Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De nieuwe Luminar AI is vanaf nu verkrijgbaar

dinsdag 15 december 2020, 17:17 door | 4.462x gelezen | 14 reacties

Het stond al een tijdje aangekondigd, en velen hebben halsreikend uitgekeken naar dit programma: Luminar AI. Vanaf vandaag is het verkrijgbaar via de website van Skylum. Ben je benieuwd naar dit programma, ik geef je al een idee wat je kunt verwachten.


Met de de introductie van Luminar 4.2 werd de mogelijkheid geboden om kunstmatige intelligentie te gebruiken om je foto's te bewerken. De software keek naar je foto, beoordeelde de foto en ging aan de hand van wat er aangetroffen was aan de slag om de bewerking zo optimaal mogelijk uit te voeren.

Met het nieuwe Luminar AI gaat de firma Skylum een stapje verder. Daar wordt de kunstmatige intelligentie nog verder ingezet om je foto te beoordelen en te bewerken.

Deze slimme software staat centraal en het bewerken met Luminar AI. Niet voor niets is de afkorting Artificial Intelligence (AI) in de naamgeving opgenomen.

LuminarAI


Luminar AI is géén update van Luminar 4.2. Het zijn twee totaal verschillende programma's. Heb je Luminar 4.2 al in bezit, en je foto's in een uitgebreide catalogus staan, dan kun je die catalogus niet gebruiken voor Luminar AI. Je zult een geheel nieuwe catalogus moeten aanmaken.

LuminarAI


De bewerkingen die je in Luminar 4.2 hebt gedaan, zullen niet zichtbaar zijn in Luminar AI. Of dat erg is, is nog maar de vraag. Luminar AI maakt namelijk heel veel gebruik van voorinstellingen, de zogenaamde sjablonen, waardoor handmatige bewerkingen waarschijnlijk veel minder nodig zullen zijn.

Ik ben inmiddels gestart met een video cursus over Luminar AI op Photofacts Academy waarin ik je alle mogelijkheden van Luminar AI laat zien. Ik zal daarbij indien nodig naar de cursus Luminar 4.2 verwijzen. Hoewel dit als een heel ander programma gezien moet worden, zijn er toch veel functies die vergelijkbaar of hetzelfde zijn.

LuminarAI screenshot 02


LuminarAI screenshot 03Hou Photofacts Academy in het oog voor de cursus Luminar AI. Wil je het programma kopen? Gebruik de link hieronder.

» Luminar AI aanschaffen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

 1. peter heins
  peter heins schreef op dinsdag 15 december 2020 om 23:37  | reageer

  Ik had hem ge pre ordered , ik had luminar 4.2 al. Ben benieuwd , nog niet gedownload...... Werk he....

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 16 december 2020 om 00:28  | reageer

  Ik heb Luminar AI al sinds vorige week op mijn pc. Zij, die een pre-order geplaatst hadden, konden Luminar AI al vóór 15 december downloaden. Luminar AI ziet er zo op het eerste gezicht hetzelfde uit als Luminar 4.3, maar door de artificiële intelligentie gaat het aanpassen van een foto duidelijk een stuk sneller, is mijn eerste indruk.

 3. Peter Heins
  Peter Heins schreef op woensdag 16 december 2020 om 10:29  | reageer

  Donald ik heb gisteren nog in mijn account gekeken en daar stond ie niet in. Er stond ook dat ie gefaseerd uitgerold wordt . Waarschijnlijk om te voorkomen dat iedereen tegelijk gaat downloaden. Vandaag heb ik nog niet gekeken.

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 16 december 2020 om 10:56  | reageer

  @Peter, dat zou kunnen. Ik was waarschijnlijk een van de eersten die een pre-order plaatste toen dat mogelijk was. Vandaar dat ik AI vorige week al kon downloaden. Vandaag was er overigens al weer een eerste update 😃.

 5. Peter Heins
  Peter Heins schreef op woensdag 16 december 2020 om 15:04  | reageer

  Hij stond nu wel bij mijn Software. Alleen weer jammer dat de integratie van je oude Looks niet(goed) is meegenomen. En waarom moet het nu weer anders heten . Ik kan mijn oude Looks niet in Luminar AI gebruiken. Beetje jammer dit. Kwalijke zaak. Wat dat betreft heeft Skylum de Intelligentie niet op zichzelf toegepast.

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 16 december 2020 om 15:22  | reageer

  @Peter Heins:
  De oude looks zijn inderdaad niet als dundanig meegenomen. Maar als je custom looks hebt gemaakt in Luminar 4.2, dan zijn die wel meegenomen naar Luminar AI. Die kun je gewoon blijven gebruiken.
  Maar je hebt gelijk, wat je in Luminar 4.2 gedaan hebt met je foto's, kan niet meegenomen worden naar Luminar AI. Het zijn echt twee totaal verschillende programma's.

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 16 december 2020 om 16:29  | reageer

  @Peter en Nando, bovendien kan je Luminar 4 blijven gebruiken naast AI

 8. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 16 december 2020 om 16:33  | reageer

  @Donald;
  Twee verschillende bewerkingsprogramma's naast elkaar gebruiken is verre van ideaal.

 9. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 16 december 2020 om 16:40  | reageer

  Een paar dingen, die me zijn opgevallen bij luminar AI, die wel verbeterd mogen worden.
  1. Het installeren van updates verloopt traag.
  2. Het opstarten van Luminar AI duurt lang.
  3. Het exporteren van een bewerkte foto duurt vrij lang.
  Bovenstaande punten mogen wat mij betreft verbeterd worden. Voordat iemand komt met de opmerking dat mijn pc dan te traag is. Ik gebruikt een pc met een AMD RIZEN 7 processor en 16GB RAM geheugen.😄

 10. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 16 december 2020 om 16:50  | reageer

  @Nando, dat ben ik wel met je eens

 11. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 22 december 2020 om 14:45  | reageer

  Voor het eerst mee aan de slag, naast DxO PhotoLab 4 en de gebruikelijke software. Vooral om eens meer te experimenteren en buiten de paden te wandelen. Heb al leuke resultaten geboekt. Ik noem het wel "digital art" omdat er nogal wat gekunsteld kan worden. Ik heb geen moeite om kleine aanpassingen te doen met portretten, maar ik ga zeker niet gezichtsstructuren en lichamen aanpassen. Daar ligt voor mij persoonlijk een grens. (in Frankrijk mag je modellen zelfs niet langer of slanker maken las ik laatst, waarschijnlijk professioneel dan, neem ik aan) Voor de rest probeer ik van alles uit om de boel eens goed onder de knie te krijgen.

  Er zit nog wel een extra verdienmodel achter doordat je extra zaken kunt aankopen om de luchten, maar ook templates uit te breiden. Ik raad iedereen aan eigen luchten in een bibliotheek te gaan maken. Blijft het toch je eigen werk en zal men niet meteen met de vinger naar "weer dezelfde lucht" wijzen. Omdat ik toch al even bezig was de database uit te dunnen en ook foto's eens op een andere manier te bekijken (voor bijv. GuruShots) komt het mooi op tijd voor mij. Ik sta zelfs verbaasd hoeveel meer ik uit foto's haal (ook met andere software) die ik toentertijd links liet liggen. Kortom voor mij een aanrader en de betaalde € 69,00 meer dan waard.

 12. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 22 december 2020 om 14:58  | reageer

  @Nando ik kan mij niet vinden in de opmerking dat twee verschillende bewerkingsprogramma's naast elkaar gebruiken verre van ideaal zou zijn. (tenzij er een technische reden is die ik niet ken) Ik gebruik veel programma's door elkaar omdat de één sterker of handiger is in sommige zaken dan de ander. Sla wel alles op in tiff bestanden als ik heen en weer ga. Mocht je redenen hebben die ik over het hoofd zie hoor ik het natuurlijk graag! (Ik gebruik DxO PhotoLab 4, Helicon Pro, PTGui, PS, Luminar AI, Corel PhotoPaint)

 13. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 22 december 2020 om 16:36  | reageer

  @4BYE:
  Of je het ideaal vindt is natuurlijk iets heel persoonlijks. Ik wil mijn bewerkingen altijd nog kunnen aanpassen, en als je dat wilt is het niet ideaal om met meerdere catalogi te werken.
  Een TIF maken is niet de oplossing daarvoor; dan krijg ik veel te veel versie van een foto, die ik bovendien elke keer als ik een ander program wil gebruiken weer moet importeren.

 14. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 22 december 2020 om 18:18  | reageer

  @Nando Dank voor de reactie.

  DxO PhotoLab 4 heeft de gegevens per foto van de veranderingen van de RAW file. Daar kan ik altijd op terug vallen. Voor foto's die de moeite waard zijn en waar ik verder mee wil "spelen" maak ik een tiff aan. PS slaat dan de bewerkingen ook weer op in de TIFF. Helicon Pro en PTGui gebruik ik voor focus stacks en stitching. Die gaan soms ook weer heen en weer om nog wat aan te passen.
  Uiteraard is een werkwijze ook zeer persoonlijk. Ik bewaar de versies die tot dan toe bevallen. Met terugwerkende kracht worden de oudere verwijderd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord