Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Capture One 12: nieuwe user interface

vrijdag 30 november 2018, 09:18 door | 5.126x gelezen | 11 reacties

Capture One is een professionele RAW-image converter die je prachtige, rijke kleuren en precieze details biedt om het maximale uit de onbewerkte bestanden van je camera te halen.

In de nieuwste versie onthult Capture One 12 een opnieuw ontworpen gebruikersinterface met gebruiksgemak om je workflow in de kern te versnellen.


Capture One 12 is nu beter aanpasbaar met een nieuwe iconografie die je de gereedschappen en hun functionaliteit beter overbrengt. Je zult ook een opnieuw ontworpen snelkoppelingsmanager vinden met meer dan 500 toewijsbare en aanpasbare opdrachten.

Het menusysteem is vernieuwd en werkt logischer, waardoor het gemakkelijker is om door de gebruikersinterface te navigeren, zodat je sneller en slimmer kunt werken. Je merkt zelfs dat het merkbaar soepeler aanvoelt dankzij de nieuwste prestatieverbeteringen onder de motorkap.

Een nieuwe tool waar je echt enthousiast over kunt worden, is de nieuwe Luminosity-maskeerfunctie waarmee je eenvoudig een masker kunt maken om de Luma-reeks van je onbewerkte bestand te besturen. Je kunt snel een masker met de helderste of donkerste pixels in een foto maken en veel sneller subtiele wijzigingen aanbrengen.

Er is ook een nieuw lineair en radiaal verloopmasker ingebouwd dat handig is voor het maken van snelle, subtiel realistische vignetten in je afbeeldingen. De maskers kunnen na de creatie worden geroteerd en aangepast voor maximale controle.

En ding om op te letten, als je Capture One 12 nog niet kent is dat je de interface misschien eerst wat intimiderend vindt. Totdat je je realiseert hoe gemakkelijk het is om de software aan te passen aan je persoonlijke workflow.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

11 reacties

 1. Philip
  Philip schreef op dinsdag 4 december 2018 om 12:24  | reageer

  Ik gebruik Capture One ondertussen 2 jaar vanwege de mooiere resultaten die eruit te halen zijn ten opzichte van Lightroom.

  Dit is echt een geweldige update en maakt dit programma echt indrukwekkend, als je twijfelt over welk programma je wil gebruiken probeer het dan 30 gratis.

  De ondersteuning vanuit Phase One is ook goed, wekelijks is er een gratis webinar met David Groover fotograaf en 1 van de ontwikkelaars van het programma.

 2. Trudy
  Trudy schreef op dinsdag 4 december 2018 om 14:41  | reageer

  Misschien weten ervaren gebruikers van deze software waar deze tekst over gaat. Nieuw, nieuw, nieuw… Een nieuwe iconografie? Een nieuwe snelkoppelingsmanager? De nieuwste prestatieverbeteringen onder de motorkap?
  In mijn ogen zou het zinvoller zijn om eerst te vertellen waarom je het programma zou willen gebruiken. Wat is het verschil met andere RAW converters, b.v. Lightroom? Zijn er redenen om een overstap te overwegen? "Prachtige, rijke kleuren en precieze details" bieden andere programma's ook.
  In de laatste alinea lees ik: "Eén ding om op te letten, als je Capture One 12 nog niet kent is dat je de interface misschien eerst wat intimiderend vindt." Tja, deze ronkende tekst is voor mij zo intimiderend dat ik al afgehaakt ben. Dat kan toch niet de bedoeling van een redactionele tekst zijn?

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 14:46  | reageer

  @Trudy: dit zijn ervaringen van andere gebruikers. Ikzelf heb er geen ervaring mee (helaas). Mensen die dit wel hebben; deel vooral je mening en ervaring, dan kunnen anderen er ook van leren!

 4. Twan
  Twan schreef op dinsdag 4 december 2018 om 16:24  | reageer

  Kan Capture One 12 focus stacken?

 5. Philip
  Philip schreef op dinsdag 4 december 2018 om 16:51  | reageer

  @Trudy, misschien dat het inderdaad anders/intimiderend overkomt als je van een andere RAW conferter komt, maar dat maakt niet uit waar je ook naar toe overstapt dat is altijd wennen.

  Ik ben overgestapt nadat ik de trial had geprobeerd, ik was de arrogante houding van Adobe helemaal zat. Het eerste wat mij opviel is dat de foto's scherper overkomen, meer details in zowel de hoog lichten als de schaduwen.

  Naast Capture One ben ik toen overgestapt op Affinity Photo als vervanger voor Photoshop, die verschillen waren voor mij niet erg groot en goed om te doen.

  Voordelen van Capture One:
  - Pas de interface aan naar je behoefte
  - Sterk in de kleuren
  - Meer detail in je foto's, door betere hoog lichten en schaduwen
  - Meer detail in je foto
  - Geweldig in thethred fotograferen
  - Gemaakt door fotografen

  Belangrijkste nadeel voor mij:
  Als je veel foto's hebt, maak meerdere catalogussen aan en zet het niet in 1 catalogus, C1 vraagt nogal wat van je pc.
  Opties daarvoor zijn bv een catalogus per klant of per jaar.

  @Michelle, waarom heb je dan niet de 30 dagen trial geprobeerd? Of misschien is het een idee als Photofacts een abonnement neemt, dan kunnen jullie je eigen mening vormen.

 6. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 4 december 2018 om 16:56  | reageer

  @Philip: dank voor de informatie die je gedeeld hebt! Ik had dat inderdaad kunnen doen, zo'n trial nemen en er zelf mee aan de slag gaan (mijn voorkeur ook). Maar het ontbreekt me af en toe echt aan tijd... Dus heel blij met jouw reactie!

 7. Philip
  Philip schreef op dinsdag 4 december 2018 om 17:33  | reageer

  Capture One kan niet focusstacken maar de camera's van het moederbedrijf Phase One wel, volledig automatisch.
  Het is geen vervanging van Photoshop.

 8. a de groot
  a de groot schreef op dinsdag 4 december 2018 om 17:38  | reageer

  Ook handig om de prijzen en kosten er bij te vermelden ..

 9. Philip
  Philip schreef op dinsdag 4 december 2018 om 17:50  | reageer

  @a de groot, die variëren dus welke prijs kan je niet vinden, naar mijn mening een vraag waar je het antwoord zelf op kunt vinden binnen en paar tellen.

  PS probeer eens: Phaseone

 10. Herman Heesakkers
  Herman Heesakkers schreef op dinsdag 4 december 2018 om 22:23  | reageer

  Ik heb recent een Mamiya 645 Afd op0 de kop getikt met een digitale achterwand van Phase One P25... hierbij mij niet realiserend dat het RAW formaat van deze Midden formaat camera een andere bewerking nodig hadden dan mijn verrtrouwde CR2 van Canon... het eigen programma van Phase One.. is lastig en alleen Engels dus rondkijkend Caputure One 11 gedownload... ook Engels en geen NL ondersteuning.... stap maar over op chrome zeggen ze... daar maar de cursussen staaan op Youtube in het Engels... blijft lastig.... Zoek mensen met gelijke ervaring om samen te kijken hoe dit te ondervangen...

 11. Philip
  Philip schreef op donderdag 6 december 2018 om 06:05  | reageer

  Maak kennis met C1 12 via de gratis webinar, die begint om 10.30 https://go.phaseone.com/index.php/email/emailWebview?mkt_tok=eyJpIjoiTW1ZNFpXSmpObVppWkRnMiIsInQiOiJ4MnRhMFFVeXpENFFZa24waEgwZkpmV3RlSGViU1JrUVdVeHdrL09yL0Q1M244RGEwZkhLdUJZTkNvM0pWUnlwOHNNYXBuK0JmUFJuZzBnbFZ4U01kY3dNc3Uyb3ZSOHV4SDk1YmFJMUVJNlBLYTh5NlVsYk1PUnN4RHJ2bkVLeSJ9

  De webinar zal later ook op YouTube gezet worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord