Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Review: Olympus Mju TOUGH 8000

donderdag 2 juli 2009, 19:21 door | 10.738x gelezen | 4 reacties

Van Olympus hebben we de Olympus Mju TOUGH 8000 ter review gekregen. Ze beweren dat dit de perfecte camera is voor de actieve lifestyle. Het is een van de sterkste en stoerste camera's ter wereld. Hij kan 10 meter diep onder water, 10 graden onder nul en een druk gelijk aan 100 kilogram aan. En in tegenstelling tot andere camera's kan je met de Olympus 8000 hierna nog steeds foto's maken. Dit soort dappere beweringen moeten we natuurlijk uitgebreidt testen.

Olympus Mju TOUGH 8000
De Olympus Mju TOUGH 8000 in zijn element


Eerste indruk
De eerste reactie nadat we de camera uit het doosje waarin de camera werd geleverd haalde was dat de Olympus Mju TOUGH 8000 redelijk zwaar was. Maar dat is ook niet vreemd gezien de stoer uitziende glimmende metalen body. Ja, dit is wel een cameraatje waarmee je gezien mag worden.

De eerste indruk is dat de camera gemakkelijk is in gebruik. De knopjes en functies zitten waar je ze verwacht dus je loopt niet lang te zoeken of de manual door te spitten. Als een stoer persoon doe je natuurlijk daar niet aan! Het LCD scherm vond ik een beetje onscherp maar dat kan komen door het vele gebruik van digitale spiegelreflexen in plaats van compact camera’s. De camera heeft een leuke tap functie waarmee je de belangrijkste functies kan gebruiken door op een zijde van de camera te tappen.

Deze functie is speciaal voor het gebruik onderwater (geen knopjes indrukken) tijdens het snorkelen of met dikke handschoenen (geen knopjes kunnen indrukken) tijdens het snowboarden.
Een snelle scan door de settings heeft laten zien dat je met de lichtgevoeligheid niet boven de 200 ISO moet komen. Daarboven is de ruis veel te duidelijk aanwezig.

Natuurlijk doet ook Olympus mee aan de megapixelrace en is de Olympus Mju TOUGH 8000 uitgerust met 12 megapixel. Maar zoals bij de meeste compact camera's zitten de pixels op een kleine chip met een kleine lens ervoor waardoor 12 megapixel vast niet optimaal is. Een scan in resolutie laat zien dat de camera de scherpste foto's produceerd bij vijf megapixel. Wat ook meer dan voldoende is voor normaal gebruik.

Modder
Lekker in de modder


Modder
De eerste plek waar we de Olympus Mju THOUGH 8000 hebben getest is bij een Landrover bijeenkomst. Natuurlijk gaat dit gepaard met offroad rijden en een hoop modder. Een stevige en waterdichte camera is hier dus wel gepast. En inderdaad een mede Landrover eigenaar had het vorige model op zak en was zeer tevreden.

We hebben hier de modderdichtheid van de camera getest. Dat leverde een aantal leuke gezichtsuitdrukkingen op als je een camera diep in de modder ingraaft. Verder hebben we wat foto's en en de filmfunctie uitgeprobeerd. Beide werkte best goed al is het microfoon geluid wat zacht, maar acceptabel. We merkten ook dat de reactiesnelheid van de camera laag is. Je kan bijvoorbeeld niet snel langsrijdende auto's fotograferen. De autofocus kiest zelf het object waar het op scherp wil stellen waardoor het nog wel eens het verkeerde object kiest als je wat creatiever wilt fotograferen.

Vrieskou
Na een dag in de modder spelen moest de camera natuurlijk schoon gemaakt worden. Wat zeer makkelijk kan: gewoon onder de kraan. Na het spoelen heb ik de vriesfunctie getest. Dat houdt in dat de camera een temperatuur van -10 graden celcius moet aan kunnen. Dus tijd voor de vriezer. Na twaalf minuten in de diepvries werkte de camera nog steeds.

Hike
Een stevige hike op de 7 broers op Sardinië


Robuust
Hierna begon het echte werk. Op naar Italie, Sardinie om precies te zijn. Als eerste hebben we een stevige hike naar de top van de berg La Sette Fretlli volbracht. Het was duidelijk dat niet velen ons waren voorgegaan op deze route. Hier en daar verdween de route de bush bush in en op andere plaatsen was het flink klimmen over grote keien.

Hierbij kwam de stevigheid van de camera goed van pas. Je wilt namelijk de camera bij de hand hebben voor mogelijke foto's, wat een risico van stoten en laten vallen met zich mee brengt. Het gebruikers gemak kwam goed van pas gezien je vaak point and shoot wilt doen omdat je door wilt gaan met de tocht. Een nadeel was wel dat de lichtgevoeligheid laag was waardoor je op een zonnige dag in de schaduw toch bewegings onscherpte kan krijgen, helemaal tijdens de klim van een berg.

Onder water leven
Onderwater leven


Onderwater
Als laatste testten we de feature wat deze camera zo bijzonder maakt, namelijk de waterdichtheid. Dit gebeurde door flink veel te snorkelen in de kraakheldere Middelandse zee, bij de vele paradijs stranden die Sardinie rijk is. Om te beginnen is het geweldig om de gezichten van de strandganger te zien als je met de camera de zee in loopt en dan nog onderwater stopt ook. Daarnaast heb je geen dure camera op je handdoek liggen terwijl je zelf van het verkoelende water geniet.

De camera heeft een onderwaterfunctie wat bij het filmen het geluid dempt. Hierdoor heb je niet het hinderlijke ruis van het water, hoewel dat soms wel welkom is. Bij foto's past de onderwaterstand de helderheid aan. Dit vermindert de waas en de blauwigheid van de foto's. Als je dit niet doet dan moet je de foto's bijna zeker nabewerken.

De ervaring om onderwater te fotograferen en te filmen is geweldig. Onderwater is een hele nieuwe wereld; Vissen, planten, rotsformaties, de golven en de invloed op het zand of een naar vis jagende eend. Onder water ziet het er allemaal interessant uit. Met de Olympus Mju THOUGH 8000 kan je die nog vastleggen ook.

Onder water leven
Nog meer onderwater leven


Conclusie
De Olympus Mju THOUGH 8000 is een compact camera die qua foto en film prestaties gemiddeld presteerd. De kwaliteit van de foto's is niet geweldig maar voldoet wel voor het alledaagse werk. De autofocus heeft soms een eigen wil en snel foto's achter elkaar fotograferen is lastig. Ook de lichtgevoeligheid is wat te weinig om gemakkelijk te kunnen schieten. Maar de camera is wel gemakkelijk in gebruik. Het gewicht is aan de zware kant maar toch kan de camera gemakkelijk in je broekzak waardoor hij altijd binnen bereik is als je hem nodig hebt. En dan is de start-up tijd ook snel genoeg.

De camera heeft wel zijn beweringen waar gemaakt en kan echt alle omstandigheden aan; vrieskou, modder, stoten, schokken en veel water. En dat is, samen met de mooie vormgeving, wat de camera zo geweldig maakt. Voor een betaalbare prijs kan je foto's maken op plekken waar andere cameras het begeven. Daardoor kan je toch nog die unieke foto's maken. Dat de kwaliteit dan wat minder is neem je dan op de koop toe. Eigenlijk, als Olympus een grotere lens en bijbehorende chip erin zou doen zou je een perfecte extreme sports camera hebben.

Video
Ik heb een klein filmpje geschoten van de verschillende activiteiten die we hebben uitgevoerd met de camera om deze te testen.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

4 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op donderdag 2 juli 2009 om 21:13  | reageer

  Leuk filmpje Richard
  Ik heb me kostelijk vermaakt,Bizar die camera onder de kraan en in de vriezer.
  groet jeroen

 2. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 2 juli 2009 om 21:51  | reageer

  ERG leuk en informatief filmpje Richard! Bovendien weten we eindelijk zeker dat het licht in de koelkast uit is wanneer je hem dicht doetvrolijk Zullen ze blij mee zijn bij Olympus!

 3. Derk
  Profiel Derk schreef op donderdag 2 juli 2009 om 22:30  | reageer

  Leuk filmpje Richard. Goed bedacht, goed uitgevoerd en vooral ook geinig knipoog

 4. Bart
  Profiel Bart schreef op vrijdag 3 juli 2009 om 09:28  | reageer

  Leuk filmpje, erg afwisselend.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord