Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightroom 5 beta nu beschikbaar

maandag 15 april 2013, 23:12 door | 10.047x gelezen | 25 reacties

Adobe heeft zojuist de publieke beta van Lightroom 5 beschikbaar gesteld. De beta is gratis te downloaden en blijft te gebruiken totdat de definitieve versie van Lightroom 5 uit komt. Adobe heeft weer aardig wat mooie verbeteringen doorgevoerd. We bespreken de belangrijkste.

Advanced healing brush


Wat mij betreft de mooiste verbetering aan Lightroom 5; de advanced healing brush. Voorheen kon je alleen maar punten verwijderen, wilde je meer dan moest je naar Photoshop. Door meerdere punten naast elkaar te gebruiken en te variëren in formaat kon je zo toch al aardig wat voor elkaar krijgen.

De nieuwe healing brush maakt het echter veel gemakkelijker. Je kunt nu ook complete vlakken in één keer wegpoetsen. In onderstaande video kun je zien hoe het werkt.


Radial filter


Radial filter maakt het mogelijk om delen van je foto er echt uit te laten springen. Je kunt een ovaalvorm ergens in je foto trekken en er vervolgens verschillende bewerkingen op doorvoeren; bijvoorbeeld het donkerde maken van de randen waardoor je dus een sterke vignettering kunt toepassen.

Het is ook mogelijk het filter om te draaien zodat het effect juist op alles binnen de ovaal wordt toegepast. Mijn advies is in elk geval direct: gebruik met mate!


Upright


Een droom voor elke architectuurfotograaf. Met één klik zet je een gebouw kaarsrecht. Lightroom zoekt automatisch naar lijnen in de foto en probeert deze recht te trekken. Uiteraard is het resultaat ook weer handmatig aan te passen, maar in veel gevallen weet Lightroom er al direct iets moois van te maken.


Smart preview


Voor iedereen die vaak met externe harddrives werkt of met zijn laptop op locaties is 'smart preview' een uitkomst. Bij het importeren van je foto's kun je kiezen voor het aanmaken van zo'n smart preview. Hierbij wordt een bestand van zo'n 2500 pixels groot opgenomen in de catalogus.

Is het originele bestand niet beschikbaar, dan kun je veel van de Lightroom bewerkingen gewoon uitvoeren op de preview. Sluit je later de externe drive met de originele bestanden weer aan dan worden de wijzigingen automatisch doorgevoerd.

Zo kun je dus ook op je laptop bestanden bewerken die je op dat moment helemaal niet fysiek bij je hebt. Een handige optie voor mobiele fotografen. In onderstaande video laat ik zien hoe dit werkt.


Kleine verbeteringen


Naast deze paar grotere punten zijn er ook weer veel kleine punten doorgevoerd. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe sneltoets 'R' verbeterde sneltoets 'F'. Hiermee wordt je foto direct in een echte fullscreen modus getoond. Dat was nooit erg makkelijk bij Lightroom dus ik ben blij dat dit toegevoegd is.

Een ander voorbeeld is dat je nu eenvoudig paginanummers toe kunt voegen in de boekmodule. Ook worden eventuele video's in je bibliotheek nu ook direct in diavoorstellingen getoond. Van dat soort kleine verbeteringen zijn er volgens Adobe circa 50 doorgevoerd.

Eerste indruk


De demo die ik vanochtend van Adobe kreeg was indrukwekkend. Op mijn computer reageert Lightroom 5 Beta momenteel nog niet altijd zo vlot als ik zou willen. Ik hoop dat dit soort bugs snel opgelost worden, maar dat is natuurlijk wel waar dit soort beta's voor zijn. Probeer het ook vooral zelf op je eigen computer en meldt eventuele problemen bij Adobe.

Mede-blogger Laura Vink heeft Lighroom 5 Beta ook bekeken. Haar Nederlandstalige tutorial van de vernieuwingen kun je hier zien:


Download Lightroom 5 Beta gratis


Je kunt Lightroom 5 Beta gratis downloaden en gebruiken totdat de voleldige versie van het programma uit doen. Adobe raadt aan het programma nog niet voor kritieke toepassingen te gebruiken (gebruik dan Lightroom 4). Het is dan ook nog niet mogelijk om je catalogus te upgraden naar deze beta. Dat zal natuurlijk in de uiteindelijke versie wel gewoon mogelijk zijn.

Download Lightroom 5 Beta

Je kunt ook al direct de Nederlandstalige versie installeren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 07:49  | reageer

  Klinkt super! Met name die advanced healing brush. Eindelijk. Dat is een van de weinige redenen dat ik bij mijn 'reguliere' producties Photoshop nog tevoorschijn haal...

 2. Nicole
  Nicole schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:23  | reageer

  Nog nooit met lightroom gewerkt of met een andere bewerkingsprogramma (behalve picassa) dus ik ga deze beta proberen om zo te zien of ik dit aan wil gaan schaffen!

 3. Chris Janssens
  Chris Janssens schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:41  | reageer

  Ziet er veelbelovend uit. Die Healing Brush was inderdaad een gereedschap waarvoor ik naar Photoshop greep en ook dat zal dus nu niet meer nodig zijn...I Love Lightroom!

 4. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 16 april 2013 om 11:49  | reageer

  Op het eerste gezicht lijken het allemaal mooie aanvullingen op het (voor mij) onmisbare Lightroom pakket. En inderdaad, die "advanced healing brush" was hèt gereedschap wat ik al sinds versie 1.0 miste, geweldig dat het er eindelijk in zit! Om met Julieanne Kost te spreken "Excellent"! knipoog
  En wat betreft de snelheid: Ik heb deze betaversie nog niet geprobeerd, maar bij de overgang van versie 3.x naar 4.0 hadden we soortgelijke problemen met haperende schuifregelaars en traag reagerende penselen. Die verschijnselen waren in versie 4.1 en later definitief verholpen. Ik ga dus wel de beta uitproberen, maar wacht nog minimaal tot versie 5.1 met de definitieve upgrade.

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 14:04  | reageer

  @Nicole: Neem wel de tijd om het echt te leren kennen (de synchronisatiemogelijkheden en de archiveringsmogelijkheden bijvoorbeeld). In het begin is dat een redelijk steile leercurve, maar gaandeweg pluk je de vruchten ervan!

  Die snelheidsproblemen ervaar ik zelf eigenlijk niet of nauwelijks, LR4 was zeker niet trager dan 2.x waar ik nog mee werkte (ssst...).

 6. Leon
  Leon schreef op dinsdag 16 april 2013 om 15:49  | reageer

  Sneltoets 'R' voor fullscreen?? Het is 'F'

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 16:05  | reageer

  @Leon: 'F' is in Lightroom 4 en lager de toets om menu- en systeembalken weg te klappen. Ik denk dat Elja en Adobe bedoelen dat je met 'R' eindelijk een 'echte' fullscreen-sneltoets hebt. Want die ontbreekt volgens mij nog wel in LR4!

 8. JohanSr
  Profiel JohanSr schreef op dinsdag 16 april 2013 om 17:05  | reageer

  Bij mij is het wel degelijk de F toets, als ik de R toets indruk ga het naar ontwikkelen en krijg ik een raster te zien

 9. leon
  leon schreef op dinsdag 16 april 2013 om 18:58  | reageer

  @erik: nee hoor, het is gewoon de 'F' toets

 10. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 20:32  | reageer

  Hm, vreemd, dan ben ik wel benieuwd wat Adobe bedoelt met 'True full screen', want die 'F'-functie kennen we inderdaad al wel...

 11. Leon
  Leon schreef op dinsdag 16 april 2013 om 20:42  | reageer

  @Eric: Nou nee, die F-functie (fullscreen) kenden we niet binnen LR. Denk dat je in de war bent met iets anders

 12. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 20:52  | reageer

  Wat doet F bij jou dan Leon? Als ik de F-toets gebruik, in LR4, klappen de menubalk en de balken weg, zoals ik zei. 'Modus volledig scherm'. Heb het net nog even geprobeerd...

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 16 april 2013 om 20:58  | reageer

  Ik heb het zojuist even getest; het moet inderdaad de F-toets zijn.
  In Lightroom 5 ga je hiermee direct naar een volledige full-screen modus.
  Een mooie verbetering!

 14. leon
  leon schreef op dinsdag 16 april 2013 om 21:17  | reageer

  @Erik: Dat klopt, maar de foto wordt getoond en uitgerekt over heel het scherm. Dit is in de vorige versies niet zo. Zou bijna denken dat je nooit met Lightroom werkt vrolijk

 15. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 22:08  | reageer

  @Elja: Dank voor de toelichting! Behoud je daarbij wel de andere schermmodi, zoals nu onder de F zitten?

  @leon: Dat ik nooit met Lightroom werk? En ik zou bijna denken dat jij je beeldscherm moet bijstellen, als je een uitgerekte foto ziet vrolijk Sneltoets 'F' is al sinds LR 2.0 - maar wellicht al eerder - de sneltoets om door schermmodi te bladeren. Dus om balken en panelen dicht te klappen. En dat is nog net niet hetzelfde als één foto beeldvullend...

 16. leon
  leon schreef op dinsdag 16 april 2013 om 22:27  | reageer

  @Erik : ik ga er gewoon maar vanuit dat je Lightroom 5 niet geinstalleerd hebt, want als je het verschil niet ziet, dan weet ik het ook niet meer??!!

 17. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 april 2013 om 22:35  | reageer

  Lekkere spraakverwarring dit, Leon. Ik heb inderdaad LR5 (nog) niet geinstalleerd, zie eerder: Ik heb het over de 'F'-functionaliteit in LR4 en lager. Mijn oorspronkelijke vraag aan Elja was dan ook wat het verschil was met de nieuwe full screen functionaliteit. En dat heeft Elja inmiddels beantwoord.

 18. Leon
  Leon schreef op dinsdag 16 april 2013 om 22:42  | reageer

  Tja Erik, ben je toch zelf mee begonnen. Ik gaf alleen maar aan dat het de sneltoets 'F' is ipv van 'R' voor fullscreen preview

 19. tonkunenfotografie
  Profiel  tonkunenfotografie schreef op woensdag 17 april 2013 om 13:23  | reageer

  Eindelijk een (hopelijk) goed werkende healing brush, zoals anderen al aangaven de enige reden voor een photoshop uitstap zo nu en dan.

 20. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op woensdag 17 april 2013 om 14:15  | reageer

  Oeh... zin om te testen *gaat downloaden*

 21. Piet Van den Eynde
  Piet Van den Eynde schreef op woensdag 17 april 2013 om 16:50  | reageer

  Voor de geïnteresseerden: ik heb gisteren een demo gedaan op Professional Imaging van de nieuwe LR 5 Beta en heb een Nederlandstalige video-samenvatting van m'n top 5 nieuwe features op m'n blog gezet.

 22. Edith van Leeuwen
  Edith van Leeuwen schreef op woensdag 17 april 2013 om 17:23  | reageer

  Ben naar downloaden gegaan maar kan niet vinden waar de nederlandse versie staat. Wie wel?

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 17 april 2013 om 17:27  | reageer

  @Edith; Er is geen Nederlandse versie om te downloaden, in de aangeboden versie zitten alle talen bijgesloten. Tijdens de installatie kun je de gewenste taal kiezen (en eventueel kun je ook later nog schakelen van taal).

 24. Edith van Leeuwen
  Edith van Leeuwen schreef op woensdag 17 april 2013 om 18:56  | reageer

  Hartelijk dank Elja voor dit antwoord.

 25. ronbou
  Profiel ronbou schreef op vrijdag 19 april 2013 om 20:03  | reageer

  Ik hoop dat snel de officiële upgrade van 4 naar 5 uitkomt. Vorig jaar LR4 gekocht omdat over de workflow met LR3 zeer tevreden was. De advanced healing brush lijkt me erg gemakkelijk, een echt mooie verbetering. Ook de radial filter en upright funktie lijken me zinvolle verbeteringen die gemakkelijk en intuïtief werken. Ik hoop dat LR niet steeds 'zwaarder' word. Een paar dagen geleden het geheugen van mijn iMac (27" met i5) van 4GB naar 16GB verhoogd, vooral voor LR een behoorlijke snelheidsverbetering bij het opstarten en bij het 'inladen' van een (bewerkte) foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord