Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Foto's sorteren op kleur

zondag 13 januari 2008, 21:44 door | 11.974x gelezen | 4 reacties

Om het zoeken naar een specifieke foto te versnellen heeft het Duitse Zentrum fŁr Mensch-Maschine-Kommunikation een stukje software beschikbaar gesteld dat foto sorteert op hun kleur en compositie. Het gratis programmaatje heeft de naam ImageSorter gekregen en kan behalve op kleur ook op datum, naam en bestandgrootte sorteren. Het sorteren op kleur is daarbij duidelijk de meer excentrieke methode.

Het achterliggende idee is dat je op deze manier foto's kunt vinden waarvan je nog wel weet hoe ze eruit zien, maar niet meer wanneer je ze gemaakt hebt en in welke folder je ze gearchiveerd hebt. ImageSorter zorgt ervoor dat foto's die op elkaar lijken naast elkaar worden geplaatst zodat je gemakkelijker de foto kunt vinden die je zoekt. Geselecteerde afbeeldingen kunnen gekopieerd, verplaatst op verwijderd worden. Met behulp van je scrollwiel kun je tijdens het doorkijken van het overzicht inzoomen tot op een specifieke foto.

Helaas kan het programma geen RAW bestanden inlezen. Een andere minpunt is dat het programma alleen zijn werk wil doen wanneer er een folder is geselecteerd waar foto's in staan. Het zou prettig zijn als je bijvoorbeeld je gehele fotomap kon selecteren en het programma automatisch alle submappen doorneemt. Door wat omslachtig meerder submappen te selecteren kun je echter alsnog wel het gewenste resultaat bereiken.

Uiteraard heeft het programma even nodig om een paar honderd foto's te indexeren en de benodigde thumbnails te genereren. Doordat het programma de gemaakte thumbnails opslaat werkt het programma na de eerste maal inladen een stuk sneller. Ook moet je het niet te bont maken met de hoeveelheid, bij een poging mijn ruim 4.700 jpeg bestanden van het jaar 2006 te indexeren crashte het programma. Hoewel er al een aardig product klaar is ligt de ontwikkeling van het programma niet stil. Er wordt gewerkt aan nog meer methoden om je sneller de gewenste foto's te laten vinden.

Je kunt de afbeeldingen zowel in een rechthoekig vlak bekijken als op een soort bol, waarbij die tweede methode mijn persoonlijke voorkeur heeft. Al met al een bijzondere manier om je foto's te doorzoeken. Met wat extra uitbreidingen kan ik mee voorstellen dat deze manier prettig kan werken. Het is in elk geval al leuk om eens te proberen.

Gratis te downloaden en zowel geschikt voor Windows als Mac OS X machines.

ImageSorter
ImageSorter; foto's gesorteerd op kleur


Bron: Fotografie Blogo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Stan
  Stan schreef op maandag 14 januari 2008 om 14:31  | reageer

  Leuk artikel over een interessante tool. Kan me wel voorstellen dat het lezen van RAW vrij complex kan zijn gezien de verschillende RAW-typen.

  Het selecteren van een map op hoofdniveau met verschillende submappen daaronder lijkt me wel vrij essentieel (en technisch niet zo moeilijk te realiseren).

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 14 januari 2008 om 14:50  | reageer

  @Stan; RAW lijkt me inderdaad een ingewikkelde toevoeging. Al kun je bijvoorbeeld onder Windows Vista gebruik maken van de codecs die de verschillende fabrikanten voor hun camera's uit brengen. Windows zelfs gebruikt deze codecs ook om RAW bestanden te kunnen vertonen.

 3. Alexander
  Profiel Alexander schreef op maandag 14 januari 2008 om 19:49  | reageer

  Echt een mooie tool, het lijkt wel op die posters die je wel eens in bushokjes ziet waar ze met allemaal kleine foto's 1 geheel maken. Echt prachtig vind ik dat.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 14 januari 2008 om 19:54  | reageer

  @Alexander; Als je dergelijk mozaiek afbeeldingen mooi vind moet je ook zeker even kijken over een eerder artikel op Photofacts over het maken van mozaiek afbeeldingen van en met je eigen foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord