Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Google introduceert WebP-formaat voor foto's

dinsdag 5 oktober 2010, 23:58 door | 5.463x gelezen | 7 reacties

Google heeft begin deze maand een nieuw bestandsformaat voor foto's ge´ntroduceerd; het WebP formaat. Het formaat lijkt veel op het populaire Jpeg formaat dat nu gangbaar is op internet. Zo worden foto's ook gecomprimeerd opgeslagen waarbij data verloren kan gaan. Bestaande Jpeg afbeeldingen kunnen zonder kwaliteitsverlies zo'n 39 procent compacter opgeslagen worden.

Google hoopt dat het nieuwe formaat het internet sneller zal maken. Tijdens het bezoeken van webpagina's is 65 procent van de data die verzonden wordt beeldmateriaal. Deze kunnen met het nieuwe formaat dus een stuk compacter opgeslagen en verzonden worden.

WebP compressie


Het is overigens maar afwachten of het nieuwe formaat een succes zal worden. Eerdere pogingen om een verbeterd formaat voor Jpeg te introduceren mislukten. Alle grote browsers zullen het formaat moeten ondersteunen voordat je serieus gebruik van WebP (spreek uit als 'Weppie') kunt maken.

Het is in elk geval zeer waarschijnlijk dat de volgende versie van Chrome het formaat zal ondersteunen, maar of andere browsers volgen is maar de vraag.

Je kunt nu al gratis conversietools downloaden om bestaande Jpeg bestanden om te zetten en zo ruimte te besparen op je computer. Ik zou het je echter niet aanraden dit te doen voordat het formaat ingeburgerd is. Vooralsnog ben ik nog niet heel erg enthousiast over het formaat, het lijkt bijvoorbeeld geen ondersteuning te bieden voor veel extra informatie die voor fotografen nuttig kunnen zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Ronald
  Ronald schreef op woensdag 6 oktober 2010 om 00:00  | reageer

  Beetje oud nieuws wat begin vorige week al op andere website's stond.

 2. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 6 oktober 2010 om 00:05  | reageer

  is inderdaad oud nieuws maar daarom is er nog wel een discussie mogelijk. Want ik heb het bekeken en ik ben er niet echt kapot van. Het lijkt allemaal wat doffer en toch een beetje onscherp. Er moet nog heel wat aan gebeuren wil dit jpg gaan vervangen. Wat wel goed is dat er gewoon minder geheugen kwijt bent en zeker het dataverkeer kunt drukken met deze beelden.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 6 oktober 2010 om 00:08  | reageer

  @Ronald; je kunt niet altijd de eerste zijn.. knipoog
  Oud nieuws hoeft niet minder interessant te zijn, zoals Onem ook aangeeft. Nu zijn er al een aantal mensen die gespeeld hebben met het formaat en hun indruk ervan kunnen geven.

  Ik heb inderdaad al meer gehoord over de doffere afbeeldingen. Persoonlijk zie ik liever dat het Jpeg XR formaat veelgebruikt wordt. Daar hebben we als fotografen meer voordeel bij, volgens mij.

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op woensdag 6 oktober 2010 om 01:44  | reageer

  Had er ook al iets over gelezen en dan niet meer aangedacht, als dat op mij zo'n effect al heeft dan denk ik niet dat er veel mensen om gaan malen, eerlijk gezegd valt jpeg ook wel nog mee hoor. Maar als er iemand een nieuw formaat kan introduceren dan is het wel Google al denk ik dat het net als google wave een fail gaat worden.
  Voor mij moet het niet, zeker nu data capaciteit minder en minder een probleem is hoeft er ook geen minder zware versie van jpeg te komen.
  @onem data wordt altijd goedkoper en goedkoper en met nieuwere aansluiting zoals usb 3.0 en fiberkabel gaat de grote van jpegs nooit een probleem vormen.


  R.I.P. WebP

 5. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op woensdag 6 oktober 2010 om 09:39  | reageer

  Ach, ik denk maar zo - er komt een tijd dat we beseffen dat we meer richting het 'oude analoge' moeten gaan en die pixels laten voor wat ze zijn. Ik zie de ideale digitale camera als een camera die in staat is om het ontvangen beeld te vertalen naar vectoren - oneindig schaalbaar, compact in opslag en bandbreedte.
  Sja, of dat tien jaar wordt of dertig... ik weet het niet knipoog

 6. Stefan Segers
  Stefan Segers schreef op woensdag 6 oktober 2010 om 23:07  | reageer

  Hoop dat er een plugin komt die alle beelden automatisch omzet op je website (wordpress). Op die manier kan je zonder problemen toch gebruik maken van zo'n optimalisatie

 7. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 7 oktober 2010 om 00:17  | reageer

  R.I.P. google met al hun taktieken om het complete web te gaan beheren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord