Elja Trum

Instant Jpeg from RAW; snel je RAW bestanden omzetten

woensdag 8 oktober 2008, 23:29 door | 22.726x gelezen | 10 reacties

Op het weblog van Scott Kelby kwam ik een artikel tegen over een Instant Jpeg from RAW utility. Dit handige stukje software zet razendsnel een hele map met RAW bestanden om in het standaard Jpeg formaat. Dit is mogelijk doordat het RAW bestand niet wordt omgezet, maar de ingesloten Jpeg afbeelding eruit gekopieerd wordt.

Fabrikanten van camera's sluiten een kleinere Jpeg versie van de gemaakte foto vaak in bij RAW bestanden om het vertonen van de afbeelding op het display te versnellen. De software van Rawworkflow.com haalt deze afbeelding uit het RAW bestand. Behalve het kopieren van de volledige ingesloten Jpeg kan het programma ook gelijk de Jpeg verkleinen.

Overigens is de volledige Jpeg die ingesloten is natuurlijk niet van het maximale formaat. Het is echter voor een preview of voor gebruik op het web meer dan voldoende. Een mooi alternatief voor het schieten in RAW + Jpeg. Wel snel een bruikbaar resultaat, niet de extra ruimte op je geheugenkaart.

Dit handige programmaatje is gratis beschikbaar voor zowel Windows als Mac OS X computers.
Onderstaande video toont de werking van de software:101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 00:17

  Dat is wel handig ja! Dat had ik dus eigenlijk nodig vorige keer, maar via bridge en photoshop kan het ook wel. Al gaat dit vele malen sneller!!!

 2. Pim
  Pim schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 00:20

  Dit is inderdaad een erg handig tooltje! Kende het nog niet en ga het zeker gebruiken.

  Thanks!

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 09:28

  Via Bridge is het ook mogelijk maar neemt vermoedelijk veel meer tijd in beslag. Mihov resizer is overigens ook een handig stukje software.

 4. Stef Sterkenburg
  Profiel  Stef Sterkenburg schreef op donderdag 9 oktober 2008 om 23:17

  Daar voor maak ik dus geen RAW foto's knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord