Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Thomas Dral

iRelease; model release form op iOS

maandag 19 september 2011, 20:43 door | 8.672x gelezen | 7 reacties

Ben je je papieren administratie ook zat, alle model release forms bewaren in je archief, voor het geval dat je het ooit nog eens nodig hebt, of voor je cliŽnten en of stocksite's. Nu is er de oplossing om van al deze papieren af te komen. Je kunt vanaf nu gebruik maken van de app iRelease om al deze formulieren digitaal te bewaren en ook altijd bij je te hebben waar je ook bent.

Via twitter werd ik onlangs gevold door @iReleaseapp, nieuwsgierig als ik ben, toch maar even verder gekeken op Twitter in de bio. Het is het account van een bedrijf uit AustraliŽ. Zij hebben een iPhone app gemaakt om je Model Release Form's mee aan te maken en te beheren. Je kunt de app voor de iPhone vinden in de App Store voor 7,99 euro. Vanuit de app kun je een gratis account aanmaken bij iRelease en kun je ook op de website inloggen om bij je gegevens te kunnen.

Een Model Release Form op de iPhone maken?


Nu is het scherm van de iPhone niet zo heel erg groot zul je zeggen, daar heb je gelijk in. Maar het is wel te doen om een Model Release Form te maken op je iPhone. Gelukkig hebben ze als antwoord op mijn vraag naar hun toe al laten weten dat de huidige iPhone app ook werkt op de iPad, als je dan de app uitvergroot is het al een stuk bruikbaarder.

Ook hebben ze me al laten weten dat ze bezig zijn met het maken van een app speciaal voor de iPad. Deze app staat op de planning om nog dit jaar vrij te geven in de App store. Als later dit jaar de iPad app uit komt zal ik zeker een uitgebreide review schrijven van deze app als verdieping op dit artikel.

Gemak


Aan het werk op locatie of in je eigen studio? Dan wil je toch ook geen papieren meer rond hebben slingeren met de gegevens van je model er op. Je moet het allemaal bewaren en soms is het onleesbaar en moet je het handschrift zien te ontcijferen.

Dit kan veel makkelijker als je toch je iPhone en of iPad in de buurt hebt. Je verwerkt gewoon de gegevens digitaal, en je bent meteen van alle papieren Model Release Forms af. Heb je je iPhone of iPad niet bij je maar heb je wel ergens een computer in de buurt dan kun je via de web interface ook bij je gegevens; waar je ook bent.

Model Release Form in 3 simpele stappen stappen


Het maken van een Model Release Form is met iRelease in 3 stappen gedaan:

Stap 1: Gegevens van het Model
Stap 2: Digitale Handtekening op het scherm
Stap 3: Foto van het model

iRelease zal nu automatisch een Model Release Form maken voor je en deze ook direct online opslaan. Je kunt zelfs vanuit de app een mail sturen met het Model Release Form als je deze bijvoorbeeld naar je opdrachtgever moet sturen of als je een kopie wilt sturen naar je model.

iReleaseApp screenshots

Veilig


Er is door de makers van de app ook goed nagedacht, er is een automatische synchronisatie tussen de applicatie en de webserver van iRelease. Je Model Release Forms worden dus automatisch opgeslagen online, dus als je verongeluk een formilier weggooit op je iPhone of iPad geen zorgen er is nog een kopie die online staat.

Over back-up hoef je jezelf ook geen zorgen te maken. En je hebt het voordeel dat je niet meer in je ladekast moet gaan zoeken naar het juiste formulier als je het een keer nodig hebt voor iets. Je kunt het zo terug halen.

Vormgeving


Als fotograaf wil je natuurlijk ook graag je eigen vormgeving en logo's op je Model Release Form hebben dat kan. Er staan op de website van iRelease een aantal voorbeelden die je zou kunnen gebruiken maar je kunt ook je eigen lay-out maken.

Bruikbaar?


Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jullie denken over deze ontwikkeling en of jullie het ook zouden gaan gebruiken om van de papieren Model Release Forms af te komen. Of worden de Model Release Forms helemaal niet zo vaak gebruikt als je zou verwachten?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Thomas Dral

Over de auteur

Thomas is oprichter van Dral Dynamic Design, en is in de afgelopen jaren veel meer met fotografie gaan doen. Naast fotografie is Thomas op zoek naar een nieuwe baan. Thomas kun je ook vinden op Twitter. Daarnaast is Thomas Community Manger & Penningmeester bij de Urban Photo Collective.

7 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 19 september 2011 om 21:51  | reageer

  Hoe verhoudt deze app zich tot easyrelease?

 2. klutie
  Profiel  klutie schreef op woensdag 21 september 2011 om 09:38  | reageer

  Lijkt me wel handig.
  Is dit alleen beschikbaar voor de Apple-producten? Of is er iets dergelijks ook voor de Android?
  Vraag me wel af in hoeverre er rekening wordt gehouden met privacy en datamining ....

 3. kees
  kees schreef op donderdag 22 september 2011 om 00:57  | reageer

  wat is een model release ?

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 22 september 2011 om 01:15  | reageer

  Een model release is een overeenkomst tussen fotograaf en model waarin wordt afgesproken wat er met beelden gedaan mag worden. Hiermee kun je -onder andere- aanspraken op portretrecht achteraf voorkomen. Veel stockbureau's en bladen vereisen dat je model releases kunt overleggen van alle mensen op je foto's

 5. Deek
  Profiel  Deek schreef op vrijdag 23 september 2011 om 08:56  | reageer

  Ziet er goed uit de applicatie, hoe zit dit verder met de rechtsgeldigheid? Daarbij is mijn ervaring dat een fysieke handtekening op een geprint stuk meer van (emotionele) waarde is voor zowel opdrachtgever als model.

 6. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op dinsdag 27 september 2011 om 19:48  | reageer

  @Reinoud De app easyrelease ken ik persoonlijk niet, dus hoe het zich verhoud tot elkaar durf ik niet te zeggen maar dat is misschien wel stof voor een nieuw artikel om de beide applicaties tegenover elkaar te zetten.

  @klutie er is op dit moment alleen een versie voor de Apple maar als je ze een bericht stuurt of er ook nog een android versie komt zul je daar zeker antwoord op krijgen. Privacy zal ongetwijfeld over na gedacht zijn alles is persoonlijk en op het net niet voor iedereen toegankelijk. Datamining durf ik geen antwoord op te geven.

  @deek hoe het zit met de rechtsgeldigheid is denk ik geen probleem een digitale ondertekening is net zo rechtsgeldig als een papieren versie. Uit eigen ervaring weet ik dat als je in NYC iets betaald met je PIN of CreditCard je een handtekening moet zetten op een schermpje, dus rechtsgeldig. En in Nederland als je een pakje krijgt van PostNL (voormalige TNT) moet je ook op een apparaat je handtekening zetten! Dus dat zal geen probleem zijn.

  En natuurlijk kun je ook je MRF gewoon printen en aan het model geven, als je weer op kantoor / in de studio terug bent. Het is puur een applicatie om bij je te hebben als je de papieren versie niet handig vind in het veld.

 7. klutie
  Profiel  klutie schreef op vrijdag 30 september 2011 om 08:35  | reageer

  @Thomas,
  Bedankt voor je reactie, heb momenteel easyrelease, maar daar is momenteel nog geen nederlandse versie van.
  @Reinoud. Hoe doe jij dat? Gebruik jij gewoon de engelse versie of heb je daar een andere oplossing voor?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord