Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Corel AfterShot Pro; alternatief voor Lightroom

donderdag 12 januari 2012, 21:19 door | 9.058x gelezen | 3 reacties

Corel heeft deze week een nieuw programma uitgebracht voor fotografen; Corel AfterShot Pro. Het is een programma vergelijkbaar met Lightroom of Aperture, je kunt er foto's mee beheren, bewerken en exporteren. De workflowsoftware is gebaseerd op de techniek van Bibble Labs. Corel kocht dit bedrijf vorig jaar.

Voor Linux gebruikers zal de software in elk geval een welkome aanvulling zijn, want zowel Lightroom als Aperture zijn niet voor het Linux besturingssysteem beschikbaar. Corel AfterShot Pro is hierop wel te gebruiken.

Met het programma kun je RAW, Jpeg en Tiff bestanden bewerken. Corel zegt de meest gebruikte RAW bestanden te ondersteunen, maar voorlopig missen bijvoorbeeld de Fujifilm X100, de Samsung NX200 en de Sigma Foveon X3F bestanden. Uiteraard worden ook in AfterShot Pro de bewerkingen opgeslagen zonder dat hierbij het originele bestand aangetast wordt; alle informatie staat in een extra bestandje en je kunt dus altijd daarop terugvallen.

In tegenstelling tot de concurrentie hoef je foto's niet te importeren, je kunt gewoon direct de mappen op je computer benaderen. Er is ook erg ingezet op snelheid, zodat je niet door de software vertraagd wordt in je workflow. Hiervoor maakt de software ook gelijktijdig gebruik van meerder processoren, zoals je die vaak vind in moderne computers.

In onderstaande video worden een aantal basisfunctionaliteiten van AfterShot Pro uitgelegd.


Altijd goed wanneer er meer concurrentie is, dus wat dat betreft is het mooi dat Corel deze software uitgebracht heeft. Ik verwacht persoonlijk nog niet echt dat veel mensen snel zullen overstappen van wat ze gebruiken. Vooral Lightroom heeft, ook dankzij het grote aantal actieve gebruikers, toch snel de voorkeur, denk ik.

Prijs en beschikbaarheid


Corel AfterShot Pro is ook in het Nederlands te gebruiken. Overstappers van andere pakketten wordt het makkelijk gemaakt, als je reeds een versie van Bibble Pro of Lite 5, Corel Paint Shop Pro Photo X2 of nieuwer, Adobe Lightroom of Apple Aperture hebt dan kom je in aanmerking voor de iets goedkopere update versie.

Sowieso is het pakket met een normale prijs van 89,99 euro een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Lightroom. De upgrade gaat voor 69,99 euro over de toonbank. Je kunt de software per direct bestellen, maar er is ook een gratis probeerversie beschikbaar die over de volledige functionaliteit beschikt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Peter Kasbergen
  Peter Kasbergen schreef op donderdag 12 januari 2012 om 21:30  | reageer

  Kleine aanvulling: eigenaren van Bibble Pro 5 kunnen voor 19,99 euro upgraden.

 2. JohanSr
  JohanSr schreef op vrijdag 13 januari 2012 om 23:50  | reageer

  Nou nee ik hou het maar bij Photoshop Cs 5 & ligtroom 3.6 of 4 .

 3. Jack van Dalen
  Profiel Jack van Dalen schreef op zaterdag 14 januari 2012 om 15:57  | reageer

  @JohanSr: Daar sluit ik me graag bij aan. Ik heb laatst voor de lol eens een trial van Photoshop Elements 10 gedownload. Het kan natuurlijk niet tippen aan Photoshop, maar waar ik het naast Lightroom voor nodig heb voldoet het prima. AfterShot Pro lijkt me wat beperkter in de mogelijkheden dan Elements. Het is natuurlijk geen Adobe produkt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord