Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Adobe Lightroom 3 nu beschikbaar

dinsdag 8 juni 2010, 09:35 door | 8.617x gelezen | 18 reacties

Vanochtend heeft Adobe Lightroom 3 officieel gelanceerd. De software is per direct beschikbaar en een gratis 30 dagen probeerversie kan gedownload worden. Veel van de verbeteringen ten opzichte van versie 2 waren al bekend door de Beta versie van het nieuwe fotoworkflow pakket.

Lens correctie profielen
Ten opzichte van de Beta versie zijn er nog wel een aantal nuttig toevoegingen. Zo kun je nu manuele of automatische lenscorrectie uitvoeren. Hier wordt het mogelijk problemen zoals chromatische aberratie, vignettering en horizontale of verticale vervorming te corrigeren. Adobe levert zelf een flink aantal correctieprofielen mee, maar je kunt deze als gebruiker ook zelf aanmaken.

Hiervoor heeft Adobe de gratis Lens Profile Creator Utility software vrijgegeven. De profielen kunnen vrij door fotografen worden uitgewisseld. Het zal daarom wel niet lang duren voordat er voor elk objectief een passend profiel beschikbaar is. In onderstaande video wordt deze nieuwe functie getoond.Ruisreductie
Ruisreductie is aanzienlijk verbeterd in Lightroom 3. Er kan nu meer detail en kwaliteit uit foto's gehaald worden. Zowel Luminance Noise Reduction en Color Noise Reduction kun je toepassen en met behulp van Detail schuifbalken kun je zorgen voor een prima fijnafstelling. Dankzij deze verbeteringen kun je net weer een tandje hogere lichtgevoeligheid kiezen tijdens het fotograferen. Wel zo prettig!

Wil je juist wel ruis dan kan dat ook eenvoudig met de Grain functie. Hiermee voeg je extra kunstmatige ruis toe aan een foto. Deze ruis is prettiger om naar te kijken dan de ruis die je camera zelf veroorzaakt.

Tethered shooting
Via omwegen en externe software was het in Lightroom 2 ook wel mogelijk, maar nu heeft Adobe ondersteuning voor het zogenaamde tethered fotograferen ingebouwd. De meeste moderne Nikon en Canon camera's zijn nu direct vanuit Lightroom te besturen. Gemaakte foto's komen direct binnen in Lightroom. Zo kun je tijdens een fotoshoot direct je foto's op een groot scherm bekijken.

Momenteel worden deze camera's ondersteund: Canon EOS 1Ds Mark II*, EOS 1D Mark III, EOS 1Ds Mark III, EOS 1D Mark IV, EOS 5D*, EOS 5D Mark II, EOS 40D, EOS 450D, EOS 500D, EOS 7D, EOS 1000D en Nikon D3, D3X, D3s, D300, D300s, D5000, D700, D90. De camera's met een * worden niet ondersteund op 64-bit Windows systemen. Adobe verwacht in de toekomst nog extra modellen toe te voegen. Over andere merken is nog niks vrijgegeven.

Er zijn nog tientallen andere kleine updates doorgevoerd die het werken met Lightroom een stuk prettiger maken. Denk aan de back-up die nu bij het afsluiten van Lightroom gemaakt wordt in plaats van tijdens het opstarten. Ook aan beeldkwaliteit en snelheid is een boel aandacht besteed. De kwaliteit van de RAW omzetting was al prima, maar is in Lightroom 3 weer zichtbaar verbeterd.

Prijs
Lightroom 3 is per direct beschikbaar. De upgrade kost 96,80 euro.
Voor een volledige versie betaal je 301,29 euro.

Ik ga mijn upgrade zo bestellen; Lightroom is een prachtig programma om je foto's in te verwerken. Ik heb Photoshop niet meer nodig voor zo'n 90 procent van mijn foto's.
In onderstaande video worden alle nieuwigheden van Lightroom 3 besproken.Meer informatie
- Nieuw in Lightroom 3
- Adobe TV - Lightroom video's

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. Harry
  Harry schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 09:49

  Wat betekent dit voor de Beta 2? Werkt die per direct niet meer en hoe kun je die activeren?

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 10:03

  @Harry: die huidige Beta 2 versie werkt nog tot 30 juni 2010.

 3. Harry
  Harry schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 10:27

  Dank je Peter. Heb nog 20 dagen om € 300 bij elkaar te sparen. Het programma is dat volgens mij best waard.

 4. Fokko Muller
  Profiel  Fokko Muller schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 11:06

  Enig idee of er een studentenversie te koop is, en zoja hoe gaat dat in zijn werk? bvd

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.003 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord