Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 80 euro voordeel! Word nu lid!
Erwin Derksen

Review: Profotonet album

zondag 9 augustus 2009, 15:55 door | 26.223x gelezen | 16 reacties

Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van het Profotonet album. Een goede reden om een album te bestellen bij deze jongens uit Capelle aan den IJssel. Toevallig liet ik in diezelfde periode ook weer een album bij Henzo afdrukken. Zo kon ik beide goed vergelijken en een idee geven van de verschillen in kwaliteit. Kijk en vergelijk!

Heb van mijn vakantie in RoemeniŰ een album gemaakt via Profotonet. Het door mij bestelde 20x30 album met 60 pagina's kostte 64,95 euro. Daar komen nog wat handlingkosten bij, waardoor het totaal inclusief verzending op 71,95 euro uitkwam. Dit is het album van Profotonet waarbij je gebruik kunt maken van hun software, je hoeft dus geen Photoshop files aan te leveren!

Binding van de pagina's
Paginaverbinding Profoto (boven) versus Henzo (beneden)


De software werkt vrij eenvoudig, is gebruikersvriendelijk en komt modern over. De Henzo software is net wat verfijnder, maar wat mij betreft kan de ProfotoAlbum software prima concurreren. Qua prijs zijn ze vergelijkbaar, een Henzo Freestyle XL album met 40 pagina's (28x31) kost 49,95 euro (exclusief verzending.) Kijk hier overigens voor een review van het Henzo Professioneel A3 album.

Maar goed, waar het natuurlijk om gaat: Wat is de kwaliteit.. Ik was hiernaar zeer benieuwd omdat ik altijd erg enthousiast ben over Profotonet.

Om kort te gaan: de kwaliteit is super! Er wordt haarscherp afgedrukt op echt fotopapier. Dit ziet er toch nog een stuk beter uit dan de prima kwaliteit dit Henzo biedt (toevallig had ik tegelijkertijd ook een boek via Henzo besteld, de foto's waren gemaakt met dezelfde camera, dus ik kon goed vergelijken.) Zie de bijgevoegde foto's van beide albums en oordeel zelf!

Profotonet Album


Het enige nadeel vindt ik dat je bij Profotonet de cover (nog) niet kunt aanpassen. Je boek ziet er dus wat saai uit met een linnen kaft. Wel mooi afgewerkt en goed van kwaliteit, maar in vergelijking met de Henzo (waar je dus de volledige cover zelf ontwerpt) een beetje saai.

Henzo vs Profoto
De kaft van Henzo (links) versus Profotonet (rechts)


Het boek valt echt helemaal open en dit is natuurlijk fraai voor foto's die je over twee pagina's wil spreiden. Verder is de afwerking netjes en de algehele indruk van de kwaliteit erg goed.

Conclusie
Vergelijk je het album van Profotonet met Henzo, dan valt bij Henzo direct de fraaie cover op. Dat spreekt mensen aan. Mensen die iets met fotografie hebben vallen echter zonder meer voor het Protofonet boek vanwege de kwaliteit van de afdrukken. Als Profotonet haar assortiment uitbreidt met wellicht nog een iets groter formaat en een aanpasbare cover, dan hebben ze wat mij betreft goud!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

16 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 9 augustus 2009 om 16:37  | reageer

    Henzo is zo te zien conventioneel als boek gebonden. De Profonet valt door de andere manier van vergaren mooi open. Ik begrijp dat Photonet een betere afdruk geeft. Dat boek is 'dus' als product beter. De vraag is dan nog welke methode van binden op termijn beter is. De Henzo-methode lijkt me op het eerste gezicht duurzamer, doordat er anders dan bij Photonet geen scherpe vouwen in de bladen zitten.

  2. J÷ran
    J÷ran schreef op zondag 9 augustus 2009 om 18:18  | reageer

    Ik heb inmiddels 3 boeken van Apple en de 4e is onderweg, zijn kwalitatief er mooi en goed maar zitten wel in een wat hoger prijs segment knipoog
    Ben overigens best nieuwsgierig naar de nieuwe service van Bol.com http://bit.ly/2KC5Hs

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 9 augustus 2009 om 18:51  | reageer

    ik mis nog een beetje een vergelijkende foto van de afdruk kwaliteit, al is dta natuurlijk lastig beoordelen op klein formaat.

    Maar dat inbindsysteem ziet er idd erg goed uit voor foto's die twee bladzijden beslaan.

    Komt die kaft van Henzo er net zo uit als je hem er instopt? Ik heb ongeveer een jaar terug ook zo'n fotokaft ontworpen, maar hij was helamaal verschoven en er viel zelfs een halfe letter van de titel gewoon vanaf, daardoor was het echt helemaal niks.

  4. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 9 augustus 2009 om 22:39  | reageer

    Krijg net berichtje van de directeur Profotonet dat de fotocover bovenaan het "todo"-lijstje staat en daarna een 30x40 cm formaat. Ook hebben ze machines voor het verlijmen vervangen, maar uit deze review op te maken ziet het er goed uit.

  5. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 9 augustus 2009 om 23:53  | reageer

    Ik werk met diverse leveranciers maar moet toch ook wel toegeven dat Profotonet bij mijn favorieten staat vanwege de kwaliteit maar ook de snelheid m.b.t. leveren.

  6. Derk
    Profiel Derk schreef op maandag 10 augustus 2009 om 07:27  | reageer

    @Johannes: Met het ontwerp van de kaft heb ik nog nooit issues gehad, wordt gewoon door de software geregeld 'What You See Is What You Get'.

    @Edc: Profotonet gebruikt echt fotopapier, dat heeft iets weg van kunststof. Ik verwacht zelf dat de vouwranden duurzaam zijn. Fotopapier scheurt immers niet zomaar en er zitten speciale vouwranden in. De Henzo methode is wat traditioneler (je kunt daar wel voor diverse soorten albums / inbindmethodes kiezen) maar wel degelijk. Ik heb diverse Henzo albums en die blijven allemaal mooi van kwaliteit en binding.

    @Arno: Inderdaad, profotonet is altijd lekker vlot. En ze hebben nog vertrouwen in de mens, want als vaste klant koop je nog steeds op rekening. Iets wat zeker bijdraagt aan de leversnelheid, men hoeft immers niet eerst te wachten op een betaling.

  7. Evert
    Evert schreef op maandag 10 augustus 2009 om 09:30  | reageer

    'standaard' fotopapier heeft inderdaad vaak iets weg van kunststof; wil je 'echt' fotopapier dan kom je al snel in de fine-art hoek terecht waar ze vaak 100% katoenfibers gebruiken.

    Ik was al bekend met de 'professionele' profotoboeken en daar ben ik erg tevreden over, dus ik ben zeker benieuwd hoe dit uitpakt.

    Is het overigens ook mogelijk om juist niet de software te gebruiken maar de bestanden in kant-en-klare JPG's aan te leveren?

  8. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 10 augustus 2009 om 09:46  | reageer

    Volgens mij kun je in die software gewoon een jpg als complete pagina gebruiken. Dus opmaken in bijvoorbeeld photoshop en dan als jpg wegschrijven en importeren in de software. De software is wel nodig om de beelden te uploden dus zonder de software kun je niet.

    @ Derk dat op rekening is inderdaad ook nog een voordeel want dat schept wel een vertrouwensband. Vaak moet je alles al betaald hebben en dan maar wachten op je pakketje, terwijl als je op rekening werkt het inderdaad een stuk vlotter gaat.

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 10 augustus 2009 om 15:53  | reageer

    @Antonette de Groot: klinkt als een goede reden om nog even te wachten met het bestellen.

    Ik denk dat ik er ook maar een ga bestellen als ze dit wel kunnen ondersteunen.

  10. kmpoel
    Profiel kmpoel schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 10:54  | reageer

    Voor mij is Profotonet het ook helemaal, super kwaliteit, aardige mensen en inderdaad snel. V.w.b. het boek wacht ik inderdaad ook op een "foto cover", dat vind ik bijna een must in deze tijd!

  11. Ivo
    Profiel Ivo schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 19:09  | reageer

    Ik kende Profotonet nog niet. Heb zelf wel regelmatig bij Henzo besteld. Ben tevreden over de kwaliteit, vind alleen de levertijd erg lang.

  12. Celiša
    Celiša schreef op vrijdag 14 augustus 2009 om 12:20  | reageer

    Ik bestel altijd mijn foto's bij Profotonet. En ook het nieuwe boek uitgeprobeerd. Ben enorm tevreden. Wel het automatisch bewerken van je foto's uitzetten. Anders wordt de kleur automatisch gecorrigeerd.
    Fotocover, is de bedoeling dat deze in september komt (slag om de arm.... maar dat is de doelstelling).

  13. nel
    Profiel nel schreef op donderdag 20 augustus 2009 om 10:23  | reageer

    Heb van verschillende leveranciers albums, maar de albums van profotonet vind ik tot nog toe de beste, vooral de foto's over 2 pagina's.
    Profotonet levert foto's en albums van zeer goede kwaliteit!!!

  14. wiep
    Profiel wiep schreef op donderdag 8 oktober 2009 om 12:29  | reageer

    Afgelopen weekend 2 Profotoalbums besteld (landscape 20x30) en deze gisteren (woensdag) al binnengekregen. De kwaliteit is echt top. De foto's zijn mooi van kleur, bevatten geen gekke printfoutjes (stipjes, vlekjes, kartels bij lijnen) zoals ik dat vorig jaar bij een boek van de HEMA zag.
    Ook het bladeren in het boek (we hadden de max van 60 pagina's besteld) is erg prettig. Het boek ligt altijd vlak en er is eigenlijk nauwelijks een "naad" te zien, als een foto over de linker- en rechterpagina loopt.

    Qua software mis ik nog wel een aantal functionaliteiten, zoals het creeren van eigen templates (foto-layouts) en het kopieren/verplaatsen van pagina's naar een ander album (handig bij bv meerdere albums voor 1 thema/vakantie).

    We gaan de vakantie van vorig jaar ook nog bij Profotonet bestellen, wat ons betreft een blijvertje!!

  15. Cootje
    Profiel Cootje schreef op zondag 27 december 2009 om 20:30  | reageer

    maar heeft iemand ervaring met het maken van een album van profotonet op een apple? want het zier er idd mooi uit, heb ze ook gezien op de professional imaging beurs, echt waar voor je geld maar ja ik heb een apple G5
    vast dank, groeten Co

  16. annoh
    Profiel annoh schreef op zondag 3 april 2011 om 16:25  | reageer

    Ik heb het fantastische fotoboek van Profotonet uitgebreid getest.

    Hier mijn ervaringen:

    http://www.camerastuffreview.com/nl/reviews/fotoboeken/37-test-profotonet-fuji-album-glossy-hd-fotoalbum

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.252 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord