Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Manage je fotoshoots met Shootzilla

zondag 20 juli 2014, 22:38 door | 9.541x gelezen | 4 reacties

ShootZilla is een online software-pakket waarmee je al je fotoshoots in kunt plannen. Ik hoorde er onlangs een paar collega's over praten en toen moest ik natuurlijk zelf kijken wat voor soort pakket het is. Esther de Boer, zelf fotograaf en oprichter van ShootZilla, had een tool nodig om haar shoots beter te kunnen organiseren en bedacht zo ShootZilla.

Doelgroep


ShootZilla richt zich in eerste instantie op bruidsfotografen. De standaardinrichting van een account heeft dan ook een aantal voorbeeld-workflows die gericht is op de bruidsfotografie. Ik richt mijzelf niet op de bruidsfotografie, maar ik heb bijvoorbeeld mijn hele project over 22q11 gepland in Shootzilla. Dat zijn 22 shoots, verdeeld over het afgelopen half jaar.

Ik kon zo heel makkelijk bijhouden wie ik wanneer gepland heb en hun een bevestigingsmail sturen over de planning. De betrokken mensen konden zelf hun contactgegevens invoeren, via de standaardmail die ik ze stuurde vanuit Shootzilla. Dus ook voor fotografen die in een andere tak van sport zitten is dit pakket erg nuttig.

De standaard inrichting is engels, maar je kan via alle instellingen wel alles vertalen naar het nederlands. Dit moet je echter wel zelf een keer doen en behoort nog niet tot de mogelijkheden van Shootzilla.

Workflow en takenlijst


ShootZilla werkt met een workflow en een takenlijst. Elke workflow is opgebouwd uit een aantal taken. Voor iedere fotoshoot moet er bijvoorbeeld een taak zijn: "batterijen opladen". Of een taak "Opdrachtbevestiging mailen".

Deze komen in een takenoverzicht te staan en deze kun je uitvoeren wanneer jij er behoefte aan hebt. Als je bijvoorbeeld één dag voor de shootdatum de taak "batterijen opladen" hebt staan, dan komt hij alleen op die datum naar voren in je takenlijst. Dit geeft je rust en overzicht in je bedrijfsvoering.

Workflows

Takenlijst

Standaardmails en opdrachtbevestigingen


Voor iedere stap in je workflow kan het zijn dat je een standaardmail moet versturen, bijvoorbeeld de bevestigingsdatum, of een verzoek om referentie of om contactgegevens. Deze schrijf je 1-keer en worden daarna aan één of meerdere taken gekoppeld.

Als de datum van die taak voorbij komt, staat je mail al klaar. Je kunt hem dan eventueel nog bewerken en gelijk verzenden. Zo weet je dat je altijd de juiste mails op het juiste tijdstip verstuurt aan je klant. Je hoeft niet langer in de gaten te houden wie je al bevestigd hebt en wie niet.

Standaard mails

Agenda en Planning


De agenda kun je laden in je Thunderbird, op je smartphone, in je GMail Calender en eventueel zelfs publiceren via je website. Je planning kun je automatisch opbouwen, bijvoorbeeld als je structureel op maandag vrij bent, is dat erg handig. Als je een shoot in ShootZilla plant, synchroniseert hij dat dus meteen naar bijvoorbeeld je telefoon.

Agenda


Planning

Support


Esther biedt verschillende soorten support aan. Je kan allereerst diverse video's bekijken waar het één en ander is uitgelegd. Daarnaast is er voor leden en trial-leden een supportgroep op facebook, maar Esther wil je ook telefonisch te woord staan.

Als je een abonnement afsluit, dan kun je ook een webinar krijgen van Esther via Skype om jouw Shootzilla-account goed in te richten voor jouw situatie.

Prijs


Shootzilla komt in twee prijsvarianten: een maandelijks bedrag, of een jaarlijks bedrag. Als je dit terugrekent naar de tijd die je bespaart en het aantal klanten wat je hebt op jaarbasis, dan komt het jaarabonnement neer op ongeveer 12 euro in de maand.

Je kunt alleen gebruik maken van Shootzilla als je een creditcard hebt, maar tegenwoordig moet iedere fotograaf die ook Adobe gebruikt al een creditcard hebben. In ieder geval, mocht je geen creditcard hebben, dan kun je Esther ook mailen en kijken voor een andere oplossing.

Mobiel/Apps


Shootzilla is ook te gebruiken via je telefoon of tablet. Echter, er is nu een tweede versie in aanbouw die een echte app vormt voor op je telefoon. De schermen daarvoor gaan er ongeveer zo uitzien.

Mobielapp1

Mobielapp2

Je kan je voor een testaccount aanmelden op Shootzilla.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

4 reacties

 1. Metin
  Metin schreef op zondag 20 juli 2014 om 23:34  | reageer

  Grappig en stom, ik zat laatst nog aan zoiets te denken, om zo'n automatische workflow applicatie te (laten) maken. Met mijn ideeën was ik nog niet zo ver/diep gegaan als ShootZilla.

  Mijn complimenten aan haar.

 2. MF
  MF schreef op maandag 21 juli 2014 om 07:50  | reageer

  Is de praktijk niet altijd anders dan de gewenste planning in zo'n tool?

 3. sluymer
  Profiel sluymer schreef op dinsdag 22 juli 2014 om 15:21  | reageer

  Laat ik maar eerlijk zijn: volstrekt overbodig en zonde van de tijd. Alles wat je nodig hebt, vind je in Google Apps. Opslag (in de cloud) is direct en gemakkelijk te delen met wie dan ook, in welk formaat je maar wilt. En uiteraard ook op smartphone en tablet. Behalve de opslag (1 TB 9,99 per maand) is het nog gratis ook.

  Gebruik je Google Apps professioneel, betaal je 4 euro per maand. Het wiel opnieuw uitvinden kost tijd en levert per saldo zelden iets op. En een jaar vooruit betalen? Zou ik nooit doen bij iemand die een pakketje heeft ontwikkeld. Praktijk leert dat de meesten sneuvelen. De naam is ook niet slim gekozen. xxxZilla duidt op open source software en dat is het toch niet?

 4. EstherdeBoer
  Profiel EstherdeBoer schreef op zondag 5 oktober 2014 om 21:05  | reageer

  Allen, sorry voor mijn late reactie! Dank voor de complimenten Metin!

  MF, niet echt. Het gaat om de planning die je zelf wilt aanhouden naar je klanten toe, en dat je daarin geen steken wilt laten vallen. Dat je een taak dan eens 2-3 dagen eerder of later uitvoert dat is eigenlijk van minder belang. Het gaat erom dat je je klanten een consistente service geeft en niet meer aan al die kleine details zelf hoeft te denken.

  Sluymer. Prima oordeel hoor. Deze tool is niet voor iedereen. Echter google apps is niet te vergelijken met ShootZilla. Daarvoor is ShootZilla toch behoorlijk maatwerk gemaakt voor fotografen (die met een particuliere doelgroep zoals de portret- en bruidsfotografen). Verder bestaat ShootZilla nu alweer langer dan een jaar en zijn we niet van plan binnenkort te sneuvelen vrolijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord