Peter van Veen

Fullscreen Photo Viewer; No-nonsense je foto's laten zien

dinsdag 12 februari 2008, 19:10 door | 30.565x gelezen | 9 reacties

Hoe laat je snel en eenvoudig even aan anderen je foto's zien? Dat kan met een veelvoud aan programma's. Zo heb je natuurlijk ACDSee, Lightroom, Irfanview, de Windows Viewer en nog vele anderen. Maar inmiddels zijn veel van deze programma's niet meer zo slank als ze voorheen waren ˛f ze zijn eigenlijk helemaal niet voor dat doel geschikt.

Maar nu is er een programma beschikbaar wat maar ÚÚn ding doet: foto's laten zien. Fullscreen. Zonder verdere poespas. Dus geen fancy overgangen, effecten, bestandsnamen, paden, ratings, en weet ik wat al niet meer voor info dien in principe alleen maar afleidt van waar het om gaat: de foto!

Fullscreen Photo Viewer
Een viewer met beperkte mogelijkheden dus. Dat betekent dus een slank programma. De uiteindelijke exe file die ge´nstalleerd word is slechts 112 kilobyte groot. Daar kun je meer thuiskomen, al snap ik ook wel dat een paar Kb meer of minder tegenwoordig niet veel meer uitmaakt. Maar toch.

Gebruik
Deze viewer, die werkt onder Windows 2000, Windows XP en Windows Vista, kan zonder problemen overweg met de formaten bmp, gif, jpg, png en mbm (die laatste ken ik ook niet, maar dat schijnt te staan voor MyBitMap). Het gebruik is kinderlijk eenvoudig, vooral omdat er weinig mogelijkheden zijn. Nadat je de viewer hebt opgestart, verschijnt een dialoogvenster, waarin de je eerste foto moet aanwijzen die je wilt laten zien. De rest van de foto's uit die map worden vanzelf meegenomen.

Bestand openen; Fullscreen Photo Viewer


Rechtsonder in het scherm staan twee groene pijltjes, daarmee kun je vooruit en achteruit bladeren. Ook een klik op de rechtermuisknop geeft de opties op te bladeren en tevens om te stoppen. Een druk op de Escapeknop sluit het programma overigens ook geheel af.

Handige opties
Een handige optie is om het programma op te starten met direct een mapverwijzing erin. Dat is mogelijk door een snelkoppeling te maken met daarin het pad naar het programma Fullscreen Photo Viewer.exe plus het pad naar de map die je wilt laten zien. Door het toevoegen van de parameter /a geef je aan dat ook de onderliggende submappen meegenomen moeten worden.

Zo heb ik zelf een mapje gemaakt waarin ik mijn beste foto's plaats. De inhoud van deze map kan steeds wisselen. Wanneer ik aan bijvoorbeeld mijn gasten snel mijn beste werk wil laten zien, hoef ik niet door alle mappen en foto's heen te bladeren op zoek naar die Úne foto. Dat kan dan mooi door een snelkoppeling te maken zoals hierboven is beschreven.

Nog een handigheidje: deze photo viewer vereist geen additionele bestanden of registry mutaties en kan dus uitstekend meegeleverd worden met een foto CD of DVD. Maak daarbij gebruik van de snelkoppelingsmogelijkheid zoals hierboven beschreven en je hebt er geen omkijken meer naar!

Fullscreen Photo Viewer is gratis te downloaden op de website van 4 Neurons.

Fullscreen Photo Player in actie


Bron: pixelmania.nl

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

9 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 13 februari 2008 om 00:10

  Volgens mij is het nu ook goed te doen met de windows viewer toch? Als je daar dia show doet dan gaat het naar mijn idee ook erg goed.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 13 februari 2008 om 09:54

  @Robbie: ik wil deze viewer ook niet presenteren als de 'heilige graal', maar meer als een alternatief zonder opsmuk. Waarbij het handig kan zijn om het progje mee te branden op CD/DVD, of naar een standaard map, zoals ik hierboven schreef.

 3. Bart
  Profiel Bart schreef op woensdag 13 februari 2008 om 10:58

  Een groot nadeel van windows viewer vind ik dat hij plaatjes na draaien ook zo opslaat. Misschien is dit uit te zetten via een setting, die heb ik dan nog niet ontdekt.

 4. Joost
  Joost schreef op woensdag 13 februari 2008 om 14:40

  Ook dit ding schrijft helaas in de registry; echt bruikbaar voor op een USB stick en/of een CD/DVD is het daar mee niet. De beste oplossing die ik ooit voor deze toepassing vond is "ColorWolf" (kan zo snel even geen URL ophoesten maar google komt vast een heel eind).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.418 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord