Nando Harmsen

Hoe duur is het abonnement van Lightroom en Photoshop werkelijk

woensdag 3 februari 2021, 20:02 door | 8.647x gelezen | 27 reacties

Een aantal jaren geleden introduceerde Adobe het abonnement systeem. In plaats van een eenmalige aanschaf moest je maandelijks betalen om Lightroom en Photoshop te gebruiken. Dat bracht veel klachten, wat te verwachten was. Maar hoe duur is het abonnement van Lightroom en Photoshop nu werkelijk?

Weer extra maandelijkse kosten. Dat zullen veel fotografen gedacht hebben nadat Adobe het software pakket als standalone verving door een abonnement. En dat is begrijpelijk, want het is maar al te eenvoudig om je geld van je rekening te zien verdwijnen. Het leven is immers duur.

Een abonnement is een slimme zet voor een bedrijf. Het zorgt voor een continu stroom van inkomsten door het jaar heen in plaats van een eenmalige aanschaf. Een paar honderd euro voor een stukje software, en daarna nooit meer is natuurlijk prima voor een consument, maar niet voor de fabrikant. Want eerlijk is eerlijk, veel mensen draaien vele jaren op 'verouderde' software.

Dat is begrijpelijk. Als het werkt, waarom zou je dan nieuwe software moeten kopen? Niet voor niets gebruiken nog veel fotografen Lightroom 5 of lightroom 6. Daar is ook niets mis mee. De consequentie is wel dat je niet alle nieuwste mogelijkheden ter beschikking hebt, maar dat is ook niet altijd nodig. Het kan wel een probleem worden als je een nieuwe computer nodig hebt. Kans is dat de oude versie plots niet meer werkt.

Nando Lightroom bewerking 03

Lightroom is zo'n beetje hèt programma voor fotobewerking. Zeker voor de professionele fotograaf. Maar ook hobbyisten weten er raad mee. Het is echter niet het enige.


Door voor een abonnement te kiezen zorgt de fabrikant ervoor dat de consument altijd de beschikking heeft voor een up-to-date versie. Het maakt niet uit of het slechts een kleine update is of een volledig nieuwe versie. Je hebt zo als consument altijd de beschikking over de nieuwste mogelijkheden. Dat zou toch iedereen blij moeten maken, zou je verwachten.

Er zit wel een adder onder het gras bij al die nieuwe versies. Deze zijn namelijk gemaakt voor de nieuwere, snellere computers. Heb je nog een wat ouder computer systeem, dan zou het kunnen zijn dat je Lightroom of Photoshop verschrikkelijk traag wordt. Of dat het helemaal niet meer werkt, maar dat is een worst-case scenario.

Een hobby mag toch geld kosten?Als je heel eerlijk bent, dan weet je dat hobby's geld kosten. Schilder je graag, dan moet je doeken kopen, verf en kwasten. Iemand die graag modellen bouwt heeft ook materialen nodig. Is je hobby autorijden, dan kost dat brandstof, of stroom als je elektrisch rijdt. Hou je van breien, dan heb je wol nodig.

Dit zijn de dingen die nog los staan van een eerste aanschaf zoals een schildersezel, een goede lamp om je bouwmodellen te verlichten, een auto, of breinaalden en een mand om je wol in te doen. Ook een fotograaf heeft spullen nodig om zijn hobby uit te oefenen. Een camera, objectief, en een tas.

Terugkomende kosten, zoals verf voor een schilder, daar willen veel hobby fotografen vervolgens niet meer aan geloven. Waarom zou fotografie alleen gerechtvaardigd zijn bij een eenmalige aanschaf, terwijl andere hobbyisten wel continu geld moeten uitgeven voor hun liefhebberij?

Het vreemde is, dat de fotograaf vaak wel verlangend uitkijkt naar de aanschaf van een nieuw objectief, of een nieuwere camera. Maar als het aankomt op software om de foto's te beheren of te bewerken, dan mag het plotseling niets kosten.

Nando RF70 200 review 17

Als deze fototas gevuld is, mag het in veel gevallen niets meer kosten. Tenzij er een nieuw objectief of een betere camera moet komen.

Wist je dat de hobby fotograaf vroeger een fotorolletje moest kopen? Daarop kon je maximaal 36 foto's maken en omgerekend kostte dat ongeveer vijf euro.

Het ontwikkelen en afdrukken kostte je vervolgens ook nog omgerekend tien tot twintig euro. Ontwikkelde je zelf de foto's, dan moest je chemicaliën en fotopapier kopen. Wat ook niet goedkoop was en terugkomende kosten betekende.

Wat kost het abonnement nu werkelijk?


Het is bekend dat een abonnement bij Adobe iets minder dan vijftien euro per maand kost. Daarvoor krijg je Lightroom en Photoshop, en kun je alles met je foto's doen wat je maar wilt. Je hebt als hobbyist de beschikking over professionele software die ongekende mogelijkheden biedt.

Nando creative cloud

Adobe Creative Cloud desktop app waar je het abonnement kunt beheren.

Ondanks dat we (ik generaliseer eventjes) minder dan vijftien euro te veel vinden, geven we wel zonder problemen tien euro (of meer) uit aan Netflix of Spotify.

Of wat denk je van een extra sportkanaal bij een aanbieder van televisiezenders? Anderen hebben een abonnement voor een krant, of een tijdschrift. Of we geven het zonder veel klagen uit aan een avondje uit eten, in het café, of de supermarkt voor een kratje bier.

Wanneer je zoveel geld uitgeeft aan dit soort dingen, hoe anders is een abonnement dan voor je software, waar je onbeperkt mee kunt werken? Het is in feite niet veel anders dan het zelf ontwikkelen van je foto's, zoals dat vroeger gebeurde in de doka en waar je al die chemicaliën voor moest kopen.

Niet alleen Adobe


Ik heb het in dit artikel alleen maar over Adobe. Dat komt omdat dit misschien het meest gebruikte stukje software voor de fotograaf is, en het bekendste voorbeeld van een abonnement. Maar er zijn natuurlijk ook meerdere fabrikanten die dit soort abonnementen voor software aanbieden. Capture One is daar een voorbeeld van.

Je zult waarschijnlijk zeggen dat Capture One ook als stand alone versie te verkrijgen is. En dan klopt, je kunt kiezen voor het een, of het ander. Dat biedt Adobe echter ook, alleen maken ze daar in feite veel te weinig reclame over. Dit alternatief is Adobe Photoshop Elements.

Nando elements

De website van Adobe Photoshop Elements

Een alternatief


Jawel, Adobe heeft een alternatief voor Lightroom en Photoshop. Dat is het programma Adobe Photoshop Elements.

Het heeft niet dezelfde mogelijkheden als Lightroom en Photoshop samen, maar het bundelt de belangrijkste mogelijkheden samen. Vind je een abonnement te duur - en dat kan ondanks alle argumenten die ik eerder gaf - dan is Elements misschien wel oplossing.

Adobe Photoshop Elements biedt veel mogelijkheden. André van Woerkom geeft de cursus op Photofacts Academy.


» Bekijk de cursus {hotoshop Elements

Maar Adobe Photoshop Elements is niet de enige software met een eenmalige aanschaf. Ik noemde Capture One al, en er zijn er nog meer.

Een hele bekende is ook Luminar, die voor een eenmalig klein bedrag de mogelijkheid biedt om je foto's te bewerken.

De cursus Luminar AI die ik op Photofacts Academy geef. Dit is een soort van alternatief voor Lightroom.


» Bekijk de cursus Luminar AI

Pas alleen op met de software met een eenmalige aanschaf. Het kan zijn dat je uiteindelijk toch verplicht wordt om een update te kopen, waardoor dat eenmalige toch niet helemaal een enkele uitgave zal blijken te zijn.

Conclusie


Als eerste moet ik zeggen dat het niet mijn bedoeling is om iemand te vertellen waar zijn geld aan uitgegeven moet worden. Dat is niet mijn taak, en dat mag het nooit zijn. Het kan ook niet en dat mag niet. Ik wil ook niet de manier hoe een fabrikant omgaat met het verdienmodel goed praten.

Ook ik zou liever besparen op dit soort dingen. Maar ik wil wel realistisch zijn, en daar gaat dit artikel ook over.

Wil je als hobbyist op een professionele manier je foto's beheren en bewerken, dan moet je accepteren dat dit geld kost. Die maandelijkse kosten lijkt misschien veel, maar we - ik generaliseer weer - geven het vaak zonder problemen uit aan andere abonnementen.

Het is onterecht dat er door sommigen steen en been geklaagd wordt om de kosten van een abonnement waarmee je de beschikking krijgt tot professionele software.

Wil je dat geld niet uitgeven, of heb je het simpelweg niet, kies dan voor de software die je eenmalig moet kopen. Accepteer dan ook dat je misschien niet langer alle nieuwste snufjes ter beschikking hebt.

Wat vind jij van een abonnement voor software?

Laat een reactie achter met je mening onder dit bericht, en vertel waarom jij juist wel of niet voor een abonnement zou kiezen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

27 reacties

 1. Jan-Karel Kok
  Jan-Karel Kok schreef op woensdag 3 februari 2021 om 23:24

  Wat mij verbaast, is dat er geen antwoord op de vraag in de titel komt.

  Zelf heb ik onlangs het abonnement opgezegd en werk ik verder met Affinity. Blacktable zou ook een alternatief kunnen zijn, maar is 'te anders'. De meeste foto's bewerkte en bewerk ik met NIK Silver Efex Pro2.

 2. Amanda
  Amanda schreef op woensdag 3 februari 2021 om 23:41

  Affinity! Eenmalige aanschaf, met (uit mijn hoofd) drie (!) licenties.

 3. Wim
  Wim schreef op donderdag 4 februari 2021 om 09:33

  Dat je als professional kiest voor betaalde software met ondersteuning van de leverancier, kan ik helemaal begrijpen.
  Als hobby fotograaf zijn mijn uitgaven geen investeringen die geld gaan opleveren. Ik denk daarom twee keer na hoe ik mijn geld uitgeef.
  Er zijn voor de hobbyist voldoende open-source alternatieven die mij in staat stellen op een professionele manier mijn foto's te beheren en te bewerken.
  Ja, je moet wat tijd investeren in het leren kennen van de software, maar het is een hobby, dat mag wat tijd kosten vrolijk

 4. Jasper
  Jasper schreef op donderdag 4 februari 2021 om 10:44

  Waar is dat vergelijkbaar mee?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord