Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels Willems

Sigma SD14; kleurentovenaar met ruis

dinsdag 4 september 2007, 00:40 door | 15.805x gelezen | 2 reacties

Een paar maanden geleden bracht Sigma de SD14 op de markt, een camera met een prijs van ongeveer 1.200 euro. Het is een camera van uitersten, zo blijkt uit de testen van deskundigen. De camera ruist dat het een lieve lust is. Al bij 400 ISO zichtbaar en bij 800 absoluut onaanvaardbaar. Aan de andere kant raken sommige testbladen niet uitgesproken over de kleurweergave. Natuurgetrouw, sfeer en neutraliteit zijn volgens sommigen de beste in de markt. En dat komt door die gekke, fantastische sensor.

Bij het lezen van de specs in onze database dacht ik in eerste instantie dat er een fout was gemaakt bij het invoeren: 4,65 megapixels. De werkelijkheid is anders, het gaat om de foveon-sensor die drie kleurlagen over elkaar legt. Sigma vermenigvuldigt 4,65 met 3 en komt zo uit op 13,9 megapixels. In de labs van de testers ligt de waarheid in het midden en komen ze uit op ongeveer 8 effectieve megapixels. Los van de precieze hoeveel pixels gaat het vooral om de uitwerking. En die is verbluffend volgens sommige testers. Foveon legt op haar website zelf uit waarom deze techniek beter is. In het kort komt het er op neer, dat de sensor niet één kleur per pixel vastlegt maar drie, door de drie kleurlagen van de sensor. Behalve op de site van Foveon voor de kale uitleg, kun je ook op de speciale Sigma SD14 website kijken. Het lijkt wel een sprookje!

De revolutionaire sensor heeft ook een nadeel: ruis. De meest natuurgetrouwe weergave gaat gepaard met de meeste ruis (bij ISO waarden vanaf 400). Los daarvan worden door de testers nog wat andere minpunten genoemd, zoals de goede maar langzame autofocus, de ietwat goedkoop aanvoelende behuizing en het nauwelijks afleesbare controle display. Allemaal serieuze nadelen. Maar als het gaat om natuurgetrouwe kleurweergave is de Sigma SD14 hét referentiekader volgens de deskundigen.

De gebruikte magazines voor dit artikel en meer informatie over de Sigma SD14 vind je op HetBesteProduct.nl. Op het moment van schrijven was de score een 6,9 wat vrij matig is voor een dSLR. Ruis en andere minpunten worden de camera toch zwaar aangerekend.

Sigma SD14
Sigma SD14

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

2 reacties

 1. Piet
  Piet schreef op dinsdag 4 september 2007 om 22:43  | reageer

  Nogal een laag cijfer voor een camera van die prijs.

  Lekker links laten liggen dus!

 2. Hans
  Hans schreef op dinsdag 25 september 2007 om 23:08  | reageer

  @Piet,
  Nou.... dat oordeel zou ik niet te snel vellen... deze camera heeft volgens de diverse tests een aantal uitgesproken voordelen en nadelen. Het grootste nadeel is wel de ruis bij >=ISO400. Daarentegen bij ISO100 is het reultaat helemaal top. Geen universeel toepasbare camera dus maar wel een die onder condities in bv studio-opnames of natuur/stilleven enorm goede resultaten kan bewerkstelligen.
  Overigens is de prijs van de body al richting de EUR800....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord