Elja Trum

Adobe Creative Cloud abonnement

vrijdag 10 juni 2016, 13:28 door | 13.097x gelezen | 21 reacties

Sinds ongeveer een half jaar biedt Adobe haar Creative Cloud programma aan. Zelf heb ik het nog even gedaan met Photoshop CS5 en de Trial van CS6, maar sinds kort ben ik ook maar op de cloud overgestapt. En dat bevalt me eigenlijk best goed.

Wat is Adobe's Creative Cloud


Bij een 'cloud' dienst denk je wellicht direct aan webbased applicaties. Gelukkig is het niet zo dat je met de Adobe Creative Cloud dienst een soort webbased versie van Photoshop krijgt. Wat je wel krijgt zijn gewoon de programma's van Adobe zoals je ze gewend bent. Je krijgt gewoon de volledige versie van Photoshop CS6 dus.

Er is wel een soort 'cloud' deel aan de dienst. Je krijgt namelijk ook de beschikking over een online drive van 20 gigabyte waar je projecten kunt opslaan zodat je op een andere locatie verder kan werken.

Het abonnement geeft je voor 49,99 (exclusief BTW) per maand toegang tot alle software van Adobe. Voor fotografen zal meestal voornamelijk Lightroom, Photoshop en Illustrator relevant zijn, maar je hebt voor dit vaste bedrag per maand toegang tot nog veel meer software van Adobe.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen Photoshop CS6 als cloud-dienst af te nemen. Eén enkel programma kost je 19,99 euro per maand (exclusief BTW). Gebruik je verder geen software van Adobe dan is dit een (veel) goedkoper alternatief. Gebruik je wel meerdere softwarepakketten van Adobe dan is de volledige versie van Creative Cloud absoluut een zeer betaalbare optie.

Ben je student, werk je bij een school of heb je kinderen op school dan kun je ook in aanmerking komen voor studentenkorting. De moeite van het uitzoeken waard!

Adobe creative cloud

Altijd de laatste versie


Een groot voordeel van het abonnement is dat je nooit meer (extra) hoeft te betalen voor een upgrade van je software. Bestel je Adobe Creative Cloud nu dan krijg je er Photoshop CS6 bij, maar zodra een update beschikbaar komt (naar bijvoorbeeld CS7) dan kun je deze direct downloaden zonder extra kosten.

Je weet dus exact waar je aan toe bent qua kosten en kunt altijd gebruik maken van de laatste versie. Adobe gaat ook met enige regelmaat nieuwe updates uitbrengen. Waar je vroeger anderhalf jaar moest wachten op de volgende Photoshop versie krijg je deze updates nu direct.

Afgelopen dinsdagavond is de eerste update specifiek voor Creative Cloud gebruikers doorgevoerd. Als gebruiker van Creative Cloud kun je nu al gebruik maken van de updates: conditional actions, CSS im- en export en desktop sync. Alle andere gebruikers van Photoshop krijgen deze nieuwe functie pas bij de volgende grotere update.

In onderstaande video zijn een aantal van de upgrades te zien.


1 abonnement, 2 apparaten


Eén Adobe Creative Cloud abonnement geeft je recht op het gebruik ervan op twee apparaten. Je kunt de complete software dus bijvoorbeeld zowel op je desktop als je laptop installeren. Hierbij is het zelf mogelijk om op de desktop de Windows versie te draaien terwijl je op je laptop de Mac OS X versie draait!

Overigens precies de situatie die ik heb, dus biedt Creative Cloud hierin voor mij nog een extra voordeel ten opzichte van de traditionele versie.

Aanschaffen en installatie


Een abonnement afsluiten kun je uiteraard direct via de site van Adobe doen. Je moet betalen met een creditcard, er zijn helaas geen andere betaalopties via de site (wellicht wel als je telefonisch contact opneemt). Alleen een Mastercard of een Visa card voldoen. Je moet tijdens het bestelproces een Adobe account aanmaken (mits je die nog niet hebt).

Nadat je het abonnement hebt afgesloten ga je naar de Creative Cloud website. Hier kun je de Adobe Application Manager downloaden. Na installatie kun je de manager starten en wordt je gevraagd om je inloggegevens. Hier gebruik je uiteraard dezelfde gegevens als waarmee je jouw Adobe Creative Cloud abonnement hebt afgesloten.

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle programma's die je kunt installeren. Druk op 'install' achter de programmanaam om het programma te downloaden en te installeren.

Adobe cloud manager

Terwijl je even koffie drinkt of de laatste artikelen op Photofacts doorneemt wordt de software gedownload en geïnstalleerd. Vervolgens kun je deze programma's direct gebruiken; eenvoudig en behoorlijk snel (mits je een vlotte internetverbinding hebt).

De Application Manager blijft na de installatie altijd actief aanwezig op je computer (in de achtergrond uiteraard). Zodra er een nieuwe update voor je beschikbaar is brengt de applicatie je hiervan op de hoogte en voert na één klik de update(s) uit. Veel simpeler kan het niet worden..

Nadelen?


Zitten er ook nadelen aan een Creative Cloud abonnement? Vooralsnog heb ik ze niet echt kunnen vinden. Mits je jezelf natuurlijk over de maandprijs heen kunt zetten. Elke maand 50 euro betalen is voor Adobe natuurlijk erg leuk, maar je moet het als fotograaf natuurlijk wel kunnen missen.

Mocht je de software een maandje niet gebruiken dan betaal je nog wel gewoon je maandtarief. Heb je dat soort maanden vaak, dan kun je ook kiezen om het abonnement per maand dat je het gebruikt te betalen. Dan betaal je wel een hoger bedrag per maand (standaard zit je een jaar vast aan je maandelijkse kosten), maar als je de programma's niet gebruikt hoef je ook niet te betalen.

Een goed(koper) alternatief is het gebruik van Adobe Photoshop Lightroom en Adobe Photoshop Elements. Je kunt er bijna even veel mee, maar het kost je slechts 233 euro (eenmalig). Voor upgrades betaal je dan natuurlijk nog wel.

Wat vind jij?


Wat vind jij van de Adobe Creative Cloud oplossing?


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 juni 2016.
De eerste publicatiedatum is donderdag 13 december 2012, 23:36.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op vrijdag 14 december 2012 om 00:28

  Het is een interessant alternatief van Adobe, dat voor sommige gebruikers erg interessant kan zijn. Maar het blijft op jaarbasis toch een flink bedrag, terwijl je een nieuwe versie (b.v. CS6 ipv CS5) niet altijd nodig hebt. Vooral voor wie van meerdere Adobe pakketten gebruik maakt, is de Creative Cloud-dienst erg voordelig.

 2. Kenneth Verburg
  Kenneth Verburg schreef op vrijdag 14 december 2012 om 07:02

  De BTW betaal je wel, want die wordt naar jou verlegd vanuit Ierland en moet je in je BTW aangifte opnemen als bedrijf. Ik neem ook aan dat particulieren wel een BTW bon krijgen, als ik licenties koop via de Adobe site krijg ik meestal 23% Ierse BTW gerekend.

  Verder misschien interessant te vermelden dat bestaande >CS3 gebruikers tot 31 december 2012 het abonnement het eerste jaar voor € 30 ex. BTW per maand kunnen krijgen, na 31 december kunnen alleen CS5/CS5.5 gebruikers nog korting krijgen bij het afsluiten van een nieuw abonnement, dit is in lijn met hoe ook de 'offline' versie upgrades geregeld worden.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 14 december 2012 om 08:24

  @Kenneth; Op de factuur staat geen BTW genoemd. Ik zal zien wat het creditcard afschrift straks zegt, maar volgens mij wordt het dan ook echt niet afgeschreven.

  Uiteindelijk maakt het ook weinig uit; als bedrijf streep je de BTW uiteindelijk ook weg tegen de BTW van je eigen inkomsten.

  @Jeroen; En als je zelf veel over Photoshop en andere Adobe software schrijft dan wil je ook graag de laatste versie hebben. Voor de meeste mensen niet relevant, maar nu toevallig wel voor 'iedereen' die tot nog toe op dit artikel gereageerd heeft. knipoog

 4. Kenneth Verburg
  Profiel  Kenneth Verburg schreef op vrijdag 14 december 2012 om 09:44

  Er staat als het goed is 'reverse charge supply' op de factuur (in ieder geval die van mij), dat is de Engelse term voor "BTW verlegd". De BTW wordt niet door Adobe afgeschreven (want naar jou verlegd dat je het regelt), maar je moet het in je eigen boekhouding opnemen. Inderdaad streep je het weg, dus zakelijk is het verder niet een echte factor.

  Maar goed, volgens mij is het op dit moment een erg goede deal als je nog niet met een actuele versies van meerdere Adobe programma's werkt en wilt overstappen of ze wil uitproberen. Let wel op dat als je het Creative Cloud abonnement niet meer hebt je ook geen gebruik meer mag en kunt maken van de programma's die je via Creative Cloud hebt afgenomen. Je huurt dus de programma's en bouwt geen eigendom op.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord