Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Review: Nikon D600

zondag 15 september 2013, 23:31 door | 15.145x gelezen | 16 reacties

Het was alweer een paar jaar geleden dat ik mijn spiegelreflex had opgepakt onder andere vanwege wat problemen met de camera. Dit probleem is weer opgelost maar de D70 begint nu al bijna vintage te worden. Dus maar eens gaan rondkijken voor een goede opvolger. Nu zag ik weinig reviews van Nikon spiegelreflex camera's op Photofacts dus hoog tijd om dat in te halen.

Nikon D600


De D600 is het kleinere broertje van de D800 en het goedkoopste model van Nikon met een full frame. Maar daarmee word zeker niet goedkoop in kwaliteit bedoeld. Daarmee is het een goede camera voor de serieuze fotograaf die de stap naar Full Frame overweegt.

Nikon D600 specificaties


- 24.3 megapixel full frame CMOS
- ISO 100 tot 6400, en daarnaast nog Hi0.3-Hi2 en Lo0.3-Lo1
- Sluitertijd 0.00025 - 30s
- Tot 5,5 foto's per seconde continue schieten
- 39 punts auto focus
- liveview
- 1080 p30 full HD video (1280 x 720, 1920 x 1080 Pixels)
- Dimensies: 141x113x82mm
- Gewicht 850 gram (inclusief accu)
- 81mm LCD
- Geheugenkaart SD, SDHC, SDXC

Ik houd me in deze review voornamelijk bezig met het gebruik van de D600, voor een zeer gedetailleerde review van de D600 kijk hier op DP Review (Engelstalig).

Nikon D600

Het eerste wat opvalt bij de Nikon D600 is dat deze niet groot is. Je kan hem niet klein noemen maar er zullen mensen zijn die zullen vinden dat die wat meer body zou mogen. Zelf vind ik hem lekker handzaam. Vooral de greep voor de rechterhand. Deze is redelijk hoekig, wat even wennen was, waardoor de camera daar goed aan blijft hangen. Zo zit de camera lekker stevig in de hand en is de kans dat die uit je hand zou vallen klein.

D600 2

De D600 is gemakkelijk in gebruik waardoor ik snel kon beginnen met schieten zonder de handleiding te lezen. Dat wil niet zeggen dat de D600 een simpel point-en-shoot camera is, in tegendeel. Alle functies zijn gemakkelijk in te stellen met verschillende knop combinaties en de knoppen zitten waar je ze verwacht waardoor je ze automatisch pakt tijdens het fotograferen. Dit geld natuurlijk vooral voor Nikon fotografen.

Alleen een klein puntje; Aan de linker boven kant zit, zoals bij de meeste spiegel reflex camera's, de modus knop. Deze bestaat uit twee ringen, eentje voor de modus (M, A, S, P, Portret, et cetera) en de tweede voor ontspanning mode (single , continuous, self timer, et cetera). Deze zien er nogal vintage rechthoekig uit en bevatten een slot mechanisme. Toch is het me een paar keer gebeurd dat de mode knop verdraaid was tijdens het gebruik.

Het LCD scherm is lekker groot en helder en geeft het resultaat van de foto die je net genomen hebt goed weer. Iets wat wel onhandig is, en dat geld in het algemeen, is dat als je bij een foto inzoomt je eerst volledig moet uitzoomen voordat je naar de volgende foto kan. En met de 24 megapixel kan je ver inzoomen en moet je dus ook weer ver uitzoomen.

Live-view


De D600 heeft ook liveview iets wat erg handig kan zijn als je bijvoorbeeld bovenhands moet fotograferen of in het donker bezig bent. Een andere goede situatie om live-view te gebruiken is als je vanaf een statief met een erg lange sluitertijd moet fotograferen, zoals bij astrofotografie of studio fotografie onder lage licht intensiteiten. Als je live-view aanzet is de spiegel al opgeklapt waardoor je geen trillingen krijgt door de beweging van de spiegel.

Vanwege de hoge resolutie het LCD scherm kan je goed de scherpte diepte inschatten. Maar bedenk dat de liveview zich vasthoudt aan de diafragma zetting van het moment dat live-view is geactiveerd. Als je dus je f-nummer aanpast met live-view aan zie je het resultaat niet op je scherm. Je moet dan live-view uit en weer aan schakelen.

In mijn mening is dat maar een klein minpuntje omdat de zoeker sowieso de voorkeur heeft boven live-view. Net als bij de meeste camera's gaat focusseren ook langzamer in live view mode. Het focusseren als je niet in live-view mode zit gaat wel snel en accuraat.

ISO bereik


Het grote bereik van de ISO is werkelijk geweldig. Tot 3200 ISO zijn de foto's van laag ruisniveau. En daarboven zijn ruisniveaus nog steeds erg goed. Met deze ruisniveaus gebruik je de ISO als extra instelling naast de sluitertijd en F-nummer. Ook kan je nog onder zeer zeer lage lichtomstandigheden fotograferen. In dit soort lichtomstandigheden word het scherpstellen wel wat trager. Maar op dat moment is het grootste probleem het richten op je object.

Dit omdat het zo donker is dat je niks meer kunt zien. Even ter illustratie, het vosjes was met het blote oog helemaal niet te zien en de foto is dan ook op de gok genomen.En als het echt te donker word is de D600 uitgerust met een goede ingebouwde flitser die, voor een inbouwflitser een goed licht beeld geeft.

D600 3

De resolutie van 24 megapixel is geweldig. De scherpte die je krijgt (uiteraard met gebruik van goede lenzen maar dat hoort wel bij een camera als de D600) is fantastisch. De kleinste details zijn nog goed te onderscheiden waardoor uitvergroten van je foto's geen probleem is.

Een veel aangegeven probleem met de D600 is vuil op de sensor. Natuurlijk is dit een kwaal waar menig digitale spiegelreflex mee kamt maar de D600 blijkbaar bovengemiddeld. In de twee weken dat ik met de D600 heb geschoten heb ik inderdaad vuil op de sensor. Dit vuil kwam opeens tevoorschijn. Maar de ingebouwde sensor reiniger heeft dit vuil ook net zo snel weer van de hand gedaan. Wel blijken een paar van de eerdere exemplaren last van kleine olie spatjes op de sensor te hebben. Maar ik begreep dat Nikon dit ook weer voor je oplost.

Conclusie


Mijn eindoordeel van de D600 is dat het een geweldige camera is. Ben je een serieuze amateur fotograaf die een full frame wilt voor een leuk bedrag is de D600 DE keus. Het enige punt is het vuil op de sensor. Maar zoals gezegd komt dit bij alle camera's voor en de ingebouwde sensor reiniging doet zijn werk. Zou ik de camera zelf kopen? Ja, ik ben zelfs al aan het sparen.

De huidige prijs van de Nikon D600 is ongeveer 1.600 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

16 reacties

  1. Bas
    Bas schreef op zondag 15 september 2013 om 23:56  | reageer

    Als je inzoomt op een foto kan je toch met het draaiwiel rechts boven naar de volgende foto??

  2. Piet Hein
    Piet Hein schreef op maandag 16 september 2013 om 00:01  | reageer

    Richard, welbedankt voor je plezierige verhaal. Vroeg mij al lezende af of het een overweging voor je kan zijn om eens naar de Nikon D7100 te kijken. Weliswaar geen FF maar wel een dijk van een camera. Heb je er een idee over?
    met groeten Piet Hein

  3. Arthur Wittendorp
    Arthur Wittendorp schreef op maandag 16 september 2013 om 10:05  | reageer

    Mmm, ik wil geen azijnzeiker zijn, maar een resulutie van 1920 x 1080 levert een 2,1 megapixel sensor op. De Nikon D600 heeft een resolutie van 6016 x 4016.

  4. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 16 september 2013 om 10:26  | reageer

    Klopt natuurlijk wat Arthur zegt. Die 1920x1080 zal ongetwijfeld de video-resolutie zijn.

  5. Stijn Nieuwendijk
    Stijn Nieuwendijk schreef op maandag 16 september 2013 om 10:42  | reageer

    Nog een tip: als je in een foto op het LCD-scherm helemaal bent ingezoomd kun je met de 'ok'-knop in één keer weer helemaal uitzoomen - scheelt tijd knipoog

  6. onem
    Profiel  onem schreef op maandag 16 september 2013 om 14:00  | reageer

    Leuk verhaal om te lezen, echter vind ik het verhaal meer een "ervaring met..." dan een review. Had ook graag wat hoge resoluties gezien en/of resultaten. Is verder prettig te lezen

  7. hypofocus
    Profiel hypofocus schreef op maandag 16 september 2013 om 16:26  | reageer

    "De D600 is het kleinere broertje van de D800..."

    Dat zou ik zo niet durven zeggen...
    De D600 is echt absoluut een compleet andere camera en ook voor een compleet ander segment dan de D800.

    In bijna geen enkel opzicht aan elkaar te vergelijken, behalve dat ze toevallig beide full frame zijn...
    De D600 is echt een uitgeklede camera, voor de enthousiaste amateur die ook eens een fullframe wil vasthouden.
    En daarmee eerder een broer van een D7000 ofzo.

  8. Akos
    Profiel Akos schreef op maandag 16 september 2013 om 21:02  | reageer

    De prijs van de D600 is al minder dan 1600. Voor ~1480 kan je 'm al ophalen, en die prijs zal de komende tijd alleen nog maar zakken. De geruchten gaan al rond dat de D610 binnenkort aangekondigd wordt op de Photo Plus Expo in New York eind oktober, en dat de minimum verkoop prijs in Amerika op 14 september is losgelaten om van de voorraad D600's af te komen.

    De D610 zal hoogstwaarschijnlijk geen grote update zijn volgens NikonRumors, maar zelf hoop ik een beetje dat hij meer lijkt op de D7100. We gaan het allemaal in ieder geval redelijk vlot meemaken.

  9. chielus
    chielus schreef op dinsdag 17 september 2013 om 09:16  | reageer

    Ik ben het met Onem eens en ook de opmerking van Akos treft zijn doel. Bovendien wordt het stof/olie probleem hier nogal kort door de bocht genomen. Nikon heeft namelijk helemaal geen oplossing voor dit probleem! Het enige wat ze doen is je sensor schoonmaken en eventueel een nieuwe sluiter er in. Maar dit geeft geen garantie voor een oplossing, bij veel mensen komt het probleem weer terug. Het is namelijk een ontwerpfout hoewel Nikon dit niet toegeeft (want dan moeten alle camera's terug). Dat is namelijk ook de reden dat de D600 al zo snel wordt vervangen door de D610. Ik heb dit ook bij mijn winkel gevraagd en die raadde mij af de D600 te kopen. Niet alle camera's hebben er last van maar als je getroffen wordt door het stof/olie probleem ben je de pineut. Let wel, het schijnt een zeer goede camera te zijn, maar dus wel met een ontwerpfout. De D7100 wordt op een andere manier geproduceerd of is anders gebouwd en heeft dit probleem daarom niet. Dit artikel had wel wat meer aandacht aan dit probleem kunnen geven. Mijn advies, laat de D600 liggen, wacht nog even op de D610 en wacht op reviews en testen. Na enkele maanden komen de problemen wel naar voren, of als het een goede camera is, geen problemen.

  10. Walter
    Walter schreef op dinsdag 17 september 2013 om 16:41  | reageer

    Ik had een d600, maar omwille van blijvende stof/olieproblemen heb ik dank zij mijn fotohandelaar hem kunnen omruilen zonder financiëel verlies (met tussenkomst van Nikon).

    Het klopt, het is een fantastisch toestel, maar de stof problemen bleven bij mijn toestel steeds opniew voorkomen (ook na 25.000 clicks!).

  11. tonkunenfotografie
    Profiel  tonkunenfotografie schreef op dinsdag 17 september 2013 om 21:55  | reageer

    Ik ben inmiddels een ruim half jaar een blije bezitter van deze camera. Ook ik heb getwijfeld vanwege de stof/olie perikelen.
    Maar nadat ik na intensieve research de indruk kreeg dat het enkel in de eerste productie serie zat en nadat Nikon had aangegeven de sensor kosteloos te reinigen besloot ik hem toch te kopen. Zover ik heb begrepen is het geen ontwerp fout, maar een productie fout. Dit zou ook verklaren waarom de fout alleen in de eerste productie serie voorkomt.

    @hypofocus:
    kun je de opmerking dat de D600 een uitgeklede D800 is eens toelichten? Ik ben namelijk van mening dat je de D600 daar ernstig mee tekort doet. Natuurlijk zal de bouw iets verschillen, hij heeft een hogere sluitersnelheid (1stop) en voor video meer opties en de flash sync speed op 1/250 (tov 1/200 voor de D600). Maar daarentegen presteert de D600 net iets beter bij hoge iso waarden en is hij sneller in continuous mode en is hij ruim 10% lichter. Niet te vergeten is hij aanzienlijk goedkoper.

  12. chielus
    chielus schreef op woensdag 18 september 2013 om 09:26  | reageer

    Wat ik heb begrepen is het geen productiefout maar echt een ontwerpfout. Ik geef toe, mijn meeste informatie komt van internet, maar ook twee fotozaken waar ik geïnformeerd heb gaven hetzelfde aan. Grootste probleem is dat Nikon zelf geen duidelijkheid geeft, veel mensen zijn daar (terecht) boos over. Ik denk dat het een ontwerpfout is:
    - Aanvankelijk leek het om een productiefout te gaan en hadden de eerste serienummers er last van. Later bleken ook nieuwe serienummers last van het probleem te hebben.
    - Ruim een half jaar na het verschijnen van de D600 wilde ik een camera kopen en ben gaan informeren. Twee fotozaken gaven aan dat het een loterij was, sommige D600's gaven problemen andere niet. Ze waren dan ook niet enthousiast over een eventuele verkoop (best raar als ze geld willen verdienen, maar wel eerlijk!) Je zou zeggen dat een productiefout na een half jaar wel opgelost is.
    - Mensen bij wie de sluiter is vervangen krijgen vaak weer problemen.
    - De D7100 (die na de D600 verscheen) is anders ontworpen of anders geproduceerd vanwege de problemen met de D600. Die heeft dan ook nergens last van, mensen zijn zeer enthousiast.
    - Mensen die nu een D600 kopen hebben ook nu nog steeds problemen.
    - Er gaan geruchten over een opvolger, de D610. Inmiddels zijn de geruchten wel heel sterk, zie de post van akos. Een supergoede camera na een jaar al vervangen is niet normaal. Die blijven meestal langer in de markt staan. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het stof/olie probleem. Door een ander ontwerp/productiemthode kan men het probleem aanpakken.

    Ik geef ook toe, als het een ontwerpfout is, zou iedereen er last van moeten hebben. Dat is dus niet het geval. Het echte probleem blijft vaag, wat vooral met de slechte communicatie van Nikon te maken heeft. Feitelijk hadden ze de camera's moeten terug roepen. Uiteindelijk moet iedereen een afweging voor zichzelf maken. De D600 wordt nu waarschijnlijk wel heel goedkoop, dus als je een risico durft te nemen kan het zeer aantrekkelijk zijn. We zullen het zien met een eventuele release van de D610. Als je een D600 hebt zonder problemen, gefeliciteerd, want dan heb je een zeer goede camera in handen!

  13. tonkunenfotografie
    Profiel  tonkunenfotografie schreef op woensdag 18 september 2013 om 09:39  | reageer

    @chielus: dan mag ik me dus gelukkig prijzen vrolijk Ik ben het met je eens dat door de gebrekkige communicatie van Nikon het probleem alleen maar erger is geworden, zeker in de perceptie van mensen.

    De D610 zit er inderdaad aan te komen. De D600 minimum prijzen zijn vrijgegeven wat een dump suggereert en dus de komst van de D610 ook bevestigd, schijnbaar met weinig veranderingen. Dit doet Nikon dan wel weer slim, anders blijf je de "stof" reputatie de komende jaren meeslepen.

  14. Crowdedhousenl
    Profiel Crowdedhousenl schreef op maandag 23 september 2013 om 08:26  | reageer

    Ik had al vroeg, sept 2012, een D600...voor de volle mep 2150,- euro !!!! Maar dan heb je ook wat!...nog geen 3 maanden later kreeg je voor dezelfde prijs er een lens bij en en 6 maanden na introductie kostte de D600 minder dan 1600 euro, een erosie van 550 euro !
    Daarnaast de weliswaar 24mp, maar als je van de D700 afkomt een vreselijke bediening a la D7000, waaronder dus dat zoom in gedoe. Kortom D600 is alles behalve het kleine broertje van de D800, maar een D7000 met FF sensor, niks mis mee, maar een misser om dit als alternatief voor een D700 te zien. Ik heb de D600 verkocht binnen 1 jaar voor 1200 euro (bedankt Nikon !) en gewoon weer een knappe D700 aangeschaft, weliswaar 12Mp, maar echt geen stakker vwb beeld kwaliteit, en heerlijk weer volwaardige single-functie bediening!

    De D610 het zal allemaal wel, maar een D710 met een 18Mp sensor was een beter idee geweest van Nikon m.i. Of gaan ze de 'verbeterde' D610 weer voor 2150 euro introduceren? Ik vrees van wel....maar eh Nikon....1 van Gaal is genoeg he... met Zijn jullie nou zo dom, of ben ik (Nikon) nou zo slim..

  15. JHMU
    Profiel JHMU schreef op maandag 23 september 2013 om 10:51  | reageer

    Wie kan mij uitleggen
    Ik overweeg een Nikon D600 te kopen.
    Heb twee objectieven die ik het meest gebruik, en wel
    1) NIKKOR AF-S NIKKOR 16-85mm 1:3.5-5.6 GED DX en
    2) NIKKOR AF-S NIKKOR 18-200mm 3.5-5.6 GII ED DX
    Zijn deze objectieven te gebruiken bij een Nikon D600 Ik begrijp nl. de verhouding niet van eerst AF en dan op de lens DX, wat betekent dit?
    Wie kan mij informeren?
    Moet ik nog even wachten met de koop gezien de vele? opmerkingen omtrent STOF.
    Help mij Jan

  16. Erik
    Profiel Erik schreef op maandag 23 september 2013 om 14:48  | reageer

    Waarom zou je DX lenzen willen gebruiken op een FX camera? Volgens mij kan het wel maar schakelt ie dan automatisch over naar de DX stand. Dan kun je net zo goed meteen een D7100 kopen lijkt me, is nog goedkoper ook en je hebt meer pixels.

    Overigens ben ik meer dan tevreden met mijn D600. Ik heb hem ook sinds ie te koop is en veel te veel betaald achteraf. Ook heeft ie wat meer vuil op de sensor dan me lief is maar niet veel meer dan ik gewend was van mijn andere camera's. Ik ben wel tevreden met de camera, zie mijn foto's:

    http://500px.com/erikv

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord