Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gijs Ettes

Samsung Galaxy S6 versus iPhone 6 Plus camera

woensdag 15 april 2015, 22:27 door | 9.400x gelezen | 0 reacties

De camera's waarmee hedendaagse smartphones zijn uitgerust, worden kwalitatief steeds beter. Zowel in het vastleggen van bewegend als stilstaand beeld. Ook de onlangs uitgebrachte Samsung Galaxy S6 en iPhone 6 Plus presteren op dit vlak enorm goed. Maar voor welk toestel kun je als fervente fotograaf nu het best gaan?

Als hoofdredacteur voor AndroidPlanet.nl en iPhoned.nl ben ik dagelijks in de weer met smartphones, tablets, apps en gadgets. In uitgebreide recensies heb de Samsung Galaxy S6 en iPhone 6 (Plus) al eens onder handen genomen, en in dit artikel zal ik inzoomen op de camera's van beide toestellen.

Specificaties en mogelijkheden


Te beginnen met de specificaties. De iPhone 6 en 6 Plus beschikken beide over een 8 megapixel-camera aan de achterzijde en een 1,2 megapixel-camera aan de voorzijde. De hoofdcamera is voorzien van een dubbele ledflitser en een diafragma van f/2.2.

Je kunt hiermee fotograferen in de automatische stand en de belichting aanpassen, maar instellingen voor het tweaken van de iso-waarde en witbalans ontbreken. De sensor maakt gebruik van zogenoemde 'Focus Pixels' die zich beter en sneller aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden.

Video's schieten de camera's in 1080p met een maximale framerate van 30 beeldjes per seconde. Het verschil tussen de iPhone 6 en 6 Plus is dat laatstgenoemde optische beeldstabilisatie heeft, zodat bewegingsonscherpte in video's wordt onderdrukt. Ook interessant is de mogelijkheid om video's in slowmotion te schieten, iets dat de Galaxy S6 (Edge) overigens ook kan.

Scherptediepte


Het Samsung-toestel is voorzien van een 16 megapixel-camera aan de achterzijde (met een Sony IMX240-sensor) en een 5 megapixel-camera aan de voorkant. Beide camera's hebben een diafragma van f/1.9, waardoor ze veel licht opvangen en aardig in staat zijn om een scherptediepte-effect te creren. Er is een enkele ledflitser aanwezig die ervoor zorgt dat je ook in donkere situaties mooie plaatjes kunt schieten.

In de automatische stand regelt de camera zelf zaken als de belichting, witbalans en iso-waarde, maar je kunt ook kiezen voor de 'Professionele' stand die beduidend meer opties biedt. Video's worden geschoten in een maximale resolutie van 3840 2160 pixels (4K) en ogen dankzij de optische beeldstabilisatie en de 30 frames per seconde erg scherp en vloeiend.

Voorbeeldfoto's


Ondanks dat de camera's van de Galaxy S6 en iPhone 6 op papier flink van elkaar verschillen, wijken de foto's die je ermee schiet op het eerste gezicht weinig af. Beide camera's zijn in staat om zowel in de buitenlucht als binnenshuis scherpe en gedetailleerde kiekjes te schieten. Ik heb beide camera's in dezelfde omstandigheden getest en foto's gemaakt van dezelfde onderwerpen. De onbewerkte voorbeeldfoto's zijn hieronder te bekijken.

iPhone 6+ versus Samsung Galaxy S6


Wat opvalt aan de foto's die je met de Galaxy S6 schiet, is dat deze iets koeler en gedetailleerder ogen. De iPhone 6 Plus produceert foto's met kleuren die iets verzadigder zijn en objecten in de verte worden minder scherp vastgelegd. Dat heeft er uiteraard ook mee te maken dat de S6 foto's schiet met maximaal 16 megapixels, terwijl de camera van de iPhone 6 Plus het doet met een maximale resolutie van 8 megapixels.

iPhone 6+ versus Samsung Galaxy S6


In een relatief donkere kerk zetten beide camera's prima resultaten neer. Zelfs bij matige belichting wordt het onderwerp een oude kroonluchter scherp in beeld gebracht. Zoomen we in, dan valt echter op dat de iPhone 6 Plus het onderwerp scherper en met meer kleur weet vast te leggen. Ook de belichting en het contrast zijn beter. Een mogelijke reden hiervoor is dat de iPhone beschikt over een grotere sensor (1/3) en grotere pixels (1.5 μm)

iPhone 6+ versus Samsung Galaxy S6


Bij een foto van een park is het weer een ander verhaal; de Galaxy S6 schiet hier met scherp en maakt een bijzonder mooie foto die ook wanneer je inzoomt veel detail bevat. Opvallend genoeg zijn de kleuren in de foto die de S6 heeft gemaakt iets warmer en waarheidsgetrouwer. Afzonderlijke grassprieten zijn te onderscheiden, terwijl deze bij de iPhone 6 Plus er vervaagd uitzien.

iPhone 6+ versus Samsung Galaxy S6


Bij de laatste foto vallen weer de warmere kleuren van de iPhone 6 Plus op. De foto oogt wat aan de gelige kant, en daardoor iets minder waarheidsgetrouw dan de foto die de Galaxy S6 maakt. Ook zijn details in de verte minder scherp.

In deze onderstaande video worden ook de videomogelijkheden van de camera's aan de tand gevoeld. Daarbij valt op dat de Galaxy S6 beter presteert in situaties waar de belichting niet optimaal is.


Conclusie


De iPhone 6 Plus en Samsung Galaxy S6 beschikken over bovengemiddeld goede camera's voor een smartphone. Je schiet er net zo scherpe en kleurrijke foto's mee als een compactcamera van enkele jaren terug.

De Galaxy S6 verdient de voorkeur boven het toestel van Apple, aangezien de camera beter in staat is om details en kleuren waarheidsgetrouw vast te leggen. Foto's ogen iets koeler en scherper. Niettemin maakt ook de iPhone 6 Plus indrukwekkende foto's en vooral in situaties met weinig licht weet de camera te verrassen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gijs Ettes

Over de auteur

Gijs Ettes is hoofdredacteur bij BigSpark, de uitgever van onder meer iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl. Hij is dagelijks in de weer met smartphones, gadgets en trends en ontwikkelingen in de telecomwereld. Volg Gijs via Twitter of Linkedin.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord