Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Photoshop Lightroom Beta 4.1

maandag 4 december 2006, 23:29 door | 22.647x gelezen | 6 reacties

Adobe werkt inmiddels al ruim twee jaar hard aan een nieuw softwarepakket; Adobe Photoshop Lightroom. Dit nieuwe programma is bedoeld voor de digitale fotograaf om zijn fotocollectie te beheren. Het stroomlijnt je workflow.
De beta versie (wat inhoud dat het programma dus nog in ontwikkeling is) is gratis te proberen.

In Lightroom kun je de foto's die je maakt eenvoudig beheren. Aan elke foto kun je trefwoorden toevoegen en je kunt ze tevens aan een 'shoot' en verschillende collecties koppelen. Ook kun je elke foto een rating geven waarmee je de juweeltjes van de rotzooi scheidt. Uiteraard zitten er uitgebreide zoekmogelijkheden in het programma zodat je een specifieke foto eenvoudig weer terug kunt vinden.

Quickcollection
Wat ik persoonlijk een mooie functionaliteit vind is de Quick Collection.
Wanneer je bijvoorbeeld een dagje bent wezen fotograferen kopieer je de foto's naar je computer en laad je ze in Lightroom. In een full-screen mode zonder verdere storende elementen klik je vervolgens vlot door al je opname heen. Elke keer als je een opname ziet die de moeite waard is klik je op de B-toets.

Nadat je door je hele collectie heen bent en terug keert naar je standaard Lightroom interface staan de geselecteerde foto's onder de Quick collection tab. Je hebt zo eenvoudig de beste foto's er al tijd gefilterd. Vervolgens kun je de betere foto's door middel van de ranking verder onderverdelen.

Vergeleken met Adobe Bridge
Veel van de mogelijkheden van Lightroom doen denken aan Adobe Bridge, het programma van Adobe waarmee ik nu mijn RAW opname bekijk en beoordeel. Bridge is echter een traag stukje software en de instelmogelijkheden zijn niet zo divers.

In Lightroom zijn dezelfde functionaliteiten en meer aanwezig. Het opvallendste is echter de hoge snelheid waarmee je door je fotocollectie kunt browsen. Er wordt dan weliswaar gewerkt met lage kwaliteit thumbnails (die snel verbeteren van kwaliteit wanneer je bij een afbeelding blijft hangen), maar het programma reageert daardoor ontzettend soepel. Heerlijk!

Quickdevelop
Met Quickdevelop kun je ook snel aanpassingen maken op je foto's. De basisfunctionaliteiten zoals de belichting, saturatie, helderheid, contrast en witbalans zijn hier met enkele klikken aan te passen. Met een paar simpele klikken is dezelfde bewerking ook toe te passen op andere foto's.

Mocht je behoefte hebben aan meer controle dan kun je een foto ook net zo gemakkelijk in Develop laden. Develop is geÔntrigeerd in Lightroom en is vergelijkbaar met Camera Raw maar met een paar verbeteringen. Zo kun je nu ook de bewerkingen die je voor je RAW files gebruikt uitvoeren op Jpeg en TIFs.

Uiteraard zijn alle bewerkingen die je binnen Lightroom doet non-destructive. De originele RAW file wordt dus niet aangepast er worden enkel wat bewerkingen bijgehouden. Alle bewerkingen zijn net zo gemakkelijk weer ongedaan te maken.

Slideshow & Print
Wanneer je een selectie hebt gemaakt van een aantal foto's kun je deze eenvoudig exporteren naar bijvoorbeeld een Flash slideshow. De slideshow is naar wens aan te passen zodat je in korte tijd een mooie presentatie van je foto's online kunt zetten. Handig wanneer een klant nieuwsgierig is naar de eerste resultaten.

Met de Print optie kun je eenvoudig afdrukken maken van je opname. Ook hier is er weer veel in te stellen zodat je snel paginagrootte afdrukken of een handige contactafdruk kunt maken.

Download
Het programma is 11 MB groot (optioneel kun je ook zo'n 100 MB aan data downloaden om de boel vast mee uit te testen) en gratis te downloaden bij Adobe Labs (zowel een Windows als een Mac OS X versie). Deze versie blijft bruikbaar tot 27 februari 2007.

Een prijs voor de definitieve versie is helaas nog niet bekend. Oordelend naar de gemiddelde prijs van producten van Adobe zal het wel niet goedkoop worden. Dat zou ik overigens jammer vinden, want volgens mij is het een uitstekende vervanger voor de huidige (trage) Adobe Bridge.

Ik zou elke fotograaf aanraden het programma alvast te proberen. Persoonlijk ben ik wel enthousiast.
Helaas wil Lightroom om een of andere onduidelijke reden niet opstarten op mijn thuissysteem, op mijn werk draait het echter soepeltjes.

Adobe Lightroom Beta 4.1
Adobe Photoshop Lightroom Beta 4.1 in actie


Meer informatie:
- Video: Overzicht van Beta 1
- Video: Basic Correction
- Luminous Landscape First Look
- GOT Forum topic

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. HappyWim
  Profiel HappyWim schreef op dinsdag 5 december 2006 om 17:17  | reageer

  Het is/wordt een fijn product, ik werk er al met veel "plezier" mee.
  Misschien is het goed even te vermelden dat gebruikers van Picmantec's "Rawshooter Premium" een speciaal aanbod kregen van ADOBE(Adobe Systems Inc. recently acquired the technology assets of Pixmantec) zie o.a.: http://www.pixmantec.com/newsletter/19/index.html
  Groeten, Wim

 2. Roy
  Roy schreef op zaterdag 9 december 2006 om 22:46  | reageer

  Bij mij crashed het programma voortdurend. Ik heb er nu ongeveer een 400 tal raw foto's instaan en lightroom krijgt het niet getrokken.
  Voorlopig blijf ik dus gebonden aan Bridge en Photoshop.

  Hebben jullie dit probleem ook al voorgehad?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 29 januari 2007 om 12:41  | reageer

  Versie 1.0 van Lightroom komt halverwege februari uit. Lees er meer over op Photography BLOG.

 4. leon
  Profiel leon schreef op vrijdag 23 februari 2007 om 12:51  | reageer

  Elja,

  je hebt Lightroom en CS3 Beta waarschijnlijk al uitvoerig getest.
  Ik werk zelf met CS2 en heb dan sinds gisteren Lightroom 1.0
  Wat programma prefereer jij met betrekking tot RAW? Lightroom schijnt toch wat meer te kunnen dan CS2 op dat gebied.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 23 februari 2007 om 14:17  | reageer

  @Leon; De RAW convertor die bij Lightroom zit is inderdaad stukken uitgebreider (en werkt prettiger) dan die bij CS2. De CS3 Beta bevat echter veel van diezelfde verbeterde functionaliteiten.

  Mijn voorkeur momenteel ligt bij het gebruiken van Bridge uit CS3. Op mijn nieuwe computer draait deze lekker soepel. Wat mij betreft heb ik daarvoor geen Lightroom meer nodig. Ik zie de meerwaarde boven Bridge CS3 niet, maar heel eerlijk gezegt heb ik Lightroom alleen maar in Beta uitgeprobeerd en die zat toen nog gevuld met bugs.

 6. leon
  Profiel leon schreef op vrijdag 23 februari 2007 om 16:15  | reageer

  De beta-versie van lightroom scheen inderdaad vrij traag te zijn.
  Mijn (minder legale) versie 1.0 draait bij mij heel soepel en ik heb maar een AMD 3200+

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord