Elja Trum

Lightroom 5 beta nu beschikbaar

maandag 15 april 2013, 23:12 door | 9.247x gelezen | 25 reacties

Adobe heeft zojuist de publieke beta van Lightroom 5 beschikbaar gesteld. De beta is gratis te downloaden en blijft te gebruiken totdat de definitieve versie van Lightroom 5 uit komt. Adobe heeft weer aardig wat mooie verbeteringen doorgevoerd. We bespreken de belangrijkste.

Advanced healing brush


Wat mij betreft de mooiste verbetering aan Lightroom 5; de advanced healing brush. Voorheen kon je alleen maar punten verwijderen, wilde je meer dan moest je naar Photoshop. Door meerdere punten naast elkaar te gebruiken en te variëren in formaat kon je zo toch al aardig wat voor elkaar krijgen.

De nieuwe healing brush maakt het echter veel gemakkelijker. Je kunt nu ook complete vlakken in één keer wegpoetsen. In onderstaande video kun je zien hoe het werkt.


Radial filter


Radial filter maakt het mogelijk om delen van je foto er echt uit te laten springen. Je kunt een ovaalvorm ergens in je foto trekken en er vervolgens verschillende bewerkingen op doorvoeren; bijvoorbeeld het donkerde maken van de randen waardoor je dus een sterke vignettering kunt toepassen.

Het is ook mogelijk het filter om te draaien zodat het effect juist op alles binnen de ovaal wordt toegepast. Mijn advies is in elk geval direct: gebruik met mate!


Upright


Een droom voor elke architectuurfotograaf. Met één klik zet je een gebouw kaarsrecht. Lightroom zoekt automatisch naar lijnen in de foto en probeert deze recht te trekken. Uiteraard is het resultaat ook weer handmatig aan te passen, maar in veel gevallen weet Lightroom er al direct iets moois van te maken.


Smart preview


Voor iedereen die vaak met externe harddrives werkt of met zijn laptop op locaties is 'smart preview' een uitkomst. Bij het importeren van je foto's kun je kiezen voor het aanmaken van zo'n smart preview. Hierbij wordt een bestand van zo'n 2500 pixels groot opgenomen in de catalogus.

Is het originele bestand niet beschikbaar, dan kun je veel van de Lightroom bewerkingen gewoon uitvoeren op de preview. Sluit je later de externe drive met de originele bestanden weer aan dan worden de wijzigingen automatisch doorgevoerd.

Zo kun je dus ook op je laptop bestanden bewerken die je op dat moment helemaal niet fysiek bij je hebt. Een handige optie voor mobiele fotografen. In onderstaande video laat ik zien hoe dit werkt.


Kleine verbeteringen


Naast deze paar grotere punten zijn er ook weer veel kleine punten doorgevoerd. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe sneltoets 'R' verbeterde sneltoets 'F'. Hiermee wordt je foto direct in een echte fullscreen modus getoond. Dat was nooit erg makkelijk bij Lightroom dus ik ben blij dat dit toegevoegd is.

Een ander voorbeeld is dat je nu eenvoudig paginanummers toe kunt voegen in de boekmodule. Ook worden eventuele video's in je bibliotheek nu ook direct in diavoorstellingen getoond. Van dat soort kleine verbeteringen zijn er volgens Adobe circa 50 doorgevoerd.

Eerste indruk


De demo die ik vanochtend van Adobe kreeg was indrukwekkend. Op mijn computer reageert Lightroom 5 Beta momenteel nog niet altijd zo vlot als ik zou willen. Ik hoop dat dit soort bugs snel opgelost worden, maar dat is natuurlijk wel waar dit soort beta's voor zijn. Probeer het ook vooral zelf op je eigen computer en meldt eventuele problemen bij Adobe.

Mede-blogger Laura Vink heeft Lighroom 5 Beta ook bekeken. Haar Nederlandstalige tutorial van de vernieuwingen kun je hier zien:


Download Lightroom 5 Beta gratis


Je kunt Lightroom 5 Beta gratis downloaden en gebruiken totdat de voleldige versie van het programma uit doen. Adobe raadt aan het programma nog niet voor kritieke toepassingen te gebruiken (gebruik dan Lightroom 4). Het is dan ook nog niet mogelijk om je catalogus te upgraden naar deze beta. Dat zal natuurlijk in de uiteindelijke versie wel gewoon mogelijk zijn.

Download Lightroom 5 Beta

Je kunt ook al direct de Nederlandstalige versie installeren.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 07:49

  Klinkt super! Met name die advanced healing brush. Eindelijk. Dat is een van de weinige redenen dat ik bij mijn 'reguliere' producties Photoshop nog tevoorschijn haal...

 2. Nicole
  Nicole schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:23

  Nog nooit met lightroom gewerkt of met een andere bewerkingsprogramma (behalve picassa) dus ik ga deze beta proberen om zo te zien of ik dit aan wil gaan schaffen!

 3. Chris Janssens
  Chris Janssens schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:41

  Ziet er veelbelovend uit. Die Healing Brush was inderdaad een gereedschap waarvoor ik naar Photoshop greep en ook dat zal dus nu niet meer nodig zijn...I Love Lightroom!

 4. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:49

  Op het eerste gezicht lijken het allemaal mooie aanvullingen op het (voor mij) onmisbare Lightroom pakket. En inderdaad, die "advanced healing brush" was hèt gereedschap wat ik al sinds versie 1.0 miste, geweldig dat het er eindelijk in zit! Om met Julieanne Kost te spreken "Excellent"! knipoog
  En wat betreft de snelheid: Ik heb deze betaversie nog niet geprobeerd, maar bij de overgang van versie 3.x naar 4.0 hadden we soortgelijke problemen met haperende schuifregelaars en traag reagerende penselen. Die verschijnselen waren in versie 4.1 en later definitief verholpen. Ik ga dus wel de beta uitproberen, maar wacht nog minimaal tot versie 5.1 met de definitieve upgrade.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord