Antonette de Groot

Samsung SH100; camera van de toekomst?

zondag 1 mei 2011, 15:23 door | 8.517x gelezen | 12 reacties

Op de voorjaarspersconferentie van Samsung, kregen alle aanwezigen een Samsung SH100 mee naar huis. Een compactcamera die zelf via wifi verbinding kan maken met het internet. Ook andere merken zoals Ricoh en Nikon (en Samsung zelf) brachten al camera's op de markt die dit kunnen. Wordt hier een tipje van de sluier van de toekomst van de camera opgelicht, of is het maar een gadget?

Samsung PH100

Social Media


We maken veel foto's met z'n allen. Heel veel daarvan belanden bijna ongezien op de computer, sommigen worden verwerkt in fotoboeken en heel sporadisch wordt er ook nog daadwerkelijk afgedrukt. Met de enorme opkomst van Social Media zoals Twitter, Hyves, Facebook, Flickr, et cetera is er tegenwoordig vooral een groot aantal foto's dat gedeeld wordt via het internet.

Vaak is dit een wat omslachtig proces: Je zoekt de foto's op je computer, moet ze vaak nog wat verkleinen om het proces te versnellen en gaat dan via de uploaders van de diverse sites de foto's plaatsen.

Lightroom heeft al een aantal plugins om je dit wat makkelijker te maken. Met een moderne telefoon kan het zelfs nog gemakkelijker en sneller. Helaas is de van deze foto's, ook wanneer ze zijn opgeleukt door apps als Instagram en Vignette, meestal maar matig. Voor wie zijn foto's makkelijk wil delen met zijn online vriendenclub is een camera met ingebakken draadloze wifi verbinding dus zeker een uitkomst.

Facebook

De Camera


De camera is voorzien van een ruim aantal modi en instelmogelijkheden. Uiteraard de 'Smart' voor wie lekker verstand op nul wil fotograferen, maar ook een aantal standen waarbij je je creativiteit kan botvieren.

Een aantal vind ik leuk, vignettering bijvoorbeeld. Sommige effecten doen sterk denken aan de mogelijkheden die je telefoon ook biedt, met 'grappige' maskers bijvoorbeeld. Ook kun je in-camera een aantal zaken bewerken aan je foto's: Kleur, contrast, zwart-wit, et cetera.

De cropfunctie is erg leuk, teken op het touchscreen ongeveer de uitsnede die je wil hebben en de camera maakt er mooie rechte lijnen van waarlangs de foto uitgesneden wordt.

Met 3x optische zoom is het objectief van de camera geen hoogvlieger. Wel heeft de Samsung PH100 een nette groothoekstand. Kwaliteit van de foto's is, zoals bij de meeste compacten, in goede lichtomstandigheden prima. Bij slecht licht en bij gebruik van de flitser wordt het rapjes minder. De adviesprijs van deze camera is 199 euro.

Je kunt je foto's direct uploaden naar bijvoorbeeld Facebook en Picasa gallery. Ook biedt de camera een automatische back-up functie als je deze via de usb-kabel met je computer verbindt.

Het direct kunnen doorsturen van foto's via e-mail is een handige functie. Als je van je telefoon met internetverbinding een wifi hotspot kan maken, dan kun je vanaf dat moment overal ook zonder beschikbaar of toegankelijk wifi netwerk je foto's uploaden en mailen.

Samsung PH100 - menu

To WiFi or not to WiFi?


Voorziet een compactcamera met wifi in een behoefte? In zekere zin wel. De foto's die ik met mijn telefoon maak zet ik maar zelden online vanwege de slechte kwaliteit. Soms vind ik het leuk om iets dat ik zie of meemaakt direct te delen via Social Media. Ik ga deze camera dus zeker een plekje in mijn tas geven om dat te kunnen doen.

Of deze functionaliteit ook in spiegelreflexcamera's een opgang zal maken is moeilijk te voorspellen.
Met de Eye-Fi SD kaarten kun je al beelden direct naar je computer sturen. Zo kun je, mits je camera beschikt over een SD slot, ook nu al meteen je foto's op de computer zetten en direct op een groot scherm bekijken.

Zouden jullie graag WiFi ingebouwd in je volgende spiegelreflexcamera willen zien?


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

12 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 1 mei 2011 om 16:11

  Om op die vraag antwoord te geven: nee. Ondanks dat het voor de massa een leuke gadget is gaat mijn voorkeur uit naar Image Quality en met name ISO performance. Ik zou bijvoorbeeld eerder warm lopen voor een build in GPS tracking.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 1 mei 2011 om 17:40

  Natuurlijk komt beeldkwaliteit op de eerste plaats, maar ik zie graag Wifi, GPS en dergelijke ingebouwd in mijn volgende spiegelreflex! De kostprijs voor de fabrikant is erg laag, dus de apparatuur hoeft er niet echt duurder op te worden.

  Lijkt me wel handig als ik mijn iPad ergens kan neerzetten en foto's daar live op verschijnen. Net als dat het best handig is als je na een vakantie of tripje voor landschapsfoto's precies weet waar welke foto gemaakt is.

  Nu moet je hiervoor allemaal extra's apparatuur voor aanschaffen en met je meenemen. Al deze functies direct in mijn camera maakt het wel zo gemakkelijk!

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 1 mei 2011 om 19:15

  @elja moet je eens aan Bert Stephani vragen die kan het.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 1 mei 2011 om 20:05

  @aradilon; ik weet dat het kan, maar je hebt er wel een accessoire van 900 euro voor nodig. Of de Eye-Fi met de juiste CF-card (dat schijnt af en toe ook te werken).

  De technologie inbouwen zou Canon hooguit een paar euro aan materiaal/technologie kosten en ik zou er graag een paar tientjes extra voor betalen. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.750 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.750 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.