Michelle Peeters

Capture One 12: nieuwe user interface

vrijdag 30 november 2018, 09:18 door | 4.607x gelezen | 11 reacties

Capture One is een professionele RAW-image converter die je prachtige, rijke kleuren en precieze details biedt om het maximale uit de onbewerkte bestanden van je camera te halen.

In de nieuwste versie onthult Capture One 12 een opnieuw ontworpen gebruikersinterface met gebruiksgemak om je workflow in de kern te versnellen.


Capture One 12 is nu beter aanpasbaar met een nieuwe iconografie die je de gereedschappen en hun functionaliteit beter overbrengt. Je zult ook een opnieuw ontworpen snelkoppelingsmanager vinden met meer dan 500 toewijsbare en aanpasbare opdrachten.

Het menusysteem is vernieuwd en werkt logischer, waardoor het gemakkelijker is om door de gebruikersinterface te navigeren, zodat je sneller en slimmer kunt werken. Je merkt zelfs dat het merkbaar soepeler aanvoelt dankzij de nieuwste prestatieverbeteringen onder de motorkap.

Een nieuwe tool waar je echt enthousiast over kunt worden, is de nieuwe Luminosity-maskeerfunctie waarmee je eenvoudig een masker kunt maken om de Luma-reeks van je onbewerkte bestand te besturen. Je kunt snel een masker met de helderste of donkerste pixels in een foto maken en veel sneller subtiele wijzigingen aanbrengen.

Er is ook een nieuw lineair en radiaal verloopmasker ingebouwd dat handig is voor het maken van snelle, subtiel realistische vignetten in je afbeeldingen. De maskers kunnen na de creatie worden geroteerd en aangepast voor maximale controle.

En ding om op te letten, als je Capture One 12 nog niet kent is dat je de interface misschien eerst wat intimiderend vindt. Totdat je je realiseert hoe gemakkelijk het is om de software aan te passen aan je persoonlijke workflow.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

11 reacties

 1. Philip
  Philip schreef op dinsdag 4 december 2018 om 12:24

  Ik gebruik Capture One ondertussen 2 jaar vanwege de mooiere resultaten die eruit te halen zijn ten opzichte van Lightroom.

  Dit is echt een geweldige update en maakt dit programma echt indrukwekkend, als je twijfelt over welk programma je wil gebruiken probeer het dan 30 gratis.

  De ondersteuning vanuit Phase One is ook goed, wekelijks is er een gratis webinar met David Groover fotograaf en 1 van de ontwikkelaars van het programma.

 2. Trudy
  Trudy schreef op dinsdag 4 december 2018 om 14:41

  Misschien weten ervaren gebruikers van deze software waar deze tekst over gaat. Nieuw, nieuw, nieuw… Een nieuwe iconografie? Een nieuwe snelkoppelingsmanager? De nieuwste prestatieverbeteringen onder de motorkap?
  In mijn ogen zou het zinvoller zijn om eerst te vertellen waarom je het programma zou willen gebruiken. Wat is het verschil met andere RAW converters, b.v. Lightroom? Zijn er redenen om een overstap te overwegen? "Prachtige, rijke kleuren en precieze details" bieden andere programma's ook.
  In de laatste alinea lees ik: "Eén ding om op te letten, als je Capture One 12 nog niet kent is dat je de interface misschien eerst wat intimiderend vindt." Tja, deze ronkende tekst is voor mij zo intimiderend dat ik al afgehaakt ben. Dat kan toch niet de bedoeling van een redactionele tekst zijn?

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 14:46

  @Trudy: dit zijn ervaringen van andere gebruikers. Ikzelf heb er geen ervaring mee (helaas). Mensen die dit wel hebben; deel vooral je mening en ervaring, dan kunnen anderen er ook van leren!

 4. Twan
  Twan schreef op dinsdag 4 december 2018 om 16:24

  Kan Capture One 12 focus stacken?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord