Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe komt met Creative Cloud 2015 update

dinsdag 16 juni 2015, 07:39 door | 9.039x gelezen | 18 reacties

Adobe brengt vandaag een update uit voor haar Creative Cloud leden. Het gaat om de 2015 update, de jaarlijkse update waarbij ook daadwerkelijk een nieuwe versie van de software op je computer wordt geïnstalleerd.

Binnen het Creative Cloud lidmaatschap krijg je gedurende het jaar verschillende losstaande updates. Eens per jaar (zo lijkt het in elk geval) brengt Adobe een grote update uit. Deze grote update installeert de nieuwste versie van Adobe CC programma's onder een nieuwe naam op je computer.

De oude versie blijft hierbij behouden, dus je kunt zowel de nieuwe als de oude versie gebruiken. Ben je na een tijdje helemaal over op de nieuwe versie, dan kun je de oude verwijderen.

Photoshop CC 2015


Voor fotografen zijn er geen hele grote veranderingen in Photoshop. Wel komt de handige (de)haze functie die vanaf vandaag in Lightroom zit ook in Camera RAW. Daarnaast kun je in Photoshop vanaf vandaag ook ruis toevoegen aan een blur-effect.

Door ruis toe te voegen voorkom je dat een onscherpte die achteraf aangebracht is te kunstmatig oogt. Je kunt in een afbeelding met ruis nu dus ook onscherpte voorzien van ruis. Persoonlijk niet iets wat ik vaak gebruik, maar ik kan me voorstellen dat het voor best wat nabewerkingen handig kan zijn.

In Photoshop maken de healing brush en de path-tool nu gebruik van je grafische processor. Hierdoor werken deze tools (mits je een stevige videokaart hebt) tot 120 keer sneller dan voorheen. Snelheidsverbeteringen zijn uiteraard altijd prettig!

Lightroom CC 2015


De grote aankondiging van Lightoom CC 2015 (en Lightroom 6) was eigenlijk vorige maand al. Adobe voegt echter ook nu nog nieuwe functionaliteit toe. Zo krijgen we de (de)haze slider waarmee je mist uit een foto kunt halen of juist toe kunt voegen.


Daarnaast is het nu mogelijk om foto's met een verschillende belichting in een enkele HDR foto te combineren in Lightroom.

Adobe Stock


Een tijdje geleden werd fotostock site Fotolia overgenomen door Adobe. Het zat er dus aan te komen en nu is het zo ver. Adobe lanceert Adobe Stock. Via de stock site kunnen ontwerpers eenvoudig foto's inkopen voor hun projecten. Uiteraard met naadloze integratie in de programma's van Adobe.

Adobe stock


Ben jij actief met stockfotografie, dan is het waarschijnlijk slim om wat actiever te worden op Fotolia. Alle foto's die nu op Fotolia staan, zijn nu per direct beschikbaar voor alle Photoshop gebruikers.

Voor het gebruik van de foto's moet uiteraard wel betaald worden. Dat kan per losse foto (a 9,99 dollar), of middels een abonnement. Er zijn twee modellen: 10 beelden per maand voor 49,99 dollar per maand of 750 beelden per maand voor 199,99 dollar per maand.

Als Creative Cloud gebruiker krijg je een aardige korting. Je betaald dan geen 49, maar 29,99 dollar per maand voor het 10 beelden per maand abonnement.

Je zou vanaf vandaag de updates moeten kunnen installeren wanneer je een Creative Cloud abonnement hebt. Gebruik hiervoor je Creative Cloud App.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Christiaan
  Christiaan schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 10:24  | reageer

  Wat ik me nu afvraag is als je Lightroom 6 los hebt gekocht dan ook de extra functionaliteit krijgt?

 2. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 11:54  | reageer

  @Christiaan Nee, volgens Scot Kelby op Lightroomkillertips.com zijn nieuwe features alleen voor CC gebruikers: "NOTE: these new features are only available in Lightroom CC — they will not be added to Lightroom 6".

 3. Christiaan
  Christiaan schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 12:17  | reageer

  Hmm, weer een manier om mensen op het abonnement te krijgen dus. Jammer. Nu zijn het niet perse functies die ik ook wil kunnen gebruiken, maar het geeft aan dat verdere ontwikkelingen voor de losse versie dus achterwege blijven.

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 14:14  | reageer

  Ik ben de 2015 versie van lightroom nu aan het installeren. Ik vraag me nu af welke term in het Nederlands wordt gebruikt voor (de)haze.

 5. gast schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 14:59  | reageer

  @donniebelg:
  Nevel verwijderen

 6. Henk van der Stouw
  Profiel Henk van der Stouw schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 16:48  | reageer

  Het is niet zo dat CC15 automatisch apart geïnstalleerd wordt en dat CC14 behouden blijft. Standaard staat ingesteld dat je de software updated en daarbij verlies je de 2014 versie en al je plug ins. Je voorkeuren en actions worden wel overgenomen. Opletten dus met updaten.

 7. Herma
  Herma schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 17:10  | reageer

  Ik heb nog een kater van de net aangeschafte Lightroom5, die bijna meteen daarna werd vervangen door LR 6
  CC versies trap ik niet in. Als ik om wat voor reden dan ook het abonnement moet beëindigen ben ik het hele programma kwijt.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 17:36  | reageer

  @Herma; dat klopt niet. Als je het abonnement beëindigt blijft Lightroom wel werken, maar kun je niet langer in de ontwikkelmodule. Het zoeken, bekijken (en beperkt bewerken) en exporteren blijft wel gewoon mogelijk.

  Persoonlijk heb ik geen moeite met het CC model van Adobe, maar ik ben dan ook een dagelijks gebruiker van Lightroom en Photoshop.

  @Henk; dat was wel wat mij verteld werd tijdens de persintroductie, maar je hebt gelijk. Standaard wordt de oude versie verwijderd, tenzij je dit bij geavanceerde opties uit vinkt tijdens het update proces.

 9. James van der Borght
  James van der Borght schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 18:43  | reageer

  Klik voor de daadwerkelijke installatie op geavanceerd, je kunt dan kiezen voor oude versie verwijderen of gewoon laten staan

 10. primefoto.nl
  Profiel primefoto.nl schreef op woensdag 17 juni 2015 om 02:11  | reageer

  Heel jammer weer Adobe.
  Je gaat klanten verliezen die niet zo afhankelijk van jou willen zijn. Dat is geen slimme zet wat die klanten hebben geïnvesteerd in je programma en zaken als kleur management die er goed mee werkt. Dat je zo een deel van je klanten laat vallen laat wel zien hoe je het spel speelt. Je hebt ook een fotostock site overgenomen en voor 10 foto;s per maand krijgen die mensen dan een korting op het abbo. Dat zijn 120 foto's voor een appel en een eitje. Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat ie met de foto's doet, maar heel apart dat de software maker nu ook foto's gaat verkopen. Wie weet dan nog welke foto's er gekocht zijn. Gaat het straks misschien zelfs richting FB voorwaarden? Ik weet het niet, maar uitsluiten doe ik ook niets meer. Ik kijk dan maar vast rond naar andere opties want wat er ook gebeurd. Het gebeurd hier stand alone.

 11. Thijs van den anker
  Thijs van den anker schreef op woensdag 17 juni 2015 om 09:16  | reageer

  Ik probeer al sinds gisteravond LR CC te updaten. Het wieltje blijft maar draaien, maar verder gebeurd er niets. Kan ook de update niet stopzetten. Iemand een tip?

 12. gast schreef op donderdag 18 juni 2015 om 09:59  | reageer

  Ik overweeg om vanaf lightroom 5 te upgraden naar versie 6.
  Weet iemand waar je de upgradeversie 6 kunt aanschaffen. Bij de reguliere leveranciers zie je alleen de CD versie. Adobe heeft wel een link naar de upgrade, maar zodra je hiervoor kiest krijg je zowel de CD en de upgrade versie in het winkelmandje. De CD versie kan echter niet uit het mandje verwijderd worden.

 13. Sabine
  Sabine schreef op donderdag 18 juni 2015 om 18:33  | reageer

  Ik krijg een foutmelding bij het updaten van lightroom fout 49, maar weet niet wat ik moet doen.

 14. Thijs van den Anker
  Thijs van den Anker schreef op donderdag 18 juni 2015 om 20:39  | reageer

  Vandaag met heel veel moeite de LR CC update uitgevoerd. Naast de mogelijkheid van Nevel/Mist nog geen nieuwe items ontdekt. Alleen ben in nu de rode/gele/groene balletjes bovenaan mijn MAC scherm kwijt. En bij het tonen van foto's bv in de bibliotheek verschijnt nu het nummer en opnamedatum van de foto erbij. Hoe kan ik een en ander weer aanpassen.

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 19 juni 2015 om 09:08  | reageer

  @Thijs; er zijn nog wel wat andere kleine veranderingen, maar de dehaze functie is de opvallendste.

  Dat je de 'balletjes' kwijt bent komt doordat je Lightroom blijkbaar in full-screen modus gebruikt; dat is een optie van je Mac OS en staat los van Lightroom. Als je naar links boven tegen de rand van je scherm gaat verschijnen de bolletjes weer.

  Die informatie die je nu in beeld hebt kun je weer weghalen door 1 (of meerdere) keer op de sneltoets i te drukken.

 16. Lente
  Lente schreef op maandag 22 juni 2015 om 10:01  | reageer

  Aangezien de Adobe ondersteuning alleen in het Engels is, stel ik mijn vraag even hier want Engels is niet mijn beste taal. Ik heb het abonnement voor CC. Op mijn iMac probleemloos de nieuwste versies kunnen installeren en zie ik ook de nieuwe functie dehaze. Op de Windows pc (omdat je het op 2 apparaten mag gebruiken) van mijn ega heb ik CC ook geïnstalleerd maar heb ik nog steeds niet de update staan in de CC app. Hoe krijg ik het hier ook up to date?

 17. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 22 juni 2015 om 10:36  | reageer

  @Lente: De update komt vanzelf als CC online is. Zet in de ochtend de windows pc aan en wacht rustig af. CC laat weten als er updates te downloaden zijn.

 18. Lente
  Lente schreef op maandag 22 juni 2015 om 11:03  | reageer

  @donniebelg, dank voor je reactie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord