Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Technical camera: een geavanceerde iPhone-camera-app

woensdag 1 augustus 2018, 22:44 door | 4.781x gelezen | 2 reacties

Dire Studio lanceerde in juni dit jaar Technical Camera. Een iPhone-app gericht op smartphone fotografen die de voorkeur geven aan handmatige controle boven automatische modi. En daarnaast bieden ze ook nog een reeks interessante functies.

Na het enorme succes van hun ShutterCount-app zijn ze nu dus ook druk bezig de iPhone-camera-app-markt omver te blazen.

Technical Camera app


Professioneel besturingsniveau


De app biedt een zeer aanpasbare interface, met handmatige belichting, scherpstelling, compensatie en vergrendelingen, focus peaking en volledig configureerbare automatische ISO-waardes. Maar dit is nog maar het begin.

Met de Smart Function Keys kun je je meest gebruikte functies met één druk op de knop overbrengen. Je kunt zelfs de richting van de sluitertijdknop instellen en kiezen aan welke kant van het scherm de belichtingscompensatie en de handmatige focusregeling moeten worden gebruikt.

Technical camera - menu opties


De Technical Camera app zit vol met eigenschappen die je in geen enkele andere app vindt. Denk aan speciale albumverwerking, Framing Previsor, vervormingscorrectie voor architectuur- en vastgoedfotografen (je kunt enorm breed gaan en toch alle lijnen recht houden), Smart Function Keys, enzovoort.

Je kunt gebruik maken van de Adobe RGB-kleurruimte, beeldinstellingen definiëren voor verschillende albums en foto's maken die meteen in deze albums terechtkomen.

Technical camera - scherm


Je kunt ook een kleine afbeeldingsgrootte instellen en geotagging uitschakelen voor afbeeldingen die zijn opgeslagen in een "Notes" -map. En daarnaast Raw-opnames met maximale beeldkwaliteit instellen voor bijvoorbeeld je "Prints" folder.

Als je een iPhone met twee camera's gebruikt, is de functie Framing Previsor ook handig. Deze toont op het groothoekcamera livebeeld wat de telecamera zou zien. Hierdoor kun je een directe vergelijking maken tussen de twee lensopties.

Daarnaast zijn er waarschuwingen voor clipping of dichtgelopen schaduwen en een reeks rasters waaruit je kunt kiezen.

Technical camera - menu opties


Scherpstel-modi


Technical camera biedt als focusmodi: Continue AF (standaard), Single AF en Handmatige scherpstelling. In automatische modi wordt de focus berekend voor het AF-punt (de witachtige cirkel op het scherm), die je kunt verplaatsen door op het scherm op de gewenste positie te tikken.

In Continu AF werkt de app voortdurend de focus bij. De scherpstel- / scherpstelvergrendelingstoets (aangeduid met FL op de schermafbeelding) geeft in dit geval FL weer (zoals in Focus Lock).

Door op de functietoets te tikken, wordt de focus vergrendeld, die opnieuw wordt ingeschakeld wanneer het slot wordt uitgeschakeld door opnieuw op de toets te tikken.

In de Enkelvoudige AF-modus (die je activeert door de optie Continuous AF in het menu uit te schakelen) wordt de scherpstelling alleen ingeschakeld als je op het scherm tikt om het AF-punt te verplaatsen; of tik op de scherpstel- / scherpstelvergrendelingstoets (die de titel verandert in AF in deze scherpstelmodus).

Technical camera - focus lock


Groothoek


Ten slotte lijkt Technical Camera ook een interessante app voor gebruikers van supergroothoekaccessoires. De app kan de vervorming van een aantal populaire objectieven corrigeren en biedt ook basiscorrecties voor niet-ondersteunde objectieven.

Meer informatie en een lijst met alle ondersteunde objectieven kun je vinden op de Technical Camera-website.

IMG 1381

Actiefoto's mountainbiken met snelle sluitertijd

App Store


De app is compatibel met de wat nieuwere Apple-apparatuur met iOS 10.3 of hoger en kan nu worden gedownload vanuit de App Store voor 11 euro.

IMG 1353

Actiefoto's mountainbiken met snelle sluitertijd

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. SvS
  SvS schreef op dinsdag 7 augustus 2018 om 13:05  | reageer

  Vanaf welk iPhone wordt het pas echt interessant om binnenfoto's te maken zonder teveel bekende ruisvorming? (bij oudere smartphones is dat altijd het geval)

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 7 augustus 2018 om 14:10  | reageer

  @SvS: ik las iets over een verbazingwekkende app: Hydra voor iOS, waarmee je ruisarme foto's in de avond en nacht kunt maken. Ik heb er nog niet naar gekeken, maar het klinkt veelbelovend!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord