Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Luminar Neo aangekondigd; alweer een nieuwe versie

donderdag 9 september 2021, 23:46 door | 4.608x gelezen | 8 reacties

Luminar heeft vandaag aangekondigd dat het eind dit jaar met Luminar Neo komt. Uiteraard weer op basis van de kunstmatige intelligentie waar Luminar bij al haar producten op hamert. Heel eerlijk ben ik niet echt onder de indruk.


Van wat ik ervan begrijp is dat het eigenlijk een update is van Luminar AI, maar dan verpakt in een nieuw naampje. Je krijgt nu opnieuw nog meer controle over de edits die Luminar doet in je foto's.

Skylum werkt bij Luminar dan wel niet met een maandlicentie, maar als je elk jaar de nieuwste versie van het programma moet kopen ben je uiteindelijk ook niet veel goedkoper uit.

De eerste 30.000 bestellers krijgen het pakket voor 59 euro. Het programma verschijnt dus wel pas tegen het eind van dit jaar.

» Luminar Neo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op dinsdag 14 september 2021 om 07:40  | reageer

  Dat is dus het verschil met maandlicentei en kopen. Je hoeft niet elk jaar te upgraden. Doe je het wel, ja dan kan je vaak net zo goed een licentie nemen.
  Ik bewerk meeste van mijn foto's nog steeds in LR6.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 14 september 2021 om 07:51  | reageer

  Dat is inderdaad waar, Mac.

  Het is alleen wel onhandig dat Skylum het telkens in de vorm van een nieuw programma doet in plaats van een (betaalde) update van het bestaande.

 3. Jaap van Emmerik
  Jaap van Emmerik schreef op dinsdag 14 september 2021 om 16:22  | reageer

  Het begint op een erg commercieel concept te lijken. Een paar keer in de week krijg je presets voorgeschoteld en zelfs tijdens het bewerken reclame voor Neo. Het begint me een beetje tegen te staan.

 4. gast schreef op woensdag 15 september 2021 om 01:01  | reageer

  @Elja, ik ben het in grote lijnen met je eens. Stel je eens voor: 30.000x59€ maakt 1.770.000€. Dan moet je nog eens 3 maanden wachten voor het programma te kunnen downloaden en installeren. Dan is nog maar de vraag of je tevreden bent met een nieuwe versie. Ondertussen heeft Skylum bijna 2 miljoen in de pocket. Terwijl de klant geen boter bij de vis krijgt.

 5. joanna
  joanna schreef op woensdag 15 september 2021 om 17:09  | reageer

  Sinds een jaar werk ik met Luminar 4 maar bij elke van de laatste twee updates van MacOs zijn de mappen in de catalogus niet meer bereikbaar.
  Skylum support gaat het niet meer fixen hebben ze me laten weten, wel voor AL. Nu las ik dat ze helemaal geen upgrades meer doen voor Luminar 4. Volgens mij betekent dat dus dat het programma onbruikbaar wordt. Ik ben nu naar AL en Neo aan het kijken maar wil zelf kunnen blijven editen.
  Ben dus wel erg teleurgesteld in Skylum. Heeft iemand een tip voor een alternatief?

 6. Mac
  Mac schreef op woensdag 15 september 2021 om 19:27  | reageer

  @Joanna,
  Je zou On1 kunnen proberen.
  Ik heb beide (luminar 4 kreeg ik gratis). En vind persoonlijk On1 makkelijker.

 7. Hans den Boer
  Profiel Hans den Boer schreef op donderdag 16 september 2021 om 16:10  | reageer

  Eerlijk gezegd vind ik het een beetje weggegooid geld. Weer wat "leuke dingetjes", weer "kunstmatige intelligentie". Zal voor sommige dingen werken, maar té vaak krijg ik een resultaat waar ik niet van onder de indruk ben. Het gaat totaal niet meer over fotografie - blijkbaar volledig ondergeschikt - maar alleen maar hoe je een foto kunt "opleuken".

 8. Stef
  Profiel Stef schreef op vrijdag 24 september 2021 om 20:04  | reageer

  Een update voor b.v. Luminar AI zou ik ook beter vinden, de prijs vind ik niet echt hoog 59 of 69 euro. Dit doet Adobe ook met Adobe Photoshop Elements voor 100 euro per jaar telkens een nieuwe versie kopen, dus bijna twee keer zo duur. Ze nemen het er allemaal van. Bij Adobe ben je na drie jaar 432 euro kwijt, bij Luminar 180 euro. Gelukkig zijn er ook nog freeware programma's te krijgen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord