Elja Trum

Lightroom nu ook in het Nederlands beschikbaar

zaterdag 24 januari 2009, 12:35 door | 9.660x gelezen | 9 reacties

Adobe LabsAdobe heeft de zogenaamde 'release candidate' van Lightroom 2.3 uitgegeven. Dit is nog niet de definitieve update van Lightroom, maar wel de vesrie die waarschijnlijk binnenkort als reguliere update wordt aangeboden. Opvallendste vernieuwing in deze versie is de toevoeging van de Nederlandse taal.

Daarnaast biedt Lightroom 2.3 ondersteuning voor de RAW bestanden van de Nikon D3x en de Olympus E-30. Ook lost deze nieuwe versie wat problemen op die konden optreden bij het openen van sRAW bestanden van de Canon 5D mark II.

Persoonlijk vind ik het toevoegen van een Nederlandstalige interface aan Lightroom wel jammer. Door het pakket in het Engels te gebruiken is het immers veel gemakkelijke de duizenden tutorials op internet te volgen. Met deze Nederlandse versie krijgen we wellicht net zulke onduidelijke vertalingen als we kennen uit Photoshop. Wie weet nu waar je het over hebt als je de boel gaat 'verdoezelen'. Voor sommige gebruikers zal de taaltoevoeging echter een welkome update zijn.

Voor de nieuwe Lightroom versie kun je gewoon nog even geduld hebben totdat de update officieel beschikbaar komt of je kunt de release candidate downloaden op de website van Adobe Labs. Ook voor Camera Raw 5.3 is er overigens een release candidate beschikbaar (alleen te gebruiken met Photoshop CS4).

Met dank aan Donkie voor de tip!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 24 januari 2009 om 13:04

  Verdoezelen: maskeren, verbloemen, wegmoffelen, goedpraten, vergoelijken, verstoppen, wegpoetsen, verbergen, verhelen...

  Wel, het aantal mogelijkheden om straks met Lightroom 2.3 je fouten als fotograaf te verdoezelen wordt bijkans, bijna, haast, nagenoeg, vrijwel, welhaast, zo goed als, schier, eindeloos.
  Ik denk dat we dat maar eens gaan aanschaffen. De familie werkt ook al met Lightroom en dat schijnt te bevallen. 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 24 januari 2009 om 13:14

  @Charles; Ik doel dan ook vooral op de 'Doezelaar' optie in Photoshop. Die is me toch wat onduidelijk.. Wie weet nu dat dit de vertaling is van 'feather'. En meer van dat soort onduidelijke vertalingen. vrolijk

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op zaterdag 24 januari 2009 om 14:39

  @Elja; ja, van dit soort 'vernieuwingen' van Adobe zullen de foto's niet mooier worden. Misschien toch maar voor de Engelse versie kiezen dan.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 24 januari 2009 om 15:57

  Een doezelaar is een al oud begrip uit de tekenkunst. Je gebruikt een veertje of een stukje zeemleer om het zwart van houtskool- of potloodtekening te verdelen of te vervagen. In de klassieke fotografie is een veertje bij mijn weten niet gebruikt. Misschien kunnen we vaststellen dat met Lightroom (of fotobewerking in het algemeen) fotografie en tekenkunst naar elkaar groeien. Ook het gebruik van sommige presets ('voorinstellingen'?) komt in die richting.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.738 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.738 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.