Elja Trum

Adobe Photoshop Lightroom 4 Beta nu beschikbaar

dinsdag 10 januari 2012, 09:40 door | 7.887x gelezen | 17 reacties

Vanochtend heeft Adobe de publieke beta van Photoshop Lightroom 4 vrijgegeven. Dit betekent dat iedereen de software voor de workflow in je fotografie gratis kan uitproberen. Adobe hoopt met de publieke beta de laatste foutjes uit het programma te kunnen halen voordat ze Lightroom 4 definitief uitbrengen.

Adobe heeft een mooie timing met het beschikbaar stellen van deze beta; precies 6 jaar geleden werd de eerste beta van Lightroom aan het publiek voorgesteld. Lightroom 4 Beta brengt voornamelijk verbeteringen in beeldkwaliteit en in de mogelijkheden om je foto's 'uit Lightroom' te krijgen. Ook is de support voor video nu een stuk verder doorgevoerd.

Verbeteringen


Lightroom 4 kan nog meer detail halen uit donkere en overbelichte delen in je foto's. Ook is er nu een witbalans penseel waarmee je voor bepaalde delen van je foto's een andere witbalans kunt gebruiken dan voor andere delen.

Heb je GPS coordinaten in je foto's zitten dan kun je deze in Lightroom 4 Beta direct op een kaartje bekijken (of via het kaartje juist de coordinaten toevoegen). Ook kun je afbeeldingen zoeken en sorteren op basis van hun locatie. Ook is soft-proofing toegevoegd in Lightroom, hierdoor kun je vooraf beter zien wat het eindresultaat wordt wanneer je een foto gaat afdrukken.

Foto's naar het eindresultaat


Het idee van de workflow software van Adobe is dat je het gehele proces kunt doorlopen dat na het nemen van de foto's komt; van importeren vanaf het geheugenkaartje, via organiseren en bewerken naar het aan de klant aanleveren van de foto's. Dat laatste is nu nog eenvoudiger geworden.

Zo kun je nu direct in Lightroom fotoboeken maken met behulp van templates. Ook kun je direct vanuit Lightroom 4 foto's e-mailen naar je opdrachtgever, je hoeft dus niet langer je e-mail programma op te starten.

Video


Video kon je wel al inladen in Lightroom 3, maar eigenlijk kon je er verder niks mee. Dat is nu anders; je kunt in Lightroom 4 Beta ook video's organiseren, bewerken en direct exporteren naar Flickr en YouTube.

In onderstaande video worden de nieuwe mogelijkheden van Lightroom 4 Beta uit de doeken gedaan door Terry White.


Lightroom 4 Beta downloaden


Lightroom 4 Beta is gratis te downloaden (400 MB) via Adobe Labs. Eind maart 2012 verloopt deze versie en zal waarschijnlijk de definitieve Lightroom 4 beschikbaar zijn.

Meer informatie


- Lightroom 4 preview door Morethanwords (Nederlands)
- NAPP Lightroom 4 Beta Launch Center
- Lightroom 4 Public Beta preview door DP Review

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

17 reacties

 1. MoreThanWords
  MoreThanWords schreef op dinsdag 10 januari 2012 om 10:12

  Schitterend nieuws. Ik heb op mijn blog een Nederlandstalig overzichtje gemaakt van de belangrijkste nieuwigheden. Er komen in de loop van de week ook nog video's die de belangrijkste features tonen.

 2. kmpoel
  Profiel kmpoel schreef op dinsdag 10 januari 2012 om 10:17

  Klinkt goed, enig idee wat de prijs hiervan zal gaan zijn?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 10 januari 2012 om 10:25

  @kmpoel; De officiële versie zal nog een paar maanden op zich laten wachten natuurlijk, maar ik verwacht dat de prijs onveranderd zal blijven. Dus waarschijnlijk 99 euro voor de update en 199 euro voor een volledige versie.

 4. MoreThanWords
  MoreThanWords schreef op dinsdag 10 januari 2012 om 10:57

  @kmpoel: vorige upgrades kostten inderdaad 99€. Full versions kosten normaal 299€ adviesprijs, maar kunnen meestal voor een stuk minder gekocht worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord