Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Review: Samsung NX300 systeemcamera

dinsdag 4 juni 2013, 23:15 door | 16.775x gelezen | 2 reacties

Samsung heeft mij via Photofacts uitgenodigd om mee te gaan op een persreis naar Engeland. Een weekend lang fotograferen met de nieuwste systeemcamera Samsung NX300, in de vorm van een wedstrijd: Championship of Speed. Door de opzet van deze wedstrijd werd je eigenlijk verplicht om je goed te verdiepen in heel veel van de functies van deze camera.

Samsung NX300 Breed

Uitdagingen


De wedstrijd was opgezet over twee dagen met per dag vijf uitdagingen. De eerste dag verbleven we in Portsmouth en op het Goodwood Estate, waar we paardenraces hebben bijgewoond. Het doel van deze dag was het vastleggen van snelheid. De tweede dag was een dag in Londen, waar de uitdagingen bestonden uit het snel fotograferen en delen van de foto's.

Samsung NX300 Goodwood Estate

Specificaties NX300


Volgens de specificaties kon ik verwachten dat ik een paradepaardje van Samsung zou ontvangen. Ze promoten deze systeemcamera met een AMOLED Touchscreen en een hybride AF (autofocus)-systeem dat de snelheid van fasedetectie-AF combineert met de precisie van contrast-AF. Met de bewering dat ze een serieopnamesnelheid van 8,6 foto's per seconde hebben, verwachtte ik dus veel van dit apparaat.

Delen


Naast bovenstaande technische functies, zou een potentiële koper kunnen kiezen voor deze camera, omdat er een ingebouwde WiFi-link in het apparaat zit. Je kunt foto's direct delen op Facebook, Picasa, mailen naar iemand, automatisch (en dus zonder kabels) alle foto's laten backuppen op je computer. Ook via een Samsung Smart App voorzien van Remote Viewfinder, AutoShare en MobileLink kun je met je smartphone of tablet de camera op afstand bedienen, dan wel weer foto's op andere manieren online delen.

Samsung NX300 Londen

Verrassende ervaring


Eénmaal de camera in handen was ik heel erg verrast. De camera is snel! Fotograferen gaat snel, focussen en opslaan gaat snel en het delen gaat inderdaad snel! Ook de bediening van het menu en het aanpassen van instellingen gaat snel.

Niet alleen kun je scrollen door menu's met een scrollwiel of de reguliere pijltjes zoals we die gewend zijn op een compactcamera of spiegelreflex, maar ook via het touchscreen en zelfs met het draaien van de verwisselbare lens kun je in menu's selecties maken.

Het touchscreen lijkt iets gevoeliger dan op een smartphone, maar als je eenmaal gewend bent met het swipen, gaat browsen door menu's razendsnel en simpel.

Samsung NX300 Trafalgar Square

Door het ontbreken van een viewfinder is het soms moeilijk om (als je net zoals ik een spiegelreflex gewend bent) jezelf te verwennen met een lekkere compositie. Het niveau van 'klik-maar-raak' wordt hierdoor iets verhoogd, maar je succeskansen op een goede foto daarmee ook. De camera is in mijn beleving zeer geschikt voor het maken van sfeerbeelden, details en snelheid.

Het toestel is nagenoeg op alle vlakken in te stellen, handmatig en via Smart-Auto instellingen. Ook HDR ontbreekt niet en je kunt zelfs foto's in Raw schieten en met diverse filters werken. Dit biedt dus ook mogelijkheden voor de professionele fotograaf. Ik durf het als mode- en reclamefotograaf dus ook wel aan om met deze camera een volledige fotoshoot te doen.

Plussen en minnen


In mijn ervaringen van afgelopen weekend heb ik natuurlijk genoten van het werken met deze camera maar ben ik ook tegen wat dingen aangelopen. Zo was mijn ervaring met het kantelbare scherm dat ik het 'wel leuk' vond maar niet direct nuttig. Het was in mijn beleving nuttiger geweest als je hem, zoals bij sommige camera's, ook achterstevoren kon zetten of in een scherpere hoek.

Filmen op HD ging mij zeer goed af, mede omdat er een sneltoets op het toestel zit waarmee je direct een filmpje kan schieten. Hierdoor hoef je dus niet eerst een heel menu in te duiken om direct te kunnen gaan filmen.

De batterij is bij mij heel erg snel leeg gegaan. Het opladen tussendoor van de batterij ging ook niet vlot en dit moet je doen door het hele toestel aan de stroom te leggen. Ik ben gewend om bijvoorbeeld met twee batterijen te werken, als er één leeg is, kan je die opladen en met de ander verder fotograferen.

Omdat er bij deze camera geen laadstation zit, kun je dus niet fotograferen als de batterij leeg is, of je moet op stap gaan met twee batterijen. Ik dien er wel bij te vertellen dat ik dan ook bijzonder veel gefotografeerd en gedeeld heb, en dit vreet natuurlijk batterijen.

De hoge ISO van 25.600 is leuk, maar ik vind deze nog wel aardig wat ruis geven. Overigens is het meten van de belichting door dit toestel zeer goed, hierdoor hoef je deze ISO niet te gebruiken. De balans op het display tussen de schaduwen, middentonen en hoge tonen geeft een zeer duidelijke indicatie of je te hoog of te laag met je belichting zit.

De AUTO-stand (die ik op mijn compact-camera nooit gebruik) is dan ook zeer prettig en gebalanceerd en erg verrassend qua kwaliteit. De bijgeleverde flitser lijkt goed op basis van TTL te meten en geeft geen overdreven harde schaduwen. Ook hierin merk je weer de uitgekiende balans tussen de tonen.

Ook had ik een keer tijdens het weekend een verkeerde, niet werkende WiFi geselecteerd. Je kunt dan via het menu deze verbinding niet verwijderen, maar daarvoor moet je wat instellingen resetten. Pas na een reset kon ik de juiste verbinding selecteren. Ik heb bij de heren van Samsung geadviseerd om dit na te kijken en eventueel in de toekomst als suggestie voor de software mee te nemen.

Samenvatting


Als professioneel fotograaf is dit een ideaal toestel als je naast je spiegelreflex een tweede body wil, waarmee je toch 'bespaart' op gewicht, vrijheid hebt in lensselectie én met een hoge kwaliteit beelden wil maken.

Als (hobby-)fotograaf die méér wil dan alleen de functies van een compactcamera, maar die het hoge segment van de spiegelreflex-camera's niet kan of wil betalen is deze camera een zeer goede keuze. Persoonlijk lijkt mij het heel fijn als ik ga wandelen, op vakantie ga of een leuke activiteit bezoek om deze camera te verkiezen boven een spiegelreflex of mijn compactcamera.

Eén laatste puntje kritiek: Als vrouw zijnde valt het retro-design van de bruine uitvoering mij enorm tegen. De witte uitvoering is, in combinatie met de witte lenzen een mooi staaltje design en de zwarte uitvoering geeft een echte retro-look waarbij het design écht werkt.

Een selectie van de 1.772 foto's die ik heb gemaakt afgelopen weekend kun je bekijken via deze Photowall.

De foto's die ik hierboven geplaatst heb zijn onbewerkt en alleen uitgesneden. Binnenkort volgt er meer informatie over de wedstrijd op Photofacts!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

2 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 5 juni 2013 om 20:38  | reageer

  Klinkt als een overvol weekend Marije!

  Wat ik me dan wel nog afvraag: hoe snel is hij te bedienen in de volledig manuele stand? Wat me vaak tegenstaat in dit segment is dat ze overladen zijn met functies, maar dat het moeilijk lijkt om diafragma en sluitertijd op de M-stand gewoon makkelijk toegankelijk te houden?

 2. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op maandag 10 juni 2013 om 10:58  | reageer

  ja, hij is dan ook snel te bedienen. het enige wat niet snel lijkt te gaan is als je het scrollwiel boven op het toestel gebruikt om te schakelen tussen de funties AUTO en dan naar bijvoorbeeld SMART of WIFi of een andere instelling. zit je 1maal in de M-stand, dan kun je alles snel en perfect naar je eigen hand zetten. op de display zie je een belichtingsmeter en historgram en schakelen tussen de instellingen gaat snel, maar wel op display.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord