Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

Keyword exporter Lightroom plug-in - het verhaal erachter

zaterdag 23 maart 2019, 22:11 door | 3.620x gelezen | 0 reacties

In de serie van "Het verhaal achter een plug-in" behandel ik deze keer de Keyword Exporter plug-in, een volledig nieuwe plug-in.

De essentie


Als fotograaf wil ik foto's dynamische kunnen exporteren  naar verschillende directory's / mappen afhankelijk van de foto. Bijvoorbeeld alle medewerkers in mappen / directory's per regio of per medewerker of ... Alle productfoto's in mapjes per product of per leverancier of ...

Lightroom kan alleen maar exporteren naar één vaste directory en niet naar verschillende directory's afhankelijk van een foto. Voor sommige fotografen is dit belemmerend, omdat zij achteraf extra handmatige stappen moeten doen, wat tijdrovend en ook nog eens foutgevoelig is.

YouTube demo


Nieuwsgierig? Bekijk dan onderstaande Youtube demo:


Ontstaan


Deze plug-in is ontstaan uit een maatwerkopdracht van een professionele fotograaf. Daarover later meer. Hij wilde tijdens het exporteren de foto's automatisch kunnen opslaan in verschillende mappen, afhankelijk van de foto.

De plug-in gebruikt hiervoor de trefwoorden / keywords. Daarbij kun je aangeven welke trefwoorden juist wel (white list) of juist niet (black list) gebruikt moeten worden.

De productbeschrijving geeft alle mogelijkheden weer.

Voorbeelden


  1. Voor een webshop moeten alle productfoto's geëxporteerd worden in directory's per product, productgroep of per leverancier;

  2. Een fotograaf krijgt de opdracht om alle personeelsleden te fotograferen. Daarbij geldt de eis dat bij de oplevering alle foto's per medewerker in een eigen folder / directory moeten worden aangeleverd. Of alle medewerkers per regio.


Vele opties


Meestal is het niet wenselijk dat voor ieder trefwoord een directory wordt gemaakt tijdens het exporteren. Daarop is de plug-in voorbereid. De gebruiker kan zelf opgeven welke trefwoorden juist wel of juist niet gebruikt mogen worden. Ook kunnen vaste directory's altijd gemaakt en gebruikt worden los van de trefwoorden.

KeywordExporterOptions

White list


Met een “white list” kun je aangeven welke trefwoorden resulteren in een directory. De rest wordt genegeerd.

Black list


Omgekeerd, met een black list kun je aangeven voor welke trefwoorden geen directory moet worden aangemaakt. Voor alle andere trefwoorden gebeurt dat dan wel.

Maatwerkopdrachten


Soms krijg ik vragen voor het maken van een Lightroom plug-in. Als de plug-in voor andere gebruikers ook interessant kan zijn, dan bied ik de opdrachtgever de mogelijkheid aan om de plug-in voor hem te maken, waarbij ik een gedeelte van de ontwikkelkosten voor mijn rekening neem, met het recht om hem vervolgens zelf te mogen verkopen.

Een win-win voor beide partijen. In sommige gevallen is dit onwenselijk vanwege concurrentievoordeel.

Proefversie & verkoop


De (proefversie van de) plug-in kun je vinden op de Photographers-Toolbox.com website. De proefversie kan maximaal vijf foto's per keer verwerken.

Feedback


Ervaar jij ook de belemmering van het niet dynamisch kunnen exporteren naar directory's afhankelijk van de foto, beschrijf dan jouw situatie hieronder. Ik ben heel benieuwd.

Achtergrond informatie


Meer informatie kun je vinden via onderstaande links:

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord