Erwin Derksen

Review: Profotonet album

zondag 9 augustus 2009, 15:55 door | 25.276x gelezen | 16 reacties

Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van het Profotonet album. Een goede reden om een album te bestellen bij deze jongens uit Capelle aan den IJssel. Toevallig liet ik in diezelfde periode ook weer een album bij Henzo afdrukken. Zo kon ik beide goed vergelijken en een idee geven van de verschillen in kwaliteit. Kijk en vergelijk!

Heb van mijn vakantie in RoemeniŰ een album gemaakt via Profotonet. Het door mij bestelde 20x30 album met 60 pagina's kostte 64,95 euro. Daar komen nog wat handlingkosten bij, waardoor het totaal inclusief verzending op 71,95 euro uitkwam. Dit is het album van Profotonet waarbij je gebruik kunt maken van hun software, je hoeft dus geen Photoshop files aan te leveren!

Binding van de pagina's
Paginaverbinding Profoto (boven) versus Henzo (beneden)


De software werkt vrij eenvoudig, is gebruikersvriendelijk en komt modern over. De Henzo software is net wat verfijnder, maar wat mij betreft kan de ProfotoAlbum software prima concurreren. Qua prijs zijn ze vergelijkbaar, een Henzo Freestyle XL album met 40 pagina's (28x31) kost 49,95 euro (exclusief verzending.) Kijk hier overigens voor een review van het Henzo Professioneel A3 album.

Maar goed, waar het natuurlijk om gaat: Wat is de kwaliteit.. Ik was hiernaar zeer benieuwd omdat ik altijd erg enthousiast ben over Profotonet.

Om kort te gaan: de kwaliteit is super! Er wordt haarscherp afgedrukt op echt fotopapier. Dit ziet er toch nog een stuk beter uit dan de prima kwaliteit dit Henzo biedt (toevallig had ik tegelijkertijd ook een boek via Henzo besteld, de foto's waren gemaakt met dezelfde camera, dus ik kon goed vergelijken.) Zie de bijgevoegde foto's van beide albums en oordeel zelf!

Profotonet Album


Het enige nadeel vindt ik dat je bij Profotonet de cover (nog) niet kunt aanpassen. Je boek ziet er dus wat saai uit met een linnen kaft. Wel mooi afgewerkt en goed van kwaliteit, maar in vergelijking met de Henzo (waar je dus de volledige cover zelf ontwerpt) een beetje saai.

Henzo vs Profoto
De kaft van Henzo (links) versus Profotonet (rechts)


Het boek valt echt helemaal open en dit is natuurlijk fraai voor foto's die je over twee pagina's wil spreiden. Verder is de afwerking netjes en de algehele indruk van de kwaliteit erg goed.

Conclusie
Vergelijk je het album van Profotonet met Henzo, dan valt bij Henzo direct de fraaie cover op. Dat spreekt mensen aan. Mensen die iets met fotografie hebben vallen echter zonder meer voor het Protofonet boek vanwege de kwaliteit van de afdrukken. Als Profotonet haar assortiment uitbreidt met wellicht nog een iets groter formaat en een aanpasbare cover, dan hebben ze wat mij betreft goud!

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

16 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 9 augustus 2009 om 16:37

  Henzo is zo te zien conventioneel als boek gebonden. De Profonet valt door de andere manier van vergaren mooi open. Ik begrijp dat Photonet een betere afdruk geeft. Dat boek is 'dus' als product beter. De vraag is dan nog welke methode van binden op termijn beter is. De Henzo-methode lijkt me op het eerste gezicht duurzamer, doordat er anders dan bij Photonet geen scherpe vouwen in de bladen zitten.

 2. J÷ran
  J÷ran schreef op zondag 9 augustus 2009 om 18:18

  Ik heb inmiddels 3 boeken van Apple en de 4e is onderweg, zijn kwalitatief er mooi en goed maar zitten wel in een wat hoger prijs segment knipoog
  Ben overigens best nieuwsgierig naar de nieuwe service van Bol.com http://bit.ly/2KC5Hs

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 9 augustus 2009 om 18:51

  ik mis nog een beetje een vergelijkende foto van de afdruk kwaliteit, al is dta natuurlijk lastig beoordelen op klein formaat.

  Maar dat inbindsysteem ziet er idd erg goed uit voor foto's die twee bladzijden beslaan.

  Komt die kaft van Henzo er net zo uit als je hem er instopt? Ik heb ongeveer een jaar terug ook zo'n fotokaft ontworpen, maar hij was helamaal verschoven en er viel zelfs een halfe letter van de titel gewoon vanaf, daardoor was het echt helemaal niks.

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 9 augustus 2009 om 22:39

  Krijg net berichtje van de directeur Profotonet dat de fotocover bovenaan het "todo"-lijstje staat en daarna een 30x40 cm formaat. Ook hebben ze machines voor het verlijmen vervangen, maar uit deze review op te maken ziet het er goed uit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord