 400, icm mijn oude 24mm wide lens is dat +-500 gram :D

  4. Bert-Jan
    Bert-Jan schreef op zondag 10 februari 2013 om 11:18  | reageer

    Ik heb geen moeite met marketing. Dagelijks neurie ik het 'Nikon'liedje mee, soms zelfs spontaan. Allemaal dankzij marketing. Als het doet wat het doen moet, is dat helemaal prima.
    Leuk ding, ik zie vele toepassingsmogelijkheden... Ik doe graag mee

  5. Niels
    Niels schreef op zondag 10 februari 2013 om 15:22  | reageer

    Het is misschien een wat simpel concept, maarja wat moet hij verder nog kunnnen? Een app voor een smartphone was opzich leuk geweest maar die zijn er eigenlijk al voldoende. Ik vind het wel jammer dat er geen fatsoenlijke DSLR op past. Ik wil er wel graag een keer mee experimenteren en doe graag mee met de verloting vrolijk

  6. Marc
    Marc schreef op zondag 10 februari 2013 om 23:48  | reageer

    Zijn al zat van dit soort DIY kookwekkers. Jammer dat ze er niet meer werk van hebben gemaakt. Tot nu toe is dit wel de enige betaalbare optie. Daarom zou ik 'm wel eens willen proberen met m'n nex-6.

  7. Martin Mol
    Martin Mol schreef op maandag 11 februari 2013 om 10:55  | reageer

    dit is precies wat ik zocht, een trippot voor mijn smartphone vrolijk dat hij in een uur tijd ook een rondje kan draaien is een mooi extraatje. ik heb een app waar ik timelaps foto's mee kan maken. maar het neer zetten van mijn smarphone geeft mij de nodige probelemen. ik zal er blij mee zijn vrolijk

  8. gast schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 10:35  | reageer

    Deze Muvi X-Lapse is vandaag in de aan bieding bij iBood voor € 16,95 (excl. €5,95 verzendkosten). En daar zeggen ze dat het ding eigenlijk € 39,95 kost.

    Inderdaad wel jammer dat het zo beperkt is in wat het kan en in de tijd dat het rond draait. Maar voor bv. de echte professionele VR drive van Roundshot(.ch) ben je gauw €3000,- kwijt!

    Op hun website staan trouwens ook mooie voor beelden van panorama's!

  9. ton van kan
    ton van kan schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 11:04  | reageer

    Je kunt ook naar de hema voor n kookwekker van 4 euro. Deze heeft n platte bovenkant. Je knipt 2 stukjes antislip voor onder- en bovenop de wekker. Ik kan hier geen foto plaatsen anders had ik dit wel gedaan.

  10. jean-paul
    jean-paul schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 12:21  | reageer

    Het apparaat zou nog nut hebben als het sneller kon ronddraaien: 360 graden in 10 minuten bijv (zoals je al zegt). Deze Ordning kookwekker van Ikea is net zo makkelijk en stukken goedkoper knipoog

  11. roysfoto
    Profiel roysfoto schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 13:54  | reageer

    Ik wil hem wel als vervanger van mijn kapotte eierkoker klokje....knipoog

  12. Marcel
    Profiel Marcel schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 22:25  | reageer

    Natuurlijk kun je zelf iets knutselen als je dat leuk vindt. Maar de tijd die dat kost is in geld uitgedrukt voor de meesten van ons is veel hoger dan € 23,49. Het is beslist geen rip of en het zal heus wel gaan vervelen, maar het lijkt me toch wel leuk om er eens mee te experimenteren. Sommige filmpjes zijn wel grappig.

  13. Rene Gerritsen
    Rene Gerritsen schreef op woensdag 13 februari 2013 om 15:49  | reageer

    Ben al heel lang op zoek naar een simpele oplossing om mijn camera te laten roteren. Heb een time-lapse functie op mijn camera, dus alleen de rotatie is voor mij voldoende. Ik zou deze dolgraag winnen want ik heb het echt nodig :o) Alsjeblieft, mag ik hem alsjeblieft winnen. Het resultaat zal ik binnenkort laten zien, dan zul je merken dat het een goede aanvulling is voor een hobby-fotograaf! Alvast hartelijk dank!!

  14. Martin Mol
    Martin Mol schreef op vrijdag 15 februari 2013 om 10:56  | reageer

    Waneer vind de verloting plaats? Ben erg benieuwd naar de uitslag. duim duim vrolijk

  15. peter vanlaethem
    peter vanlaethem schreef op vrijdag 15 februari 2013 om 12:29  | reageer

    Altijd leuk als hebbeding ... of om eens een timelapse video te maken van een taartje in de oven bijvoorbeeld.
    vrolijk

  16. peter
    Profiel peter schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 21:29  | reageer

    Al enig nieuws over de verloting? vrolijk "pick me, pick me".

  17. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 21:46  | reageer

    @Peter; bedankt voor de herinnering! knipoog

    Ik heb Random.org even een willekeurige winnaar laten kiezen en die kwam uit op de eerste reactie, die van Jeroen Zelle. Jeroen, gefeliciteerd! Mail je me even het adres waar ik de Muvi heen kan sturen?

  18. peter
    Profiel peter schreef op woensdag 20 februari 2013 om 01:23  | reageer

    Graag gedaan.
    Gefeliciteerd Jeroen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.465 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord