Nando Harmsen

De nieuwe updates voor Adobe Lightroom en Photoshop

dinsdag 20 oktober 2020, 16:32 door | 3.843x gelezen | 4 reacties

In de afgelopen weken heb ik de aankondigingen bijgewoond, die vooraf aan Adobe MAX werden gegeven. Vanaf 20 oktober worden deze tijdens het Adobe MAX event officieel bekend gemaakt. Zoals zoveel evenementen is Adobe MAX een online event.Er zijn veel nieuwe dingen aangekondigd, waarvan ik in dit artikel alleen de dingen aan bod laat komen die voor de fotograaf interessant zijn. Met name Photoshop heeft een groot aantal nieuwe opties gekregen.

Lightroom: Advanced color gradingAdobe heeft veel aandacht besteedt aan de snelheid van Lightroom. Hiermee beloven ze dat het bewerken van beelden veel sneller en soepeler zal gaan. Maar de grootste zichtbare aanpassing is de zogenaamde advanced color grading.

ADOBE MAX screenshots webinar PS 01

De kleurwielen die in Lightroom (en Adobe Camera Raw) beschikbaar komen, maken kleurprofielen maken heel eenvoudig en nauwkeurig


Misschien heb je de drie ronde kleurwielen wel eens gezien bij andere programma's. De concurrent gebruikt ze, maar ze verschenen voor het eerst in Adobe Premiere, lang geleden. Nu heeft ook Lightroom deze kleurwielen.


Met de kleurwielen kun je de kleuren van de schaduwen, middentonen en hoge lichten afzonderlijk aanpassen. Het geeft een veel betere controle in het maken van een mooi kleurprofiel dat uniek is voor jouw foto.

De kleurwielen komen in plaats van het oude gesplitste tinten. Die zul je dus niet meer aantreffen in de nieuwe Lightroom. Maar wees gerust, de presets die gebruik maken van gesplitste tinten blijven behouden, en kunnen onverminderd gebruikt worden. Je krijgt alleen meer controle ter beschikking

De grote Photoshop updatesVoor Photoshop is ook de color grading beschikbaar, in het Adobe Camera Raw filter. Maar behalve dat zijn er een paar hele mooie updates. Ze zijn grotendeel gebaseerd op de Adobe versie van AI (kunstmatige intelligentie).

Een van de meest in het oog vallende dingen is de mogelijkheid tot het vervangen van de lcuht in een foto. Photoshop biedt een mooi paneel waarin je de verschillende luchten daadwerkelijk kunt zien voordat je ze toepast.

Er wordt rekening gehouden met kleurzwemen, en het toepassen van een nieuwe lucht gebeurd met behulp van lagen en maskers, waardoor het eenvoudig wordt om zelf nog aanpassingen te maken.Een andere mooie optie zijn de neural filters. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld portretten heel eenvoudig aan te passen. Je kunt ook automatisch kleur in een zwartwit foto voegen, iets wat voorheen heel tijdrovend was.

ADOBE MAX screenshots webinar PS 03

Portretten zijn eenvoudig te bewerken met behulp van de neural filters


ADOBE MAX screenshots webinar PS 04

Photoshop leest de foto, en voegt automatisch de kleur toe.


Er zijn nog veel meer kleine aanpassingen in Photoshop, die het werken in het programma zullen veraangenamen. Dit geeft in ieder geval al een voorproefje van de nieuwe updates.

ADOBE MAX screenshots webinar PS 02

De nieuwe updates van Photoshop op een rijtje


Ik zal de nieuwe functies, wanneer beschikbaar, zeker uitgebreid aan bod laten komen.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 21 oktober 2020 om 09:38

  Heldere informatie en zeer welkom! Dank je Nando.

 2. Thijs van den Anker
  Thijs van den Anker schreef op vrijdag 23 oktober 2020 om 08:32

  Hoi Nando. Ik heb geprobeerd LR te updaten. Maar ik heb een bijna 9 jaar oude Imac, die het nog heel goed doet, die draait op High Sierra. Mojave kan ik niet meer updaten. De LR update kan ik hierop niet installeren. Niet compatible. Nu begrijp ik best dat systemen veranderen maar wat houd dit in voor mijn abonnement. Krijg ik nu geen updates meer? Waar betaal ik dan nog voor. Heb jij een antwoord voor mij.

 3. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zondag 25 oktober 2020 om 20:12

  Ik heb dus ge-update naar Lightroom 10, maar dat had ik beter niet kunnen doen. Ondanks dat mijn Mac aan alle systeemeisen voldoet, is het programma super traag geworden en niet meer mee te werken. Ik ben inmiddels weer teruggegaan naar versie 9.

 4. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 27 oktober 2020 om 09:35

  @Thijs:
  Ik weet het niet. Misschien moet je dit voorleggen aan de helpdesk van Adobe.

  @Laura:
  Dat is vervelend om te horen. Ik heb deze ervaring niet met de nieuwe versie. Gelukkig kun je de oude versie ook nog gebruiken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.922 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord