Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Lightroom 2.0 beschikbaar

dinsdag 29 juli 2008, 10:09 door | 15.529x gelezen | 39 reacties

Vanaf vandaag is Lightroom 2.0 officieel beschikbaar. Lightroom is het pakket van Adobe waarmee je het afhandelen van je RAW bestanden geheel kunt uitvoeren. De prijs bedraagt 299,- dollar voor het volledige pakket of 99 dollar indien je reeds Lightroom 1.x bezit. Er is ook een 30 dagen probeerversie beschikbaar.

Sinds de introductie van Lightroom is het pakket uitgegroeid tot een veel gebruikt pakket onder fotografen. In de nieuwe versie zijn uiteraard een boel verbeteringen opgenomen. Teveel om hier op te noemen, maar kijk voor een overzicht op de bovengenoemde website of op dit artikel door Tom Hogarty van Adobe.

Tegelijkertijd is ook Camera RAW 4.5 uitgekomen.

Zelf ben ik nog steeds niet over naar Lightroom, maar wellicht is deze 2.0 versie voor mij ook het moment om eens wat meer met Lightroom aan de slag te gaan.

Screenshot Adobe Lightroom 2.0
Screenshot Adobe Lightroom 2.0

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

39 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 11:18  | reageer

  Hmm, ook al eens verschillende pogingen gewaagd, maar blijf iedere keer weer terugkomen op CS3 in combinatie met Bridge.
  Maar ben zeer benieuwd naar andere ervaringen?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 11:32  | reageer

  @Jeroen; Ik heb dezelfde ervaring als jij. vrolijk
  Bridge werkt gewoon wel erg lekker en eenvoudig. Maarja, met zoveel enthousiaste verhalen over Lightroom moet het toch wle de moeite zijn om over te stappen.

  Wil er binnenkort eens een boek over gaan lezen en zal dan nog eens een poging wagen met de trial. Scott Kelby komt binnenkort met een boek dat wellicht de moeite is. Zijn blog staat overigens propvol met Lightroom nieuws momenteel.

 3. gast schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 12:08  | reageer

  Mmm. 119,79 euro voor de update...

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 12:24  | reageer

  Ik zou niet meer zonder Lightroom kunnen. De snelheid waarmee je kunt zoeken op keywords, de manieren waarop je kunt browsen op metadata, de mogelijkheid om 1 bewerking te copyen en pasten op een reeks foto's en de mogelijkheid dat foto's onderdeel vormen van meerdere selecties.
  En dat allemaal terwijl de originele bestanden op je harddisk zo blijven als ze zijn.

 5. de groot fotografie
  de groot fotografie schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 12:25  | reageer

  Ik wil nooit meer iets anders... Lightroom is echt een toegevoegde waarde...en niet alleen voor raw.
  Je kan je hele collectie beheren, taggen en daardoor snel alles terugvinden.
  Zoeken op datum, gesorteerd op jaar, maand en dan dag.
  Tevens kan je een map instellen waar je je foto's inzet en LR ze automatisch importeert.

  En dan natuurlijk de vele aanpassingen die je kan doen. Horizon rechtrekken gaat in LR veel makkelijker dan in PS.

  Je kan ook mooie templates gebruiken voor kleur toepassingen etc. Die zijn overal wel te downloaden, gratis!

  Iets beters als voorbewerking voor PS is er gewoonweg niet vrolijk

  I love it!

 6. Maarten Smeets
  Maarten Smeets schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 13:16  | reageer

  Ik heb de test-versie van Lightroom al even in gebruik en ik vind het erg prettig werken. Niet te vergelijken met Bridge, al kunnen ze bijna dezelfde dingen. Met name bij veel bestanden is het veel gemakkelijker/sneller te werken met Lightroom.

  Wat ik echter heel vreemd vind is dat Adobe Lightroom in Amerika $ 299,00 kost (full version), in Nederland € 299,00 (euro's dus!!). Juist me de huidige dollarkoers zou je juist iets van 200 euro verwachten. Het is niet mogelijk een amerikaanse versie te bestellen (downloaden) via de site van Adobe. Hoezo grijze import in de hand werken?

 7. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 13:17  | reageer

  Overigens is het wel bizar dat de upgrade in Amerika 99 dollar kost en in Nederland 99 euro (EXCL BTW). Inclusief BTW komt dat neer op 185 dollar...

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 13:22  | reageer

  @Maarten; Helaas zien we dit soort prijsverschillen momenteel bij bijna alle producten. Een camera die in Amerika 1000 dollar kost gaat hier ook voor 1000 euro over de toonbank. Er worden een aantal bedrijven erg rijk van het verschil in dollar en de euro.

  Een vakantie in Amerika is in elk geval erg makkelijk terug te verdienen.. knipoog

 9. Edgo
  Profiel Edgo schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 13:48  | reageer

  Volgens mij kun je gewoon via de US site e.e.a aanschaffen, betaling middels creditcard.

 10. Maarten Smeets
  Maarten Smeets schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 16:20  | reageer

  @Edgo: helaas, dat werkt niet, zodra je de site adobe.com opent krijg je al de NL-site, of als je dan kiest voor engels en een email-adres met .nl invoert voor in te loggen dan krijg je de melding dat het niet mogelijk is te bestellen. Ook Amazon.com levert niet buiten Amerika.

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 16:24  | reageer

  @Maarten; Zo te horen hebben ze het goed afgeschermt. Al is het gebruik van een .com e-mailadres natuurlijk ook niet zo lastig. Wel leuk om te proberen het systeem te omzeilen. Moet toch lukken, wellicht met behulp van een proxyserver in Amerika zodat het echt lijkt alsof je in Amerika zit. Alleen je creditcard is natuurlijk ook Nederlands..

 12. gast schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 16:36  | reageer

  LR is inderdaad echt 'n revolutionair product. En eigenlijk een heel voor de hand liggende achteraf gezien. Ben benieuwd naar 2.0

 13. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 16:40  | reageer

  ach, even wachten en je koopt een upgrade op ebay bij een Amerikaanse handelaar. Zo heb ik ppo Photoshop legaal gekocht voor ruim minder dan de helft van wat het in Nederland kost

 14. René
 15. Profiel EdC schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 17:50  | reageer

  Ik werk al vanaf het begin met Lightroom en ben daar heel enthousiast over. De plussen zijn al genoemd. Geen idee of het iets toevoegt als je met andere Adobe-programma's werkt. Prima digitale doka. Ik ga kijken naar versie 2. Bedankt voor het bericht.

  De politiek van Adobe en Canon (e.a.) is dat de merkrechten voor Europa bij de Europese organisaties liggen. Een bedrijf dat een Canon (of Nikon, of etc) uit Japan of de VS importeert doet volgens Europese wetgeving aan illegale import. Een partij kan dan in beslag worden genomen en vernietigd als inbreuk op het merkrecht. Daarmee kunnen de Europese organisaties lekker verdienen. Niks vrije handel. Geldt trouwens voor meer producten dan alleen fotografische.

 16. Pim
  Pim schreef op woensdag 30 juli 2008 om 00:47  | reageer

  Lichtroom werkt perfect. Ik werk met Apple en heb ook Aperture mogen proberen. Het was het voor mijn gevoel net niet. Vooral als je met het hele pakket van cs werkt dan is Lichtroom toch wel een aanvulling bij je workflow.

  Bridge werkt overigens fantastisch en als je het doorhebt dan zou ik zeggen bijna net zo goed als Lichtroom, maar die extra's doen het m toch echt. Zeker de moeite waard om er een naslagwerk over te lezen omdat er best veel handigheidje in LR verstopt zitten. Succes.

 17. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op woensdag 30 juli 2008 om 11:09  | reageer

  Ik gebruik lightroom ook al ruim een jaar met veel plezier. Een erg handig programma, waar zoals Pim al zegt veel handigheid in verstopt zit die op het eerste gezicht niet goed te zien is. De beta van 2 was al fijn om mee te werken, hoewel ik met de brushes nog wat aan het stoeien bleef.

  Het enige wat ik jammer vond was dat ik de catalog die ik in 1 gebruikte niet kon importeren in de beta van 2, zodat ik al mijn foto's opnieuw zou moeten inladen. Weet iemand of dat in de definitieve versie wel kan?

 18. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 30 juli 2008 om 17:56  | reageer

  @Mattijs. De versie komt officieel morgen pas uit. Dan valt ook te zeggen wat wel en niet kan. Adobe heeft bij de introductie van 2.x Beta gezegd dat gebruik van de catalogus tijdens de testfase niet mogelijk was om problemen te voorkomen. Ik neem aan dat het de nieuwe catalogus gewoon die is van Lr1. Maar er is iets veranderd in de catalogusstructuur, begrijp ik uit Adobe-filmpjes.

 19. nikonlover
  nikonlover schreef op woensdag 30 juli 2008 om 18:51  | reageer

  Je kunt de catalogus van 1 gewoon importeren hoor

 20. Edgo
  Profiel Edgo schreef op woensdag 30 juli 2008 om 20:47  | reageer

  Die adjustment brush is wel gaaf hoor. Een tijdje zitten pielen en zie dat ze een behoorlijke stap voorwaarts hebben gemaakt.
  Hier maken ze er gebruik van.

 21. zonnevogeltje.
  zonnevogeltje. schreef op donderdag 31 juli 2008 om 08:07  | reageer

  Ik vind het programma op zich super, maar de kleuren rood van de RAW-converter van adobe vielen me nogthans vies tegen. Daarom houd ik het nog bij Silkypix. Binnen kort wil ik Lightroom nog wel een keer proberen, maar voor mij begint alles met een goede RAW-conversie.

 22. zonnevogeltje.
  zonnevogeltje. schreef op donderdag 31 juli 2008 om 08:52  | reageer

  Ik zie dat je nu heel gemakkelijk DNG-profielen op alle RAW formaten kan toepassen. Het lijkt er op dat daarmee mijn kleur bezwaar van tafel is geveegd.

  Misschien moet ik dan toch maar eens een nieuwe poging wagen, indien er voor mijn toestel ook een profiel beschikbaar is natuurlijk.

 23. Edward
  Profiel Edward schreef op donderdag 31 juli 2008 om 08:55  | reageer

  Lightroom is een fantastisch programma wat de snelheid van foto's invoeren, bewaren en bewerken enorm heeft verhoogd. Ik zou niet meer zonder kunnen en kan het iedereen aanbevelen. Ik wacht nog ff maar 2.0 zal er vast wel komen over ee paar maandjes!

 24. Henri Brands
  Henri Brands schreef op donderdag 31 juli 2008 om 10:24  | reageer

  @Reinoud

  De dingen die je noemt kunnen ook gewoon in Bridge/Phshp CS3.
  Ik had in Bridge CS3 keywords e.d. aan mijn RAW files gehangen. LR1 herkent die niet en ik mocht het hele evangelie nogmaals doen. Ik heb LR toen maar weggeknikkerd.
  Wanneer je Bridge goed kent en gebruikt voegt LR hier weinig aan toe......

 25. Henri Brands
  Henri Brands schreef op donderdag 31 juli 2008 om 10:42  | reageer

  @Elja Trum: Prijsverschil $ <> €;
  Adobe maakt dezelfde fout die de CD-industrie al heeft gemaakt. Alles zo duur maken dat je naar de torrentsites vlucht om een gekraakte kopie te downloaden.......
  Als Adobe de prijs wat geschikter maakt voor de hobby-fotograaf zal die er geen moeite mee hebben om een faire prijs te betalen. Nu ga je verder zoeken.......

 26. Thomas
  Thomas schreef op donderdag 31 juli 2008 om 14:13  | reageer

  @Henri: Op zich ben ik best bereid de prijs te betalen voor een goed product, ik heb Lightroom 1.0 ook gekocht. Maar ik kan het niet hebben dat een upgrade in Amerika $99,- kost en je er hier (incl. BTW) $185,- voor moet betalen. Het is exact hetzelfde product. De medewerker van Adobe bestel-lijn zei dat de benzine hier ook duurder is... een vergelijking die nergens over gaat natuurlijk. Toen ik 'm vervolgens vroeg waarom de 'ship the box to me' versie goedkoper is dan de download zei hij dat dat te maken had met de BTW in Schotland (waar de download dan vandaan schijnt te komen). Dus eigenlijk koop je de download versie helemaal niet in Nederland maar in Schotland. Ik wil er $ 99,- dollar voor betalen net als de Amerikanen en anders ga ik ook op zoek naar een gekraakte versie.

 27. Hardy
  Hardy schreef op donderdag 31 juli 2008 om 17:30  | reageer

  Dit bericht ken ik! Via onze website http://www.printuser.nl/ hebben ze door een dergelijk formulier behoorlijk wat aangericht. Advies, doe er wat tegen!

 28. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 31 juli 2008 om 22:17  | reageer

  @Hardy; Ja, vervelend.. Dat soort spamberichten (inmiddels verwijderd). Ik doe er al aardig wat dingen tegen, maar ze komen er toch nog wel eens door.

 29. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 1 augustus 2008 om 20:46  | reageer

  Het is off-topic, maar er valt me iets op. Het gaat hier over een Adobe-bericht. In de tijd van Adobe LR1 Beta begon voor mij een berg spam op gang te komen. Toeval, of genereert Adobe (indirect) spam?

 30. de groot fotografie
  de groot fotografie schreef op zaterdag 2 augustus 2008 om 18:37  | reageer

  Ik ken bridge helemaal niet zo goed maar volgens mij kun je met Bridge veeeeeel minder dan met LR.

  De smart filters zijn ook geweldig. In 1 klik zie ik nu welke foto's van mij al wel copyrighted zijn en welke niet. Welke foto's ik het laatst bewerkt heb en noem maar op. Ook een ideale functie.

  De database van LR1 wordt geconverteerd naar LR2 database en laat die van v.1 daarna met rust. Goed aangepakt dus van Adobe.

  En ja, LR is duur maar het wel waard... vind ik.

  Dat het in EU duurder is, zou dat niet te maken hebben met de extra kosten die het met zich meebrengt zoals shippingcosts etc?
  Hoewel met grote oplagen het natuurlijk niet zo veel kan zijn maar toch...
  6% invoerrechten, 19% btw en de rest wil brein weer hebben zeker? vrolijk

 31. nikonlover
  nikonlover schreef op zaterdag 2 augustus 2008 om 21:32  | reageer

  Ben het eens met de Groot.

  ik snap ook nooit waarom mensen lightroom altijd met bridge vergelijken, want dit is echt appels met peren vergelijken. Bridge is een veredelde browser en meer niet. Lightroom is zo veel meer

 32. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 2 augustus 2008 om 22:26  | reageer

  De vergelijking tussen Bridge en Lightroom is natuurlijk helemaal niet vreemd. Met beide Adobe programma's kun je immers RAW (en Jpeg, etc) bestanden bewerken en openen in Photoshop. Voordeel van Bridge is dat je het gratis bij Photoshop krijgt, voordeel bij Lightroom is dat het gericht is op de gehele workflow en uitgebreidere mogelijkheden biedt. Een vergelijking van de producten lijkt me juist logisch. vrolijk

  @De groot; Ook de digitale versie (download) van Lightroom is duurder. De belastingen maken het verschil tussen Amerika en Europa niet goed.

 33. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 3 augustus 2008 om 16:19  | reageer

  de BTW verklaar niet het prijsverschil (99 dollar vs 99 euro) aangezien het laatste bedrag nog eenx EXCLUSIEF btw is (!)

 34. Nikonlover
  Nikonlover schreef op zondag 3 augustus 2008 om 19:16  | reageer

  Bridge is totaal nutteloos zonder photoshop in tegenstelling tot Lightroom.
  Hoe je het ook bekijkt.... Appels met peren

  Maar het lijkt me dat je eerst eens met lightroom moet werken, voordat je hier een oordeel over kunt geven

 35. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 3 augustus 2008 om 20:03  | reageer

  Het prijsverschil heeft niets te maken met BTW-tarieven (overigens in het buitenland betaalde btw is soms terug te vorderen), maar met Europees douanebeleid.

  Voor iedereen die zich opwindt over dure software en hardware (hetzelfde geldt voor camera's etc): dit is het gevolg van een Europese richtlijn die bedrijven moet beschermen tegen 'illegale' import. Canon Europe, Nikon Europe, Adobe Europe en noem ze maar op hebben ontdekt dat ze daardoor in Europa winst kunnen maken. Ze vestigen een Europees Hoofdkwartier (bijvoorbeeld in Amsterdam), dat de producten officieel importeert. En omdat de hoofdkwartieren de merkrechten voor Europa hebben gekregen, zijn alle importen buiten die organisaties om illegaal en de douane zal ze bij onderschepping in beslag nemen. Voor camera's komt daar nog bij dat de Europese kantoren als enige kunnen bewijzen dat de producen aan de de Europese veiligheidseisen (het CE-merk) kunnen voldoen. Zij brengen het product in omloop en staan juridisch sterk dat zij niet kunnen instaan voor de veiligheid van producten die buiten hen om Europa binnenkomen.

  Elja en andere Europese media-vertegenwoordigers worden ook niet door Canon of Nikon naar een introductie van een nieuwe camera gehaald, maar door of namens Canon Europe of Nikon Europe.

  Je kunt het Adobe, Canon en andere niet kwalijk nemen dat ze van wettelijke mogelijkheden gebruik maken. We kunnen het alleen onze volksvertegenwoordigers in Den Haag en Brussel kwalijk nemen dat zij zitten teslapen als consumentenbelangen in het geding zijn. De wet veranderen is bijna niet meer mogelijk: er zijn te veel grote bedrijven die er gebruik van maken.

 36. Figueras
  Figueras schreef op maandag 4 augustus 2008 om 16:25  | reageer

  Kan ik Lightroom 2.0 eenvoudig over de huidige 1.4 installeren zonder dat ik opnieuw mijn catalogus moet aanmaken?

 37. Thomas
  Thomas schreef op maandag 4 augustus 2008 om 16:43  | reageer

  @EdC: Sorry maar ik ben het niet helemaal met je eens. Camera-fabrikanten zoals Canon en Nikon maken het voor de populaire modellen juist oninteressant om een camera uit Amerika te halen (waarschijnlijk ter bescherming van het dealernetwerk). De EOS 1000D kit+lens kost in Nederland € 525,- en in Amerika $ 699,-. Dat is nog steeds € 75,- goedkoper in de VS maar op dat bedrag net niet de moeite (transport, garantie, enz.) om 'm uit Amerika te halen. Bovendien houdt het voor Canon natuurlijk ook een keer op met de alsmaar dalende dollar.

  Adobe heeft geen last van dealers en ook niet van transportkosten en ook niet van BTW als ze me LR2 gewoon voor $ 99,- lieten downloaden. Maar dat doen ze niet, simpelweg omdat ik hier zit en niet aan de andere kant van de oceaan.

 38. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 4 augustus 2008 om 18:04  | reageer

  @Thomas. Ik stel ook dat de merken niet graag zien dat je producten in de VS (of elders) koopt. De marge op verkoop in Europa is voor hen interessanter. De adviesprijs van de 1000D-kit is/was overigens 679 euro (Photofacts 10 juni). We zullen zien hoe het uitpakt bij de Canon(s) die over een week of twee bekend worden gemaakt.
  BTW: die betaal je in dit geval in Schotland. Ik neem aan dat daar een service-provider of een Adobe-kantoor is gevestigd. Onbelangrijk is of er dealers tussen zitten. Adobe verkoopt rechtstreeks en via dealers. Voor dezelfde prijs, waaruit je mag opmaken dat Adobe de detailhandelsmarge graag in eigen zak houdt.

 39. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 21:47  | reageer

  @Figueras

  Je antwoord staat hierboven knipoog

  Ja het kan...hoewel je het er niet overheen installeert. Installeer 2.0 en start hem op. Alles blijft hetzelfde en LR 2.0 zal je database converteren naar de nieuw indeling en laat 1.x in tact. Hij maakt er dus ook direct een copy van.

  Je instellingen en tags blijven allemaal (be)staan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord