Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Creative Cloud abonnement

vrijdag 10 juni 2016, 13:28 door | 14.962x gelezen | 21 reacties

Sinds ongeveer een half jaar biedt Adobe haar Creative Cloud programma aan. Zelf heb ik het nog even gedaan met Photoshop CS5 en de Trial van CS6, maar sinds kort ben ik ook maar op de cloud overgestapt. En dat bevalt me eigenlijk best goed.

Wat is Adobe's Creative Cloud


Bij een 'cloud' dienst denk je wellicht direct aan webbased applicaties. Gelukkig is het niet zo dat je met de Adobe Creative Cloud dienst een soort webbased versie van Photoshop krijgt. Wat je wel krijgt zijn gewoon de programma's van Adobe zoals je ze gewend bent. Je krijgt gewoon de volledige versie van Photoshop CS6 dus.

Er is wel een soort 'cloud' deel aan de dienst. Je krijgt namelijk ook de beschikking over een online drive van 20 gigabyte waar je projecten kunt opslaan zodat je op een andere locatie verder kan werken.

Het abonnement geeft je voor 49,99 (exclusief BTW) per maand toegang tot alle software van Adobe. Voor fotografen zal meestal voornamelijk Lightroom, Photoshop en Illustrator relevant zijn, maar je hebt voor dit vaste bedrag per maand toegang tot nog veel meer software van Adobe.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen Photoshop CS6 als cloud-dienst af te nemen. Eén enkel programma kost je 19,99 euro per maand (exclusief BTW). Gebruik je verder geen software van Adobe dan is dit een (veel) goedkoper alternatief. Gebruik je wel meerdere softwarepakketten van Adobe dan is de volledige versie van Creative Cloud absoluut een zeer betaalbare optie.

Ben je student, werk je bij een school of heb je kinderen op school dan kun je ook in aanmerking komen voor studentenkorting. De moeite van het uitzoeken waard!

Adobe creative cloud

Altijd de laatste versie


Een groot voordeel van het abonnement is dat je nooit meer (extra) hoeft te betalen voor een upgrade van je software. Bestel je Adobe Creative Cloud nu dan krijg je er Photoshop CS6 bij, maar zodra een update beschikbaar komt (naar bijvoorbeeld CS7) dan kun je deze direct downloaden zonder extra kosten.

Je weet dus exact waar je aan toe bent qua kosten en kunt altijd gebruik maken van de laatste versie. Adobe gaat ook met enige regelmaat nieuwe updates uitbrengen. Waar je vroeger anderhalf jaar moest wachten op de volgende Photoshop versie krijg je deze updates nu direct.

Afgelopen dinsdagavond is de eerste update specifiek voor Creative Cloud gebruikers doorgevoerd. Als gebruiker van Creative Cloud kun je nu al gebruik maken van de updates: conditional actions, CSS im- en export en desktop sync. Alle andere gebruikers van Photoshop krijgen deze nieuwe functie pas bij de volgende grotere update.

In onderstaande video zijn een aantal van de upgrades te zien.


1 abonnement, 2 apparaten


Eén Adobe Creative Cloud abonnement geeft je recht op het gebruik ervan op twee apparaten. Je kunt de complete software dus bijvoorbeeld zowel op je desktop als je laptop installeren. Hierbij is het zelf mogelijk om op de desktop de Windows versie te draaien terwijl je op je laptop de Mac OS X versie draait!

Overigens precies de situatie die ik heb, dus biedt Creative Cloud hierin voor mij nog een extra voordeel ten opzichte van de traditionele versie.

Aanschaffen en installatie


Een abonnement afsluiten kun je uiteraard direct via de site van Adobe doen. Je moet betalen met een creditcard, er zijn helaas geen andere betaalopties via de site (wellicht wel als je telefonisch contact opneemt). Alleen een Mastercard of een Visa card voldoen. Je moet tijdens het bestelproces een Adobe account aanmaken (mits je die nog niet hebt).

Nadat je het abonnement hebt afgesloten ga je naar de Creative Cloud website. Hier kun je de Adobe Application Manager downloaden. Na installatie kun je de manager starten en wordt je gevraagd om je inloggegevens. Hier gebruik je uiteraard dezelfde gegevens als waarmee je jouw Adobe Creative Cloud abonnement hebt afgesloten.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle programma's die je kunt installeren. Druk op 'install' achter de programmanaam om het programma te downloaden en te installeren.

Adobe cloud manager

Terwijl je even koffie drinkt of de laatste artikelen op Photofacts doorneemt wordt de software gedownload en geïnstalleerd. Vervolgens kun je deze programma's direct gebruiken; eenvoudig en behoorlijk snel (mits je een vlotte internetverbinding hebt).

De Application Manager blijft na de installatie altijd actief aanwezig op je computer (in de achtergrond uiteraard). Zodra er een nieuwe update voor je beschikbaar is brengt de applicatie je hiervan op de hoogte en voert na één klik de update(s) uit. Veel simpeler kan het niet worden..

Nadelen?


Zitten er ook nadelen aan een Creative Cloud abonnement? Vooralsnog heb ik ze niet echt kunnen vinden. Mits je jezelf natuurlijk over de maandprijs heen kunt zetten. Elke maand 50 euro betalen is voor Adobe natuurlijk erg leuk, maar je moet het als fotograaf natuurlijk wel kunnen missen.

Mocht je de software een maandje niet gebruiken dan betaal je nog wel gewoon je maandtarief. Heb je dat soort maanden vaak, dan kun je ook kiezen om het abonnement per maand dat je het gebruikt te betalen. Dan betaal je wel een hoger bedrag per maand (standaard zit je een jaar vast aan je maandelijkse kosten), maar als je de programma's niet gebruikt hoef je ook niet te betalen.

Een goed(koper) alternatief is het gebruik van Adobe Photoshop Lightroom en Adobe Photoshop Elements. Je kunt er bijna even veel mee, maar het kost je slechts 233 euro (eenmalig). Voor upgrades betaal je dan natuurlijk nog wel.

Wat vind jij?


Wat vind jij van de Adobe Creative Cloud oplossing?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 juni 2016.
De eerste publicatiedatum is donderdag 13 december 2012, 23:36.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op vrijdag 14 december 2012 om 00:28  | reageer

  Het is een interessant alternatief van Adobe, dat voor sommige gebruikers erg interessant kan zijn. Maar het blijft op jaarbasis toch een flink bedrag, terwijl je een nieuwe versie (b.v. CS6 ipv CS5) niet altijd nodig hebt. Vooral voor wie van meerdere Adobe pakketten gebruik maakt, is de Creative Cloud-dienst erg voordelig.

 2. Kenneth Verburg
  Kenneth Verburg schreef op vrijdag 14 december 2012 om 07:02  | reageer

  De BTW betaal je wel, want die wordt naar jou verlegd vanuit Ierland en moet je in je BTW aangifte opnemen als bedrijf. Ik neem ook aan dat particulieren wel een BTW bon krijgen, als ik licenties koop via de Adobe site krijg ik meestal 23% Ierse BTW gerekend.

  Verder misschien interessant te vermelden dat bestaande >CS3 gebruikers tot 31 december 2012 het abonnement het eerste jaar voor € 30 ex. BTW per maand kunnen krijgen, na 31 december kunnen alleen CS5/CS5.5 gebruikers nog korting krijgen bij het afsluiten van een nieuw abonnement, dit is in lijn met hoe ook de 'offline' versie upgrades geregeld worden.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 14 december 2012 om 08:24  | reageer

  @Kenneth; Op de factuur staat geen BTW genoemd. Ik zal zien wat het creditcard afschrift straks zegt, maar volgens mij wordt het dan ook echt niet afgeschreven.

  Uiteindelijk maakt het ook weinig uit; als bedrijf streep je de BTW uiteindelijk ook weg tegen de BTW van je eigen inkomsten.

  @Jeroen; En als je zelf veel over Photoshop en andere Adobe software schrijft dan wil je ook graag de laatste versie hebben. Voor de meeste mensen niet relevant, maar nu toevallig wel voor 'iedereen' die tot nog toe op dit artikel gereageerd heeft. knipoog

 4. Kenneth Verburg
  Profiel  Kenneth Verburg schreef op vrijdag 14 december 2012 om 09:44  | reageer

  Er staat als het goed is 'reverse charge supply' op de factuur (in ieder geval die van mij), dat is de Engelse term voor "BTW verlegd". De BTW wordt niet door Adobe afgeschreven (want naar jou verlegd dat je het regelt), maar je moet het in je eigen boekhouding opnemen. Inderdaad streep je het weg, dus zakelijk is het verder niet een echte factor.

  Maar goed, volgens mij is het op dit moment een erg goede deal als je nog niet met een actuele versies van meerdere Adobe programma's werkt en wilt overstappen of ze wil uitproberen. Let wel op dat als je het Creative Cloud abonnement niet meer hebt je ook geen gebruik meer mag en kunt maken van de programma's die je via Creative Cloud hebt afgenomen. Je huurt dus de programma's en bouwt geen eigendom op.

 5. gast schreef op vrijdag 14 december 2012 om 15:53  | reageer

  B.T.W. kun je als 0% aanmerken bij je aangifte. Bij buitenlandse transacties hoef je als bedrijf onderling geen B.T.W. te verleggen of betalen.

 6. Eugène
  Eugène

  Recactie op snelle internet verbinding. Signalen over glasvezel hebben een groot voordeel qua snelheid t.o.v. oude koper (PTT of TVkabel). De verbinding is symmetrisch oftewel de snelheid van downloaden is gelijk aan het uploaden tot wel 500 mbits per seconde. Ideaal voor de fanatieke fotograaf in de cloud.

 7. Michael
  Profiel  Michael schreef op zaterdag 15 december 2012 om 20:58  | reageer

  Als zakelijke gebruiker die meerdere pakketten gebruikt is het inderdaad een interessante deal. Ik begrijp wel dat er ook veel mensen voldoende hebben aan
  Adobe Photoshop Lightroom en Adobe Photoshop Elements voor 233 euro (eenmalig).
  Dat blijft natuurlijk over een periode van zeg drie jaar een groot prijsverschil.

 8. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 15 december 2012 om 21:11  | reageer

  Ik wil beslist geen pleidooi houden voor Adobe,maar als fotograaf zijnde je eigen bedrijf draait,is het verstandig even na te gaan wat je nodig heb/of gebruik.
  Als je niet verder kijkt als fotograaf, een beetje bewerken aan de foto's, lijkt het verstandig om te doen wat Elja voorstelt ,alleen Lightroom met Ellements, dat is genoeg.
  Maar tegenwoordig zijn de fotografen multimedia ingesteld, van foto tot geluid, lijkt het mijns inziens verstandiger EEN bedrag uit te geven voor bijna alle applicaties die je voor je bedrijf nodig heeft.
  Het is nog een beetje koffie dik kijken,maar er staan nog een hoop vernieuwingen te wachten in geluid en bewegend beeld,en dan is het handig om de laatste versie te hebben.

 9. Stefan ALEN
  Profiel Stefan ALEN schreef op dinsdag 18 december 2012 om 22:51  | reageer

  Ik vraag me wel af hoe het zit als je reeds een aankoop van bijvoorbeeld Lightroom 4 gedaan hebt. Ik heb verder ook nog Photoshop elements 11 onlangs aangekocht. Krijg je dan een prijsvermindering?

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 december 2012 om 23:39  | reageer

  @Stefan; Nee, alleen bij een eerdere aankoop van Photoshop CS3 of hoger.

 11. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 20 december 2012 om 17:26  | reageer

  Ik ben ook zeer tevreden ben sinds deze week over op creative cloud

 12. henrysphotodesign
  Profiel henrysphotodesign schreef op woensdag 23 januari 2013 om 10:16  | reageer

  Abonnement blijft duur. Liever software legaal kopen.

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 januari 2013 om 10:23  | reageer

  @Henry; dat ligt eraan in hoeverre je graag bij wilt blijven met de laatste versie.

 14. alain49
  Profiel alain49 schreef op donderdag 24 januari 2013 om 11:50  | reageer

  Hallo,
  Misschien zit ik verkeerd maar ten einde raad ga ik toch een poging wagen.
  Sinds 12/12/2012 ben ik abonnee voor 1 jaar met maandelijkse betalingen enkel en alleen voor Photoshop CS6. Dus niks van Cloud of Creative Suite of wat dan ook.

  Na inschrijving ontving ik per e-mail een link van storemanager@adobe.com om het programma dat ik had gekozen, dus CS6, te downloaden en te installeren.
  Ik heb al enkele updates ontvangen voor CS6 via de Application Manager.

  Maar sinds twee weken werkt deze niet meer. Ik krijg regelmatig de melding dat er 4 updates staan te wachten om te installeren maar als ik de Application Manager opstart krijg ik melding dat er een probleem en het programma wordt afgesloten. Als er een oplossing is wordt dit bekend gemaakt. Maar er gebeurt niets.
  Ik heb geprobeerd opnieuw contact op te nemen met die store manager maar kreeg geen antwoord omdat de mail niet kan worden bezorgt.

  Is er voor dit probleem een oplossing? Kan mij iemand helpen?
  Groetjes.

 15. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 24 januari 2013 om 16:08  | reageer

  En via de website kun je geen contactformulier of zo invullen? Zo'n e-mailadres is vaak een automatisch verstuurmiddel inderdaad. Staat er in de mails geen link naar meer informatie of hulp of iets dergelijks? Anders eens op twitter kijken of je een webcare-account kunt vinden!

 16. alain49
  Profiel alain49 schreef op donderdag 24 januari 2013 om 16:22  | reageer

  Hallo,
  Contactformulier is niet te vinden op de site van Adobe.
  Wel FAQ's en dergelijke maar niets specifieks over de Adobe Application Manager.
  Ik heb nu Photoshop CS6 waar ik iedere maand voor betaal maar geen updates meer.
  Ik kan maar niet begrijpen dat ik hierover geen voldoende informatie kan vinden om dit probleem te kunnen oplossen.
  Ik ben maar een leek op dit vlak en mijn Engels is niet toereikend genoeg om alles te kunnen lezen of te zoeken.
  Toch bedankt voor uw reactie.

 17. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 24 januari 2013 om 16:55  | reageer

  Hallo Alain,

  Lastig. Kijk anders eens op deze pagina. Het is de support-pagina van Adobe - in het Nederlands. Daar link je door naar een 'klantportal', waar je inlogt met je Adobe ID (je mailadres en wachtwoord, waarmee je dus ook je Cloud-pakket besteld hebt).

  Dan kom je in een omgeving waar je hulp kunt vinden volgens mij. Sterkte, hopelijk lukt het!

 18. Stefan ALEN
  Profiel Stefan ALEN schreef op donderdag 24 januari 2013 om 18:30  | reageer

  Je kan misschien Piet van den Eynde contacteren. Hij staat, als Lightroom-expert toch nauw in contact met Adobe.
  Je vindt hem op http://morethanwords.be/blog/about-me/.

  Veel succes gewenst in ieder geval
  Stefan

 19. alain49
  Profiel alain49 schreef op donderdag 24 januari 2013 om 19:14  | reageer

  Eerst en vooral bedankt voor de reacties. De vermelde tips heb ik de afgelopen weken allemaal opgevolgd maar geen resultaat.
  Tot deze late namiddag: het is mij toen gelukt een live chat te doen met Adobe en het probleem is opgelost. Ik moet Adobe Application Manager 6.2 downloaden en installeren. Ondertussen heb ik voor CS6 en Bridge de nodige updates kunnen uitvoeren.
  Groetjes.

 20. jbouma
  Profiel  jbouma schreef op woensdag 6 februari 2013 om 17:00  | reageer

  Creative Cloud is alleen beschikbaar met CreditCard (Visa of Master). Automatische incasso's worden helaas niet ondersteund. Op termijn zal Adobe (volgens de telefonische sales medewerker) zelfs helemaal overstappen op het cloud concept. Losse pakketten worden dan niet meer verkocht.

 21. Beat-it.nl
  Profiel Beat-it.nl schreef op vrijdag 22 februari 2013 om 02:10  | reageer

  Tip:op http://www.adobecreativecloud.nl is alle informatie over Adobe Creative Cloud te vinden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord