Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De nieuwe Lightroom update biedt nu superresolutie

woensdag 16 juni 2021, 20:02 door | 3.834x gelezen | 0 reacties

Adobe heeft weer een nieuwe update voor zowel Lightroom als Lightroom Classic. Beide versie bieden nu de optie om superresolutie te gebruiken. Hiermee maak je van je 12 megapixel foto een 48 megapixel foto, of je 24 megapixel foto een 96 megapixel foto.

Enige tijd geleden introduceerde Adobe de optie superresolutie aan bij het gebruik van Adobe Camera Raw. Opende je een foto in dit programma, dan was het mogelijk om het beeld maar liefst 4 keer zo groot te maken zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.

Je kunt mijn video tutorial over deze optie terug zien via het artikel dat ik er over geschreven heb.

Bij de introductie van superresolutie in Adobe Camera Raw liet Adobe ook weten dat deze functie te zijner tijd aan Lightroom en Lightroom Classic toegevoegd zou worden. Dat is nu met de laatste update gebeurd.

Met deze update zal Lightroom de versie 4.3 gekregen hebben. Lightroom Classic heeft dan versie 10.3 gekregen. Heb je deze versie nog niet geďnstalleerd, ga deze dan updaten via de Creative Cloud app. Alleen dan kun je superresolutie gaan gebruiken.

Superresolutie in Lightroom


In Lightroom, de versie die vroeger Lightroom CC genoemd werd, krijg je de optie superresolutie door op een foto op de rechtermuis te klikken. Selecteer de optie 'verbeteren' en vink in het venster dan opent 'superresolutie' aan.

Lightroom superresolutie


Let even op de tijd die het programma nodig heeft om de foto te vergroten. Dit geeft een goede indicatie hoe lang je moet wachten voordat Lightroom de foto vergroot heeft. Hoe groter het originele bestand, hoe langer het duurt. Ook de snelheid van je computer is van grote invloed.

Lightroom superresolutie


Superresolutie in Lightroom Classic


In Lightroom Classic, de versie die je op je eigen computer draait en niet online, werkt het activeren van superresolutie op een vergelijkbare manier.

Klik in de ontwikkelmodule op de foto met je rechtermuisknop en kies de optie 'verbeteren'. Vink ook hier de optie 'superresolutie' aan.

Lightroom superresolutieLightroom superresolutie


Eenvoudiger en sneller


Met deze updates is het vergroten van een foto veel eenvoudiger geworden. De trucjes die je voorheen moest toepassen om bijvoorbeeld een JPEG te openen in Adobe Camera Raw is niet langer nodig. Nu kun je elke foto in Lightroom en Lightroom Classic 4x zo groot maken.

Lightroom superresolutie


Naast deze superresolutie toevoeging brengen deze updates nog enkele andere nieuwe dingen en verbeteringen. Na de update worden die in een informatie venster zichtbaar gemaakt. Lees ze even door om te weten welke voor jou van toepassing kunnen zijn.

Mogelijk probleem met Mac gebruikers


Voor de Mac gebruikers een kleine toevoeging. Het kan zijn dat Lightroom Classic tijdens het uitvoeren van superresolutie blijft hangen. Dit heeft dan te maken met de toestemming die het programma heeft gekregen van Apple.

Ga naar Permissions in je System Preferences en geef daarin Lightroom Classic de Full Disk Access zodat het programma de vergrote foto ook daadwerkelijk op de harde schijf mag wegschrijven.

Als je daar dan toch bent, geef Photoshop dan ook meteen deze toestemming zodat je daar ook niet een keer tegen aanloopt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord