Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Lightroom 3 nu beschikbaar

dinsdag 8 juni 2010, 09:35 door | 9.278x gelezen | 18 reacties

Vanochtend heeft Adobe Lightroom 3 officieel gelanceerd. De software is per direct beschikbaar en een gratis 30 dagen probeerversie kan gedownload worden. Veel van de verbeteringen ten opzichte van versie 2 waren al bekend door de Beta versie van het nieuwe fotoworkflow pakket.

Lens correctie profielen
Ten opzichte van de Beta versie zijn er nog wel een aantal nuttig toevoegingen. Zo kun je nu manuele of automatische lenscorrectie uitvoeren. Hier wordt het mogelijk problemen zoals chromatische aberratie, vignettering en horizontale of verticale vervorming te corrigeren. Adobe levert zelf een flink aantal correctieprofielen mee, maar je kunt deze als gebruiker ook zelf aanmaken.

Hiervoor heeft Adobe de gratis Lens Profile Creator Utility software vrijgegeven. De profielen kunnen vrij door fotografen worden uitgewisseld. Het zal daarom wel niet lang duren voordat er voor elk objectief een passend profiel beschikbaar is. In onderstaande video wordt deze nieuwe functie getoond.Ruisreductie
Ruisreductie is aanzienlijk verbeterd in Lightroom 3. Er kan nu meer detail en kwaliteit uit foto's gehaald worden. Zowel Luminance Noise Reduction en Color Noise Reduction kun je toepassen en met behulp van Detail schuifbalken kun je zorgen voor een prima fijnafstelling. Dankzij deze verbeteringen kun je net weer een tandje hogere lichtgevoeligheid kiezen tijdens het fotograferen. Wel zo prettig!

Wil je juist wel ruis dan kan dat ook eenvoudig met de Grain functie. Hiermee voeg je extra kunstmatige ruis toe aan een foto. Deze ruis is prettiger om naar te kijken dan de ruis die je camera zelf veroorzaakt.

Tethered shooting
Via omwegen en externe software was het in Lightroom 2 ook wel mogelijk, maar nu heeft Adobe ondersteuning voor het zogenaamde tethered fotograferen ingebouwd. De meeste moderne Nikon en Canon camera's zijn nu direct vanuit Lightroom te besturen. Gemaakte foto's komen direct binnen in Lightroom. Zo kun je tijdens een fotoshoot direct je foto's op een groot scherm bekijken.

Momenteel worden deze camera's ondersteund: Canon EOS 1Ds Mark II*, EOS 1D Mark III, EOS 1Ds Mark III, EOS 1D Mark IV, EOS 5D*, EOS 5D Mark II, EOS 40D, EOS 450D, EOS 500D, EOS 7D, EOS 1000D en Nikon D3, D3X, D3s, D300, D300s, D5000, D700, D90. De camera's met een * worden niet ondersteund op 64-bit Windows systemen. Adobe verwacht in de toekomst nog extra modellen toe te voegen. Over andere merken is nog niks vrijgegeven.

Er zijn nog tientallen andere kleine updates doorgevoerd die het werken met Lightroom een stuk prettiger maken. Denk aan de back-up die nu bij het afsluiten van Lightroom gemaakt wordt in plaats van tijdens het opstarten. Ook aan beeldkwaliteit en snelheid is een boel aandacht besteed. De kwaliteit van de RAW omzetting was al prima, maar is in Lightroom 3 weer zichtbaar verbeterd.

Prijs
Lightroom 3 is per direct beschikbaar. De upgrade kost 96,80 euro.
Voor een volledige versie betaal je 301,29 euro.

Ik ga mijn upgrade zo bestellen; Lightroom is een prachtig programma om je foto's in te verwerken. Ik heb Photoshop niet meer nodig voor zo'n 90 procent van mijn foto's.
In onderstaande video worden alle nieuwigheden van Lightroom 3 besproken.Meer informatie
- Nieuw in Lightroom 3
- Adobe TV - Lightroom video's

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Harry
  Harry schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 09:49  | reageer

  Wat betekent dit voor de Beta 2? Werkt die per direct niet meer en hoe kun je die activeren?

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 10:03  | reageer

  @Harry: die huidige Beta 2 versie werkt nog tot 30 juni 2010.

 3. Harry
  Harry schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 10:27  | reageer

  Dank je Peter. Heb nog 20 dagen om € 300 bij elkaar te sparen. Het programma is dat volgens mij best waard.

 4. Fokko Muller
  Profiel  Fokko Muller schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 11:06  | reageer

  Enig idee of er een studentenversie te koop is, en zoja hoe gaat dat in zijn werk? bvd

 5. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 11:09  | reageer

  Coool vrolijk

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 11:13  | reageer

  @fomu; Studentenversie verschijnt volgens mij meestal wat later, maar die zal vast wel weer komen. Je kunt overigens ook vanaf een studentenversie upgraden naar een normale voor 96,80 euro. Feitelijk een koopje (al denken studenten daar mogelijk anders over).

 7. Fokko Muller
  Profiel  Fokko Muller schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 11:17  | reageer

  Dank je Elja. Heb zelf alleen nog maar de beta versie van LR3 gebruikt. Maar gebruik hem nu dagelijks. Dan schaf ik maar de normale versie aan. Zou geen dag zonder LR3 willen vrolijk

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 11:26  | reageer

  @fomu; Studentenversie van Lightroom 2 kopen en upgraden is dan wellicht nog goedkoper?

 9. Fokko Muller
  Profiel  Fokko Muller schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 11:29  | reageer

  Dat is nog een overweging waard. Slimme tip, bedankt!

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 12:49  | reageer

  Tof dat ie nu uit is. Het pakket is zeker zijn geld waard en die noise reductino zou ik wel eens heel veel kunnen gaan gebruiken!

 11. MarcelG
  MarcelG schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 14:17  | reageer

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot op heden de béta nog niet geprobeerd heb, maar wat ik me afvraag is hoe Adobe omgaat met het handhaven van rendering consistentie.
  Okay, ik gok dat dat uitleg behoeft. vrolijk Waagt poging.

  Komt ie : ik heb een hele verzameling foto's in m'n catalog die al een aantal ontwikkelslagen achter de rug hebben. Verscherping, noise reduction etc etc, allemaal op 't oog en print ingesteld voor een (naar mijn smaak) optimaal resultaat.
  In een logische formule zijn m'n foto's nu dus dit:
  Raw + bewerkingen/verscherpingen = Resultaat
  Nu past Adobe in LR3 een aantal bestaande methodes aan (verbetering van noise reduction algoritmes bijv.).
  Zijn nu al m'n "oude" foto's automatisch aangepast?
  Raw + *verbeterde* bewerkingen/verscherpingen = *Verbeterd* Resultaat

  Resultaat <> *Verbeterd* Resultaat

  Die verbetering is hoe je 't wend of keert namelijk een verandering, en dat betekent dus dat een beperkte oplage print die ik met LR3 maak er anders zou uitzien dan 'n print die ik begin dit jaar gemaakt heb van dezelfde foto in LR2.
  Ik zou 't spijtig vinden als ik voor al m'n foto's de "Export to TIFF" knop moet gaan gebruiken om het eindresultaat veilig te stellen....Zeker met zaken zoals verscherping (die ik in het verleden gebruikt/misbruikt heb voor het maken van 'n korrel effect) ga je dat effect zien.

 12. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 14:56  | reageer

  Ik ben na het zien van de video zeker overtuigd dat dit zeker aangeschaft gaat worden. Ik doe zelf best veel in de studio qua fotografie dus de Tethered Shooting optie is zeker een aanwinst naast alle andere nieuwe features die ze in LR3 hebben. Heb LR2 al dus voor mij de Upgrade versie naar LR3

 13. evert
  evert schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 15:40  | reageer

  Een mooie upgrade, maar toch heb ik het idee dat Aperture wat innovatiever is geweest met hun nieuwste versie. In LR mis ik bijvoorbeeld nog steeds de mogelijkheid aparte rgb curves aan te passen. Weet iemand overigens of het mogelijk is met de slideshow functie om videoclips te combineren met foto's?

 14. gast schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 16:18  | reageer

  @fomu

  bel eerst even met adobe of je toestemming krijgt om studenten versie te gebruiken.

  met mijn LR had ik geen problemen, maar een 2 maanden later gingen ze moeilijk doen bij PS omdat ik op dat moment geen geldige studentenkaart had.
  anders koop je straks software die niet te gebruiken is

 15. evert
  evert schreef op woensdag 9 juni 2010 om 08:48  | reageer

  ik heb inmiddels met m'n cc gewapperd en de nieuwste versie aangekocht; ben erg te spreken over de snelheid!

 16. viktorf
  Profiel viktorf schreef op woensdag 9 juni 2010 om 10:01  | reageer

  Mijn eerste impressie... hulde. De snelheid is stukken verbeterd. Lenscorrecties: top. Het is heel verleidelijk om je complete catalogus te doorlopen en de verbeteringen door te voeren... best een klus.

  Export naar Flickr maakt nu standaard deel uit van LR: wel aardig maar de plugin van Jeffrey Friedl is nog steeds een stuk geavanceerder.

  Wat ik nog wel mis (of graag als verbetering had willen zien) is de mogelijkheid om vanuit een verzameling een foto fysiek / compleet te kunnen verwijderen. Je moet terug naar de originele map om de foto echt te kunnen deleten.

 17. Johan
  Johan schreef op donderdag 10 juni 2010 om 10:08  | reageer

  even googlen en je hebt een werkende key... of zeg ik nou iets heel ergs?

 18. evert
  evert schreef op donderdag 10 juni 2010 om 11:59  | reageer

  even jouw deur openbreken als je op vakantie bent en ik kan je huis leegjatten...of zeg ik nu op mijn beurt iets ergs?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord