Elja Trum

Adobe CC 2014 uitgebracht

woensdag 18 juni 2014, 23:24 door | 7.163x gelezen | 10 reacties

Nu de software van Adobe in de Creative Cloud zit zijn er eigenlijk geen grote jaarlijkse aankondigingen meer: nieuwe features worden het hele jaar door uitgebracht. Adobe heeft vandaag echter toch aangegrepen als de lancering van 2014. We kijken naar de belangrijkste vernieuwingen.

Adobe CC voor fotografen


Adobe heeft het nieuwe 'Adobe Creative Cloud Photography Plan' aangekondigd. Dit nieuwe plan is speciaal ontwikkeld voor iedereen die in fotografie ge´nteresseerd is. Het plan kost 12,29 euro inclusief BTW per maand. Je krijgt hiermee toegang tot Photoshop CC en Lightroom voor de desktop en Lightroom Mobile voor de iPad en iPhone.

Dit programma bestond de afgelopen maanden al, maar was officieel alleen een tijdelijke aanbieding die telkens verlengt werd. Het nieuwe programma blijft voortaan dus standaard in het assortiment en is door zowel bestaande Creative Cloud gebruikers als nieuwe aan te vragen.

Het enige nadeel is dat je een creditcard nodig hebt om een abonnement af te sluiten. In mijn ogen is Adobe CC voor fotografen verder een ideale deal voor wie aan alleen Photoshop en Lightroom voldoende heeft.

Updates in Photoshop


Voor wie al gebruik maakt van Photoshop CC zijn er per direct een aantal vernieuwingen beschikbaar. Geen wereldschokkende nieuwe mogelijkheden, maar wel een aantal mooi verbeteringen en uitbreidingen die ook voor fotografen nuttig kunnen zijn.

Focus mask
Met Focus mask kan Photoshop een selectie voor je maken op basis van de scherpe delen in een foto. Maak je dus een foto met een onscherpe achtergrond, dan kan Photoshop het onderwerp snel losmaken van de achtergrond. Een interessante nieuwe manier om een selectie te maken.

Blur
Ook de mogelijkheden om in foto's achteraf onscherpte aan te brengen zijn verbeterd. Opvallend is de radial blur waarmee je een onscherpte in een rond object eenvoudig kunt toevoegen. Vooralsnog was het een lastige klus om dit voor elkaar te krijgen: nu is het met een paar klikken gedaan.

Met 'Path blur' kun je een flexibele bewegingsonscherpte in je foto toevoegen. Je kunt hierbij zelf een pad aangeven die de bewegingonscherpte zal volgen.

Verbeterde Content Aware Fill
Wie vaak gebruik maakt van Content Aware Fill zal merken dat het resultaat niet altijd even perfect is. Het algoritme is verbeterd en moet nu betere resultaten opleveren.

Alle nieuwe mogelijkheden worden uitgebreid besproken in onderstaande (Engelstalige) video van Terry White.


Lightroom Mobile nu ook op de iPhone


De Lightroom Mobile app is nu ook geschikt voor de iPhone. Dat kan handig zijn, maar waarschijnlijk voornamelijk voor het vluchtig bekijken van foto's. In de nieuwe app is het nu tevens mogelijk om foto's een sterbeoordeling te geven. Het is nu nog makkelijker om op de bank alvast de beste foto's uit te zoeken, eventueel samen met je klant.


Photoshop Mix


Tevens is vandaag het geheel nieuwe Photoshop Mix aangekondigd. Met deze app voor de iPad hebben gebruikers toegang tot Photoshop-functies die normaal gesproken alleen vanaf de desktop te gebruiken zijn.

Complexere bewerkingen die je in de app uitvoert worden niet op je iPad gedaan, maar de benodigde gegevens worden verstuurd naar de Adobe servers en vervolgens ontvang je de bewerking retour. Zo kunnen bewerkingen uitgevoerd worden die meer processorkracht vragen dan de iPad momenteel kan bieden.

Afbeeldingen worden net als bij Lightroom Mobile gesynchroniseerd via je cloud bij Adobe. Ook kun je werken met lagen en bijvoorbeeld fotocomposities maken.


Direct beschikbaar


De nieuwe updates zijn per direct beschikbaar voor bestaande Creative Cloud gebruikers en kun je gratis downloaden via de Creative Cloud applicatie op je computer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Metin
  Metin schreef op donderdag 19 juni 2014 om 03:15

  Waar ik op zit te wachten is op simpele functies, zoals in Photoshop collages maken...

 2. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 19 juni 2014 om 10:22

  @Metin: Het maken van een collage is nogal afhankelijk van je eigen wensen, dus dat zou nooit een simpele functie kunnen worden. Hooguit eentje waarbij je eenheidsworst krijgt. Zelfs Elements heeft daarvoor geen Guided functie aan boord. Als je even doorklikt op mijn naam vind je een betere oplossing. We doen ook verzoeknummers waarbij je dus een les kunt aanvragen die precies past bij jouw wensen voor een collage.

  Geen groot nieuws van Adobe, door alle verlengingen van die actie uit November 2013 verwachtte ik al dat deze prijs definitief zou worden. Wel goed om te zien dat de sceptici van toen ongelijk krijgen: die prijs blijft dus zo laag. Natuurlijk bevat de constructie een mogelijkheid om de prijs na 1 jaar te verhogen, alle prijzen stijgen in de loop van de tijd.
  Het zou alleen wel mooi zijn als ze in CC een echte killerfunctie hadden toegevoegd. Zo eentje waar ook sceptici van gingen watertanden.
  Overigens bevat de nieuwe versie nog een paar handige nieuwtjes die met tekst te maken hebben. De mogelijkheid om bij een gekozen font door het lijstje te scrollen en direct het effect in je document te zien is zeer welkom en bespaart veel tijd. Ook het direct downloaden vanuit de App van nieuwe fonts is een verbetering.

 3. leo
  Profiel leo schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 08:44

  Geweldige verbeteringen. Zal het snel downloaden, illegaal natuurlijk. En Metin, google eens op photoshop collages, veel goeie gratis sites.

 4. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 20 juni 2014 om 09:48

  Gelukkig zijn er steeds meer mensen die slim genoeg zijn om te weten dat kwaliteit niet gratis is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord