Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Affinity Photo; concurrentie voor Photoshop

woensdag 11 februari 2015, 14:57 door | 8.987x gelezen | 8 reacties

Op het gebied van fotobewerking is Photoshop momenteel natuurlijk heer en meester. Maar dat betekent niet dat ze bij Adobe op hun lauweren kunnen rusten. Deze week werd Affinity Photo aangekondigd; een alternatief voor Photoshop dat er zeker goed uit ziet. En nu gratis te downloaden.

De software is gemaakt door Serif, een bedrijf dat reeds Affinity Designer op de markt heeft. Affinity Designer is voor het maken van vector graphics. Met Affinity Photo voegen ze dus ook pixelbewerking toe. Een nadeel is dat de software alleen voor Mac OS X gebruikers is.

In onderstaande video zie je in vogelvlucht een aantal mogelijkheden van het programma. Dat ziet er serieus goed uit.


Affinity Photo biedt nu reeds ondersteuning voor Frequency Separation, live blend modes, Content Aware Fill (onder de naam 'inpainting'), lagen, geschiedenis (voor ongedaan maken), kleurprofilering en nog veel meer. Ook kun je er gewoon PSD bestanden mee openen en opslaan.

» Download de gratis beta (138 MB)

Wanneer de software klaar is moet deze zo'n 50 euro gaan kosten (inclusief gratis updates voor twee jaar). Er worden geen maandelijkse kosten gevraagd. Ook is het de bedoeling dat er een Windows versie gaat komen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 11 februari 2015 om 20:40  | reageer

  Pfoei, dat ziet er geducht uit. En dat voor 50 Euro?

 2. Hans
  Hans schreef op woensdag 11 februari 2015 om 22:07  | reageer

  Helemaal mee eens, hoop dat de Windowsversie niet te lang op zich laat wachten.

 3. gast schreef op donderdag 12 februari 2015 om 12:47  | reageer

  Zier er goed uit, maar wachten op de Windows versie.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 14 februari 2015 om 13:14  | reageer

  Klinkt goed, lijkt krachtiger en betaalbaarder dan photoshop Elements zoals het er nu uit ziet.

 5. Eugène
  Eugène schreef op zondag 15 februari 2015 om 09:59  | reageer

  Wellicht kan er bij verschijning voor Windows een bericht op Photofacts geplaatst worden. Ik ga hem zeker downloaden. Kijken of het Adobe Lightroom verslaat. Als het allemaal net zo vlot werkt als in de promo dan wordt het erg interessant om aan te schaffen.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 16 februari 2015 om 23:26  | reageer

  @Eugène; vrijwel zeker laten we het dan ook even weten.

 7. Jan
  Jan schreef op dinsdag 17 februari 2015 om 17:23  | reageer

  Ik werk al vanaf 1995 met Adobe Photoshop maar ik ben er nu helemaal klaar mee door het huurprogramma CS6. Wil je daar gebruik van maken dan is betaling alleen mogelijk met een creditkaart, dat weiger ik pertinent dus blijf ik voorlopig maar met CS3 werken totdat er een vergelijkbaar alternatief komt. Als Affinity Photo dat is hoop ik dat er snel een Windows versie komt.

 8. Cas van der Voorn
  Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 19 februari 2015 om 13:34  | reageer

  Van enige concurrentie voor Photoshop of Elements is voorlopig echt geen sprake. Ik heb Affinity Photo een paar uur getest en het is een drama. De app loopt om de paar minuten vast en moet dan geforceerd gestopt worden. Van een fatsoenlijke test kan zo geen sprake zijn, bij de simpelste dingen blijft alles hangen en kun je opnieuw beginnen. Toch een paar indrukken:

  Affinity heeft een developscherm en een bewerkscherm, vergelijkbaar met CameraRaw (of Lightroom) versus Photoshop (of Elements). De basiselementen uit CameraRaw zijn overgenomen, alleen onhandig gegroepeerd. De afdeling Belichting heeft bijvoorbeeld slechts één schuifje, de rest zit onder Zwartpunt (waar zwartpunt en witpunt zitten) en Schaduwen/Hooglichten. Het ergste is wel dat de meeste schuifjes veel te grof werken; een kleine verschuiving heeft een gigantisch effect. Wel mooi is dat je bij sommige schuifjes (scherpte, ruis o.a.) met één klikje een veel groter bereik hebt. Standaard kun je tot 100% slepen, met dat vinkje aan verandert dat dan in 2000%. Of het in de praktijk nodig is waag ik te betwijfelen, maar voor veelschuivers kan zoiets handig zijn.
  De bewerkmodule (waar Photoshop dus begint) bevat op het oog 70% van de functies en mogelijkheden van Ps. Maar het meeste werkt gewoon niet. Maak bijv. een rechthoekige selectie en ga die doezelen (feather) en je ziet dat er in het midden ineens gaten vallen. Foute boel. Of probeer een laagmasker om te draaien (cmd-I in Ps en El), dat lukt niet. De helpfile is trouwens ook niet klaar, verder dan de onderwerptitel kom je niet. Sommige toetscombinaties zijn overigens hetzelfde als in Ps, maar bij de afwijkingen is het dus gissen en lang zoeken in de menu's.
  Ook hier bevat Affinity wel een paar slimme optimalisaties t.o.v. het grote voorbeeld, maar als de basis niet werkt kun je er niets mee.

  Ik denk dat Serif dit beter niet als Beta had kunnen brengen, het programma is duidelijk nog niet klaar voor een brede test onder toekomstige klanten. Ik zou het nog niet eens als Alfa-versie willen testen.
  Er zit overigens geen vervanger voor Bridge (of de Bieb van Lr) bij. En de interface is instelbaar van zwart tot antraciet. Al dat donkere gedoe maakt de paletten en gereedschappen bijna onherkenbaar.

  Overigens is bij Serif zelf niets over de toekomstige prijs te vinden. Die info zwerft rond tussen de verschillende nieuws-sites en wordt klakkeloos overgenomen, maar Serif zelf heeft er niets over gemeld. Het zou me niet verbazen als de prijs richting de 200 euro gaat als dit programma ooit volwassen wordt. Want op papier zit er behoorlijk veel in. Op papier....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord