Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightroom Classic CC aangekondigd

woensdag 18 oktober 2017, 15:30 door | 5.534x gelezen | 8 reacties

Zojuist heeft Adobe een nieuwe versie van Lightroom aangekondigd. En het is er niet duidelijker op geworden. Vanaf nu heet Lightroom CC namelijke Lightroom Classic CC. Wat nu Lightroom CC heet is een nieuwe cloud-based versie van Lightroom.

In onderstaande video geeft Adobe Certified Photoshop Lightroom Expert Piet Van de Eynde kort aan wat er nieuw is:


Bekijk de volledige cursus over wat er nieuw is in Lightroom Classic CC op Photofacts Academy. Ben je (nog) geen lid? Je kunt gratis twee weken lang al onze cursussen bekijken met een proeflidmaatschap.

» Gratis proeflidmaatschap starten

Vernieuwingen


Persoonlijk ben ik niet enthousiast over de vernieuwingen. Natuurlijk wel over de verbeteringen in snelheid die in Classic CC te vinden zijn, maar niet over de nieuwe naam en ook niet over het nieuwe programma Lightroom CC 1.0.

Lightroom CC 1.0 lijkt behoorlijk prijzig te zijn. Ik zou met mijn bibliotheek zo tientallen euro's per maand kwijt zijn. Voorlopig stap ik dan ook zeker niet over. En er is dus ook slecht nieuws voor Lightroom 6 gebruikers...

Wat vind jij van de vernieuwingen?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. CC
  CC schreef op woensdag 18 oktober 2017 om 16:51  | reageer

  Lightroom is een irritant programma met die catalog en alle eisen die dat aan je manier van werken stelt. Bridge en Camera RAW werken veel eenvoudiger en je kunt er hetzelfde mee. De integratie met Photoshop is bovendien veel beter. Er zit nog steeds geen “Lightroom als een filter” in Photoshop en dat zal er ook nooit komen.

 2. Christiaan
  Christiaan schreef op donderdag 19 oktober 2017 om 11:58  | reageer

  Ik vind Lightroom een fijn programma om mee te werken (zolang je maar 1:1 previews maakt, anders is het te traag). Maar nu dit het einde van de standalone Lightroom inluidt denk ik dat ik me ga verdiepen in Capture One. De Express versie is gratis voor Sony gebruikers en de Pro versie voor Sony gebruikers is ook zeer betaalbaar met zo'n € 50,-.

  Zolang ik nog niet een niet-ondersteunde camera heb kan ik Lightroom 6 blijven gebruiken.

 3. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op vrijdag 20 oktober 2017 om 19:59  | reageer

  Adobe... van die vergiet genaamd PDF Reader!
  Adobe... van dat datalek waardoor heel veel klantgegevens op straat kwamen en nog steeds liggen!
  Adobe... dat nu ook de kopers van een Lightroom standalone versie in de kou laat staan. Ja bij Adobe is de klant allang geen koning meer!
  Lightroom... 't is waar, het programma is populair (nog wel!) ook al is de steeds opnieuw gehoorde klacht dat het programma retetraag is.
  Toen Adobe met dat nieuwe het-grote-geld-verdien-abbo-model in de markt kwam was ik, vrijetijdsfotograaf, klaar met Adobe, Lightroom en Photoshop Elements. Van mijn overstap naar Affinity Photo (Serif) heb ik tot op de dag van vandaag geen seconde spijt.

 4. CC
  CC schreef op vrijdag 20 oktober 2017 om 21:01  | reageer

  Affinity heeft van alle Photoshop-klonen de meeste testtijd gehad. Maar het is net als al die anderen een inferieur produkt. Helaas heeft Adobe met Photoshop nog steeds de kip met de gouden eieren in handen.

 5. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op zaterdag 21 oktober 2017 om 19:54  | reageer

  CC baseert zijn oordeel over Affinity Photo als zijnde een inferieur product op testtijd en, naar ik vermoed, niet op eigen waarneming. Uit eigen ervaring ben ik een andere mening toegedaan!
  Lees ook: https://blog.computercreatief.nl/lightroom-kopen-of-huren/

 6. Flip
  Flip schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 10:39  | reageer

  Wat is er mis met Acdsee pro

 7. Hans van Sterkenburg
  Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 13:33  | reageer

  LS,

  Verwarrend inderdaad. Lightroom cc heeft een logo met afgeronde hoeken, zoals hier afgebeeld. Lightroom classic echter, heeft een logo met haakse hoeken.

  Daarbij: Classic kan ik niet openen [Mac], CC wel. Dat schijnt aan mijn computer te liggen.

  Van CC heb ik zojuist de updates gekregen naar CC2018.

  Aangezien CameraRaw en Lightroom -uitgezonderd de lay-out- hetzelfde zijn begrijp ik ook het nut niet.

  Groet,
  Hans.

 8. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 18:51  | reageer

  Ik heb sinds eind vorige week de nieuwste versies van PS en LR op mijn pc. Lr CC is o.a. voor mobiele toestellen zoals de tablet. Lr classic is meer voor pc-gebruik. Ik ben ook niet zo happig op Lr want ik kan er mijn weg niet goed in vinden. Ik werk al veel langer met camera raw en PS. Daar kan ik blindelings mee werken. Het enige wat me wel aan LR bevalt, is de bibliotheek module. Daarin vind ik mijn foto's sneller terug.
  Afkraken doe ik niet aan mee omdat dat geen zin heeft. Het is bovendien de weg van de minste weerstand. Als er maar voldoende vraag is van de gebruikers, dan passen ze PS en LR wel aan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord