Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Apple komt met gezichtsherkenning in iPhoto

dinsdag 6 januari 2009, 23:09 door | 9.709x gelezen | 4 reacties

Apple heeft vandaag een aantal nieuwe producten aangekondigd. Interessant vind ik persoonlijk de gezichtsherkenning waar het fotopakket iPhoto over beschikt. Heb je eenmaal een foto met een gezicht voorzien van een naam dan kan iPhoto automatisch alle andere foto's waarop deze persoon staat koppelen aan de naam van die persoon.

Voor iemand die graag zijn trefwoorden bij foto's op orde heeft is dit natuurlijk een prachtige ontwikkeling. Je vindt zo razendsnel elke foto van een bepaald persoon terug in je archief. Stiekum zit ik toch wel te wachten totdat deze functie in Lightroom wordt geďntroduceerd.

Ook nieuw in iPhoto is het zoeken op locatie met behulp van geotagging. Hoog tijd dat ook nieuwe digitale spiegelreflex camera's standaard voorzien worden van een GPS chip. iPhoto wordt verkocht in het iLife pakket van Apple en kost 79,- euro.

iPhoto gezichtsherkenning


Nabije toekomst
Overigens zie ik het met de huidige ontwikkelingen niet lang meer duren voordat je op een feestje je telefoon in de camerastand zet en bij elke persoon een naam-tag verschijnt. Even doorklikken en je weet alles van die leuke dame aan de andere kant van de tafel. Wel handig, maar het begrip 'privacy' zal over een paar jaar wel niet meer bestaan..

17 inch MacBook
Overigens kondigde Apple vandaag ook een nieuwe 17 inch MacBook aan. Deze laptop heeft een enorme beeldschermresolutie van 1920 bij 1200 pixels (met LED achtergrond verlichting) en moet maar liefst 8 uur achtereen gebruikt kunnen worden zonder opladen.

Beetje jammer is wellicht dat de niet-verwisselbare accu waar de MacBook over beschikt niet toegestaan is volgens de EU richtlijnen. Of de MacBook ook te koop zal zijn in Nederland is dus wellicht nog de vraag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. joostvanderborg
  Profiel joostvanderborg schreef op dinsdag 6 januari 2009 om 23:21  | reageer

  Hoewel het ongetwijfeld nog niet perfect werkt, zijn dit soort dingen inderdaad ook voor 'serieuzere' softwarepakketten een aanwinst. Naast gezichtsherkenning mis ik ook uitgebreidere ondersteuning voor geotagging in Lightroom. Waarom moet ik land, provincie + plaats invullen als Lightroom de coördinaten al heeft? Ook andere informatie die uit de afbeelding af te leiden is kan nuttig zijn als zoek/sorteermogelijkheid. Introduceerde een paar jaar terug istockphoto niet al een zoekoptie op kleur of ruimte voor tekst? Dat soort dingen zullen we denk ik de komende tijd wel gaan zien in Lightroom (en Aperture, maar daarvan weet ik niet wat er op dit moment precies mogelijk is).

 2. Karel
  Karel schreef op donderdag 8 januari 2009 om 18:06  | reageer

  Volgens de EU richtlijn moet de accu te verwijderen zijn, maar dat hoeft niet per sé door de eindgebruiker te zijn. De MacBookPro wordt dus wel degelijk toegelaten tot de EU markt (evenals de iPhone is toegelaten). Het niet verwisselbaar zijn heeft een reden: daardoor kon Apple in de beschikbare ruimte 'meer accu' kwijt, vandaar de 8 uur gebruiksduur. Bovendien schijnt hij een nieuwe oplaad technologie te hebben, waardoor de levensduur van de accu (volgens Apple) 5 jaar is. En dan is het niet zelf kunnen verwisselen al veel minder een probleem.
  Ik heb hem dinsdag op de Macworld in San Francisco in mijn handen gehad en het is een beest van een machine, zeer de moeite waard! Ik ben al aan het sparen..... knipoog

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 14:07  | reageer

  @Karel; Daar is blijkbaar het laatste woord nog niet over gesproken. Het zou nog best kunnen dat zowel de iPhone als deze nieuwe MacBook in de toekomst in Europa verboden worden.

 4. Karel
  Karel schreef op zaterdag 10 januari 2009 om 12:05  | reageer

  Volgens een (bevriend) ambtelijk medewerker van de EC is het in Brussel van begin af aan duidelijk geweest wat de bedoeling was: de batterij moet eenvoudig te verwijderen zijn door de eindgebruiker of een techneut.
  Nederland heeft in zijn interpretatie van deze richtlijn een erg strak spoor gekozen, mede onder druk van de milieulobby. Het is nu een kwestie van de 'poot stijf houden' in Brussel. Hopelijk gaat de politiek er niet mee aan de haal...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord