Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Richard Hijmering

Review: Nikon D600

zondag 15 september 2013, 23:31 door | 14.061x gelezen | 16 reacties

Het was alweer een paar jaar geleden dat ik mijn spiegelreflex had opgepakt onder andere vanwege wat problemen met de camera. Dit probleem is weer opgelost maar de D70 begint nu al bijna vintage te worden. Dus maar eens gaan rondkijken voor een goede opvolger. Nu zag ik weinig reviews van Nikon spiegelreflex camera's op Photofacts dus hoog tijd om dat in te halen.

Nikon D600


De D600 is het kleinere broertje van de D800 en het goedkoopste model van Nikon met een full frame. Maar daarmee word zeker niet goedkoop in kwaliteit bedoeld. Daarmee is het een goede camera voor de serieuze fotograaf die de stap naar Full Frame overweegt.

Nikon D600 specificaties


- 24.3 megapixel full frame CMOS
- ISO 100 tot 6400, en daarnaast nog Hi0.3-Hi2 en Lo0.3-Lo1
- Sluitertijd 0.00025 - 30s
- Tot 5,5 foto's per seconde continue schieten
- 39 punts auto focus
- liveview
- 1080 p30 full HD video (1280 x 720, 1920 x 1080 Pixels)
- Dimensies: 141x113x82mm
- Gewicht 850 gram (inclusief accu)
- 81mm LCD
- Geheugenkaart SD, SDHC, SDXC

Ik houd me in deze review voornamelijk bezig met het gebruik van de D600, voor een zeer gedetailleerde review van de D600 kijk hier op DP Review (Engelstalig).

Nikon D600

Het eerste wat opvalt bij de Nikon D600 is dat deze niet groot is. Je kan hem niet klein noemen maar er zullen mensen zijn die zullen vinden dat die wat meer body zou mogen. Zelf vind ik hem lekker handzaam. Vooral de greep voor de rechterhand. Deze is redelijk hoekig, wat even wennen was, waardoor de camera daar goed aan blijft hangen. Zo zit de camera lekker stevig in de hand en is de kans dat die uit je hand zou vallen klein.

D600 2

De D600 is gemakkelijk in gebruik waardoor ik snel kon beginnen met schieten zonder de handleiding te lezen. Dat wil niet zeggen dat de D600 een simpel point-en-shoot camera is, in tegendeel. Alle functies zijn gemakkelijk in te stellen met verschillende knop combinaties en de knoppen zitten waar je ze verwacht waardoor je ze automatisch pakt tijdens het fotograferen. Dit geld natuurlijk vooral voor Nikon fotografen.

Alleen een klein puntje; Aan de linker boven kant zit, zoals bij de meeste spiegel reflex camera's, de modus knop. Deze bestaat uit twee ringen, eentje voor de modus (M, A, S, P, Portret, et cetera) en de tweede voor ontspanning mode (single , continuous, self timer, et cetera). Deze zien er nogal vintage rechthoekig uit en bevatten een slot mechanisme. Toch is het me een paar keer gebeurd dat de mode knop verdraaid was tijdens het gebruik.

Het LCD scherm is lekker groot en helder en geeft het resultaat van de foto die je net genomen hebt goed weer. Iets wat wel onhandig is, en dat geld in het algemeen, is dat als je bij een foto inzoomt je eerst volledig moet uitzoomen voordat je naar de volgende foto kan. En met de 24 megapixel kan je ver inzoomen en moet je dus ook weer ver uitzoomen.

Live-view


De D600 heeft ook liveview iets wat erg handig kan zijn als je bijvoorbeeld bovenhands moet fotograferen of in het donker bezig bent. Een andere goede situatie om live-view te gebruiken is als je vanaf een statief met een erg lange sluitertijd moet fotograferen, zoals bij astrofotografie of studio fotografie onder lage licht intensiteiten. Als je live-view aanzet is de spiegel al opgeklapt waardoor je geen trillingen krijgt door de beweging van de spiegel.

Vanwege de hoge resolutie het LCD scherm kan je goed de scherpte diepte inschatten. Maar bedenk dat de liveview zich vasthoudt aan de diafragma zetting van het moment dat live-view is geactiveerd. Als je dus je f-nummer aanpast met live-view aan zie je het resultaat niet op je scherm. Je moet dan live-view uit en weer aan schakelen.

In mijn mening is dat maar een klein minpuntje omdat de zoeker sowieso de voorkeur heeft boven live-view. Net als bij de meeste camera's gaat focusseren ook langzamer in live view mode. Het focusseren als je niet in live-view mode zit gaat wel snel en accuraat.

ISO bereik


Het grote bereik van de ISO is werkelijk geweldig. Tot 3200 ISO zijn de foto's van laag ruisniveau. En daarboven zijn ruisniveaus nog steeds erg goed. Met deze ruisniveaus gebruik je de ISO als extra instelling naast de sluitertijd en F-nummer. Ook kan je nog onder zeer zeer lage lichtomstandigheden fotograferen. In dit soort lichtomstandigheden word het scherpstellen wel wat trager. Maar op dat moment is het grootste probleem het richten op je object.

Dit omdat het zo donker is dat je niks meer kunt zien. Even ter illustratie, het vosjes was met het blote oog helemaal niet te zien en de foto is dan ook op de gok genomen.En als het echt te donker word is de D600 uitgerust met een goede ingebouwde flitser die, voor een inbouwflitser een goed licht beeld geeft.

D600 3

De resolutie van 24 megapixel is geweldig. De scherpte die je krijgt (uiteraard met gebruik van goede lenzen maar dat hoort wel bij een camera als de D600) is fantastisch. De kleinste details zijn nog goed te onderscheiden waardoor uitvergroten van je foto's geen probleem is.

Een veel aangegeven probleem met de D600 is vuil op de sensor. Natuurlijk is dit een kwaal waar menig digitale spiegelreflex mee kamt maar de D600 blijkbaar bovengemiddeld. In de twee weken dat ik met de D600 heb geschoten heb ik inderdaad vuil op de sensor. Dit vuil kwam opeens tevoorschijn. Maar de ingebouwde sensor reiniger heeft dit vuil ook net zo snel weer van de hand gedaan. Wel blijken een paar van de eerdere exemplaren last van kleine olie spatjes op de sensor te hebben. Maar ik begreep dat Nikon dit ook weer voor je oplost.

Conclusie


Mijn eindoordeel van de D600 is dat het een geweldige camera is. Ben je een serieuze amateur fotograaf die een full frame wilt voor een leuk bedrag is de D600 DE keus. Het enige punt is het vuil op de sensor. Maar zoals gezegd komt dit bij alle camera's voor en de ingebouwde sensor reiniging doet zijn werk. Zou ik de camera zelf kopen? Ja, ik ben zelfs al aan het sparen.

De huidige prijs van de Nikon D600 is ongeveer 1.600 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

16 reacties

 1. Bas
  Bas schreef op zondag 15 september 2013 om 23:56

  Als je inzoomt op een foto kan je toch met het draaiwiel rechts boven naar de volgende foto??

 2. Piet Hein
  Piet Hein schreef op maandag 16 september 2013 om 00:01

  Richard, welbedankt voor je plezierige verhaal. Vroeg mij al lezende af of het een overweging voor je kan zijn om eens naar de Nikon D7100 te kijken. Weliswaar geen FF maar wel een dijk van een camera. Heb je er een idee over?
  met groeten Piet Hein

 3. Arthur Wittendorp
  Arthur Wittendorp schreef op maandag 16 september 2013 om 10:05

  Mmm, ik wil geen azijnzeiker zijn, maar een resulutie van 1920 x 1080 levert een 2,1 megapixel sensor op. De Nikon D600 heeft een resolutie van 6016 x 4016.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 16 september 2013 om 10:26

  Klopt natuurlijk wat Arthur zegt. Die 1920x1080 zal ongetwijfeld de video-resolutie zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord