Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

360 graden panorama's bekijken met behulp van Flash

maandag 21 mei 2007, 23:31 door | 21.299x gelezen | 9 reacties

360 graden foto's zijn altijd bijzonder om te bekijken. Doordat je de locatie waar je staat volledig kunt bekijken zijn dit type foto's erg geschikt om iemand een indruk te geven van een bepaalde locatie. Dit soort foto's worden dan ook veel gebruikt door bijvoorbeeld makelaars en hotels. Een nadeel was tot nog toe altijd dat voor het bekijken hiervan Quicktime of Java geinstalleerd moest worden. Met Flash Panorama Player komt aan dit probleem een einde.

Flash is immers op een ontzettend groot aantal computers aanwezig. Dit in tegenstelling tot Quicktime en Java dat door veel mensen niet geinstalleerd is. Het installeren van specifieke software voordat je een bepaalde website kunt bekijken wordt begrijpelijkerwijs maar weinig gedaan. Een Flash player is hierbij dus een uitkomst.

Recentelijk hoorde ik ergens van het bestaan van een dergelijke player en aangezien ik zelf zo nu en dan eens een 360 graden foto maak vond ik het de moeite me hier eens wat meer in te verdiepen. Met behulp van Google vond ik de Flash Panorama Player van Denis V. Chumakov. Deze flash player beschikt over handige mogelijkheden en werkt erg prettig. Voor 47 euro (inclusief BTW) ontvang je de benodigde bestanden om de speler te kunnen gebruiken. Met een avondje stoeien kun je ook al erg mooie resultaten bereiken (je moet wel alle vlakken even groot maken, anders krijg je rare effecten).

Een van de mooiste opties is de full-screen mode die de player biedt. Na het inladen kun je al een preview bekijken rechtstreeks in de browser, maar door op open te klikken open je de panorama in een volledig scherm. Een prachtige manier om een panorama te bekijken.

De bestandsgrote kan hierbij ook beperkt blijven. Onderstaande panorama neemt net iets meer dan 1 MB ruimte in beslag en is toch van behoorlijke kwaliteit.

Overigens staat dit stukje software geheel los van het maken van de panorama foto. Hier zal ik binnenkort ook eens op terug komen, want dit is een verhaal apart. Ook het samenstellen van de foto gebeurd met een extren bestand. Deze player zorgt er alleen voor dat het eindresultaat eenvoudig te bekijken is via internet.

De Flash Panorama Player is in elk geval een aanrader!

This content requires Adobe Flash Player.
Built on Flash Panorama Player.

Flash panorama; gebruik na het inladen de muis om de gehele foto te bekijken

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 22 mei 2007 om 01:27  | reageer

  Whahaha... Geweldig wat je met het center van de foto gedaan hebt!

 2. Reinoud
  Reinoud schreef op dinsdag 22 mei 2007 om 09:11  | reageer

  Ik zie het voordeel niet zo. De flashplayer is net zoals Java en Quicktime geen onderdeel van het OS. Ik heb hem tot nu toe op elke computer die ik heb gehad ook apart moeten installeren.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 mei 2007 om 09:41  | reageer

  Flash wordt veel vaker gebruikt dan Quicktime en Java en is daarom op veel meer systemen reeds geinstalleerd.

  Volgens Adobe maakt 98% van de internetters gebruik van Flash tegenover 87% Java en 67% Quicktime. In hoeverre deze cijfers gekleurd zijn (Flash is van Adobe) is me dan niet duidelijk, maar ik vind het wel geloofwaardig.

 4. Reinoud
  Reinoud schreef op woensdag 23 mei 2007 om 00:55  | reageer

  hangt een beetje van je systeem af. Op mijn laptop waren Quicktime en Java al geinstalleerd (naast Flash)

  Maar waar hebben we het eigenlijk over? Een missende plugin installeren kan mijn moeder tegenwoordig in 5 minuten.

  Ik zie nog steeds weinig voordeel in het flashding ten opzichte van het quicktime alternatief. En al helemaal niet dat je hier reclame maakt voor een player van 47 euro ten opzichte van gratis Java en Quicktime players. Nou staat het je natuurlijk vrij om je blog te gebruiken als reclamezuil...

 5. Peter
  Peter schreef op woensdag 23 mei 2007 om 08:02  | reageer

  Ha mooie toepassing. Ik was al een tijdje op zoek naar zoiets in flash. Ik had al nooit zin om mijn windowsdoos vol te gooien met Java of Quicktime met alle reclame meuk (itunes etc.) En Flash is op m'n linuxbox ook makkelijker in het gebruik.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 mei 2007 om 08:58  | reageer

  @Reinoud; Persoonlijk zie ik veel voordeel in de Flash player boven Quicktime en Java. In tegenstelling tot de twee anderen is flash namelijk geen lompe applicatie die ongewenste trayicons installeerd en onder Windows Vista zelfs terug moet schakelen naar de non-aero variant (Quicktime). Maar uiteraard mag je het niet met me eens zijn.

  Om nou te zeggen dat ik mijn blog als reclamezuil gebruik lijkt me wat overdreven. Ik ben enthousiast over het product en de prijs is volgens mij acceptabel. Zelf had ik het er voor over.

  Ook het werken met de Java en Quicktime oplossingen is volgens mij niet gratis te noemen. Je wilt ook dan gebruik maken van software als Realviz Stitcher om de Quicktime te genereren (en foto's te stitchen) en ook voor de Java PTviewer heb ik ooit een paar tientjes neergetelt. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de investeringen in apparatuur (wide angle/fish eye lens, panoramakop) en bijvoorbeeld Photoshop voor nabewerkingen.

 7. peter
  peter schreef op vrijdag 25 mei 2007 om 08:17  | reageer

  Ik heb net een 360°x70° panorama van m'n achtertuin gemaakt, door met een 17mm sigma lens een rondje te maken. De foto heb ik vervolgens gestitcht met Hugin. Dit leverde een afbeelding op van 13800x2312 pixels. Na verkleining is rotatie van zo'n eenvoudige panorama ook mogelijk m.b.v. DHTML. Toegegeven, dat dit minder luxe is dan de flashtool.

 8. Michel van den Hoven
  Profiel Michel van den Hoven schreef op zaterdag 26 mei 2007 om 12:36  | reageer

  PTviewer is gewoon gratis te gebruiken. zoals ik hier heb toegepast.

  groet Michel

 9. Peter
  Peter schreef op dinsdag 29 mei 2007 om 08:09  | reageer

  Het voordeel van DHTML is, dat er niets geïnstalleerd hoeft te zijn, behalve een W3C compliant browser (IE, Firefox, opera, safari, konqueror,netscape of epiphany) Verder heb je geen plugins nodig. Wat handig op en Mac of Linux doos.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord