De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Apple Aperture 3 beschikbaar

woensdag 10 februari 2010, 18:21 door | 7.849x gelezen | 6 reacties

Gisteren kwam Apple met de nieuwste versie van Apple Aperture; de workflow software tegenhanger van Adobe's Lightroom. Apple heeft in Aperture 3 meer dan 200 verbeteringen doorgevoerd. Opvallendste vernieuwing is wellicht de ondersteuning voor audio en video.

Apple Aperture 3


Faces & Places
In deze nieuwe versie van Aperture is het nu mogelijk om gezichten in foto's automatisch te laten herkennen en orderen. Namate je deze functie vaker gebruikt wordt Aperture steeds beter in het herkennen van personen in foto's. In mijn ogen een erg nuttige functie, want het scheelt je een boel werk bij het vastleggen van tags.

Met de Places functie kan Aperture gebruik maken van de GPS coordinaten die (mogelijk) in je foto opgeslagen zijn. Zo kan Aperture je direct op een kaart laten zien waar een foto genomen is. Als er geen GPS coordinaten bijgesloten zijn kun je alsnog handmatig een locatie koppelen aan een foto.

Aperture 3: Faces


Penselen & Presets
Aperture beschikt nu ook over aanpassingspenselen. Populair als deze zijn in Lightroom kun dit natuurlijk ook niet uitblijven. Met de aanpassingspenselen kun je niet-destructieve lokale aanpassingen doen in een foto. Apple gaat echter een stapje verder dan Lightroom met de verschillende lokale aanpassingen die je uit kunt voeren (denk aan levels, curves, noise reductie, vignetering, shadow/highlight, enzovoorts).

Ook bekend uit Lightroom; presets. Met vooraf gedefineerde wijzigingsinstellingen kun je foto's met één klik in een andere stijl weergeven. Volgens mij een onmisbare functie voor een snelle workflow waarbij je constante stijlen kunt toepassen op je foto's.

Bewerkingen zijn overigens in een gelikte full-screen modus toe te passen. Een mooie manier om je foto's te bewerken!

Aperture 3: Penselen


Diavoorstellingen & meer
Waar Lightroom nog wel wat van kan leren is de vernieuwde mogelijkheden die Aperture biedt voor diavoorstellingen. Foto's, audio en HD video kunnen gecombineerd worden tot prachtige multimedia voorstellingen. Diavoorstellingen kunnen onder andere geëxporteerd worden naar iTunes en kun je zo gemakkelijk op je iPod, iPhone of iPad plaatsen.

Ook onder de oppervlakte zijn er verbeteringen; zo is de database volledig opnieuw opgebouwd waardoor het nu mogelijk is om bibliotheken te synchroniseren en samen te voegen. Erg handig voor mensen die op meerdere computers (bijvoorbeeld een iMac en een MacBook) werken bijvoorbeeld slechts een deel van hun werk op de laptop beschikbaar willen hebben.

Aperture is nu ook beschikbaar als 64 bits applicatie en werkt in vergelijking met zijn voorganger razendsnel. Het grootste nadeel van Aperture is wellicht dat het alleen beschikbaar is voor gebruikers van een Apple. Op een Windows computer kun je de software niet gebruiken.

Apple Aperture 3 is per direct verkrijgbaar en heeft een prijs van 199 euro. Gebruikers van de vorige versie kunnen een upgrade aanschaffen voor 99 euro. Uiteraard is er een 30-dagen probeerversie die gratis te downloaden is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op woensdag 10 februari 2010 om 20:50

  Dat faces en places hoefde van mij niet zo, maar verder: een hele mooie update! Op een Mac heb je met Aperture een hele goede integratie van je RAW-foto's in het OSX. En nu met Aperture 3 ook curves, niet-destructieve penselen, hele uitgebreide printopties, samenwerking met een paar hele goede albumfabrikanten, ondersteuning voor video, maar de belangrijkste is voor mij nog de snelheid! Geen beachballs meer hier! Oja, en dat rechtstreeks uploaden naar Flickr is ook mooi handig!

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 10 februari 2010 om 22:08

  Ben erg benieuwd, morgen komt ie hier binnen.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 11 februari 2010 om 14:36

  Ik ben verrast door de fullscreen bewerkingsmogelijkheid; dat mag Adobe meteen meenemen in Lightroom 3 wat mij betreft!

 4. Jeroen
  Jeroen schreef op donderdag 11 februari 2010 om 18:01

  Ziet er erg mooi uit en ik ga zeker even de demo testen.
  Ik gebruik nu Lightroom 2 en ben daar tevreden over. Ik zie mezelf ook niet zo snel switchen, aangezien je dan je foto's in twee programma's hebt staan. Hoe zien jullie dat?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord