Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Photoshop vanaf nu ook in abonnementsvorm

maandag 11 april 2011, 21:39 door | 7.923x gelezen | 7 reacties

De aanschaf van Photoshop is voor veel fotografen een stevige aanslag op hun budget. Niet vreemd dat er bij het uitkomen van een nieuwe versie vaak besloten wordt om nog even met de oude door te werken. Jammer, want Adobe heeft vaak veel handige nieuwe functies in de nieuwste versie opgenomen. Voor deze fotografen heeft Adobe nu echter een oplossing!

Je kunt de populaire software vanaf nu namelijk ook als abonnement afnemen. Je betaald dan een bedrag per maand voor de programma's die je gebruikt. Photoshop kun je vanaf 35 euro per maand (exclusief BTW, Engelstalige versie) afnemen. De Nederlandse versie zou 39 euro per maand gaan kosten. Het voordeel is dat je dan altijd met up-to-date software werkt.

Een erg prettige optie bij de nieuwe abonnementen is dat je ook per maand een pakket stop kunt zetten. Werk je bijvoorbeeld slechts een paar keer per jaar met Photoshop, dan schakel je het pakket voor de overige maanden uit en bespaar je zo geld.

Overigens is het al snel zo dat het goedkoper is om eens in de zoveel jaar een upgrade versie aan te schaffen. Je werkt dan niet altijd met de nieuwste versie, maar kunt wel honderden euro's per jaar uitsparen.

Vaker updates


Vandaag heeft Adobe ook direct Adobe Creative Suite 5.5 aangekondigd. Adobe gaat vanaf nu elk jaar een update van hun pakket uitbrengen. Om de twee jaar een compleet nieuwe versie en elk jaar een 'halve' update. Voorheen bracht Adobe elke anderhalf jaar een volledige update uit.

In deze nieuwe versie van de Creative Suite zit overigens geen update in Photoshop. Adobe Creative Suite 5.5 zal begin volgende maand beschikbaar komen. In onderstaande video worden de abonnementen (en de werking) uitgelegd door Adobe.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 april 2011 om 10:31  | reageer

  Eigenlijk is dat wel goed nieuws. De vraag is alleen of ik niet beter af ben met mijn huidige studentenlicensie voor Photoshop om telkens een nieuwe versie te kopen. Dat zal in ieder geval goedkoper zijn dan een abonnement.

 2. Martin053
  Martin053 schreef op dinsdag 12 april 2011 om 19:26  | reageer

  Voor fotografen die structureel met de laatste versie willen werken, lijkt deze abonnementsvorm geen enkel voordeel te hebben. Vergelijk bv. de upgrade naar nieuwste versie: 249 (NL, ex. BTW) met een abonnement voor 18 maanden: 18 * 39 = 702 (NL, ex. BTW).

  Wat dat betreft is de eerste alinea tamelijk misleidend: voor de fotografen die vanwege de hoge kosten niet upgraden, is het juist nog steeds geen goede oplossing!

 3. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op dinsdag 12 april 2011 om 19:40  | reageer

  Photoshop komt regelmatig met nieuwere versies. Maar heb je al die nieuwe funsties wel nodig? Persoonlijk ben ik geen echte sjopperd en werk ik nog steeds met CS3 en die voldoet ruim voldoende voor mij. Het enige wat mij wel stoort bij een oudere versie is dat de ACR geen nieuwere camera's pakt (zonder DNG). Bij CS6 weer upgraden (want je mag tot 3 versies terug uograden). Pakt deze ook weer de nieuwe camera's vrolijk

 4. Marcel
  Marcel schreef op dinsdag 12 april 2011 om 21:17  | reageer

  Het is maar goed dat ik geen creditcard heb, knipoog

  ps. overigens uit vrije wil

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 13 april 2011 om 08:03  | reageer

  Tsja, leuk bedoeld van Adobe, maar wel erg duur inderdaad als je echt bij wilt blijven. Ik heb onlangs een upgrade gedaan van CS2 naar CS5. Ik sluit me aan bij Hoo Gan Tan: ik zal wel weer upgraden als CS8 zich meldt... ik gebruik Lightroom immers steeds meer.

 6. Pura
  Pura schreef op woensdag 13 april 2011 om 13:43  | reageer

  Duur,vreselijk duur, je kan idd beter een upgrade kopen wanneer je werkelijk meer zou willen dan je nu hebt/kan. Ik werk nog steeds met CS3 bevaltmij prima en zal pas een upgrade kopen als ik denk dat dit werkelijk de kosten (die dus mee vallen vergeleken met abonnement)als er een versie komt waar ik werkelijk iets aan heb. bv CS6. Valt mij tegen van je dat je met dit artikel aankomt, had verwacht dat ook jij een rekensommetje zou hebben gemaakt alvorens ons deze nieuwe service van ADOBE voor te leggen. Het loont immers om pas te upgraden na 3 versies upgraden!Ook ik sluit mij aan bij wat Ho Gan Tan schrijft!

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 april 2011 om 15:26  | reageer

  @Pura; ik geef ook aan dat het goedkoper is om de upgrades te betalen in plaats van een abonnement te nemen. Het blijft echter een interessante optie voor mensen die Photoshop (of juist een van de andere CS producten) niet zo vaak gebruiken en voor mensen die niet zomaar een paar honderd euro kunnen missen, maar wel een paar tientjes per maand willen betalen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord