Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Datacolor brengt kleurcalibratie naar de iPad

zondag 5 juni 2011, 13:24 door | 7.160x gelezen | 10 reacties

Steeds meer fotografen gebruiken een iPad om hun portfolio op te tonen. Het scherm van de iPad is daar ook prima geschikt voor. Het scherm is echter standaard niet gecalibreerd zoals de monitor van de meeste fotografen dat vaak wel is. Een foto kan er op de iPad dus anders uit zien dan bedoeld. Datacolor heeft hier nu een oplossing voor.

Zij hebben een gratis applicatie voor de iPad uitgebracht waarin je een jouw foto's kunt vertonen met gecalibreerde kleuren. Je moet hiervoor echter wel beschikken over een Spyder 3 calibrator van Datacolor.

De SpyderGallery app is te gebruiken op zowel de iPad als de iPad 2 en werkt in combinatie met een computer voor het calibreren van je iPad. Start het programma op vanaf de iPad en het stelt je in staat ook de bijbehorende applicatie voor je computer te downloaden.

Vervolgens koppel je de Spyder 3 aan je computer en laat je beide applicaties draaien. De software maakt gebruik van je wifi verbinding om de meetgegevens uit te wisselen. Het werkt met alle Spyder 3 calibratoren, zowel de Express, de Pro als de Elite.

Datacolor SpyderGallery


Deze SpyderGallery applicatie sluit daarmee overigens mooi aan op ons artikel over kleurbeheer van gisteren. Je iPad scherm is overigens alleen gecalibreerd wanneer je de Datacolor applicatie gebruikt. In andere iPad programma's werk je dus met het ongecalibreerde scherm.

Vreemd genoeg moet je, om de applicatie te kunnen gebruiken, toestaan dat de applicatie je locatie mag inzien. Volgens mij totaal onnodig voor deze applicatie en voor mij al reden om de applicatie weer van mijn iPad te verwijderen. Update: Bekijk ook de uitleg van Datacolor over het gebruik van locatiegegevens in de reactie van Karel hieronder.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Remco
  Remco schreef op zondag 5 juni 2011 om 14:48  | reageer

  Het lijkt mij duidelijk dat de app je locatie in moet zien omdat je daarboven zegt dat je beeldscherm alleen in die app gecalibreerd is dus je moet je foto's bekijken via die app...?? als dat zo is dan moet hij dus je locatie inzien om je foto's te kunnen weergeven.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 juni 2011 om 14:54  | reageer

  @Remco; Jouw reactie maakt het bij mij niet duidelijker. vrolijk

  Volgens mij heeft een applicatie niet mijn fysieke (GPS) locatie nodig om foto's te tonen. De enige reden die ik kan bedenken is dat een manager bij Datacolor het leuk vind om te zien waar hun app allemaal gebruikt wordt ofzo..

 3. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zondag 5 juni 2011 om 17:09  | reageer

  dat is zo, ze zijn niet de enige

 4. Harry
  Harry schreef op zondag 5 juni 2011 om 21:44  | reageer

  Ik heb het weekend Photogene aangeschaft. Om de full screen photos browser te kunnen gebruiken heeft Photogene ook toegang tot je locatie nodig.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 juni 2011 om 22:17  | reageer

  Blijkbaar is die locatie informatie geld waard ofzo.
  Bij mij krijgen apps geen toegang tot mijn locatie tenzij ik er het nut van in zie. vrolijk

 6. Karel
  Karel schreef op maandag 6 juni 2011 om 08:13  | reageer

  Ik had precies hetzelfde bezwaar, dus mailde ik Datacolor met een vraag om toelichting waarom de locatie aan moet staan.
  Dit was hun antwoord:

  We're not tracking your location....! vrolijk We need to have Location Services enabled when the SpyderGallery app is running because some of the functions in iOS that we're using in other parts of the app require it to be enabled for the app to launch.

  So to repeat: you're NOT being tracked when Location Services are enabled in our app. We're not using Location Services directly. They only need to be enabled so that some of the other functions we're using in SpyderGallery will work. This isn't under our control, it's just how the current version of iOS works. To give you one example of "why" Location Services need to be turned on: we're using a set of advanced iOS functions to access the iPad's photo library in such a way that we can provide large, detailed thumbnails in our own customized user interface. Any iPad app that uses these iOS functions to access the photo library MUST have Location Services turned on for the app to launch. (If you happen to have a copy of PhotoGene for the iPad, you'll see that it also requires Location Services enabled to provide a large, detailed image browser into the iPad's photo album)

  In middels staat deze toelichting ook in de App Store bij de omschrijving van de app en is het voor mij reden om de app toch te gebruiken.

  Ik heb hun verhaal gecontroleerd bij een app ontwikkelaar en het is inderdaad verplicht in iOS om de locatie functie aan te hebben staan bij de library die ze gebruiken. Wanneer ik de data monitor, zie ik inderdaad dat er geen (lokatie) gegevens verstuurd worden, dus ook dat stuk van hun verhaal klopt.

  Kortom: ik zou de laatste alinea van het verhaal even aanpassen, wanneer ik jou was.

 7. marcel
  marcel schreef op maandag 6 juni 2011 om 09:20  | reageer

  ShutterSnitch heeft bijvoorbeeld geen geactiveerde "Locatievoorzieningen" nodig om te kunnen werken. Die werkt ook met gedetailleerde tumbnails en werkt waarschijnlijk om de IOS functions heen met eigen code.

 8. marcel
  marcel schreef op maandag 6 juni 2011 om 09:27  | reageer

  Er staat op de website de volgende tekst bij: **Location Services Statement: SpyderGallery utilizes a specific framework in iOS SDK which requires Location Services be enabled. No location data from the device will be accessed. We are working with Apple to develop a workaround which will not require Location Services to access this framework.

  DataColor ziet in dat het geactiveerd hebben staan van de service een groot obstakel is om de software te gaan gebruiken en gaat nu ook zelf code schrijven om dan niet meer afhankelijk te zijn van de code van Apple zelf.

  Het wordt dus wachten op de volgende versie.

 9. jev
  jev schreef op maandag 6 juni 2011 om 20:29  | reageer

  Locaties nodig om thumbnails te maken... het moet niet gekker worden met die Apple-rommel. Wel een leuke toepassing overigens, hoog tijd dat ze die ook voor Android uitbrengen (heb je meteen geen PC bij nodig, dat scheelt ook weer :-D).

 10. Brian
  Brian schreef op dinsdag 7 juni 2011 om 13:22  | reageer

  Off-Topic, waarvoor mijn excuses...
  Toegegeven, ik kan op mijn Android Galaxy Tab mijn scherm nog niet kalibreren, maar ik ben toch zo blij dat ik voor Android gekozen heb. Multitasking is iets waar veel fotografen waarde aan hechten en dat is op de iPad dus niet mogelijk. Een andere frameset gebruiken vereist dat je ook locatiegegevens moet delen, wat een nonsens.

  Het lijkt wel of alle programmeurs die apps ontwikkelen voor de iPad alleen maar bezig zijn om workarounds te bedenken voor de ziekelijke obstakels die Apple voortdurend inbouwt in hun producten. Dit alles maar om één reden, Apple wil heersen... En hun gebruikers, die lopen als makke lammetjes mee naar de slachtbank.

  Erg zwartgallig, ik weet het... Maar ik ben klaar met Apple's iPad

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord