Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Snoecks 2021: fotofestival op 560 pagina's

zaterdag 10 oktober 2020, 20:02 door | 4.005x gelezen | 0 reacties

Eind vorige maand verscheen Snoecks 2021, de 97ste editie van deze 'almanak' over kunst, literatuur ťn fotografie. Een fotofestival op 560 pagina's.

'Een bijzondere Snoecks voor bijzondere tijden', schrijft hoofdredacteur Geert Stadeus in het voorwoord. Om corona kun je niet meer heen, zo blijkt.

Gelukkig betekent dat geen overdosis aan journalistieke beelden van persconferenties of mondkapjes, maar is het juist een mooi en breed overzicht aan fotografie van de afgelopen periode.

Sinds 2012 verschijnt Snoecks met twee verschillende covers. Het boekwerk zelf is identiek, maar naast de bijna traditionele glamourcover met vrouwelijk schoon is er ook een alternatieve versie met een sterk beeld uit een van de reportages.

Snoecks 2012 covers


God's Gift van de Amerikaanse fotografe Tawny Chatmon is de foto die de alternatieve editie siert (rechts op de afbeelding). De foto komt uit The Redemption, een door Gustav Klimt geÔnspireerde serie portretten van Afro-Amerikaanse meisjes die Chatmon maakte door fotografie te combineren met andere technieken.

En de traditionele cover? Jarenlang was Snoecks te herkennen aan een glamourfoto met vrouwelijk schoon op de cover. Ook dit keer is dat vrouwelijk schoon aanwezig.

Maar: minder glamour en meer geŽngageerd: een zelfportret van fotografe Isabelle van Zeijl met orchideeŽn, afkomstig uit het boek, waar meer mooi (zelf)portret van de Haagse fotografe in te vinden is.

Snoecks 2012 covers oud


De traditionele covers van Snoecks van begin 21ste eeuw.

En behalve die twee covers gaat Snoecks 'als vanouds' weer alle kanten uit. Journalistieker werk, intrigerende reportages, glamourachtig en kunstig, nieuw en bekend.

Zo gaat het hard geflitste, impulsieve werk van de Nederlander Sander Dekker hand in hand met de bijna serene portretten van Mongoolse volkeren van de Chinese fotograaf en antropoloog A Yin. Een groter contrast kan bijna niet.

Snoecks 2012 content


Een voorbeeld van de uiteenlopende genres in Snoecks. Boven foto's van Anne Helene Gjelstad (links) en Rafael Fuchs. Onder (vlnr) werk van A Yin, Devil Yalkin en Charles Xelot

Een opvallende keuze vind ik het werk van Erik Johansson, de Zweedse Photoshopkunstenaar die zijn eigen magische werelden schept.

Johansson is een gevestigde naam met veel bekend (commercieel) werk, maar ook zijn vrije werk is al behoorlijk bekend. Erg mooi, maar minder verrassend om het nu 'pas' in Snoecks te zien.

Al met al is deze editie van Snoecks nog meer gefocust op fotografie dan in andere jaren. En omdat het alle kanten op schiet qua genres, is er voor elk wat wils.

Terwijl soms juist waar je niet naar zocht, heel interessant kan zijn. Zoals op een goed fotofestival. En wat dat betreft is dit inderdaad misschien wel een bijzondere Snoecks: een fotofestival op 560 pagina's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord