Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frits Versteegh

Review: Phottix BG-D800 grip voor de Nikon D800

dinsdag 9 april 2013, 22:50 door | 9.693x gelezen | 5 reacties

Na vele uren met geweldige Nikon D7000 onlangs de grote stap gemaakt naar een D800. Voornaamste reden hiervoor is minder ruis en omdat het toch een upgrade moest worden dan maar gelijk full-frame en genoeg pixels. Zo ben ik voorlopig weer onder de pannen. Daar er ook zeer regelmatig langdurig gefotografeerd word in de verticale stand was de wens voor een batterijgrip alweer snel aanwezig.

Bij de eerste verkenning op het internet kwam ik tot de schrikbarende ontdekking dat een complete grip 'origineel Nikon MB-D12' nogal aan de prijzige kant is. Gemiddeld net iets boven de 320 euro. Alle reden voor een zoektocht naar een alternatief op internet.

Nu word het een beetje spannend, er zijn namelijk een aantal 'after market grips' op de markt welke door sommigen als namaak worden betiteld. Het zijn producten welke bijna allemaal onder een andere naam dan Nikon op de markt worden gebracht.

Een situatie welke we ook kennen bij onderdelen voor onder andere de automobiel markt en volstrekt legaal is. Na een eerdere ervaring met een JUPIO grip voor mijn Nikon D7000 (welke ik na thuiskomst en vijf minuten spelen direct heb omgeruild voor een origineel Nikon exemplaar) stond ik nu weer voor een dillema: Nikon of een ander merk deze keer.

Het verschil in kosten was nu immers nog groter dan de vorige keer. Probleem werd een beetje groter daar dezelfde grip volgens mij ook onder andere namen op internet voorkomt. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt voor de Phottix BG-D800 grip welke gewoon in Nederland te koop is.

Phottix bg d800

Ik kon echter geen bruikbare review vinden, zodat het een kleine gok is geworden. Het bedrag is met 79,95 euro te overzien en bedraagt dus slechts een kwart van het origineel! Ik heb de grip snel besteld en zoals het tegenwoordig gaat werd deze volgende dag keurig afgegeven aan de voordeur. Nieuwsgierig uitgepakt en direct naast mijn originele D7000 grip gelegd.

Eerste indruk

 • Het rubber ziet, ruikt en voelt hetzelfde
 • De vorm: hij ligt prima in de hand
 • De accuhouder: twee stuks meegeleverd en zien er degelijk uit; de EN EL15 accu past prima
 • Pasvorm sluit prima aan op de camera, inclusief uitsparing voor het afdekrubbertje van de connector aan onderzijde van de camera

Tijdens het plaatsen word er een verschil duidelijk, de draaischijf welke de grip vastdraait op de body, draait lichter dan de Nikon versie en vertoont meer speling of ruimte. Hierdoor verwacht je wat rammelen maar dat blijkt na vastzetten niet het geval.

De body geeft keurig aan dat de grip bevestigd is en geeft de correcte informatie op het LCD display. De rotatieknoppen draaien goed met duidelijke standen. Ze klikken iets meer dan de Nikon versie maar voelen beslist niet goedkoop of anders betiteld, zijn niet ratelig.

De ontspanknop doet zijn werk goed maar heeft in tegenstelling tot de Nikon versie een duidelijker waarneembaar klikmoment, ook hier weer geldt dat het wel aanwezig is maar niet goedkoop aanvoelt. Ik ervaar het zelfs wel als prettig.

De joystick en AF-ON knoppen voelen iets lichter wat betreft de bediening maar werken prettig zonder irritante klikjes te laten horen. Het belangrijkste zichtbare verschil word bepaald door de paspennen welke zich aan de bovenzijde van de grip bevinden.

Deze paspennen die de grip positioneren ten opzichte van de camerabody zijn in de Nikon versie van metaal en bij Phottix BG-D800 van kunststof zoals de gehele grip. De Nikon magnesium versie zal ongetwijfeld langer meegaan en wellicht ook meer stootvast zijn, echter vlak de sterkte van kunststof niet uit.

Dit materiaal vinden we tegenwoordig vrijwel overal. Er schijnt overigens eerdaags een magnesium versie van deze BG-D800 door Phottix op de markt gebracht te worden. Alle functies van de knoppen functioneren en niet minder belangrijk, de werking en draairichting van de rotatieknoppen komen overeen met de instellingen op de camerabody.

Phottix bg d800 open

Voorlopige conclusie


Geen één op één vergelijk maar ik verwacht niet dat de originele Nikon versie voor D800 slechter is dan de originele D7000 grip. De Phottix BG-D800 is dus een prima grip voor een kwart van de Nikon prijs. Geld uitgespaard wat ik weer kan besteden aan andere leuke dingetjes.

We zullen zien wat er op de lange termijn gebeurt maar ik ben best wel zuinig op mijn spulletjes. Overigens, als Nikon de prijs 30 procent lager had gelegd, had ik direct een keuze voor de Nikon versie gemaakt. Uiteindelijk gaat mijn voorkeur toch uit naar 'the real deal', maar alles heeft een prijs.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Frits Versteegh

Over de auteur

Frits is een amateurfotograaf die ook actief is met productfotografie voor zijn eigen bedrijf. Naast vele jaren fotografie boven water ook onderwater ervaring met analoge camera. Huidige uitdagingen, sportfotografie en eerste stappen op portretfotografie met continulicht.

5 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 9 april 2013 om 23:24  | reageer

  Ik heb de variant voor de D7000, werkt zeer goed en zeker voor die prijs een aanrader, misschien 1 minpuntje: de grip werkte niet met mijn Hähnel batterij, maar dat is snel opgelost door die batterij in de camera te steken en de Nikon batterij in de greep.

  Het idee trouwens van Nikon om een batterij in de camera te laten is trouwens zeer idioot want dan moet je telkens je grip eraf halen om die op te laden. Ik hoop dat Nikon er iets op verzint.

 2. Martin Milner
  Martin Milner schreef op woensdag 10 april 2013 om 09:33  | reageer

  Het werkt prima.

  Maar

  De originele grip is voorzien van stalen platen en zit met die verstevigingen in elkaar geschroefd, een phottix niet. Die zit met een paar schroefjes in het plastic in elkaar geschroefd, net als alle andere grips die door derden worden geproduceerd.

  In de praktijk betekent dit dat als je jouw camera aan een blackrapid of vergelijkbare strap hangt je een luide plof kunt horen omdat je grip uit elkaar is gevallen en je camera op de grond ligt.

  Ja dit is in het veld gebeurd, doe er je voordeel mee.

 3. digifrits
  Profiel digifrits schreef op woensdag 10 april 2013 om 20:56  | reageer

  Zal ik zeker onthouden, maar gebruik eigenlijk altijd de gewone strap. Ook bij intern studiogebruik gaat de grip er sowieso af bij gebruik op statief. Het word er allemaal niet stabieler van. En dat doe ik ook bij de nikon D7000 grip.

 4. marcel
  marcel schreef op woensdag 10 april 2013 om 23:43  | reageer

  Zelf heb ik voor mijn 5D MKIII een Jupio gekocht en ben er zeer tevreden over. Ik heb hem vergeleken met een originele van Canon en de verwerkingskwaliteit en stevigheid is bijna gelijk en een metalen plaat versterkt de onderkant net als bij die van Canon.

  Het bedieningsgevoel is minder dan bij de Canon maar het prijsverschil is dan ook zodanig dat ik dat er voor over heb.

 5. Henk van Weert
  Profiel Henk van Weert schreef op zaterdag 13 april 2013 om 19:56  | reageer

  Ik heb gekozen voor een Pixel battery grip voor mijn D800. Bevalt prima. Ook Chinees, ook ongeveer een kwart van de Nikon-prijs. Twee nadelen: ik durf er geen strap aan te bevestigen en een van de twee batterijen blijft achter in de D800-body. Dat laatste is overigens niet het geval bij de Meike battery-grip, die ik op een D90 gebruik. Beide batterijen zitten daar in de, ook Chinese, grip. Of Meike intussen ook een D800-versie levert weet ik niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord