Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Piet van den Eynde

Lightroom 6.2 aangekondigd; wat is er nieuw?

maandag 5 oktober 2015, 15:57 door | 8.867x gelezen | 10 reacties

Adobe heeft zonet op de AdobeMAX conferentie heel wat Lightroom-gerelateerd nieuws aangekondigd. Zo is Lightroom 6.2 uitgebracht, zijn de mobiele versies van Lightroom vernieuwd en is ook Lightroom Web aangepakt.

Voor je enthousiast aan het updaten slaat, wil je misschien toch eerst even de volgende paragrafen er op nalezen. Er komen immers niet alleen dingen bij, maar er zijn ook nogal wat features gesneuveld met de bedoeling het pakket gebruiksvriendelijker te maken.

Lokaal Nevel verwijderen


De nieuwe update brengt, naast de gebruikelijke ondersteuning voor nieuwe camera's (DxO One, Leica S, Olympus E-M10 Mark II, Sony A7SMII) en een lading nieuwe leesprofielen, ook twee nieuwe features.

Ten eerste is er nu de mogelijkheid om Dehaze (Nevel verwijderen) lokaal toe te passen in het Verloopfilter, het Aanpassingspenseel en het Radiale Filter. Zonder meer een mooie nieuwigheid die wel enkel toegankelijk is voor wie Lightroom als een abonnement heeft.

Heb je de kooplicentie, dan leer je hier hoe je alvast de globale Nevel verwijderen functie kan gebruiken via een gratis setje presets dat ik gemaakt heb.

Houd er rekening mee dat je Lightroom nu eerst moet verwijderen met de uninstaller voordat je de nieuwe versie installeert (ook op Mac)! Dat verwijderen heeft overigens geen invloed op je Lightroom catalogus zelf!

Het nieuwe importdialoogvenster


Uit ervaring weet ik dat nogal wat beginnende Lightroom gebruikers struikelen over de importprocedure. Ik spendeer dan ook heel wat tijd in mijn boeken en video's om het importeren goed uit te leggen. In de nieuwe 'Lightroom in 90 minuten' video-reeks, die later deze week live gaat op Photofacts Academy, besteed ik daar ook veel aandacht aan.

Logisch dus dat Adobe het importeren zo eenvoudig mogelijk wil houden en daarom hebben ze het importdialoogvenster vereenvoudigd. Hieronder vind je een video over hoe het nu werkt.


Zoals ik in de video al aangaf, zijn echter nogal wat gevorderde features gesneuveld:

 • de optie Verplaatsen (Move) is niet langer beschikbaar;
 • de optie om je geheugenkaart veilig te verwijderen na het importeren is verdwenen;
 • de voorvertoning (in italics en met een plustekentje voor de nieuwe mappen) die je een preview gaf van waar de foto's gingen ge´mporteerd worden, is verdwenen, wat betekent dat je meer kans hebt dat je op een foute manier importeert;
 • vroeger kon je de optie om te checken op duplicaten tijdens het importeren uitzetten, zodat je desgewenst doelbewust toch duplicaten van foto's kon importeren. Dat kan nu niet langer. Op zich geen slechte zaak voor beginners, maar wel voor gevorderde gebruikers die dit soms nodig hadden;
 • er is nog wel een raster en een loepweergave, maar je kan niet meer zoomen;
 • de te importeren foto's krijgen een donkere waas over zich, precies het tegengestelde van vroeger (waar de niet-ge´mporteerde foto's donker weergegeven werden);
 • de bestandsnaam van de te importeren foto's is niet zomaar zichtbaar: je moet met de muis over de foto hangen om hem te zien te krijgen;
 • de mogelijkheid om te importeren foto's te groeperen volgens doelmappen (bv. op datum) is eveneens verdwenen;
 • je kan nog wel de naam van een foto veranderen, maar je hebt geen voorvertoning meer van hoe het er uit zal zien.


Zoals je ziet best wel een indrukwekkende lijst aan zaken die verdwenen zijn.

Indien je (een van) deze features vaak gebruikt, zal je misschien even de kat uit de boom willen kijken voordat je over gaat op de nieuwste versie van Lightroom.

Zelf heb ik bovendien op mijn Mac wat stabiliteitsproblemen ondervonden met de nieuwe versie. Die verbeterden weliswaar toen ik het nieuwe 'Add Photos' scherm uitzette in de Lightroom voorkeuren.

Meestal ben ik de eerste om Lightroom updates enthousiast te omarmen, maar zoals je merkt, ben ik in dit geval toch wel wat meer gereserveerd en zou ik je enkel aanraden om up te graden indien je echt de nieuwe features of camera-ondersteuning nodig hebt.

Indien je toch de upgrade doet, en je zou problemen ondervinden (of terug willen naar het oude importdialoogvenster), dan kan je op de site van Prodesigntools.com de vorige versie (6.1.1) terug downloaden (Mac link / Windows link). Ook hier geldt dat je dan eerst de laatste versie moet deinstalleren met de uninstaller.

Lightroom mobile is nu gratis!


Zowel de iOS als de Android versie van Lightroom mobile kregen ook een update, maar het belangrijkste nieuws is waarschijnlijk dat beide Apps nu gratis zijn en je niet langer een CC abonnement nodig hebt om ze te gebruiken. Je kan Lightroom mobile dus nu gewoon gebruiken om je foto's op je mobieltje te bewerken en te delen op Social Media.

Echter, als je je bewerkingen en je foto's ook wil synchroniseren met Lightroom op je desktop of laptop, heb je nog steeds de Creative Cloud versie van Lightroom nodig.

Nieuwe features in Lightroom mobile 2.0 voor iOS


Er zit nu een camera ingebouwd in Lightroom mobile. Dat is natuurlijk logisch gezien de nieuwe politiek waarbij de App gratis en onbeperkt gebruikt kan worden (zolang je niet wil synchroniseren met Lightroom op de Desktop).

Andere vernieuwingen:
 • Dehaze (Nevel verwijderen) is beschikbaar op iOS.
 • Samenwerking tussen Lightroom mobile en het nieuwe Photoshop Fix.
 • Volledige controle over je kleuren en je zwart-wit foto's: zowel het HSL paneel als het BW paneel zijn nu ook ingebouwd in Lightroom mobile voor iOS.
 • Integratie tussen Lightroom mobile en het nieuwe Premiere Clip: een storytelling-App.
 • Vernieuwd Collections-overzicht.


Nieuwe features in Lightroom mobile 1.3 (Android)


Lightroom mobile voor Android loopt wat achter op iOS. De meeste nieuwigheden hier zaten dan ook al in een vorige versie van Lightroom mobile.

 • Volledige controle over je kleuren en je zwart-wit foto's: zowel het HSL paneel als het BW paneel zijn nu ook ingebouwd in Lightroom mobile voor Android.
 • Kleurtintcurve.
 • Vignetten.
 • Uitsnede-gereedschap
 • Vernieuwd Collections-overzicht
 • Ondersteuning voor TIFF bestanden


Lightroom Web


Het mag je misschien ontgaan zijn, maar behalve Lightroom mobile is er nog een andere mogelijkheid om mobiel met Lightroom te werken: Lightroom Web of afgekort LrW.

LrW was tot voor kort vooral een tool om anderen je gesynchroniseerde verzamelingen te tonen zonder dat die daar Lightroom mobile voor nodig hadden. Maar met de nieuwe features kan je nu ook je foto's bewerken in een browser. Als je dit wil proberen, raad ik je Google Chrome aan: Safari was namelijk niet van de snelste.

Persoonlijk verkies ik nog altijd om mijn Catalogus op een externe SSD te zetten en met Lightroom op mijn desktop of laptop te werken. LrW laat je vanaf nu dus ook toe om via een browser je foto's te bewerken (op voorwaarde dat je ze eerste gesynchroniseerd hebt met de Lightroom Cloud).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Piet van den Eynde

Over de auteur

De Belgische fotograaf Piet Van den Eynde is Adobe Certified Expert voor Lightroom en auteur van vier Lightroom-boeken, waaronder het populaire Lightroom 5 Ontmaskerd. Piet is ook mede-oprichter van en docent bij Photofacts Academy.

10 reacties

 1. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op dinsdag 6 oktober 2015 om 12:35  | reageer

  Dat wordt dus niet meer installeren voor mij. Heb het wel een beetje gehad met Adobe en zijn (bijna) jaarlijkse (kostbare) nieuwe versies. Elements en Lightroom kopen kost iets van € 200,00 en dat is voor mij (geen beroepsfotograaf) best veel geld en die zogenaamde verbeteringen/uitbreidingen zijn in mijn optiek lang niet altijd zo spectaculair.
  Ik ga daarom eens kijken naar de mogelijkheden van het programma Affinity, schijnt (als ik de gebruiks-ervaringen van beroeps fotografen mag geloven) net zo veel te kunnen als Lightroom en Photoshop (Elements) maar kost slechts €50. Een schijntje dus in vergelijking met de Adobe producten. Enige nadeel: is er alleen voor Mac-gebruikers.
  En daarbij: de meeste 'effe snel' bewerkingen doe ik met Faststone Image Viewer en dat is voor privé gebruik gratis. en prima toegankelijk.
  Dus voorlopig voor mij Adobe exit...

 2. Piet
  Piet schreef op dinsdag 6 oktober 2015 om 12:56  | reageer

  Voor alle duidelijkheid: dit is een GRATIS update. Het is bij Adobe altijd zo dat de zogenaamde 'dot releases' gratis zijn. Het is alleen zo dat deze update geen toonbeeld van stabiliteit is en je daarom volgens mij best even wacht tot 6.2.1 (die ook gratis zal zijn) aangekondigd zal worden... En... Affinity Photo is veel dingen, maar het is GEEN Lightroom alternatief. Hoogstens een Photoshop alternatief.

 3. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op dinsdag 6 oktober 2015 om 13:11  | reageer

  @Piet, bedankt voor je aanvulling. Dat deze update gratis was had ik wel meegekregen. Maar versie 7 die ongetwijfeld komen gaat (2016?) zal toch weer gekocht moeten worden. Voor Elements zal versie 13 of 14 (ben de tel kwijgeraakt) ook opnieuw moeten worden aangeschaft. Dat was de crux van mijn reactie. En dat een (gratis) update niet stabiel is mag toch gewoon niet voorkomen. Te snel in de markt gezet en kennelijk niet goed getest.

 4. Ldoetje
  Ldoetje schreef op dinsdag 6 oktober 2015 om 14:09  | reageer

  Foei Adobe!
  Dit maakt de overstap naar Capture One steeds makkelijker.
  Enige reden om Lightroom nog te blijven gebruiken, is vanwege de presets

 5. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 6 oktober 2015 om 14:37  | reageer

  Een Duitse fotograaf typeerde het oude importscherm van Lightroom ooit heel treffend: "Es ist nicht schwierig, nur erklärungsbedürftig!" knipoog
  vrije vertaling: "Het is niet moeilijk, maar het heeft wel uitleg nodig!"

  Als ik dit zo lees, ga ik deze update voorlopig nog maar niet installeren. Om mijn belangrijkste kritiek maar eens op te sommen (in dezelfde volgorde):

  * Geheugenkaart verwijderen na het importeren moet ik nu dus handmatig gaan doen en is daarmee een extra (onnodige) stap. Het zal bij mij ongetwijfeld tot frustratie leiden, want ik zal dat best nog wel eens vergeten.
  * Het ontbreken van een duidelijke voorvertoning (en wellicht dan ook in een opvallende kleur?) van de nieuwe mappen vind ik de grootste misser. Dit vind ik één van de nuttigste onderdelen van het oude importscherm. Hopelijk komt dit weer snel terug (in versie 6.3?);
  * De standaardcheck op duplicaten vind ik op zich zinvol. Maar de optie om deze bewust uit te schakelen is voor mij geen halszaak, er zijn volgens mij wel omwegen hiervoor te bedenken voor het incidentele geval;
  * De omgekeerde weergave van te importeren foto's kan ik op zich begrijpen. Immers, als je al selectief gaat importeren, wil de donkere voorvertoning wel eens lastig zijn bij het maken van je selectie. Het is nu even lastig, maar het zal denk ik wel wennen.
  * Het is mij echt een raadsel waarom de bestandsnaam van de te importeren foto's niet zomaar zichtbaar is: Ook dit werkt vergissingen tijdens import in de hand en je raakt m.i. sneller het overzicht kwijt;
  * De voorvertoning van bestandsnamen na automatisch hernoemen, vind ik een grote misser. Ook dit is niet bevorderlijk voor het overzicht.

  Al met al vind ik de voordelen van 6.2 nog niet opwegen tegen de nadelen, ik moet dus wel even opletten dat ik mijn Photoshop CC onderdelen niet automatisch laat bijwerken.

 6. Krunkelsven
  Krunkelsven schreef op dinsdag 6 oktober 2015 om 22:57  | reageer

  Dit wordt dus dus de nieuwe Adobe-geldklopperij trend. Gates gaf het voorbeeld, Apple is gevolgd en nu kan ik niet meer opstarten in Windows of Mac, of ze hebben weer een nieuwe versie te koop. Het maandelijks verhuren van een programma is duidelijk de nieuwe stap in de afzetterij.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 7 oktober 2015 om 09:12  | reageer

  @Krunkelsven; persoonlijk vind ik de Adobe Creative Cloud best betaalbaar voor wat je aan waarde krijgt. Zeker het fotografenpakket waarbij je voor 10 euro (ex btw) altijd de laatste versie van Photoshop en Lightroom hebt. Beter dan vroeger toen je telkens weer honderden euro's moest neerleggen voor de nieuwste versies.

  Overigens betaal je bij Apple niet per maand voor het besturingssysteem. Mac OS X zit bij je aankoop en updates zijn daar ook gratis. Windows 10 heb ik overigens ook al gratis kunnen installeren. Mij hoor je nog niet klagen...

 8. Adri
  Adri schreef op woensdag 7 oktober 2015 om 14:46  | reageer

  Lightroom mobile is nu gratis!
  Ik heb deze gisteren geïnstalleerd maar ik krijg te zien dat het 30 dagen probeerversie is.
  Die loopt nu over 28 dagen af. Kan ik hem daarna dan wel gebruiken?

 9. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 8 oktober 2015 om 14:49  | reageer

  Adobe heeft aangegeven snel met een nieuwe update te komen om de stabiliteitsproblemen te verhelpen. Tegelijkertijd geven ze daarin aan dat het importscherm wel een blijvertje is...

  Zie ook http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/

 10. Willem J. Steen
  Willem J. Steen schreef op zaterdag 10 oktober 2015 om 15:11  | reageer

  Ik zou proberen vriendelijk te blijven.
  Maar dit is de slechtste update van LR ooit, programma loopt om de haverklap vast, bij importeren bij herbenoemen bij exporteren enz.
  hoop dat ze snel met een verbeterde update komen, niet Adobe waardig.
  voor mede gebruikers wachten met upgrade!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord