Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Eenvoudig mooie studioschema's maken

zaterdag 24 november 2007, 23:54 door | 13.769x gelezen | 6 reacties

Vandaag heb ik met de fotoclub weer een modellen op de gevoelige plaat vastgelegd. Een stukje hierover volgt nog. In dit artikeltje wil ik graag laten zien welke studio opstelling ik gebruikt heb bij bepaalde foto's. Dat lijkt me een leuke en nuttige aanvulling. In het verleden ben ik hiervoor al eens zelf aan de slag gegaan met een tekening, maar ik ben niet voor niks aan het fotograferen geslagen; mijn tekenkunsten zijn weinig bijzonder. Om toch op een mooie manier een diagram van de opstelling te kunnen tonen moet er een betere manier zijn.

Een tijdje terug kwam ik ergens een erg strak diagram tegen waar ik van onder de indruk was. Netjes en duidelijk. Vanavond heb ik hier even naar gezocht en zowaar gevonden!

De oplossing is een Photoshop bestand (PSD) gemaakt door Kevin Kertz. In dit bestand zit een groot aantal afbeeldingen van apparatuur die je kunt gebruiken tijdens een fotoshoot. Alles zit netjes gegroepeerd en in aparte lagen. Je vinkt dus eenvoudig de lagen aan die je wilt laten zien en draait de afzonderlijke afbeeldingen in de richting die je wilt. Mocht er een bepaald onderdeel niet bij zitten dan kun je die er altijd nog zelf bij tekenen. Een handige oplossing dus.

Het PSD bestand is gratis (niet commercieel) te gebruiken en hier te downloaden.

Eenvoudig een studio setup laten zien
Eenvoudig een studio setup laten zien


Een alternatief is Lighting studio door Scott David Garson. Zijn op flash gebaseerde webapplicatie stelt je ook in staat snel en eenvoudig een diagram te maken. Helaas grafisch net wat minder indrukwekken, maar zeker niet verkeerd.

Bron: DIY Photography

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. David
  Profiel David schreef op zondag 25 november 2007 om 11:20  | reageer

  Hee, dat is inderdaad erg handig voor als je een stukje over studio-fotografie wilt illustreren.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 26 november 2007 om 00:42  | reageer

  He Elja.
  Dit is inderdaad zeer handig maar pas op! Ik heb dit PSD bestandje een tijd lang gebruikt om duidelijk te maken hoe je bepaalde instellingen kon maken maar had daarbij net als jij de laag met daarop de naam van de maker weggelaten. Pardoes kreeg ik een reactie dat dit niet had mogen gebeuren en dat ik het PSD bestand commercieel gebruikte.

  Gelukkig mocht ik toen kiezen of ik het bestand zou weghalen of dat ik ervoor zou gaan betalen en ik koos uiteraard voor het eerste. Ik hoop dat jou niet hetzelfde gebeurt, maar pas op als je settings wilt gaan verduidelijken op je website dmv. dit PSD bestand.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 26 november 2007 om 09:14  | reageer

  @Brian; Dank je voor de waarschuwing. Ik zal eens contact met de maker opnemen en vragen of hierbij iets te regelen valt. In dit bericht is het in elk geval duidelijk wie de maker is, ook al heb ik de 'credits' onderin weggehaald. Als je bij elk schema de credits (in die specifiek vorm) moet laten staan is deze methode niet ideaal.

 4. gast schreef op maandag 26 november 2007 om 12:15  | reageer

  Erg handig

 5. Serge
  Serge schreef op dinsdag 27 november 2007 om 23:07  | reageer

  Dat Photoshop bestand gebruik ik ook. Erg handig!!

  http://www.sergevc.be/blog

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 november 2007 om 23:21  | reageer

  @Serge; Ja, volgens mij kwam ik het op jouw blog voor het eerst tegen en ben ik het daarom gaan zoeken. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord