Joost de Valk

Lightroom tip: foto's exporteren met folder structuur

maandag 20 december 2010, 15:09 door | 9.039x gelezen | 11 reacties

Het zijn van die kleine dingetjes die het leven mooi maken. Ik was, als relatieve Lightroom (en spiegelreflex) beginneling, bezig mijn foto's van de afgelopen maanden te exporteren. Tot mijn ongenoegen kon dat via de normale export methodes alleen maar door alle files naar één directory te exporteren, in plaats van ze te bewaren in de mooie folder structuur die Lightroom automatisch voor je maakt op datum.

Elja, mijn steun en toeverlaat in dit soort paniek situaties, had tot mijn ontsteltenis ook niet direct een oplossing. Toen maar eens gaan Googlen, en al snel kwam ik terecht bij wat ik niet anders kan omschrijven dan als een extreem fijne Lightroom plugin: LR/TreeExporter. Deze plugin doet wat Lightroom zelf zou moeten doen: het biedt je de mogelijkheid om de folder structuur mee te exporteren, ongeacht of je nu de ruwe files of JPGs wil exporteren.

De interface lijkt op de standaard export functionaliteit:

Interface van LR TreeExporter


De plugin is wat men noemt 'donationware'. De standaard versie is restricted tot het exporteren van 15 foto's. Als je een donatie doet van een door jou zelf te bepalen bedrag (let op: in dit geval komt daar komt nog wel 17,5% BTW bij), krijg je meteen per mail een serial toegestuurd waarmee je onbeperkt foto's kunt exporteren.

De auteur heeft nog meer plugins voor Lightroom, ik heb ze nog niet gebruikt maar misschien dat iemand anders ze hier al gebruikt heeft? Zo ja, deel je ervaringen in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Joost de Valk

Over de auteur

Zelfstandig WordPress & SEO Consultant en pro-blogger uit Wijchen. Wat hier veel interessanter is: beginnend DSLR fotograaf met een Canon EOS 550D. Ik fotografeer eigenlijk alles wat lost en vast zit, maar vooral toch wel (mijn eigen) kinderen.

11 reacties

 1. JBB
  Profiel JBB schreef op maandag 20 december 2010 om 19:15

  Handig! Nog handiger voor mij vind ik de plugin LR/Blog daarmee kun je rechtstreeks vanuit LR naar je Wordpress of Blogger blog uploaden!
  Bedankt voor de tip was allang op zoek naar een dergelijke werkende plugin!

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 20 december 2010 om 19:50

  Welk probleem lost dit precies op? Als ik foto's exporteer is het altijd voor 1 doel en voldoet 1 folder...

 3. yoast
  Profiel  yoast schreef op maandag 20 december 2010 om 21:15

  Hoi Reinoud, dan heb je duidelijk dat probleem niet vrolijk Ik hou naast mijn catalog ook nog een export van al mijn foto's in .JPG op een schijf, en dan is dit erg makkelijk!

  JBB: ja die plugin ziet er ook erg mooi uit en ga ik zeker ook nog even proberen!

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 20 december 2010 om 21:25

  Waarom zou je die export willen bewaren? Ik bewaar alles al in Lightroom. Daar zitten niet alleen alle originelen in, samen met een of meerdere verschillende bewerkingen, maar daar kan ik het ook vinden op datum, of op keyword, of op diafragma en sluitertijd genomen met een specifieke body. En dat allemaal in de hoogst mogelijke kwaliteit: namelijk de originele.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord